4 mei 2009

Doemdenken

Xiwel: De voorspellende doomdenkers zullen zeker hun gelijk kunnen krijgen. Toch heb ik niet zoveel met dit soort voorspellingen.

In een reaktie op mijn vorige stukje werd het woord doemdenken genoemd. Ik ben inderdaad de laatste tijd aan het doemdenken. De vraag is of dat komt doordat ik veranderd ben, of dat ik gewoon gelijk heb en de economische toekomst er slecht uitziet.

Ik ben natuurlijk veranderd. Ik woon en leef in voormalig Oost-Duitsland, een omgeving waar de klaag-cultuur nog dieper gaat dan in Nederland. Als je hier ontevreden bent met je baas dan praat je niet met hem, maar je klaagt bij de collega's. Als je optimistisch bent wordt je versleten voor een oppervlakkige hansworst. Enkele Duitsers hebben dat ook in de gaten en gaan daar tegenin door ons voor te houden dat 'Trübsinn' niet hetzelfde is als 'Tiefsinn'. Een anekdote uit een verkoopcursus die ik ooit eens gekregen heb in Duitsland van een ras-optimist: Als twee Engelsen tegen elkaar een partijtje spelen, en de ene maakt een punt, wat is dan de typische reaktie van de tegenstander? "Good shot!" Als twee Duitsers tegen elkaar spelen, wat is dan de typische reaktie? "Scheiße!" De kans dat ik onbewust ben aangestoken door dit klaag-virus is dus realistisch.

Op mijn werk ben ik ook een doemdenker aangaande de technische problemen die zich kunnen voordoen in de projekten waar ik aan werk. Dat is in dit geval echter een positieve eigenschap, omdat ik aan de doem-scenario's direkt iets kan doen. Als ik zie dat een bepaald probleem kan ontstaan, dan heb ik de mogelijkheid het te voorkomen door mijn software aan te passen of met andere mensen te praten. Ik beschouw mezelf dus niet als pessimist, omdat ik weliswaar de negatieve aspecten zie, maar niet bij de pakken neerzit en een potje ga zitten klagen.

Bij de economie en de financiele crisis is dat een ander verhaal. Ten eerste zijn de problemen niet zo duidelijk te herkennen, omdat alle informatie uit de tweede en derde hand komt en de economie een zeer complexe structuur is. Ten tweede kan ik aan de economie niets veranderen. Het maakt niet uit welke problemen ik zie komen, ik kan niet ingrijpen, ik ben volkomen machteloos. (oh nee, ik kan stemmen, uche uche) Het enige wat ik kan doen is mij voorbereiden op eventuele zaken die mij persoonlijk zouden kunnen gebeuren.

Als ik ontslagen word -wat waarschijnlijk niet gebeurt-, dan heeft mijn vriendin in ieder geval nog een baan. Zij werkt als hoofdverpleegster op een psychiatrische afdeling. Het aantal psychiatrische patienten groeit gestaag, dus hoewel er daar ook op personeel betzuinigd wordt, hoeven we ons om haar baan geen zorgen te maken. Van dat geld plus mijn uitkering zouden we kunnen leven, maar het huis dat we nu huren kunnen we dan niet meer betalen. Dat betekent dus verhuizen. Ik ben er niet bang voor om werkloos te zijn. Mijn zelfwaarde hangt van meer dingen af dan alleen succes in mijn werk. Ik heb een aantal hobby's, een paar mensen met wie ik graag omga, en genoeg dingen die ik nog niet gedaan heb. Ik heb er ook vertrouwen in dat ik ondanks een slechtere economische situatie weer een andere baan ga vinden als het nodig is. Het probleem is dat ik dan misschien weer werk moet aannemen waarbij ik doordeweeks niet thuis ben, en daar wil ik niet meer aan.

Het plan met de fiets is meer een vaag idee. Zoals ik al zei in een van de reakties, wil ik eerst wat ervaring opdoen in een normale fietsvakantie. Ik heb namelijk nog nooit een echte fietsvakantie gehouden! Misschien vind ik het wel stomvervelend om weken achter elkaar de hele dag te fietsen. Ik weet wel dat ik reizen met onbekende bestemming een van de mooiste dingen vind om te doen. Dat heb ik vastgesteld in de twee grotere ongeorganiseerde rondreis-vakanties die ik gedaan heb in Venezuela en Australie.

En dan nu, terug naar mijn kristallen bol.

9 opmerkingen:

  1. Mooi blog weer. Gelukkig ben jij niet zo iemand wiens leven instort als hij zijn baan verliest.
    In Apeldoorn hebben we gezien hoe extreem iemand daar op kan reageren. Echt bizar.

    Dat doemdenken heb ik ook, bij het ziekelijke af. Ik maak mezelf net als jij graag wijs dat dat op mijn werk mijn grote kracht is maar het is ook een rem op groei en op het nemen van risico's.
    Zonder mijn eindeloze pessimisme hadden we misschien een veel grotere zaak gehad, met veel meer personeel, meer schulden, meer winst, meer uitdaging en nu dus ook nog meer crisis.

    Overigens vind ik het best lekker, een crisis waar ik niets aan kan doen. Ik betrap me er zelfs wel eens op dat ik stiekem zit te fantaseren wat ik ga doen als we failliet gaan, werkloos worden, moeten verhuizen etc..

    Als doemdenker heb je geluk als het goed gaat en gelijk als het fout gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bob,

    Ik moet denken aan twee van mijn favoriete quote's.

    A Pessimist is an Optimist with experience. (Bron onbekent)

    Ein optimist hat mehr Spaß im leben aber ein Pessimist hat am ende das Vergnügen recht zu haben. (Bron Arthur Schopenhauer)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marjan: Een crisis waar je niets aan kunt doen. Dat is mooi ja. Niemand kan er iets aan doen, er zijn alleen maar slachtoffers, en geen schuldigen. Hele fabrieken gaan failiet maar niemand heeft de schuld, het is de schuld van het systeem. Mmmh.., lekker.

    Heeft Apeldoorn betrekking op die man met zijn Suzuki?

    @Rob: Er zijn zulke mooie quotes. Laatst was bij ons van toepassing: No good deed goes unpunished. Mijn vader pleegd te zeggen: ik ben geen pessimist maar een realist.

    Overigens ben ik geen pessimist. Ik ben alleen een beetje murw geslagen, zoals iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Nog een keer Marjan: Iemand die risicos neemt is iemand die per definitie vaker faalt. Een quote van Scott Adams (Dilbert).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Echte doemdenkers zijn nmm wel fatalistisch en gaan wel bij de pakken neerzitten. Daar hoor jij dus niet bij. Een flink portie realisme is nooit weg. Denk dat ik daar ook heel wat (misschien wel teveel) van in huis heb.

    Zelf ben ik meer een afvlakker. Als mensen heel positief zijn, dan wil ik wel eens een minpuntje noemen en als mensen erg negatief zijn kom ik met pluspunten aanzetten.

    Waar het die crisis betreft heeft de nieuwsvoorziening een zeer kort geheugen ('O had NL begin jaren '90 1 miljoen werklozen? Dat waren we helemaal vergeten.') en nemen ze veel zaken klakkeloos over 'omdat het in de USA/EU zo is zal het hier ook wel zo worden'.

    Zelf weet ik dat de situatie in de USA niet te vergelijken valt met die in Duitsland en die weer niet met die in NL. De pers is hier ook behoorlijk negatief, dat schijnt meer lezers en kijkers (= geld) aan te trekken.

    En ja in NL zaten we op een piek. Een jaar terug hadden we de meeste werknemers ooit in NL. Zeg maar de hoogste temperatuurpiek ooit. Dan hoef je geen helderziende te zijn, om te stellen dat het weer wat kouder gaat worden. Onze media doen het echter voorkomen dat we onherroepelijk een ijstijd op banengebied in gaan en dat gaat me toch echt te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Bob, ja dat was die man in die Suzuki. Hij kwam trouwens uit Huissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zelfs een grote optimist als ik, ik zie het licht aan het einde eerder dan de ingang vande tunnel waar ik nog door moet, heeft nu last van doemdenken. Zes maanden een struggle for economic life maakt vanzelf somber. IK bruis van de energie, zoek me gek naar meer werk dan nu op mijn bureau gestapeld ligt, reis door het land, mail, bel, schrijf en toch merk ik dat het op zijn minst uitgedrukt stroef gaat. Heb de naam een 'prater en motivator' te zijn. Afgelopen weekend nog gehoord. Maar wat kan ik er mee als er geen mens wil luisteren? Al die scenario's komen hier ook voorbij, stoppen, verhuizen, enorm bezuinigen, spullen verkopen, zelfs armoede.....Vervelend en verlammend. Ben ik daarvoor nu een goede adviseur geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou valt mij telkens weer op, dat zowel doemdenkers als pessimisten vinden, dat ze realistisch zijn of denken. Dat je al een oplossing weet voor een probleem, dat er nog niet eens is, vind ik wel knap.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Leo: Er zijn omstandigheden waar je werkelijk zelf niets aan kunt doen. 'pappen en nat houden'. Houd je poot stijf. Alleen de sterksten (en zij die geluk hebben) komen er doorheen.

    @Vedat: Dank je wel dat je het knap vindt. Een andere naam voor 'een oplossing hebben voor een probleem dat er nog niet is' is 'problemen voorkomen' of 'vooruit denken' ;-) Betekent hetzelfde, maar klinkt beter.

    Of de optimist of de pessimist realistisch is, hang van hun bekwaamheid af de toekomst te voorspellen. Eigenlijk heeft optimisme/pessimisme en realisme niets met elkaar te maken. Ik denk dat je fout bezig bent als je ofwel altijd optimistisch of altijd pessimistisch bent. Dat is werkelijk onrealistisch.

    BeantwoordenVerwijderen