19 mei 2009

Blik op de kattentrap

Met mijn nieuwe speelgoed, een Fuji Film fototoestel voor 79 euro waar je ook filmpjes mee kan maken, ben ik in de weer geweest en jullie mogen ervan meegenieten. Als eerste een blik op Casimir die de kattentrap afgaat. Het is een grappig gezicht, omdat de trap erg stijl is en Casi er altijd heel voorzichtig afloopt. Op een gegeven moment lijkt hij helemaal niet meer op een kat, maar meer op een bever.

(Ik heb deze week vrij vanwege Kurzarbeit, dus als ik af en toe zinloos veel aanwezig ben, dan weet je hoe het komt).

26 opmerkingen:

 1. Ik krijg er hoogtevrees van!

  Zijn er trouwens geen "meckerende" buren omdat die trap daar over de doorgang heen gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En omhoog, kan hij dat ook? Als je toch vrij bent dan wil ik ook wel een filmpje zien dat de kat omhoog komt en één waarbij hij over het bruggetje gaat.
  En als het even kan ook met de buurman erop maar dat is waarschijnlijk teveel gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Lieke: de onderburen hebben zelf een kat, die maken geen problemen.

  @Marjan: Het bruggetje is niet meer. De overburen hebben het weggehaald. Niemand wil het geweest zijn. Ik heb op hoge poten de balk bij ze uit de struiken tevoorschijn gehaald. Kater Tintin gaat nu aan de voorkant via de straat naar buiten. Casimir schijnt genoegen te nemen met het kleine binnenhof.

  Als ze naar boven komen, dan lopen ze niet zoals op een trap, maar ze klimmen zoals bij een boom. Met de nagels aan de zijkant van de trap, en met een flinke vaart, zodat het trapje buigt en schudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg er de kriebels van in m'n buik. Maar wat een gezeik daar bij jou in de flat. Geef iedereen een jong poesje als het zo te pas komt. Dan maak je er een kattenflat van. Wedden, dat het heel leuk wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Vedat:
  dan krijg je vast het gezeur "jouw kater heeft mijn kitten in elkaar gemept" of "jouw kater heeft mijn poes bezwangert".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Xiwel: Wel leuk he?

  @Vedat: Ik heb al eerder geprobeerd de hele Duitse bevolking te heropvoeden, bijvoorbeeld bij het accepteren van fietsers in het verkeer, maar het is me nog niet gelukt.

  @Lieke & Vedat: Bij ons in het huis valt het wel mee. Het zijn maar enkelen die zo op hun strepen staan. Het heeft schijnbaar wel te maken met de buurt waar we nu wonen, namelijk dat daar zoveel mensen in koophuizen en koopflats wonen. Die zijn niet meer zo locker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob: Ja, ook leuk. Maar ik bedoelde meer dat het filmpje goed geschoten was (weinig schokken) en dat je het goed in beeld gebracht heb. Ik dacht dat lees je wel uit mijn reaxi. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik voel me erg schuldig las ik deze moie kattentrap zie. Zelf heb ik een bejaarde kat, ooit geboren als Italiaanse straatkat en door mij ontvoerd uit de motorkap van een auto waar hij als baby in was gekropen.

  Ik woon twee hoog, zonder kattentrap. Via de tuinen beneden springt hij op het dak, dan loopt hij naar het balkon van de benedenburen, begint loeiend te miauwen en springt dan een meter of 3, 4 omhoog om precies tussen twee balkonspijlen door te landen. Daarna herhaalt hij het truukje nog eens een niveautje hoger en slaakt een zucht van verlichting als hij ons balkon heeft bereikt.

  Dus ik schaam me dat ik nog geen kattentrap heb weten te organiseren. Ik had 'm voor moederdag aan mijn zoon van 12 gevraagd, maar om een onverklaarbaar principiële reden vond mijn man dat ik zelf verantwoordelijk ben voor ONZE kater.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou wil ik toch wel even iets kwijt. Ik fiets ook veel in Duitsland. Ik zou willen, dat de automobilisten in Nederland net zo attent waren t.o.v. fietsers als de automobilisten in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Wampie. Onze kattentrap heb ik gewoon van een lange balk uit de houthandel met korte latjes er tegenaan gemaakt. De latjes hadden ze in de houthandel al op maat gezaagd, ik hoefde ze alleen nog vast te schroeven.
  Wij wonen op 1 hoog. Omdat de etages erg hoog zijn, en de begane grond-etage eigenlijk ook al verhoogd is, is onze kattentrap zo lang (5 meter). Dat is denk ik wel het absolute maximum. Een woning op 2 hoog hebben we expres niet genomen vanwege de katten.

  Als je de reuzensprong van jouw kat eens zou kunnen filmen, dat zou leuk zijn. Een van onze katten krijgt het voor elkaar om vanaf het balkon van de benedenburen op de kattentrap te springen. Dat is weliswaar maar ongeveer 1 meter, maar het ziet er heel spectaculair uit. Hij landt dan ergens op het midden van de trap, aan de achterkant, klauwt zich eraan vast en klimt dan verder omhoog.

  Vedat: Het is heel verschillend. Zolang als je je als fietser aan de regels houdt, zijn de meeste automobilisten heel correct. Ze zijn ook verplicht om bijvoorbeeld bij het inhalen twee meter afstand te houden, en dat doen ze meestal. Het probleem is, dat als je je hier als fietser aan de regels houdt, je enorm beperkt bent in je mogelijkheden. De fiets verliest dan veel van zijn waarde als transportmiddel. Zo mag je bijvoorbeeld in het belangrijkste deel van de binnenstad niet fietsen overdag. Vind ik heel slecht. Automobilisten hier toeteren graag als ze jou op een fout kunnen wijzen. Deze schoolmeester-houding geht mich gegen den Strich.

  Het een en ander is grotendeels afhankelijk van het feit of er genoeg fietspaden zijn (hier dus niet). Bij gebrek daaraan gaan fietsers de regels ontduiken (niet alleen ik) en ontstaan de conflicten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Bob,

  Ook met de verzaagde, opschroefbare latjes lijkt de kattenplank me een enorme klus -- al weet ik dat het onzin is.

  Ik zal mijn Jimi proberen te filmen. Normaal scheer ik dat ik weg ben als hij gaat springen; ik kan het gewoon niet aanzien. Maar ik zal mijn best doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een leuke link voor jou, Bob.
  http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.html?&no_cache=1&view=single_thread&cat_uid=2&conf_uid=6&thread_uid=25232

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat een griezelfilmpje en dito verhaaltjes hier, ook in de reacties, die van Wampie bijvoorbeeld.

  Bij dit soort filmpjes houd ik altijd mijn adem in, uit angst dat het toch niet goed afloopt
  en wat een sadistisch trapje vond ik dat ding, ik bedoel wij mensen hoeven toch ook niet van dat soort acrobatische toeren uit te halen om naar boven of naar beneden te gaan, maak gewoon een lift voor die stoere Casimir, geheid dat Tintin, dat wel durft, vooral als ze er samen opgaan.

  Voor de rest, het verbaast me dat je zo´n kattenliefhebber bent;-)
  vind ik toch altijd weer heel verrassend als ik dat in een man ontdek.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Assyma (is dat een echte naam of een bijnaam?), de katten klimmen alleen ergens op en af als ze weten dat ze het ook kunnen. Zouden ze het niet kunnen, dan brengt mijn vriendin ze zelf naar beneden. Het zijn overigens haar katten en zij is de ware dierenliefhebber, maar ik zelf mag dieren ook graag. Ze zijn graag buiten en springen en klimmen kunnen ze als geen ander dier, alleen het naar beneden klimmen is moeilijk voor ze.

  Deze kattentrap is inderdaad een grensgeval, steiler kan hij niet worden. Alternatief hadden we een soort wenteltrapje kunnen kopen, maar dat lijkt vooralsnog niet nodig.

  Overigens is Casimir eergisteren op onduidelijke manier aan de andere kant van het beekje geraakt, en kon toen niet meer terug. Met gevaar voor eigen leven ben ik toen weer over het hek geklauterd, van de kant af het beekje in (ongeveer twee meter) en naar de overkant gewaad. Ik heb Casi opgepakt en toen ik hem hooghield om hem weer op het binnenhof te zetten, werd hij bang en heeft me 3 mooi lange diepe krassen in mijn arm gegeven. Hopelijk blijft hij nu aan de goede kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Bob
  je bedoelt, dat je hoopt dat jij nu aan de goede kant van de beek blijft hahaha
  en dat waren liefdeskrassen, gaan zo over...dat weet ik uit een zeer krasrijk verleden.
  Dus zijn troetelnaampje is Casi? Lief hoor.

  Ja, Assyma is mijn echte naam, hoezo, ik ben niet bepaald anoniem bezig, met naam, foto´s van kids en mijzelf...nu maar hopen, dat anderen dat respecteren en geen grofheden begaan.

  Ik blog pas sinds vorig jaar mei en daarvoor msnde ik een paar maandjes, dus alles bij elkaar is mijn computerervaring (ik had ook nooit eerder een pc gehad, principekwestie;-)) nog geen anderhalf jaar,

  en toch heb ik al kennisgemaakt met de donkere wereld van het internet, hoekjes waar mensen elkaar uitmaken, voor al wat mooi en lelijk is, waar haat bloeit op een enorm stinkende mesthoop...

  zo erg dat sommige mensen niet eens vrij meer kunnen bloggen, je hebt vast de discussie bij marjan niet gemist over wel of geen reactieveldje bij Oud Zeikwijf (jij had marjan op stang gejaagd, door te zeggen dat je bij oud zeikwijf had gereageerd, vond ik wel een goede)

  vandaar dat ik haar motieven wel snap, al vind ik het jammer, want het wordt voor mij dan wel erg droog bloggen, en dan kan ik mezelf beter abonneren op de Elsevier (nee, hoor, geen elsevier, waarschijnlijk wordt dan de volkskrant, krijg je nog een magazine bij ook nog, elke zaterdag)

  Maar goed, vooralsnog doe ik nog gewoon waar ik zin heb;-)

  dikke knuf voor Casimir, of mag hij geen knuffels van vreemden aan nemen, Bob?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Doordat ik wat zat te googlen kwam ik hier.. Wat een geweldig filmpje van de kat en de trap. Dat ze dat durft... Zelf heb ik net een trap voor de kat gemaakt, maar ze gaat er niet van af... Ik snap nog niet waarom niet.. Wel mooi om te zien dat katten wel zoiets doen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet je hem eerst van beneden naar boven lokken. Dat is veel makkelijker voor ze.

   Verwijderen
  2. Beneden kent ze nog niet, want daar is ze nog nooit geweest.. Ik ben bang dat ze dan meteen wegrent en ze juist de weg niet kent. Of is dat niet zo?
   Groet Marjolein

   Verwijderen
  3. In dat geval kun je haar misschien tijdelijk een halsband met lijntje omdoen. Of je neemt haar mee naar beneden en zet haar dan ergens in het midden op de trap. Onze katten zijn van jongs af aan gewend aan een kattentrap.
   Succes!

   Verwijderen
  4. Ja dat scheelt als ze het van jongs af aan gewend waren. Halsband met lijntje wordt ze woest van ;). Maar kan inderdaad wel proberen haar halverwege de trap te zetten.. Dank voor de tips

   Verwijderen
 17. Laatste bericht is geschreven door Marjolein. Er staat anoniem boven en dat staat zo onpersoonlijk, maar ik kreeg het niet anders..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Casi is ondertussen 15 jaar en neemt de trap niet meer zo vaak. Katten hebben een goede voorstelling ervan wat ze kunnen mbt klimmen en springen, zodat ik me geen zorgen maak dat ze ooit van de trap vallen.
   Ik heb pas geleden een paar andere mogelijke soorten van kattentrappen bekeken voor steile 'afdalingen' die makkelijker zijn voor de kat, maar die trappen zijn veel moeilijker te bouwen. Meestal zijn het een soort wentel trappen.

   Verwijderen
  2. Bij mij is het ook een steile afdaling en ik heb inderdaad een andere trap dan jij hebt. Met treden naar beneden, die afwisselend in een andere stand staan. Was wel een heel project ja... (want ik kan dat zelf niet maken). Maar ik woonde eerst beneden en daar ging ze altijd heerlijk naar buiten. En nu woon ik op de eerste etage (andere woonplaats). En ik merk dat ze haar energie niet kwijt kan binnen. En ze hing de hele zomer half uit het raam. Dus heb ik zo'n trap laten maken, nav een ontwerp dat ik op internet had gezien. Marjolein

   Verwijderen
 18. Reacties
  1. N.a.v. de recente comments heb ik er op gelet, en Casi, de oudere kater van 15 jaar, neemt de trap nog zonder aarzeling. Nog geen reden voor een lift dus :-)

   Verwijderen