30 oktober 2008

Schilderen


Het wordt nu menens met de verhuizing. Gisteren hadden we de overname, morgen beginnen we met schilderen.

De laatste keer dat ik een woning geschilderd heb, ben ik fan geworden van Kreidefarbe. Ik moest de woning waar ik toen uittrok schilderen voor de overname. Ik had eerst met gewone kant- en klaar verf geschilderd en was zo dom om dat 's avonds te doen. Het resultaat zag er bij daglicht belabberd uit: donkere en lichtere plekken, en strepen op plekken waar ik er een tweede keer overheen was gegaan. Ik dacht laat maar gaan, maar bij de overname werd het dus niet geaccepteerd, en ik moest het grotendeels opnieuw doen. Toen heb ik me door iemand laten overtuigen het met Kreidefarbe te doen (als iemand me kan vertellen hoe dat in het Nederlands heet?)[Update: krijtverf of kalkverf]. Dat koop je als poeder, het is op basis van krijt (Rügener Naturkreide in dit geval, ja ja!) en het wordt met water aangelengd. Beetje roeren, het makkelijkste gaat dat met de boormachine en een hulpstuk, en dan nog een uur laten 'trekken'. Als je het op de muur smeert is het eerst een beetje gelig, maar het droogt prachtig wit op en het dekt perfect, hoe slecht je ook geschilderd hebt! [Update: en schijnbaar is het ook nog ecologisch verantwoord.]

Precies dezelfde verf kon ik deze keer niet krijgen, maar we hebben nu geleimte Wandfarbe gekocht. Dat stamt schijnbaar nog uit de DDR. Dat is bijna hetzelfde, behalve dat er nog lijm bijzit.

Aangezien mijn vriendin allergisch is voor witte wanden, en ik dat langzamerhand ook wel saai begin te vinden, hebben we er Abtönfarbe in verschillende kleuren voor de verschillende kamers bij genomen. Dat wordt naar smaak bij de witte verf gemengd. Zo krijgen we een groene keuken, woonkamer in 'oker-goud', slaapkamer in 'oker' (oker is in dit geval een soort beige), een kamer in capuccino en een in terracotta. Natuurlijk allemaal zeer licht van kleur.

In totaal plannen we twee weekenden in voor het schilderen.

Dat wordt lekker kledderen morgen, hhm..

10 opmerkingen:

 1. Dat wordt erg kleurig, leuk! Wij hebben hier de badkamer blauw, de keuken geel, de slaapkamer heel licht groen en in de huiskamer zijn twee wanden een soort van zalm. Maar die kleuren zaten er allemaal al op.
  Veel succes met kledderen.
  En Kreidefarbe is gewoon krijtverf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Krijtverf, daar had ik zelf op kunnen komen. Maar omdat ik er nog nooit van gehoord had, dacht dat het anders zou heten. Ik heb even gegoogled en inderdaad.

  Vandaag hebben we de keuken en 1 muur van de woonkamer gedaan. De keuken is nu zo stralend groen dat het lijkt of ie licht geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die Kreidefarbe, die witte, dekt die ook goed wanneer de muren en het plafond vergeelt zijn door nicotine aanslag?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk het wel. De ene muur die ik in de nieuwe woning gewit heb daar zaten een beetje grijze vlekken op en die zijn verdwenen. Het schijnt ook de verf te zijn die door profi's gebruikt wordt. De enige reden dat particulieren er niet zo aan willen is dat je een beetje extra werk hebt omdat je het eerst aan moet lengen. Daar staan de genoemde voordelen tegenover, plus dat je het in de poedervorm bijna onbeperkt kunt bewaren. Ik kan het echt van harte aanbevelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je dat gewoon bij Obi of Bauhaus kopen dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hoor. Je moet gewoon even vragen. Kreidefarbe of geleimte Wandfarbe. De eerste keer heb ik het geloof ik bij Praktiker gekocht, en nu bei Farben Lehmann, dat is een schilderspeciaalzaak. En anders wordt het ook op Internet aangeboden, maar dat zijn geloof ik meer de luxe eco-pridukten. Ik betaal voor een zak van 3 kilo iets van 4-5 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Bob,

  kan ik dit vergelijken met de duur aangeboden krijtverf van bijv. Pure & Original in Nederland? Geeft dit ook zo'n mooi matte kleur?

  Groetjes Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marieke,

  Ik heb geen idee. Ik heb even gekeken op hun website en ja, het lijkt er wel op. Waarschijnlijk verkoopt pure and original de krijtverf met kleur (pigment), de verf die wij hebben gebruikt is zonder; we hebben het er zelf aan toegevoegd. Verder staat er in de beschrijving van pure & original dat het niet is bestand tegen water (dan moet er een sealing overheen) en dat het snel slijt omdat het vrij zacht is; dat is ook mijn ervaring: je kunt het niet schoonmaken met vocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo,

  ben ik nog een keer weer. Ik woon zelf in Nederand, werk in Denekamp en ben in de pauze al snel even naar een bouwmarkt ik Nordhorn gereden. Daar hadden ze het niet. Heb jij enig idee waar ik het zou kunnen kopen? En welk pigment hebben jullie eraan toegevoegd? Weet je ook of het goed overschilderbaar is?

  Groetjes Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben er zogenaamde Abtönfarbe aan toegevoegd. Misschien moet je naar "geleimte Wandfarbe" vragen:

  KLIK

  BeantwoordenVerwijderen