11 oktober 2008

Kwaliteit

Kwaliteit is de oorsprong van alles volgens Robert Pirsing in Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Nou is dat wel een goed boek met een mooi verhaal en ook leerzaam op het gebied van werk-ethos, maar deze belangrijkste stelling van het boek kan ik niet onderschrijven. Er worden wel een aantal mooie concepten in beschreven aan de hand van het onderhouden van een oude motorfiets. Bijvoorbeeld het fenomeen 'vastzitten'. Stel je bent je motorfiets aan het repareren, je wilt een deksel afschroeven maar een klein kutschroefje blijkt vastgeroest te zitten. Dat schroefje stijgt op dat moment sterk in waarde, het is namelijk opeens net zoveel waard als de hele motorfiets, omdat als je het schroefje niet los krijgt, de hele motorfiets waardeloos is. Nu zit je vast, je komt niet verder. Je moet het schroefje herwaarderen. Dit is een belangrijk moment dat je kunt gebruiken om je kennis te verruimen. Het beste wat je kunt doen is even afstand te nemen en er rustig over na te denken.

Affijn, Robert Pirsing beschrijft het veel beter, maar je begrijpt waar het over gaat.

Op mijn werk ben ik ook met kwaliteit bezig. [Hier] heb ik dat aangekondigd. Ik ben er ook rustig voor gaan zitten en heb een onderzoekje gedaan. Gedeeltelijk bestaat dat uit saai routinewerk, namelijk het analyseren van lijsten met problemen. Maar uiteindelijk, als je je niet geforceerd gaat zitten haasten, dan komen er altijd ideeen boven. Ik heb dan ook voor de verschillende problemen een aantal oplossingsvoorstellen gedaan.

Dat is een van de dingen die ik ook heb geleerd van Robert Pirsing. Het maakt niet uit wat je voor een probleem hebt, als je de tijd neemt en er over nadenkt dan komen er altijd, gegarandeerd, zonder uitzondering oplossingen boven borrelen. Je hoeft je er geen zorgen over te maken, misschien gebeurt het niet meteen in vijf minuten, maar de menselijke geest is zo gebouwd dat hij altijd iets verzint.

Dit verschijnsel beschrijft hij als reden waarom hij zijn wetenschappelijke studie afgebroken heeft. De wetenschappelijke methode werkt met hypothesen. Je stelt een hypothese op om een bepaald verschijnsel te verklaren en dan voer je experimenten uit om de hypothese te testen. Het merkwaardig dat hij ervaarde was dat hij nooit zonder hypotheses kwam te zitten. Als hij er even voor ging zitten schoot hem er altijd een te binnen. Hij noemde dit zelfs de 'wet van het oneindige aantal hypothesen' of iets in die geest. In het begin vondt hij dat wel grappig, maar later realiseerde hij zich dat dit fenomeen het hele wetenschappelijke principe ondermijnt. De wetenschap wil de wereld verklaren met 'eeuwige waarheden'. Maar als er een 'oneindige' vloed aan hypotheses is, dan kun je die nooit allemaal toetsen. Het blijkt dat geen enkele wetenschappelijke waarheid eeuwig is maar een tijdelijke levensduur heeft die omgekeerd evenredig is met de intensiviteit waarmee ze onderzocht word.

8 opmerkingen:

  1. Ben je kwaliteitsmanager? Op mijn oude werk hadden ze ook iemand die zich alleen maar met kwaliteit bezighield.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, ik ben een gewone programmeur. We hebben een vrij grote software-afdeling van bijna 20 man (ja, geen vrouwen). Ik had tegen mijn chef 3 weken geleden geklaagd dat er van de leiding niets komt inzake richtlijnen hoe we nu eigenlijk moeten werken, en vervolgens kreeg ik de opdracht zelf in die richting een beetje onderzoek te doen.
    We hebben wel een kwaliteitsafdeling maar die houdt zich meer bezig met de produktie en de montage.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken wel een grote computerfirma in Erfurt. Daar werken ook veel Nederlanders.
    Jij zit toevallig niet daar??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, toevallig niet ;-)

    Ik werk bij een grote machinefabriek voor CNC-freesmachines 50 km van Erfurt vandaan.

    Maar welke computerfirma bedoel jij eigenlijk waar veel Nederlanders werken? Die ken ik volgens mij niet. Klinkt interessant, want ik ben al een tijdje op zoek naar een mogelijkheid om dichter bij huis te werken; zolang als het geen detacheringsbedrijf o.i.d. is, daar schiet ik niets mee op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben zelf techneut en heb PLC's, MMI's en bijbehoredende instrumenten geprogrammeerd. Het leuke is dat daar een apparaat of fabriek bij elkaar komt en dat er met van alles rekening gehouden moet worden. Het zit in me dat ik het liefst veel tijd in het begin stop om een daarna een doortimmerde oplossing met de bijbehordende computers e.d. te bedenken. Daarna flanste ik het heel snel in elkaar en had ik vrijwel geen problemen.

    Het echte probleem zat er in dat er in het begin niets zichtbaars uit mijn handen kwam. Dat zorgt ervoor dat je nog niets kan leveren zodat de klant je begint te betalen. Om die klant tevreden te stellen bedacht ik soms maar wat.

    Later bedacht ik dat dat wel een prima eindresultaat opleverde, maar dat het toch niet de manier was. Het is ook heel zinnig om de eindgebruiker al veel eerder te betrekken bij het ontwerp, zodat ie later het eindproduct meer accpeteerd. Maar die eindgebruiker krijg je vaak niet te spreken omdat er een 'kantoorklojo' tussenzit.

    Als het nog wat complexer wordt, door iets te maken om een 'moving target' te bereiken, dan stapte ik vaak over op het systeem om ergens naartoe te ittereren. Soms is dat ook een goede oplossing. Inmiddels kan ik dat ook goed inzetten bij overleg met de gemeentes voor verkeersoplossingen. Want daar zit de lol dat de 'oplossing' het gedrag en de keuzes van de weggebruik gaat veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Xiwel en welkom!

    PLC, MMI, Alkmaar,... je hebt toch niet bij Machinefabriek Alkmaar gewerkt, oder? Daar heb ik vroeger ook een tijdje gezeten, begin 90er jaren.

    Ik programmeer ondertussen nog steeds PLC's en de rest.

    Een zin begrijp ik niet. Onder een moving target kan ik me nog iets voorstellen, zoals een doel dat verandert terwijl je nog aan de realisatie werkt? Maar wat bedoel je met overstappen naar het systeem om ergens naar toe te itereren? Klinkt naar hogere programmeerkunde.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Bob: Ik heb in Velsen-Noord gewerkt bij ee bedrijf dat me de wereld overschopte.

    Dat 'Itereren' is een oud Lotus123-grapje. Het betekent in dit geval dat je steeds een rekenslag maak om opnieuw de beste tussenoplossing te bepalen. Het voorkomt dat je je doel voorbijschiet en dus niet onnodig veel geld uitgeeft. Overigens haal je er dus nooit het doel mee, maar da's toch al onmogelijk omdat het beweegt. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het bedrijf heet CSG. Is een dochteronderneming van IBM. Maar ze werken wel veel per detachering.

    BeantwoordenVerwijderen