21 januari 2008

Gewelddadige jeugd

Hoewel het onderwerp mij langzaam mijn strot uitkomt, wil ik er toch mijn mening over kwijt omdat er zoveel onzin over verbreid wordt.

Sinds ongeveer 3 weken is de gewelddadige jeugd hier een overheersend thema in de media. Dat zit zo: 3 weken geleden werd een 'Rentner' - iemand die met pensioen is - in elkaar geslagen op een metrostation. Met de veiligheidscamera's waren opnames gemaakt en die stonden de volgende dag levensgroot op de voorpagina van de Bild-Zeitung met een smakelijk verhaal erbij hoe slecht de jeugd van tegenwoordig toch is en hoe gewelddadig en dan vooral de buitenlandse. De statistieken geven namelijk aan dat onder buitenlandse jongeren meer gewelddelikten voorkomen als bij de Duitse.

Fluks werd dit onderwerp opgepakt door mijnheer Roland Koch, de momentane minister-president (CDU) van de bondstaat Hessen, want in Hessen zijn namelijk binnenkort verkiezingen. Een mooie gelegenheid dus om zonder veel moeite publiciteit en stemmen te winnen door te verkondigen dat het 'Jugendstrafrecht' verscherpt dient te worden.

Tenminste, dat dacht hij. Prompt viel natuurlijk de oppositie niet alleen in Hessen maar ook vanuit de nationale politiek over hem heen. Zelfs een aantal partijgenoten kon zich niet vinden in de simplistische opvattingen. Het resultaat van zijn uitingen is zeer opmerkelijk en stemt optimistisch: namelijk niets. De CDU is in de opiniepeilingen niet gestegen sinds de debatten over het jeugdrecht. Je gaat langzaam geloven dat de gemiddelde kiezer zich informeert en een gedifferentieerde mening heeft.

Maar hoe zit dat nou met die statistieken? Twee beweringen zweven in de lucht:
1 - De jeugd wordt steeds gewelddadiger.
2 - De buitenlandse jeugd is wat dat betreft erger dan de Duitse.

1 - Het is inderdaad zo dat gewelddelikten onder de jeugd toenemen. Hoewel de kriminaliteit in het totaal afneemt, wijkt de jeugd van deze tendens af. Een algemeen geaccepteerde verklaring hiervoor is er nog niet, er zijn alleen spekulaties zoals: gewelddadige videospellen, en het steeds opener getoonde geweld in media stompt de jeugd af (vergelijk maar eens het journaal van een commerciele zender van vandaag met het NOS-journaal van 20 jaar geleden).

2 - Wanneer je de buitenlandse jeugd in het totaal vergelijkt met de Duitse jeugd dan is er inderdaad een verschil ten gunste van de Duitse. Wanneer je echter een ander kriterium aanlegt, namelijk het opleidingsnivo, dan zie je dat gewelddelikten omgekeerd evenredig zijn aan het opleidingsnivo, oftwel hoe lager de opleiding, des te hoger de gewelddadigheid. Nu is het zo dat het opleidingsnivo onder buitenlandse jongeren gemiddeld lager is dan bij de binnenlandse. Als we reking houden met deze factor en dus buitenlandse en Duitse jongeren met hetzelfde opleidingsnivo vergelijken, dan vallen de verschillen in gewelddadigheid volkomen weg.

Bonusvraag: waarom hebben buitenlandse jongeren een lager gemiddeld opleidingsnivo?

Ik vind het volgende citaat van Sokrates (!) prachtig, het verduidelijkt dat de jeugd zich in de loop van de geschiedenis niet zozeer veranderd heeft als we soms denken:
De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren en veracht autoriteit. Ze spreken hun ouders tegen, kruisen hun benen en tiranniseren hun leraren.

4 opmerkingen:

 1. Het is mij niet helemaal duidelijk waar je nu kwaad over was. Uit jouw verhaal maak ik op dat de buitenlandse jeugd geweldadig en laag opgeleid is. Volgens mij wordt dat beiden niet echt als iets positiefs gezien.
  Verder lijkt jouw blik op de stastiek wel een verbetering. Het is namelijk met stastieken altijd zo dat je zo ongeveer wel ieder verband kunt leggen dat je maar wil. Het enige dat je moet doen is het benaderen van uit het antwoord dat je wilt bereiken en je zult het vinden.
  Zoals je hier in Amerika wel eens hoort over de scientology church. Die zijn tegen het geven van drugs aan depresieve mensen. De reden hiervoor is dat er een verband is tussen deze drugs en het plegen van zelfmoord. Op die manier kun je ook zeggen dat geen goed idee is een ziekenauto te gaan leggen nadat je en ongeluk hebt gehad om dat de statiek aantoont dat een hogo percentage mensen sterft in ziekenautos.
  Waar is trouwens mijn laatste kommentaar op je Blog. Doe je aan aan sencuur?
  Wat Socrates betreft, die wist toch niets?
  Hoewel hij ook heeft gezegd;
  Wat betreft huwelijk of celibacy, laat een man kiezen wat hij wil, hij zal er zeker spijt van hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb tot nu toe alle reacties geplaatst. Misschien kijk je onder het verkeerde bericht? Anders is het werkelijk verloren gegaan in cyberspace, of misschien heb ik een bedieningsfout gemaakt.

  Ik ben kwaad omdat de media zo doordrammen op dit onderwerp terwijl we allemaal weten waarom de politici erover praten. Je kunt hier de radio niet aanzetten of het gaat over Jugendgewalt. Het probleem wordt kunstmatig groter gemaakt dan het is.

  Ik denk dat het opleidingsniveau van immigranten lager is door 2 redenen: ten eerste de taalbarriere, ten tweede zijn het sowieso de mensen die in hun thuisland niet zulke goede kansen hebben degenen die het in een ander land proberen (denk aan de Afrikanen die met een boot proberen naar de kanarische eilanden te komen).

  Grappig is overigens dat tegenwoordig veel Duitse artsen emigreren (bijv. naar Scandinavie) omdat dan beter verdienen.

  Een grappig voorbeeld over de anti-depressiva.

  Tja, mit Statistik ist eben so eine Sache. Hier zegt men: Glaube nie eine Statistik die du nicht selber gefälscht hast.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Writers block?
  Niet dat ik iets kan zeggen want ik probeer niet eens om iets te schrijven in mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag komt er een nieuwe. Het onderwerp moet ik nog verzinnen. Ik was op de Blog bij Kluun, maar die mensen die daar reageren kun je niet allemaal serieus nemen.

  BeantwoordenVerwijderen