5 november 2008

De beloftes van Barack Obama

Hier nog even de doelen en belofte's van de winnaar op een rijtje zoals ze te vinden zijn op zijn website, zodat we later terug kunnen kijken om te zien hoeveel van die doelen er bereikt zijn:

Ekonomie
- 95% van de working class gaat minder belasting betalen
- kleine bedrijven en startups hoeven geen capital gains tax (vermogensbelasting) meer te betalen
- geen belastingvoordelen meer voor bedrijven die jobs naar het buitenland (lage-lonen landen) exporteren
- Creeren van 5 miljoen banen in 'groene technologie'
- Minimumloon verhogen en koppelen aan de inflatie
- De rijkste 2% van de bevolking gaan meer belasting betalen

BTW: De rijken meer belasting te laten betalen is wel degelijk effectief in tegenstelling tot wat ik altijd dacht. Hier is het bewijs. De 10 rijkste procent van de Amerikaanse bevolking bezitten 71% van het totale vermogen en betalen 66% van de totale loonbelasting. De rijkste 1 procent van de bevolking betaalt zelfs 34% van de totale loonbelasting. Ik vind dat nogal wat.

Onderwijs
Barack Obama heeft veel plannen om het onderwijs te verbeteren, maar geeft daar geen cijfers bij over de resultaten die hij daarmee wil bereiken. Het zal dus moeilijk worden hem daar op belofte's vast te pinnen. De plannen zijn:
- Ervoor zorgen dat meer kinderen naar de kleuterschool gaan zodat ze beter voorbereid zijn op de basisschool (Zero to Five Plan)
- Het Early Head Start programma wordt verviervoudigd. Dat is een programma waarbij zwangere vrouwen uit sociaal zwakke achtergronden ondersteund worden met cursussen en informatie. Of met die verviervoudiging het aantal deelnemers of de hoeveelheid subsidie bedoeld wordt, is mij niet duidelijk.
- Wetenschappelijke vakken en wiskunde krijgen de hoogste prioriteit. Er zullen meer leraren op dit gebied aangesteld worden
- De studiefinaciering wordt zodanig hervormd dat er in 2016 vijftig (!) procent meer studenten aan colleges studeren
- Met behulp van het Teacher Residency Programs worden 30.000 nieuwe leraren op probleemscholen aangesteld


Buitenlandse politiek
- In vier jaar wordt al het nukleaire materiaal dat wereldwijd niet in handen van staten is (loose nuclear material) 'veilig gesteld'. In de strijd tegen terroristen natuurlijk. Ik vraag me af hoe hij dat voor elkaar wil krijgen.
- Met Iran wordt de diplomatieke weg in de onderhandelingen vervolgd. In de onderhandeling worden beloningen voor meewerken en afstraffingen in de vorm van ekonomische boykot en politieke isolatie aangeboden. Er wordt niets gezegd over militaire consequenties.
- De officiele opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken wordt: de oorlog in Irak 'succesvol' te beeindigen. De Iraakse regering zal daartoe tot meer eigen verantwoordelijkeid gedwongen worden.
- Ook met Amerika-vijandige regimes worden gesprekken gevoerd.
- In arme landen in Afrika worden nieuwe Amerikaanse consulaten geopend
- De globale armoede wordt bestreden: Het Millennium Development Goal wordt ondersteund waarin staat dat de wereldwijde armoede in 2015 gehalveerd wordt (geloof je het zelf?). Om dit doel te ondersteunen wordt de geldstroom verdubbeld naar 50 miljard Dollar.
- Nieuwe partnerschappen opbouwen met aziatische landen


Gezondheidszorg
- De kosten voor gezondheidszorg voor een doorsnee gezin worden 2.500 Dollar per jaar minder(!).
- Gezondheidsverzekeraars worden verplicht gesteld ook klanten aan te nemen die reeds klachten/ ziektes hebben
- Grote werkgevers worden verplicht om een bijdrage aan de ziekteverzekering te betalen
- Een enigszins vaag omschreven National Health Insurance Exchange gaat ervoor zorgen dat betaalbare zorg voor iedereen bechikbaar wordt
- Ziektekostenpremie wordt aftrekbaar van de belasting voor 'iedereen die dat nodig heeft'


In mijn ogen bijna allemaal verstandige en zinvolle plannen. Op enkele punten gaat het zelfs niet ver genoeg naar mijn smaak (gezondheidszorg). Ik en met mij bijna de hele rest van de wereld ben blij met de uitslag van deze verkiezingen. Misschien gaat de wereld werkelijk een klein beetje veranderen...

Blijft nog de vraag wie dat allemaal gaat betalen.

Voorlopig heeft Obama nog de bescherming van de underdog en de heldenverering. Hoe lang zal het duren voordat hij openlijk door zijn eigen stemmers en partijgenoten op het matje geroepen wordt? Officieel na de eerste 100 dagen van zijn ambtstijd. Die begint overigens pas op 20 januari 2009.

Groeten uit Erfurt

17 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het best mee zal vallen. Als je ziet hoe hij het voor elkaar kreeg om ongekend veel geld voor zijn campagne binnen te halen, zonder zijn ziel te verkopen aan de grote bedrijven en medicijnenmafia. Wat dat betreft heeft ie meer armslag dan Hillary om iets aan hun ziektekostensysteem te verbeteren.

    Als hij de oorlog in Iraq weet te bekorten, dan levert dat een veelvoud aan geld op, dan wat er nodig is voor zijn plannen.

    Dus ik geloof wel dat er het een en ander van terecht zal komen. De vraag is of dat niet te lang gaat duren, waardoor hij de steun van de bevolking verliest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zou heel erg mooi zijn als de nieuwe president minder beinvloed wordt door lobbyisten. Lobbyisme mag van mij sowieso verboden worden. In de praktijk is dat natuurlijk niet zo eenvoudig omdat ze op allerlei slinkse manieren werken, zoals het sponsoren van medische onderzoeken.

    Het is toch een gotspe dat mensen ervoor betaald worden om de politiek ten gunste van een bepaald bedrijf te beinvloeden?

    De oorlog in Irak te beeindigen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als ze van vandaag op morgen alles terugtrekken dan blijft er een chaos over en Amerika krijgt daar de schuld voor. Daar gaan nog wel een paar dollars doorheen voordat de laatste soldaat vertrokken is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of Obama al zijn beloftes zal waarmaken, durf ik niet te zeggen. Ik denk het niet, want ik ken geen enkele politicus die ooit al zijn beloftes is nagekomen (enige uitzondering is misschien Adolf Hitler). Beloftes ZIJN namelijk niet altijd waar te maken.

    Wat ik wel verwacht, is dat Obama beter zal luisteren en aanvoelen wat er in de rest van de wereld wordt gedacht. Hij is wereldwijs en kan daardoor beter out-of-the-box denken dan Bush.

    Het logo van de Republikeinse partij is een olifant. Met zo'n dier kun je maar beter uit de buurt blijven van de porseleinkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk zal het Obama niet lukken alles waar te maken. Maar ik vind het interessant eens te onthouden wat een politicus allemaal belooft, temeer omdat deze politicus juist gekozen is vanwege de belofte dat hij zoveel gaat veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eerst maar eens afwachten. In Rusland gaan ze in ieder geval hun raketten in Kaliningrad stallen. En ze zien Obama als 'zwakker' wat zich dan weer vertaald in het feit dat Rusland nu z'n kans ziet om 'gelijkwaardig' te zijn met de VS.
    Nu al spanning dus.
    Ze zijn bang dat Obama zich teveel met mensenrechten en hun binnenlandse en buitenlandse politiek gaat bemoeien. Onder Bush konden ze tenminste doen wat ze wilden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmmm... Ik ben benieuwd...
    Klinkt allemaal erg goed, maar idd. eerst maar eens zien waar hij al dat geld vandaan wil toveren. Ik denk niet dat de belastingverhoging voor de rijken dat allemaal kan opvangen, aangezien de 95% van de working class minder gaat betalen. En ik zie het ook niet gebeuren dat de oorlog in Irak ineens beëindigd wordt. Alhoewel ik me wel kan voorstellen dat er onder Obama minder geld ingepompt wordt.
    Wel super dat er éindelijk weer aandacht is voor de gezondheidszorg.
    Ik ben benieuwd hoeveel Obama over 4 jaar heeft bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Hette
    Die raketten wilden ze toch al opstellen als reaktie op de 'afweer'-raketten in Polen een paar maanden geleden?
    Of iemand die op diplomatie zet in plaats van snelle agressie daardoor zwakker is, kun je niet direkt zeggen. Dat hangt ervan af wat voor andere maatregelen hij aan de onderhandelingstafel uit zijn mouw kan toveren en hoe sterk zijn verbindingen met zijn bondgenoten zijn, of hij noch andere machtmiddelen tot zijn beschikking heeft en hoe geschikt hij die kan inzetten. Voor dat alles heb je tenminste een intelligente persoon nodig die een goed verhaal kan vertellen, en aan die voorwaarde voldoet Obama in ieder geval.

    @Liekie
    Precies, ik ben ook zeer benieuwd wat hij over 4 jaar bereikt heeft. Genau deswegen heb ik deze lijst samengevat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wie gaat dat betalen? Belofte maakt schuld. Dat weet je toch, Bob.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nieuwe schulden maken dus, als ik het goed begrijp. Dat is inderdaad de reputatie van linkse regeringen. Het vreemde is dat de onder de Clinton-regering de staatsschuld afgebouwd werd en onder de Bush-regeringen vergroot. Of dat allemaal geluk is? Toeval dat het op dat moment goed gaat met de economie? Volgens een poll onder 500 economisten die Scott Adams heeft laten uitvoeren is een democratische regering beter voor de economie. Ik heb er geen verstand van, maar het zal wel met de koopkracht van de lagere inkomens te maken hebben. En laten we de psychologie niet vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Bob, die raketten wilden ze wel opstellen, maar niet zo snel en ook in eerste instantie niet in Kaliningrad.
    Nou ja, we zullen wel zien wat Obama er van maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ach en anders drukken ze toch gewoon nog wat dollarbiljetten extra?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. THNX MAN!
    DANKZIJ JOU HEB IK MIJN VERSLAG OVER OBAMA AF!

    LATER

    BeantwoordenVerwijderen
  13. laat het hem eerst doen, dan pas geloof ik het.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Obama is fantastisch die kan da wel

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hij heeft nooit gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Binnenkort ga ik een test doen hoeveel van de beloftes er ingelost zijn.

    BeantwoordenVerwijderen