19 januari 2008

Doch nicht bei uns


Ja, nu horen we erbij! Eindelijk gebeurt er iets spannends bij ons in het bedrijf.

Ik werk bij een vestiging van het Gildemeister-concern, wij bouwen cnc-freesmachines. Normaalgesproken een degelijk, saai bedrijf dat goede kwaliteit machines bouwt. Afgezien van drukke periodes waar je je werk niet kunt doen omdat je om de haverklap een servicemonteur aan de telefoon hebt is het opwindendste wat hier gebeurd is in de laatste vijf jaar het feit dat de kantine een nieuwe beheerder heeft.

Wat is er gebeurd: de 'Vorstandsvorsitzende' oftewel de grootste baas van het concern wordt beschuldigt van corruptie, belastingontduiking en 'Untreue' (misbruik van bedrijfsgelden). Eergisteren werd er door de politie een razzia gehouden: 19 invallen simultaan in verschillende kantoren van Gildemeister. Pikant extra: enkele dagen daarvoor verloor het aandeel Gildemeister al 12 % en daarom wordt er tevens onderzocht of er handel met voorkennis heeft plaatsgevonden. Toen de aktie bekend werd, kelderde het aandeel met 25% maar ondertussen heeft het zich alweer hersteld en wordt nu zelfs als winnaar gezien. Anders als bij Siemens richten zich de beschuldigingen hier rechtstreeks aan de top van het bedrijf.

Vanmorgen hadden we een 'Betriebsversammlung' waar onze direkteur een verklaring voorlas van de 'Vorstandsvorsitzende'. Op weg daarnaartoe probeerde ik te voorspellen aan mijn collega wat er gezegd zou gaan worden:
1 - De direktie gaat ervan uit dat de beschuldigingen geen grond hebben
2 - Verbreid er geen praatjes over
3 - De affaire zal geen invloed op het bedrijsresultaat hebben
Dat werd dan ook ongeveer meegedeeld, met de toevoeging dat we 'jetzt erst recht mit vollgas' aan de slag moeten.

Ik heb natuurlijk geen idee of er iets waar is van de beschuldigingen. Ik ben ervan overtuigd dat er bij ons allen maar goede mensen werken die zich altijd aan de wet houden zonder dat ze hoofdzakelijk aan hun eigen interesse werken. Zoals in elk bedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten