13 maart 2009

Het Probleem Geert Wilders

Ik heb me lang ver gehouden van dit onderwerp, om meerdere redenen:
- Er zijn genoeg andere blogs die erover schrijven
- Ik nam het verschijnsel Geert Wilders niet serieus
- Er wordt al zeer lang gediscussieerd over dit onderwerp
- Ik schrijf liever over persoonlijke, 'kleine dingen'
Maar nu de PVV al enkele weken lang de grootste partij is in de peilingen, en de enquete op mijn eigen blogje een groot aantal voorstanders van de man toont, wil ik dan toch mijn persoonlijke mening en inschatting van de ontwikkeling geven, for what it's worth.

Een beperking vooraf: ik leef nu sinds zeven jaar in voormalig Oost-Duitsland, en heb de man nog nooit op televisie horen spreken. Mijn informatie komt uit de Wikipedia en verschillende media-berichten en heel veel forum-discussies op Internet.

Wat het eerste opvalt aan de man is het uiterlijk. Op mij als nuchtere ingenieur maakt Geert Wilders met zijn geblondeerde en gestylde kapsel de indruk van iemand die teveel aandacht besteedt aan zijn uiterlijk. Een beetje het type die teveel onder de zonnenbank liggen, of een tweedehands auto verkoper van de verkeerde soort. Van zo iemand denk ik automatisch dat hij minder aandacht aan inhouden besteedt, en dat het hem er meer om gaat zichzelf te verkopen. Dat is voor mij zo duidelijk dat ik me erover verbaas dat zoveel andere mensen 'erin trappen'.

Waarom Wilders zoveel stemmen wint is niet moeilijk te verklaren. Veel mensen zijn bang dat de Nederlandse cultuur het onderspit gaat delven tegenover de oprukkende islamitische cultuur. Dit is een volkomen normaal verschijnsel, de overlevingsdrang van de groep. Het overlevingsprincipe dat we van Darwin kennen zort ervoor dat we zelf als enkele persoon concurreren tegen andere personen, maar ook dat we de groep waarin we leven in concurrentie zien met andere groepen. Geert Wilders maakt gebruik van deze angst die langzaam sterker wordt. Deze angst wordt gevoed door de terroristische aanslagen. Hij vestigt onze aandacht op de uitwassen en de extremen, net zoals de sensatie-pers dat doet om zeveel mogelijk tijdschriften te verkopen, en laat het voorkomen alsof deze extremen de norm zijn.

Het feit dat deze angst door de andere partijen niet gehoord wordt en bedekt onder de mantel der politieke correctheid, speelt hem daarbij natuurlijk in de kaart. Er is blijkbaar in Nederland op dit gebied nog een zeer grote voorzichtigheid in de uitspraken, de beschuldiging van discriminatie is een van de ergste dingen die je hier kan overkomen. Ongeveer zoals beschuldigd te worden van verkrachting; het speelt dan bijna geen rol meer of de beschuldiging weerlegd kan worden, alleen de beschuldiging is al een veroordeling.

De simpele vraag is dus: hoeveel van de moslims die in Europa leven willen dat hun geloof en cultuur hier de bovenhand gaat voeren? Ik ga ervan uit dat de meeste moslims gematigd zijn er er niet in geinteresseerd zijn dat andere mensen zich ook bekeren tot hun geloof, en dat zij ook niet willen dat bijvoorbeeld de Sharia ingevoerd wordt, but what do I know? Het zou interessant zijn om daar een grote enquete over te houden onder de mensen die zich als moslim beschouwen!

Mijn advies: Stem niet op Geert Wilders. Alleen het feit dat hij een probleem durft aan te spreken dat voor anderen te heikel is (je kunt hieruit lezen hoe ik op mijn eigen enquete gestemd heb) wil niet zeggen dat hij de problemen gaat oplossen.

9 opmerkingen:

 1. Bob ik kom er later nog inhoudelijker op terug maar wil wel even melden dat de PVV alleen de grootste is in de Maurice de Hond-enquete. Die methode is nogal extreem omdat Maurice heel klein clubje geselecteerde mensen enqueteert en daar veel rekenwerk op loslaat. Een veel omvangrijkere enquete staat op NOS teletekstpagina 377. Daarop is (op 12 maart) de PVV de derde partij met 23 zetels. Het CDA heeft er 36 (ruim 50% meer) en de Pvda heeft er 28.

  Maurice de Hond weet ook donders goed dat ie de media haalt met dit soort extreme berichten en niet als hij hetzelfde verkondigt als de andere enquetes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Xiwel. Die informatie had ik niet, ik ben blijkbaar niet kritisch genoeg geweest. Doe ik meteen hier een linkje naar de telektekstpagina (nog wel 377 intikken).

  Deze verdeling komt heel wat realistischer over, strookt meer met mijn belevingswereld. Natuurlijk blijft het feit dat de PVV behoorlijk aan het groeien is, en even stilstaan bij het hoe en waarom geen overbodige luxe is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als uiterlijk van een politicus een reden zou zijn om er wel of niet op te stemmen zou GroenLinks met vrouwtje Halsema de grootste partij van ons land zijn. Of de Partij voor de Dieren, want ook die Marianne Tieman mag er zijn. Opvallend is dat het CDA met JPB als leidsman de meest trouwe achterban vormt. Bob, het probleem is toch wel iets groter dan jij het schetst hoor. Het zit hem in verzwijgen van problemen. Het zit hem in bevoordeling van bepaalde bevolkingsgroepen. Het bouwen van moskee-gebouwen zonder al te veel belemmeringen waar dit voor andere nieuwbouw slechts kan na het doorlopen van soms tientallen jaren procedures en bouweisen. Het zit hem in het feit dat de Nederlandse identiteit belachelijk wordt gemaakt en als mensen onze taal niet spreken ze toch worden gezien als Nederlanders(..). En dan komt daar ook nog eens bij dat bepaalde moslims zich uitermate arrogant gedragen. Het negeren van vrouwen, het opleggen van de boerka- en hoofddoekjesdracht, het in ons land veroordelen van homo's en ga zo maar door. Links Nederland poetste alles onder het tafelkleed, wil van 'problemen' niets weten. De mallotige Vogelaar mag als voorbeeld dienen. Ik ken de wijken waar zij voor 'stond'. IK weet wat daar speelt en ook hoe slecht mensen geintegreerd zijn. Wat Wilders nu doet is overdrijven wat het gevaar zal kunnen zijn van de islam, waar andere politici dat geloof bagatelliseren. Wat Wilders doet is op een nette, maar overduidelijke wijze aangeven waar het in de NL-maatschappij mis is gegaan. Daar waar Fortuyn voor werd vermoord en Theo van Gogh ook. Dat zit veel Nederlanders nog steeds niet lekker. En politiek 'correct' Nederland is weer net zo ingeslapen lijkt het als voor die door goedsdienst- of andere gekte ingegeven moorden. En als je ietsniet moet doen bij Nederlanders is hen negeren. Ik spreek niet voor niets over arrogante linkse politici. Die luisteren (en zien) niet wat er in de maatschappij speelt, omdat ze het niet willen zien. Wilders is een slimme politicus. Hij beheerst het spel, is goed opgeleid bij de VVD en de partijdiscipline is perfect. En dat alleen al maakt hem tot een politicus om rekening mee te houden. Het is dan niet belangrijk of hij de eerste, tweede of derde partij wordt van de komende verkiezingen. Ik zelf geloof niet dat hij groter wordt dan het CDA, als hij maarwel groter wordt dan de PvdA, want die partij zijn we nu wel erg zat hier dunkt mij.,...genoeg gezwetst en verzwegen, laten we nu eens komen tot een open en eerlijk debat over kwesties die aandacht behoeven. En verzwijgen of belachelijk maken van de politieke oppositie helpt daarbij niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bob, mooi blog en helemaal mee eens. Ik denk ook dat de meeste moslims net zo denken als wij en dat we niet bang hoeven zijn voor sharia of zo.
  Die voorzichtigheid die je terecht signaleert (die is er in Duitsland minder?) die zorgt er wel voor dat de problemen met probleemjongeren van Marokkaanse afkomst hier en daar nogal uit de hand gelopen zijn. Daar moet iets aan gedaan worden, daar is iedereen het over eens. Ik heb Wilders nog geen goede oplossingen horen aandragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Leo: Iemand zijn uiterlijk is geen reden om voor iemand te stemmen, maar wat iemand met zijn uiterlijk doet laat nu eenmaal een stuk van zijn persoonlijkheid zien.

  Ik kan begrijpen dat mensen zich achtergesteld voelen als andere groepen bevoorbeeld worden, maar je moet het wel in de juiste verhouding zien. Die groepen die bevoordeeld worden zijn over het algemeen mensen die zonder die bevoordeling benadeeld worden, als je begrijpt wat ik bedoel. Men mag hier natuurlijk niet te ver in doorschieten, niet eens zozeer omdat die mensen dan de bovenhand zouden gaan voeren, maar om de genoemde sentimenten die bij de rest ontstaan in toom te houden.

  Ik persoonlijk vind ook dat onze westerse democratische cultuur beter is dan een cultuur die geheel op de islamitische godsdienst in traditionele vorm gebaseerd is.

  Vind je werkelijk dat Wilders het op een nette manier doet? Ik weet niet waarom, maar ik had voor Theo van Gogh veel meer respect. Waarschijnlijk omdat hij werkelijk vanuit zijn overtuiging handelde, en niet voor persoonlijk gewin.

  @Marjan: Wist je dat er in Engeland officieuze sharia-rechtbanken bestaan waar Moslims naartoe kunnen gaan? Zo heel theoretisch is dat gevaar (ik vind dat een gevaar) niet.

  Die voorzichtigheid voor discriminerende uitspraken is hier inderdaad minder. Er wordt hier duidelijk onderscheiden tussen bevolkingsgroepen en nationaliteiten, vooral de CDU-politici nemen geen blad voor de mond als ze bijvoorbeeld op het 'gevaar' van buitenlandse ontspoorde jongeren willen wijzen. Bekende cabarettisten maken gebruik van buitenlandse accenten om stereotypen uit te beelden en ze belachelijk te maken. Je zult ook in de krant lezen wanneer buitenlanders iets misdaan hebben, welke nationaliteit ze hebben. Zoals bijvoorbeeld 'Gisteren hebben twee Turkse mannen een pompstation overvallen'.

  Overigens denk ik dat die hele agressiviteit van de extremistische Moslims voor een belangrijk deel ontstaan is doordat de Arabische landen qua rijkdom en ontwikkeling duidelijk achter lopen op de rest van de wereld. Waar deze landen in de geschiedenis juist de voorlopers van de beschaving waren. Er zijn wel een paar landen die veel geld verdienen met hun olie, maar die rijkdom blijft in de handen van enkele families. Het volk is gefrustreerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 13 maart 2009
  Op de site van de limburgse tv zender L1 stond/staat de volgende poll:

  De PVV in de 2e Kamer heeft vragen gesteld over een schoolreisje naar Marokko van het Broekland College in Hoensbroek. De PVV vindt schoolreizen naar Marokko 'belachelijk'.

  tussenstand om 13:30uur (13-03-3009):
  88 stemmen : De PVV maakt zichzelf belachelijk. Scholen moeten zelf weten waar hun reizen naar toe gaan.
  288 stemmen: De PVV heeft gelijk. Schoolreisjes naar Marokko slaan nergens op.

  tussenstand om 20:00uur (13-03-3009):
  363 : De PVV maakt zichzelf belachelijk. Scholen moeten zelf weten waar hun reizen naar toe gaan.
  712 : De PVV heeft gelijk. Schoolreisjes naar Marokko slaan nergens op.

  OMG Ik was verbaasd... Ik wist niet dat ik tot een minderheid behoorde... Confronterend dat de gemiddelde limburger zo "duits" kan reageren...

  Groet,
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Frans,

  Dat is weer een duidelijk voorbeeld ervan dat de PVV probeert stemmen te winnen door anti-buitenlandse gevoelens aan te spreken.

  Schoolreisjes gaan toch overal naartoe, dus waarom niet ook naar Marokko? Als ze nou alleen nog naar Marokko gaan, dat zou ik wel raar vinden.

  Het gaat er in de politiek vaker om tegen iets of iemand te zijn dan voor iets, wat dat betreft past de PVV er goed bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerst nog even een reaxi op die L1-enquete. Volgens mij was de stemverhouding hetzelfde geweest als er ipv Marokko Roemenië had gestaan. Veel mensen vinden het namelijk belachelijk dat schoolreisjes zo ver moeten en daardoor zo duur zijn voor de ouders. Dat staat nmm dus los van Wilders of de Islam. Het vervelende is dat dit soort flutenquetes een verkeerde indruk wekken.

  Wilders zelf vind ik niet zo erg. Ik vind het een lege huls die met simpele kreten gedesillusioneerden weet aan te trekken. De telegraaf doet dat ook al jaren en uit hun verkoopcijfers mag blijken dat er een flinke markt voor is. Met zijn aanpak schaart Wilders zich in het rijtje van Haider, De Winter, Abu Jaja en boer Koekoek. Maar ook bijvoorbeeld Marijnissen. Dus wel enorm populistisch jammeren, maar niet met haalbare oplossingen komen.

  Wat dat betreft zijn de andere 8 PVV'ers die in de kamer zitten nog veel erger. Die kramen echt enorm veel ongefundeerde onzin uit.

  Het ergste vind ik dat Wilders cs een eigen definitie van 'De Moslim' heeft bedacht en daar naar willekeur eigenschappen aan toekent. Zo is volgens hem een Moslim iemand die uit Turkije of Marokko komt. We hebben hier ook een berg Moslims uit Suriname en Indonesia, maar die telt ie niet mee. Verder hebben we Christenen, Aleviten en Kurden die uit Turkije naar Nederland gevlucht zijn. Die gooit Wilders dan wel weer op zijn Moslimhoop.

  Er zijn zeker problemen in Nederland, maar die hebben meer te maken met Antillianen (zijn geen Moslims) en Arabische Marokkanen (zijn wel Moslim, maar komen uit een mankerend koninkrijk). Die problemen doen zich vooral voor in de 4 grote steden en een paar andere steden waar hun aandeel en concentratie hoog is. Het gaat dan niet om vluchtelingen, maar vaak om 2de generaties van gastarbeiders die aan gezinshereniging hebben gedaan. Vaak is de opleiding van de ouders zeer laag (die wilden we als gastarbeiders hebben) en de herenigde moeder heeft vaak in het geheel geen opleiding en is doodsbang in onze maatschappij. Dat wreekt zich via de kinderen.

  Deze mensen kunnen niet meer terug net zo goed als Nederlanders die 40jaar in de USA of Zuid-Afrika hebben gewoond. Hier in de gemeente is de integratie behoorlijk goed. Maar dat mag van de Wilderssrtemmer ook niet gezegd worden want dan ben je opeens 'links'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha die Xiwel. Altijd goed voor een onderbouwd commentaar! Waarvoor dank.

  Ik weet niet of Wilders niet zo erg is, alleen omdat zijn argumenten bij nadere beschouwing makkelijk onderuit zijn te halen. Zoals je zelf zegt is er een grote markt voor van mensen, en dat op zich maakt dat hij macht krijgt.

  Wat mij altijd enigszins geruststelt is dat dit soort partijen vaak door incompetentie en onderlinge verdeeldheid na een tijdje vanzelf uit elkaar vallen, maar daar mogen we natuurlijk niet vanuit gaan.

  Zodra als de oudere partijen de genoemde problemen ook aanspreken, en ik heb net gelezen dat zelfs de PvdA nu integratieproblemen durft te benoemen, dan verdwijnt het bestaansrecht van partijen als de PVV.

  Is het dus eigenlijk door dit effect een goede zaak dat er een partij als de PVV is?

  BeantwoordenVerwijderen