16 oktober 2008

OBAMA WINT VERKIEZING USA

[UPDATE 4 november: Je vindt hier geen officiele verkiezingsuitslagen/ -voorspellingen. Die vind je bijvoorbeeld HIERRR]

Het is nu 'officieel' en je hebt het hier als eerste gelezen: Obama wint de presidentsverkiezingen en wordt de volgende president van de USA de komende vier jaar. Mijn persoonlijk wetenschappelijke enquete voorspelde het al langer. Laat je niet misleiden door het geringe aantal deelnemers (10 plus mijzelf): de uitzonderlijk hoge gemiddelde intelligentie en algemene maatschappelijke kennis van de lezers van dit blog compenseren dat ruimschoots.

Als Obama niet in de komende weken wordt doodgeschoten of anderszins lichamelijk buiten gevecht wordt gesteld, en ondanks het feit dat de verkiezingscampagnes de komende dagen nog veel lelijker en hatelijker zullen worden, is het duidelijk McCain over zijn hoogtepunt heen is. Of mevrouw Palin er veel toe bijgedragen heeft kan ik niet zo goed beoordelen, maar ik ga er maar van uit dat er onder de republikeinen nog genoeg verstandige mensen zijn die zo een onbekwame persoon niet als president willen hebben in het geval dat McCain uitvalt. Cynisch gezien zou je kunnen denken dat de republikeinen geen vrouw als president willen zien (ondanks het voor de conservatieven positieve voorbeeld van de Iron Lady Thatcher), maar dat mag de pret niet drukken.

Het feit dat Christopher Buckley, een bekennende republikein, zoon van een nog beroemdere republikein, en schrijver van een mijn favoriete boeken 'Thank you for smoking' nu openlijk is overgelopen naar Obama is tekenend voor de situatie.

Party!!!

Groeten uit de Zone

8 opmerkingen:

 1. Ik weet het niet hoor. In het midden van Amerika en in de Zuidelijke staten wonen een hoop conservatieve mensen die een 'zwarte' niet als president willen.
  Het wordt nog spannend, maar ik denk niet dat ik het ga volgen. Heb andere zaken aan mijn hoofd.
  Ik lees wel wie het geworden is. Ik vind ze allebei niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens de polls (die natuurlijk snel kunen veranderen) zijn een aantal 'swing-states' nu in handen van Obama en een aantal traditioneel republikeinse staten zijn aan het kantelen.

  Van de show van Obama heb ik ook geen hoge pet op, maar hij is iemand met hersens, en de doelen waarvan hij zegt dat hij ervoor staat zijn heel wat verstandiger dan die van de 'tegenpartij'.

  Nu moeten de mensen alleen nog daadwerkelijk zo stemmen als ze het in de peilingen aangegeven hebben. En niet in de anonimiteit van het stemhokje hun geheime racisme laten opspelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bob,

  Leuk wat je zegt over die intelligente lezers. Vooral omdat ik 1 van de lezers was die wellinswaar Obama als president wil maar tegelijker tijd voorspelde dat McCain zou winnen.
  Nu is het natuurlijk zo dat het nog niet is ofgelopen. Vergeet niet de Al Gore een 51% tegen George W Bush 40% voorsprong had in Oktober 2000 en toch verloor. Ik weet niet of mensen in het stemhokje van gedachte veranderen maar ik denk wel dat veel mensen op het laatste moment gaan stemmen omdat ze Obama niet willen die andere verkiezingen thuis blijven.
  Je bent niet de enige die denkt dat Obama wel eens neergeschoten zou kunnen worden.
  Het is een race naast de race, wat gebeurd eerst? Obama wordt neergeschoten of McCain krijgt een hartaanval. Dat maakt dus inderdaad Palin een probleem. Als Vice President kan niemand het wat schelen maar wie wil haar als president? We zeggen hier wel dat 'Palin is only one heartbeat away from becoming President'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik weet dat de democraten al vaker voor stonden in de peilingen en toen toch verloren, maar nu is de situatie anders. De democraten toendestijds hadden zich al teruggeleund in hun luie stoel en de republikeinen hadden een verrassingsaanval vlak voor de finish.
  Ik denkt dat ze bij Obama deze keer donders goed weten dat alles nog kan veranderen en daarom doorvechten 'tot het gaatje'.

  Welke mensen zijn dat die normaalgesproken thuisblijven maar nu gaan stemmen omdat ze tegen Obama zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, een 100% score voor Obama. Dat geeft de burger moed. Hoeveel kiesgerechtigde Amerikanen zijn er onder de stemmers?

  Grappig, ik heb juist een blog zitten schrijven over het latente racisme bij Amerikaanse kiezers, die Obama de kop zou kunnen kosten (ik bedoel het figuurlijk, maar letterlijk kan natuurlijk ook). Wel heb ik bedacht welke troef hij kan uitspelen om toch de verkiezingen te winnen:

  http://bonebakker.punt.nl/index.php#420023

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een goed idee om zijn moeder te gebruiken en dat hebben ze dus al gedaan. Een foto van Dunham die de jonge Obama vasthoud is te zien in een 30-seconde lange televisie spot genaamd "Mother". Obama zegt in de spot, die gericht is op zijn oproep om de gezondheidszorg te verbeteren, dat zijn moeder de laatste maanden van haar leven doorbracht zich zorgen te maken over hoe de ziekenhuis rekeningen te betalen in plaats van zich te concentreren op beter worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Obama wint omdat ie meer (nieuwe)kiezers weet aan te boren. Tegelijkertijd zit daarin ook een onbekende factor. Komen al deze kiezer op en worden ze geaccepteerd? Stemmen is de USA is wat dat beterft anders dan in NL (en waarschijnlijk Duitsland).

  Een groot voordeel is dan nu ook Colin Powell (Republikein) zich uitgesrpoken heeft voor Obama. Bij de gemiddelde Amerikaan staat deze man in zeer hoog aanzien, misschien wel hoger dan Bill Clinton.

  BeantwoordenVerwijderen