8 maart 2009

Gevaarlijke verjaardag

Daar ik gezegd heb dat er eerst iets spannends moet gebeuren voordat je iets hebt om over te schrijven, en er gisteren iets in die geest gebeurd iets, los ik hierbij de belofte in. Waarbij ik aanmerk dat spannende dingen voor de betroffene personen meestal niet als zodanig ervaren worden, die vinden het gewoon vervelend of erger.

We waren gisteravond op een verjaardag bij vrienden. Daar die vrienden een paar kilometer verderop wonen, en zij gepland hadden in den Sonntag hinein zu feiern omdat de jarige eigenlijk pas zondag jarig is, hebben wij bij hun geslapen. Het feestje was op zich geslaagd, er waren een paar gasten die veel te vertellen hadden, en na 12 uur werd er geproost en de kadootjes uitgepakt. Ergens tussen half een en een uur ben ik naar bed gegaan, ik moest namelijk vandaag vroeg opstaan omdat ik had afgesproken met een collega om een stuk te gaan joggen op de Rennsteig-route. De anderen hebben nog een tijdje doorgefeest.

De vrienden bij wie we op bezoek waren hebben meerdere zonen in de puber leeftijd en ietsje ouder. Iedereen had aardig gedronken, eigenlijk waren de meeste mensen besoffen, en de zonen dus ook. Zoals ik al zei ging ik op tijd naar bed, en omdat het feestgedruis nogal luid was, deed ik Oropax in mijn oren - mijn vriendin heeft dat altijd bij zich - en zo kon ik ongestoord slapen. Nou ja, niet helemaal ongestoord, want ergens midden in de nacht werd ik wakker omdat de televisie hard aan stond en mensen schreeuwden alsof ze aan het vechten waren.

Bij het ontbijt werd ik ervan op de hoogte gebracht dat datgene wat ik 's nachts gehoord had helemaal geen televisie-film geweest was, maar dat twee van de zonen elkaar te lijf waren gegaan. De ene is zeer sportief en daardoor sterker, en de andere heeft op een gegeven moment om hem van zijn lijf te houden een keukenmes uit het blok in de keuken getrokken en de ander daarmee bedreigd. Gelukkig heeft hij met het mes niets gedaan, de vader kon zich ertussen werpen, ze schijnen elkaar 'alleen maar' met de blote hand toegetakeld te hebben en zien er schijnbaar dan ook naar uit (ik heb ze zelf niet meer gezien). Om de kemphanen uit elkaar te halen is de ene zoon meegenomen door een van de gasten om daar te overnachten en zijn roes uit te slapen.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar ik kan me niet heugen dat ik bij mijn ouders, toen ik nog thuis woonde, mijzelf zo laveloos gedronken heb dat ik tot zulke dingen in staat was. Ik denk dat je als ouder je kinderen wat dat betreft wel strak aan de teugels mag houden. Onze vrienden, door schade en schande nu wijzer geworden, zien dat nu in elk geval ook zo, und es gilt erstmal absolutes Alkoholverbot. Ik heb toch sterk de indruk dat de overmatige alcohol-consumptie hier meer in alle kringen van de samenleving verbreid is als bij ons. Als je hier een avondje uitgaat met collega's, dan is het geen goede avond als je je niet tot aan je tax volgedronken hebt. Voor mij hoeft dat niet zo. Mijn vriendin bewondert altijd dat ik mij zo goed kan beheersen bij het drinken, als ik bijvoorbeeld zoals nu de volgende dag vroeg wil sporten, maar ik zie dat helemaal niet als een prestatie. Ik vind dat gewoon normaal.

18 opmerkingen:

 1. Kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Ik drink ook niet de avond voor ik een lange duurloop ga lopen, en de rest van de week ben ik ook zeer matig. Rare gang van zaken daar bij jullie....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verhaal. Ik had eerlijk gezegd eerder verwacht dat Nederlanders meer drinken. Duitsers komen zo beheersd en beleefd en verstandig over, tenminste de Duitsers die ik ken.

  Mijn kinderen zouden zich op een feestje bij ons thuis nooit zo durven te misdragen. Ik hoef ze niet eens te waarschuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We waren ook allemaal behoorlijk geshockeerd. Het is niet zo dat zulke dingen regelmatig gebeuren; wel wordt er bijna altijd op feestjes teveel gedronken, de uitwerkingen zijn alleen niet altijd zo radikaal.

  Aan de vakantiefoto's op je blog te oordelen zijn jouw kinderen ook nog een stuk jonger. Wees dus gewaarschuwd voor de toekomst...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar we genoeg ellende( geen handgemeen) mee gemaakt hebben met overmatig drank gebruik van zoons vroeger, die kotsend thuis kwamen enz.. hebben we een verschrikkelijke hekel aan drank gekregen en worden hier niet meer dan twee biertjes gedronken door de jongens. Gelukkig hebben we het altijd in de hand weten te houden tot nog toe.
  En met de pubers die nu nog thuis wonen praten we veel mee om dit te voorkomen. Het gaat goed moet ik zeggen.
  En feestjes met volwassenen nee, ik heb eerlijk gezegd nog nooit een dronken volwassenen gezien.
  Maar we wonen dan ook aan het eind van de wereld..;))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bob, de oudste was niet mee, die is nu 20 en heeft al de nodige kratten bier verwerkt.

  Sinds een jaar of vijf hebben we achter op het erf een stacaravan, uit het zicht en buiten gehoorsafstand. Onze kinderen zitten daar met vrienden. Ze drinken wel maar we hebben nog nooit hoeven ingrijpen.

  Mijn dochters van 16 en 15 drinken wel maar zelden teveel en al helemaal niet waar wij bij zijn.

  De jongste drie zijn voorzover ik weet nog helemaal clean :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Thamara: Ik heb geen hekel aan drank. Ik ben blij dat er nog een paar drugs zijn die wel zijn toegestaan. Ik heb wel een hekel aan mensen die niet met drank om kunnen gaan.

  Het belangrijkste bij kinderen is het voor te doen. Als jezelf bij elke gelegenheid de controle verliest, zullen je kinderen zich niets aantrekken van al je adviezen om het anders te doen.

  Wat op de verjaardag ook een rol speelde was de concurrentie tussen de jongens. De ene is meer intellectueel, de ander is slecht op school maar een goede sporter. Daar ik er niet bij was, kan ik het niet in detail verklaren. Ik was er behoorlijk door verrast, er had zich niets aangekondigd. Ik ben er nog niet uit of en hoe het had kunnen worden voorkomen.

  Je kunt alleen maar je best doen en dan het beste ervan hopen. Je hebt niet alles in de hand, dat moet je je voor ogen houden.

  @Marjan: Die Stacaravan is wel praktisch. De voordelen van het platteland/ dorp, neem ik aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, hoe zei die voetballer dat ook alweer? Elk nadeel heb zijn voordeel....

  Op het platteland is voor jongeren niets te beleven. Zo'n caravan is dan een mooi alternatief voor eenzaam thuis verpieteren, op straat hangen of naar een discotheek een roteind weg; gebracht en gehaald door je ouders tot je zelf kunt rijden en om beurten bobben.
  Ik baal wel eens als ik nuchter moet blijven in het weekend omdat er nog een kind gehaald moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij is een drankje drinken gezelligheid, maar dronken worden een teken van zwakheid. Dus de keren dat me dat overkwam zijn op de vingers van en hand te tellen. Knokken is meteen een nog lagere degradatie van d e betrokkenen. Stel je voor dat het mes daadwerkelijk was benut. Veel drinken is een kwestie van steeds dieper zinken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het wel eens zo geformuleerd:

  Als je een paar drankjes op hebt, dan voel je je heel goed. Je bent vrolijk, vrijer, minder verlegen. Maar dan komt de fout: je denkt dat als je nu NOG meer drinkt, dan voel je je NOG beter. En dat gebeurt jammer genoeg niet, in tegendeel, er gebeurt precies het tegenovergestelde: je wordt agressiever, misselijk en krijgt koppijn.

  Om nu precies het 'kantelpunt' te vinden waarbij je je zo goed mogelijk voelt, zonder dat je in de neerwaartse spiraal komt, dat is de kunst van de goede gezelligheidsdrinker.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eerlijk gezegd, Bob, komt me jouw verhaal heel bekend voor. Ik ben bij veel verjaardagen en of feestjes geweest en veel van dit soort akkefietjes gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vedat, je bevestigt zo wel mijn vooroordeel dat er in de Achterhoek meer gezopen wordt dan in de rest van Nederland ;-) Het meeste wat ik van de Achterhoek weet komt namelijk uit de teksten van Normaal (afgezien van jouw Blog).

  Ik heb het eerlijk waar nog nooit meegemaakt bij mensen thuis. In de kroeg of op straat wel, ja. Daarom was ik er ook behoorlijk van ondersteboven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sorry Bob, ik moet even wat recht zetten. Ik doelde op Duitsland en met name de voormalige DDR, waar ze vaak nog van die oude Oostdrank drinken. De discussies werden dan heftiger en niet zelden ontaardde het in handgemeen.

  Nu even over de Achterhoek. Een vooroordeel is natuurlijk nooit goed, maar dat er veel gedronken wordt, dat is wel waar. Natuurlijk ontaardt dat ook in handgemeen. Alcohol is nou eenmaal een harddrug, die mensen agressief kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Komt ook in Nederland voor hoor. Maar dan niet thuis inderdaad. Of wel, maar dan zijn de ouders meestal niet thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In Westfriesland kunnen ze er ook wat van en vaak tellen ze daar in kratjes. Het gaat dan vooral om de kleine Roomse kernn met hun beruchte kermissen. Toch vallen handgemen daar mee. Ik denk dat constant veel drinken minder problemen oplevert dan incidenteel (alleen met een verjaardag) veel drinken. En vaak zijn de mensen te laveloos om een rake klap uit te delen.

  In Nederland (en waarschijnlijk net zo goed Duitsland of de USA) levert huiselijk geweld de meeste ellende op. En dat wordt vrijwel altijd voorafgegaan door overmatig rankmisbruik. Die thuismeppers hebben daar geen verjaardag voor nodig. Vooral door schaamte komt dat weinig naar buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. die jongens zijn natuurlijk niet zomaar met elkaar op de vuist gegaan, drank of niet, waarschijnlijk sudderde er al lang iets onderhuids, tsja, drank kan dan een behoorlijke trigger zijn
  niet leuk dat gasten hier mee geconfronteerd zijn, lijkt me nogal beschamend voor beide kanten


  maar goed, ik ben een beetje aan het rondneuzen in je archief, zoals je waarschijnlijk al een beetje hebt gemerkt hahaha

  PS: ik heb je gelinkt, mocht je er bezwaar tegen hebben, dan hoor ik het en verwijder ik het geruisloos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Anoniem: Normaalgesproken geldt 'hoe meer links, des te beter'. Waar dan en wie bent u?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Assyma was dat, sorry

  en je mag uiteraard je'en tegen mij

  BeantwoordenVerwijderen