28 januari 2008

Slaap


Waarschuwing: deze post kan slaapverwekkend zijn.

Slapen is voor mij een vloek en een zegen tegelijk. Ik slaap graag, maar ik ga niet graag naar bed. Er is voor het naar bed gaan altijd wel nog iets interessants te doen. Nog een beetje piano oefenen, een artikeltje lezen, sigaretje roken, film kijken enzovoorts.

Ik weet dat genoeg slapen (voor mij ongeveer 7-8 uur) belangrijk is. Als ik een paar dagen goed geslapen heb voel ik mij fitter, ik kan beter tegen de kou, kan sneller denken en heb betere ideeen. Het is bewezen dat het immuunsysteem beter funktioneert als je genoeg slaapt, dus je wordt minder vaak ziek. En je ziet er nog beter uit ook.
Waarom doen we dan zo moeilijk over het op tijd naar bed gaan? Ik generaliseer nu maar even, want je hoort van veel mensen dat ze laat naar bed gaan en vroeg opstaan, sommigen beweren daarbij dat ze niet zoveel slaap nodig hebben. Ik heb zelfs gelezen dat gemiddeld over de hele Duitse bevolking de mensen een uur minder slapen dan 50 jaar geleden (als ik het me goed herinner 7,5 uur nu tegen 8,5 uur vroeger). Het is dus een algemene trend. Wat het antwoord betreft kan ik alleen voor mezelf spreken.

Het is niet zo dat we langer werken dan vroeger, integendeel. Schijnbaar gaat het dus om de vrije tijd. Je krijgt voortduren ingeprent uit de omgeving dat je van alles kunt doen in je vrije tijd waarmee je je leven pas echt geniet. Verschillende sporten (die zijn tegenwoordig nodig omdat we allemaal op kantoor werken), film en tv kijken, computer(-spelletjes), boeken lezen, overal naar toe op vakantie (denk aan het fenomeen vakantie-stress; eigenlijk een tegenstrijdigheid). Als ik niet minstens een paar van deze dingen dagelijks doe dan heb ik het gevoel dat ik iets verzuimd heb, dat ik mij niet optimaal 'verwirklicht' heb. Ik ga dan 's avonds vaak door totdat ik zo moe dat ik onmiddelijk in slaap val zodra ik in bed lig.

En dan zijn er dagen dat ik tevreden ben over wat ik beleefd heb of gepresteerd heb, ik heb dan een voldaan gevoel. Op zulke dagen kan ik lekker vroeg naar bed gaan zonder schuldgevoel.

Dat is mijn persoonlijke verklaring voor het laat naar bed gaan. Ga jij op tijd naar bed? En waarom niet?

4 opmerkingen:

 1. Voor dat ik kan zeggen o ik op tijd naar bed ga moet ik eerst een objectief nummer hebben voor wanneer ik naar bed zou moeten gaan en dat was volgens mij nu net de informatie die nog mist. Aan gezien ik degene ben die bepaalt wanneer ik naar bed gaat iedereen vor het oment dus op tijd naar bed. Volgens mij is het zo dat mensen die de drang hebben om nog allerlei dingen te doen voor ze naar bed gaan niet echt gelukkig met het leven dat ze hebben. De vraag is dus hoeveel mensen die nu gelukkig zijn later spijt hebben sommige ingen niet gedaan te hebben.
  Om een beetje bij het duitse thema te blijven wil ik weer even citeren. Schopenhauer zei 'Optimisten hebben meer plezier i het leven maar de pesimisten hebben uiteindelijk het genoegen gelijk te hebben'.
  Ik zou best nog wel meer willen zeggen maar ik moet gaan slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Robert, je moet niet zo snel typen. Soms maak je zoveel typo's dat ik niet weet wat je nu eigenlijk wilt zeggen.
  Ik kan me voorstellen dat jij op dit moment wel tevreden bent.
  Op tijd naar bed gaan heeft inderdaad te maken met het leven dat je op dat moment leidt. Maar de met conclusie 'spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb' kan ik niet meegaan. Ik zou (om mijn verhaal verder te spinnen) spijt kunnen krijgen dat ik teveel heb willen doen en me niet geconcentreerd heb op die paar dingen die werkelijk belangrijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heeej
  Ik ga eigenlijk altijd op tijd naar bed, rond half 11 al en dan om 7 of 6 uur er weer uit. Soms kan ik dan niet slapen maar ik heb eigenlijk nooit dat ik nog zoveel wil afmaken, ik plan het zo in dat ik het af heb en als dat niet het geval is dan komt het de dag erna wel. Ik vind namelijk dat het geen zin heeft om dingen te doen als je moe bent. Je kunt dan wel allemaal dingen gaan afmaken maar je hebt er meer aan als je dat de volgende ochtend doet als je weer fit bent. Dan gaan de dingen bij mij nog sneller ook. Ik heb ook nooit last van verslapen eigenlijk, als mijn wekker gaat is het tijd om op te staan en ik heb dan ook geen behoefte meer aan nog een half uur blijven liggen!
  Maar dit is natuurlijk voor iedereen anders, denk dat je vooral moet doen waar je zelf zin in hebt
  doei x emma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja nu ik het nog eens terug lees zittne er nogal wat fouten in. Het ziet er soms een beetje raar uit. Ik zal wel wat toesen op mijn toetsenbord hebben die vast zitten. Verder schrijf ik meestal nogal laat op de avond en met enige haast. Ik zal proberen mijn leven te beteren.
  Ik denk toch dat ik een sterk punt heb met dat spijt krijgen. Stel je voor dat iemand te horen krijgt dat hij nog 2 maanden te leven heeft. Hoe groot is de kans dat ze reageren met, 'Ik wou dat ik meer geslapen had in mijn leven' of 'Nou dan ga ik die laatste twee maanden maar eens al die slaap inhalen die ik gemist heb in mijn leven'. Ik denk dat die kans klein is. Volgens mij gaan ze meestal reizen, parachute springen of meer aandacht aan hun familie besteden, etc....

  BeantwoordenVerwijderen