21 oktober 2008

Nog een blog

Sinds ik bij Hette gereageerd heb, raak ik langzaam verzeild in een soort blog-netwerk met allerlei interessante Nederlandse bloggers. De laatste die ik ontdekt heb heet Plato en daar maak ik nu even reklame voor, hoewel hij dat niet nodig schijnt te hebben gezien het aantal reakties.
Plato is volgens zijn eigen informatie sinds 2006 een Vutter en was daarvoor een opleider. Zijn blog is een combinatie van verschillende soorten bijdrages. Er zijn korte fiction-verhalen die mij persoonlijk doen denken aan Roald Dahl: met gevoel voor emotionaliteit, menselijke relaties, onverwachte plot-wendingen en open eindes. Dan 'gewone' blog-bijdragen oftewel ervaringen uit het dagelijks leven. En dan zijn er ook echte interviews met andere bloggers waarin ze iets over zichzelf en hun blog vertellen.

Het is leuk om langzamerhand steeds meer van zulke sites te ontdekken. Je merkt ook dat er verschillende soorten blogs zijn waarvan de bloggers elkaar lezen en bij elkaar reageren. Zo zijn er de 'gezelligheidsbloggers' die nooit een negatieve reaktie bij iemand zullen achterlaten. Dan zijn er de semi- tot professionele bloggers die uit zijn op discussie en waar stevige reakties geplaatst worden met als extreme voorbeelden het wegens succes door de Telegraaf (jawel) opgekochte geenstijl en sargasso. Onafhankelijk daarvan zijn er bloggers die vooral opvallende nieuwsberichten van anderen verzamelen en daar al of niet hun eigen mening aan vastplakken. Daar houd ik persoonlijk niet zo van; als ik het nieuws wil weten dan kijk ik liever direkt bij een nieuwssite. Zo probeer ik ook mijn eigen blog te schrijven, met alleen eigen bijdrages. En als ik dan eens een keer mijn bericht op een andere website baseer zoals vandaag, dan krijg je er tenminste nog een uitgebreide toelichting bij.

Groeten uit de Zone

8 opmerkingen:

 1. Nou heb ik jou aan mijn To Do lijstje toegevoegd, omdt ik meende een leuke verhuizing, met hopelijk veel problemen, want dat leest wat leuker. te kunnen volgen, krijg ik een logje met toelichting over andere logjes. Nou vraag ik je toch, Bob. Dit is hetzelfde als water naar de zee dragen. Hopelijk ga je weer over tode orde van de dag en krijg je veel tegenslag, waarover je dan, al dan niet met kwaaie kop, mededeling doet, zodat wij kunnen genieten. Inderdaad, geen mooier vermaak dan leedvermaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, er gebeuren nu eenmaal niet iedere dag spannende dingen. Bovendien zijn er dingen die te spannend zijn om ze hier te publiceren. Het is dan wel anoniem, maar een paar mensen uit het echte leven lezen ook mee.

  Ik beloof je dat de eerstvolgende tegenslag die door de zelfcensuur komt hier te lezen zal zijn.

  Und ausserdem ja, zijn er dan geen mensen meer die nog niet ingewijd zijn in de blogger-sfeer en het leuk vinden om daar iets over te lezen van iemand die daar al meer tijd verspild heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig inderdaad om op veel blogs steeds dezelfde namen tegen te komen. Xiwel, Hette, jij en ik vormen zo'n kringetje. En zo ken ik ook nog wel een ander kringetje waar ik onderdeel van uitmaak, maar die weblogs bezoek ik meer uit beleefdheid ;-)

  Plato heeft me niet meteen gegrepen en dat komt doordat ik zijn stukken te lang vind. Daar heb ik geen geduld voor. De enige van wie ik lange lappen tekst kan verdragen is Xiwel, omdat hij vaak van die leuke inzichten heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Christiaan, als je de stukken van Plato al te lang vind dan begrijp ik ook waarom je geen boeken leest. Typisch dat je wel schrijft maar weinig leest. Laten we maar zeggen dat het een kwestie van smaak is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn idd allemaal bloggroepjes. Aangezien ik een 'true Einzelganger' ben vind ik dat dus nix. Maar er is moeilijk aan te ontkomen. Veel reageerders zijn ook groepsgebonden, zo zie ik sommigen veel familie of kennissen uit hun Real live langskomen. Bij mij is dat er wel helemaal een (1) en die meeleerst en nooit reageert. Hoeft ook niet, ik log niet voor mensen die ik ken, die oraat ik wel bij als ik er op visite kom.

  Het is ook zo dat de manier van loggen bepaalde mensen aantrekt. Je hebt dat dus zelf in de hand. GS'ertjes hoef ik niet en als je niet over Geert W schrijft, dan blijven die gewoon weg. Plato vind ik ook wat te lang en te veel. Daarbij zou ik het leuker vinden als ie iets meer over de Zaanstreek schrijft.

  Wow (Write on Wednesday) is ook een soort waar ik niet van hou. Zij schrijven om het schrijven en ik vind schrijven (of beter tikken) niet meer dan een schriftelijke vertelling.

  Zoals je begrijpt kom ik ook vaak bij Hette, Vedat en Christiaan. Dus wat en hoe zij schrijven trekt me erg aan. 'Mack', 'Leukerd' en bijvoorbeeld 'Henk50' horen niet bij dat groepje en ook niet bij elkaar. Toch kan ik die ook van harte aanbevelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'Schrijven om het schrijven' is een goede omschrijving. Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb maar een boze schrijver zei laatst: 'Stijl is niet mogelijk zonder inhoud', en haalde daarmee uit naar veel jonge schrijvers die meer op de vorm dan op de inhoud bedacht zijn. Mijn 'schrijfvorm' is niet te vergelijken met een echte schrijver (vooral voor Engelse taalkunstenaars heb ik bewondering), maar ik schrijf toch omdat ik denk dat ik iets te zeggen heb. Ik vraag me af of het zinvol is om aan mijn stijl te schaven of dat het belangrijker is 'spontaan' te blijven.

  Ik heb me eens een keer ingelaten op een discussie bij Sargasso. Je wilt niet weten wat je daar naar je hoofd geslingerd krijgt als je een impopulaire mening verkondigd. Ik werd door minstens 10 mensen voor dom en onwetend uitgemaakt totdat er iemand voorbijkwam die merkte dat ik eigenlijk gelijk heb. Het ging over de benzineprijs door inflatie gecorrigeerd. Ik heb alleen maar gezegd dat als je de prijzen tussen nu en 10 jaar gelden vergelijkt en met de inflatie corrigeert, dat dan alles gemiddeld precies evenveel kost, dat is namelijk de definitie van inflatie. Daar had je ze moeten horen, die studentjes met A-paketten die niet kunnen rekenen...

  Sindsdien blijf ik daar weg, of ik laat me in ieder geval niet in op discussies.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed gezien Bob, daarom lees ik geen boeken. Alhoewel het niet helemaal te vergelijken is. Blogs lezen doe ik altijd al zappend, een beetje rondsurfen en kijken of ik ergens iets leuks tegenkom. Een lange blog trekt me dan niet aan. Bij boeken gaat het anders: daar moet je echt voor gaan zitten... en daar heb ik dus ook geen zin in. Maar als ik lekker met de krant op een tijdschrift op de bank zit, lees ik met gemak lange stukken, véél langer in ieder geval dan de langste blogs!

  Dat ik niet lees en wel schrijf is minder tegenstrijdig dan het lijkt. Ik lees namelijk wel, namelijk korte stukken... en dat is precies ook wat ik schrijf! Ik moet er niet aan denken om een heel boek te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heel boek, beeh nee.

  Veel te veel werk. Bovendien moet je dan kunnen schrijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen