11 mei 2009

God

Als er een God bestaat die de wereld en alles wat erop leeft geschapen heeft, dan is hij iemand met een vreselijk cynisch gevoel voor humor. Hoe anders kun je het verklaren dat hij een wereld schept waarin de ene helft de andere helft moet doden om te overleven. De helft? Was het maar de helft, dan viel het nog mee. En dat zijn alleen nog maar de dieren. Toen schiep hij de mens. De kroning van de schepping. De mens heeft geen natuurlijke vijanden meer, die heeft hij allemaal overwonnen. Daarom is de mens zijn eigen vijand geworden. Uit verveling, zeg maar. Hij voert oorlog, steelt, mishandelt, verkracht, bedriegt en dat alles tegen zijn eigen soortgenoten.

Ja, dit wordt weer zo'n blog. Eigenlijk zou ik willen schrijven over mijn ervaringen die me op deze gedachten brengen, maar dat is te persoonlijk. Geen zorgen, met mij zelf is niets aan de hand, het zijn mensen in mijn naaste omgeving. Ik zou wel eens willen weten hoe andere mensen daarmee omgaan. Als je ziet dat mensen die heel dichtbij zijn kapot gaan. Erover praten, zul je zeggen. Dat doe ik al. Maar dat verandert niets aan de situatie. Ik probeer ook te helpen, maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat.

Of het helpt dat ik erover blog? Ik misbruik dit blog een beetje om anderen met mijn gedachten op te zadelen. Er zijn een paar mensen die het lezen, de mens is nu eenmaal een communicatie-dier.

Erover praten helpt niet veel, maar het is beter dan helemaal dicht te klappen. Daar komen weer nieuwe problemen van. 'Verwerken' heet dat met een mooi woord. Maar daarna moet je verder, niet gaan zitten zwelgen in je problemen en medelijden met jezelf krijgen. Zoals ik al zei, met mij gaat het immers goed. Verder gaan, vergeten, met andere dingen bezighouden.

In Duitsland is deze week de week van het vrijwilligerswerk. Ik heb nog nooit in mijn leven vrijwilligerswerk gedaan, kwestie van opvoeding en voorbeelden. Misschien is het goed om vrijwilligerswerk te doen, goed voor je eigenwaarde. Moet je wel tijd voor hebben natuurlijk. Of tijd voor maken.

Is dat een soort wet, dat als het goed met je gaat, andere mensen naar je toe komen met hun problemen? Ik heb geen zin in andermans problemen, ik ben blij dat ik er zelf niet zoveel heb. Met de woorden van Falco: ich bin ein Egoist.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Bob,

  Nou wordt ik wel nieuwsgierig om wie het nu gaat.
  Over waarom God nou zo iets zou doen heb ik al eens iets gezegd. Als God dan toch bestaat dan zijn wij alleen maar een experiment. Introduceert hij wat ziektes en experimenteert wat met mogelijkheden daarvan te genezen. Net zo als wij doen met test ratten.
  God is dus ook een egoist in deze variant.
  Ja je moet er over praten. Of dit blog in die zin ook werkt vraag ik mij af.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja Bob, ze kunnen beter naar jou komen dan naar mensen die zelf al tot hun nek in de shit zitten.
  Jij kunt het wel hebben en als je er last van krijgt dan blog je het gewoon van je af.
  Het levert jou ook voordeel op want je eigen probleempjes lijken dan weer erg klein. Verder voelt het goed als je iets voor een ander kunt betekenen, al is het maar een luisterend oor bieden of brede schouder.
  Helaas werkt het alleen in theorie zo of als je echt een egoïst bent. Ik kan er behoorlijk van in de put raken als ik machteloos moet toezien hoe iemand kapot gaat en te beseffen dat ik niets kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, het beste is als je wel medegevoel hebt, maar het je niets doet. Tegenstrijdig.

  De gevoelige mensen zijn goed voor de groep, de botte mensen zijn goed voor zichzelf. Allebei hebben ze zo een voordeel in de Darwin-strijd om het overleven. Je kunt alleen niet uitzoeken bij welke groep je hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, als het gaat om leven of dood dan kies ik botweg voor mijn eigen genen; mezelf en mijn nageslacht dus.
  En daarna eventueel de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen hebben weliswaar de grote zoogdieren overwonnen, tegen een simpel griepvirusje blijken we niet opgewassen. Miljoenen levens bedreigd....Dus zo sterk zijn we niet. Al helemaal niet als we ook onze eigen soort nog steeds proberen uit te moorden middels de middelen die jij hier benoemt....We zijn wel slimmer geworden, niet wijzer...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het is niet omdat het goed met je gaat dat andere mensen naar je toe komen, het is omdat je een vriendelijk gezicht hebt. Ik heb dat ook. Meneer OZ absoluut niet, en hij wordt NOOIT lastig gevallen, never nooit jamais zenzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maak van 'een vriendelijk gezicht' liever 'een houding die uitstraalt dat je het je wel laat aanleunen'.

  BeantwoordenVerwijderen