28 mei 2009

Een goed geheugen

Heb ik niet. Ik heb een slecht geheugen. Tenminste, dat denk ik. Ik ben er nog niet uit. De andere mogelijke reden voor het feit dat ik zoveel vergeet is dat mij zo weinig interesseert, maar dat klinkt een stuk minder sympathiek. Dat was volgens mijn ex de oorzaak. Helemaal uit de lucht gegrepen is dat niet, want als iets me echt interesseert, dan onthoud ik het ook. Een paar voorbeelden van mijn geheugen disfunctionaliteit:
- Als ik 2 weken op vakantie geweest ben, weet ik van mijn sommige van mijn collega's hun naam niet meer. Als ik er diep over nadenk kom ik er soms wel weer op, maar niet altijd.
- Ik weet vaak niet meer wat de laatste film is die ik in de bioscoop heb gezien. Ik ga 2-3 keer per maand naar de film.
- Ik heb expres overal hetzelfde password. Dat is natuurlijk niet slim om openbaar te vertellen, maar jullie komen er toch niet op.
- Ik ruim altijd alles op dezelfde plaats op, omdat ik het anders niet meer kan vinden. Mijn huissleutels heb ik altijd in mijn linker broekzak, de auto- en fietssleutels in de rechter. Het gebeurt me heel vaak dat ik bij het klussen een stuk gereedschap neerleg, mij omdraai om iets te doen, mij weer terug draai, en dan vind ik het niet meer; echt waar, ik word er gek van.
- Ik loop regelmatig een een rondje om het blok om mijn auto te zoeken.
- Van de mensen waar ik mee op school gezeten heb, kan ik hooguit nog 5 namen noemen. Wenn es hoch kommt.

Er zijn verschillende methode's en oefeningen om het geheugen te verbeteren, maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het koste moeite. Je moet de dingen aan die je je wilt herinneren een paar maal terug roepen in het geheugen, en dan 'settelt' het zich. Ik ben ervan overtuigd dat als ik er genoeg moeite voor doe, ik dan veel meer kan onthouden. Maar andere mensen hoeven daar toch ook geen moeite voor te doen? Ik heb een collega die een artikel dat hij de vorige dag gelezen heeft bijna letterlijk kan navertellen. Veel mensen weten nog precies met wie ze op school gezeten hebben, zonder dat ze daar moeite voor doen.

Ik ben bekend met de fenomenen korte-termijn en lange-termijn geheugen, het probleem bij mij is het lange-termijn geheugen. Ik wil geen oefeningen. Ik wil een pil!

18 opmerkingen:

 1. Ja sommige van die voorbeelden klinken wel extreem.
  Ik probeer trouwens ook zoveel mogelijk hetzelfde password te gebruiken maar ga hier niet beweren dat andere mensen niet op mijn password kunnen komen.
  Er zijn echter van die plaatsen waar je je password regelmatig moet vernieuwen en dan mag het niet een van je recente oude passwoorden zijn. Dan wordt het voor mij wat moeilijk. Omze te kunnen onthouden moet ik ze dan echt ergens opschrijven of opslaan en dat maakt de dingen echt een stuk onveiliger.
  Ik heb geen goed korte termijn geheugen. Ik moet een naam echt 10 of meer horen voor ik het kan onthouden maar dan vergeet ik ze ook niet meer snel.
  Zeg Bob moet ik met mijn volle naam onderschrjven of weet je nog wie ik ben?

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob, ik denk dat jij op een gezonde manier in het 'nu' leeft. Met desinteresse heeft dat weinig van doen. Jouw hersens zijn gewoon efficiënt georganiseerd.

  Jouw lijstje kan ik voor een groot deel overnemen. Zelf onthoud ik wel heel goed gezichten. Op het extreme af: dat ik in de bus in een vreemde stad iemand herken die vele jaren eerder op een camping heeft gestaan zonder dat ik die persoon toen heb gesproken, ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rob, wees gerust, jij bent een van de vijf.

  Met die Passwords is volgens mij voor nog veel meer mensen een probleem. Een gat in de markt is een systeem te bedenken waardoor je je online kan identificeren en zodoende geen passwords meer nodig hebt. Bij Siemens heb ik al een apparaatje aan de pc gezien dat je vingerafdruk opneemt. Zoiets.

  Wampie, dankjewel dat je het zo sympathiek omschrijft: een efficient brein.

  Wat ik bijvoorbeeld redelijk goed onthoud zijn piano-stukken. Dat komt doordat ik er moeite voor moet doen om ze te leren spelen. Daardoor 'prägt es sich ein' in het geheugen. Als ik ze dan kan, dan kan ik ze ook uit het hoofd.

  Het is ook algemeen bekend dat je belevenissen die met sterke emoties verbonden zijn, beter onthoudt. Daar komt de desinteresse-verklaring vandaan. Als iets je niets doet, dan onthoudt je het ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. IK moest wel even glimlachen om deze openbaring. Lijd zelf aan precies hetzelfde. Namen van kinderen op school, klasgenootjes, sommige leerkrachten? Geen benul wie het waren. Moet over (ex)collega's vaak ook even nadenken. Hoe heette die en die ook alweer...? Interesse in sommige flauwekul van vandaag dedag heb ik ook niet, en ik ben zeer slecht in het onthouden van mensen die bijvoorbeeld als BN-érs door het leven gaan. Vaak is dat aanleiding tot wat gesneer van de kant van vrouwlief... Maar ik weet nog precies welke auto's er in onze straatr geparkeerd stonden, en wat het verschil was tussen een Lockheed L-1049G en een -H. Ook nu zijn bepaalde zaken direct paraat als ze nodig zijn. Passwords doe ik ook het liefst hetzelfde, omdat ik in het verleden al zo vaak me gek heb gezocht naar de juiste combi's..... En sleutels etc. moeten altijd op dezelfde manier in de zak zitten of daar waar ik ze opberg. Anders ben ik ze echt 'kwijt' zonder ze kwijt te zijn. Bob, zouden wij niet gewoon 'normale en doorsnee mannen' zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Leo, dan zou ik ook een doorsnee man zijn maar ik kan nog steeds niet staand plassen, tenminste niet zonder een natte broek te krijgen.
  Leuk blog weer. Ontwapenend als altijd.
  Volgens mij had ik het nog niet toen ik jong was en ik heb ook het idee dat het steeds erger wordt.
  Ik denk erover om weer te gaan studeren maar ik ben doodsbang dat ik het niet meer kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bob,

  Goed te horen dat ik 1 van de vijf ben maar vraag me af wie de andere 4 zijn?
  Die apperaatjes zijn er al en niet alleen voor Siemens. Ik heb er een om te testen of we ze professioneel kunen gebruiken. Je kunt ze in de gemiddelde computer winkel kopen en ze lezen je vinger afdruk en kijken welke applicatie of website om het password vraagt en vult het voor je in. Voor werk was het niet geschikt wat het verglijkt allen of het houw opgeslagen vingerafdruk is (ben je het wel of niet). Voor werk willen we verschillende personen kunnen herkenen en dat wordt wat duurder. Dat apparaatje dat ik heb kost iets van 25 Euro.

  Marjan, weer gaan studeren is een goed idee om je herzenen een beetje op pijl te houden. Het help ook een beetje met het tegen gaan van dementie. Een muziek instrument leren spelen en een nieuwe taal leren zijn twee van de beste dingen om te doen.
  Je kunt natuurlijk ook je broek eerst uittrekken maar makkelijker wordt het er niet op.

  Wampie/Leo, Ik denk wat dat het veel te maken heeft met waar je in geintresseerd bent. Leo heft daar een goed voorbeeld van, hij heeft hetzelfde probleem als Bob maar hij kan wel allerlei details herinneren over vliegtuigen want daar heeft hij kennelijk intresse in.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hmmm... Ik vergeet ook best veel. Een aantal van je voorbeelden herken ik maar al te goed, andere dingen kan ik me perfect herinneren. Belangrijke dingen afpraken bijv.) vergeet ik niet zo snel.

  Dat voorbeeld van het klussen komt me trouwens maar al te bekend voor, mijn sleutels en werk-gsm heb ik ook altijd aan een 'vaste kant' in mijn jaszak.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Rob: Van de HTS? Hans en Rene natuurlijk, dan veel gezichten waar ik geen naam meer bij kan verzinnen. De brutale klassenclown die altijd achterin zat (Marcel?). Die jongen die net als een ploiticus vrienden met iedereen probeerde te zijn en het daardoor juist verpestte(Joop?). Die jongen die bijklusde als skileraar en die mij leerde hoe je bedriegt bij 'balletje balletje' maar dan met speelkaarten (naam?). Die jongen die als eerste getrouwd was. Enzovoorts. De meeste gezichten weet ik nog en hoe ze waren, maar de namen zijn weg.

  @Leo: 'Normaal en doorsnee', zo heb ik mezelf nog niet beschouwd. Misschien heb je gelijk, en vergelijk ik mezelf altijd met mensen die beter zijn dan ik.

  @Marjan: Leeftijd speelt natuurlijk mee. Ik denk met angst en beven aan de toekomst! Speel je ook wel eens memory tegen je kinderen? Moet je doen. Is heel goed tegen grootheidswaanzin.

  @Lieke: Vaste jaszak schijnt een bekende truuk te zijn. Mijn ex (daar is ze weer) was eigenlijk ook vergeetachtig maar wilde perse niet ordelijk zijn. We hebben dan ook veel tijd verloren met zoeken naar sleutels...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh en Marjan: geen angst om weer te gaan studeren. Volgens mij kan je dat ook op latere leeftijd, maar dan alleen als het een vak is dat je echt interesseert. Het gebrek aan geheugen-flexibiliteit in vergelijking met je jeugd wordt opgeheven door je betere denkvermogen en levenservaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken er veel in. Een belangrijk punt heb ik al sinds mijn geboorte en dat is dat ik veel beter dingen onthou die me aanspreken. Zodoende ken ik weinig mensen direct bij naam. Vaak komt het wel weer bovendrijven, maar dat is dan na een week of zo.

  Daarbij heb ik met wel heel veel mensen te maken gehad. Naast de scholen begon dat met een flinke bakkerswijk en later werken bij een 30-tal bedrijven die elk heel veel personeel hadden. Ik leg ook eenvoudig contact en het ergste is dat die mensen mij wel direct bij naam kennen. Komt ook omdat ik een opvalllende achternaam heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Xiwel: Dan komt dit je misschien bekend voor. Ongeveer twee maanden geleden was ik met vriendin en enkele kennisen naar een optreden. In de band speelde een vriend van ons. Halverwege de avond komt een goed uitziende jonge vrouw stralend op me af: Hallo Bob! Hoe gaat het. Tijd niet gezien. Enzovoorts. En ik sta daar en probeer erop te komen wie deze persoon is. Ik was niet ad rem genoeg om toneel te spelen, en zei (dom, dom) dat ik haar niet herkende. Waarop ze haar naam zei en dat we ons toch via mijn ex kennen. Er ging nog steeds geen belletje rinkelen. Met een gezicht van zeven dagen onweer droop ze af en ik heb haar de hele avond niet meer gezien. Later ben ik erop gekomen dat we elkaar ongeveer tien jaar geleden hebben leren kennen en dat we elkaar daarna nog twee of drie keer gezien hebben.

  Mijn vriendin was overigens erg gerust gesteld door mijn reaktie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob: Ik ben juist ontzettend goed ik het verdoezelen. Overigens herken ik mensen het eerst bij de stem, dan aan het gezicht en pas als laatste bij de naam. Dus als ik iemand live ontmoet, dan komen wel meteen alle herinneringen boven en laat vooral de achternaam het langst op zich wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De brutale klassenclown die altijd achterin zat (Marcel?) HADDEN WE ER MEER VAN MAAR JE ZULT WEL Michel van der Werf BEDOELEN.

  Die jongen die net als een ploiticus vrienden met iedereen probeerde te zijn en het daardoor juist verpestte(Joop?). IK DENK DAN JE Joost Dekker BEDOELT.

  Die jongen die bijklusde als skileraar en die mij leerde hoe je bedriegt bij 'balletje balletje' maar dan met speelkaarten (naam?).
  VAN BALLETJE BALLETJE WEET IK NIETS EN SKILERAAR OOK NIET MAAR IK DENK ZO MAAR EENS DAT DAT Pieter Cuyperus IS MAAR IK HEB NOOIT GEWETEN HOE JE ZIJN ACHTERNAAM SPELT.

  Die jongen die als eerste getrouwd was. DAT IS VOLGENS MIJ Robert Schoonderbeek.

  Nog meer geheugen testen voor me?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Rob: Dankjewel. Het klopt allemaal. Bij Pieter Cuyperus weet ik het ook niet meer zeker. Volgens mij had hij toen al een koophuis dat hij verhuurde. Zo een 'handige jongen'.

  Nog meer geheugentests:
  - Het enige meisje dat bij ons in de klas heeft gezeten?
  - Slanke jongen met krullen met grote mond tegen alle leraren, die eigenlijk best heel intelligent was
  - Diens volgeling met zwart stijl haar
  Meer schiet me niet te binnen. Ik heb nog ergens een klassenfoto, maar om daar op te kijken vind ik niet eerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moet je voor die pil ook weer een vaste plek verzinnen, anders heb je er nog niet veel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nog meer geheugentests:
  - Het enige meisje dat bij ons in de klas heeft gezeten?
  Weet ik niet meer.

  - Slanke jongen met krullen met grote mond tegen alle leraren, die eigenlijk best heel intelligent was
  Denk dat je Klaas Hart bedoelt.

  - Diens volgeling met zwart stijl haar
  Weet ik niet meer.

  Waar ik zeg weet ik niet meer ben ik er eigenliujk van overtuigd dat ik de namen toenndertijd ook niet wist. Zoals gezegd het duurt voor mij een tijd voor ik namen maar dan vergeet ik ze niet meer.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Rob: Klaas Hart klopt inderdaad. Ik zal dan nu maar ophouden met de tests, het is een beetje hypocriet omdat ik het zelf helemaal niet meer weet.

  @Vedat: Alle pillen liggen of in de badkamer voor de spiegel, of in de slaapkamer, of in de toilettas.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Medicijnen in de badkamer wordt afgeraden vanwege het vochtgehalte, Frans.

  BeantwoordenVerwijderen