16 januari 2008

Nieuwe PC


Gaaf! Eindelijk heb ik een nieuwe PC gekocht. Voor de freaks:

Dvd-RW met Lightscripe
Harddisk Samsung T166 500GB
Asus P5GC-MX/1333, VGA,SND,LN
Prozessor Intel Core 2 Duo E4500, 2,2GHz, 2MB
Mainboard AM2 ASUS M2N-MX-SE
PCTV DVB-T 250I, Pinnacle, 0360834
DDR2 2048MB PC800 NON-ECC, N660184
FAXMODEM ULTRON V92, P84Z010
Windows Vista Home Premium

Mijn vorige PC was nog van voor de oorlog (Irak-USA): Pentium II 400 MHz. Het feit dat ik niet fatsoenlijk alle films op DVD kon kijken zonder stotterend beeld gaf de doorslag.

Het mooiste aan het nieuwe apparaat is digitaal televisie kijken. Eigenlijk heb ik al sinds 4 jaar geen televisie meer omdat ik er te lang voor bleef hangen zappend op zoek naar een goed programma. Het vervelende van televisie is dat er af en toe echt interessante programma's zijn, maar je moet eerst door de overige 99 procent bagger waden om ze te vinden. Nu heb ik dus digitale televisie. Dat ontvang je hier met een klein antennetje (20 cm) in de huiskamer -het beste voor het raam- en op het moment bestaat het aanbod uit 12-13 zenders (alleen 'öffentlich-rechtliche', oftewel geen commerciele).

Waarom is dat nou zo mooi? Je hebt automatisch een televisie-gids (EPG, electronic program guide), je kunt direkt opnemen online of voorgeprogrammeerd via de EPG. En je kunt time-shifted kijken; handig als je een film zonder de reklame wilt zien.

Wat me aan Windows Vista goed bevalt is dat je verschillende user accounts kunt ingeven, bijvoorbeeld voor de kinderen, en dat je die user accounts dan kunt begrenzen. User accounts heten Benutzerkonten (Konten = meervoud van Konto, niet van kont) in het Duits. Is waarschijnlijk geen Nederlands woord voor. Je kunt een webfilter voor ze aktiveren (ja, ik weet wel dat dat niet perfect is), je kunt de tijden dat ze überhaupt aan de computer komen begrenzen, en nog een paar dingen. Je kunt per slot van rekening niet de hele tijd naast ze zitten om te kijken of ze geen porno of fascistische rotzooi opgediend krijgen. En ze krijgen de computer niet zo makkelijk kapot. Tot het moment natuurlijk dat ze zelf slim genoeg zijn om op de een of andere te hacken.

Kost wel een hoop tijd om alles uit te proberen. Zodoende zat ik dus gisteravond tot half 3 in de nacht achter de computer. Alles wat ik nu nog nodig heb is een echte Internetverbinding in plaats van mijn analoge modem.

3 opmerkingen:

 1. Was dat de 1ste of 2de Irak oorlog?
  Eindelijk iemand die tevreden is over Windows Vista. Hier in de US gaan ze vaak al weer terug naar Windows XP wat natuurlijk ook slecht is. Het beste wat ze gemaakt hebben bij Microsoft is waarschijnlik OS2. Dat wil zeggen voor zover ze echt iets maken bij Mircosoft wat het is natuurlijk allemaal begonnen met jat werk.
  Misschien ben je wel zo tevreden omdat, als je computer zo oud was, je operating system misschien ook wel oud was?
  Kon je veel van die dingen waar je het over hebt ook al niet doen voor Vista?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn mening over al dat schelden op Microsoft is: doordat die software zo ontzettend veel gebruikt wordt, komt ook elke mogelijke fout boven water. (Vaak zijn het ook geen fouten maar inkompatibilteit met een of andere fabrikant). Ik merk dat ook op mijn werk waar ik nu software voor serie-machines maak. Hoe meer exemplaren er verkocht worden, hoe meer fouten er ontdekt worden. Ik ben ervan overtuigd dat als Linux net zo veel gebruikt wordt als Windows dan worden er minstens zoveel fouten bekend.
  Hoe Vista zich gedraagt bij professioneel gebruik kan ik niet beoordelen. De nieuwe mogelijkheden met de user-accounts is mij opgevallen en dat vind ik heel nuttig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dan hebben we een verschil van mening want ik ben vanmening (met vele andere) dat Microsoft zij producten te vroeg releazed. Je hebt gelijk dat door het vele gebruik de fouten eruit komen. DAt is de Microsoft police, laat de klant het maat testen en dan doen we gewoon 5 automatic updates iedere maand om onze fouten eruit the halen.
  Hoewel je ten delen gelijk hebt (een heel klein beetje) ben ik er nog steeds van overtuigd dat Linux beter is en dat Apple veeeel beter test voor ze een product releasen.

  BeantwoordenVerwijderen