De grote bedrijven en ondernemers zou je zeggen. Er zijn echter twee componenten van een vrije markt die totaal verschillend beoordeeld worden. De eerste is: zo weinig mogelijk inmenging van de overheid (belastingen, in-/uitvoerregels, producteisen, etc). Daar zijn alle ondernemers het met elkaar eens: minder overheid is beter. De tweede is vrije concurrentie. Dat veel ondernemers daar helemaal niet op zitten te wachten kunnen we opmaken uit de onthullingen die ons met regelmaat bereiken over kartelvorming en de moedige bestrijding ervan door enkele mensen uit de Europese commissie.
Dat geeft de burger moed. Net alsof toch niet altijd het grote geld wint.
[Heb net de kelderspullen ingepakt. Nu nog alle meubels demonteren. Morgen schilderen. Overmorgen verhuizen.]
Hmmmm... hoe zit het dan met de energiemarkt hier in Duitsland??? Stroom en gas zijn hier zo belachelijk duur dat ik het gevoel krijg dat er iets niet klopt.
BeantwoordenVerwijderenWat nou vrije markt moet meer concurrentie brengen en daardoor de prijzen laten zakken?
Net als geneesmiddelen trouwens, daaraan verdienen de apothekers hier zoveel dat ze er alles aan doen om via de rechter internet apotheken geen kans op de markt te geven. Hoezo kartelvorming?
Ik ben het helemaal met je eens. Een pakje aspirine kost geloof ik 8 euro. Dat is geen zuivere koffie.
BeantwoordenVerwijderenDe energiebedrijven hebben ze ondertussen zo in het nauw gedreven, dat die besloten hebben om binnenkort geld terug te betalen aan de klanten. Kartelvorming kunnen ze blijkbaar nog niet bewijzen, maar ze zitten er dicht tegenaan.
Ik heb de laatste keer mijn moeder gevraagd een doosje ibuprofen 200 en 400 mg. op te sturen en een paar paracetamolletjes. Nu heb ik voor de eerst komende 10 jaar genoeg :p
BeantwoordenVerwijderenMijn Antibabypille haal ik ieder jaar in Nederland. Ten eerste gaat het zonder recept omdat ik nog bij mijn oude apotheek geregistreerd ben en ten tweede kost die in Nederland maar 1/3 van wat ie in Duitsland kost.
Raar, want Schering is toch echt een Duits bedrijf...
Ik ben dan benieuwd wat wij gaan terug krijgen. Moet wel een goudmijn zijn, 120 Euro in de maand in een 1-kamer woning is geen kattepis...
Koffie nemen trouwens we altijd mee vanuit Nederland ;)
1/3 van wat hij in Duitsland kost?! De Apotheken/ Pharmaceutica-mafia in actie. Geen wonder dat het medische systeem hier zo duur is. We betalen 15% van het bruto-inkomen voor de ziektekostenverzekering, dat is een stuk meer dan in Nederland. Zelfs als je de WABZ (of hoe heet dat ook alweer precies) erbij rekent.
BeantwoordenVerwijderenMijn vriendin werkt in het ziekenhuis en kan daar sommige medicijnen ook goedkoper krijgen.
Wat bedoel je met terugkrijgen, van de belasting oder was?
Ik zal maar niet zeggen wat wij aan huur gaan betalen, alleen dit: bijna 7 euro per vierkante meter. Dat betekent in ieder geval dat we allebei moeten blijven werken. Voor een mooi huis moet je wat over hebben.
Eerlijk gezegd heb ik niet zo'n heel erg goed idee hoe het gezondheidssysteem in Duitsland in elkaar zit, ik bedoel met de premies etc.
BeantwoordenVerwijderenWat ik wel in de tussentijd heb meegekregen is dat door de achterlijk dure medicijnen, de onzinnige onderzoekjes en het direct naar een specialist kunnen gaan (bijv. dermatoloog bij huiduitslag, internist als ik sproeipoep heb) het gezondheidssysteem hier onnodig duur maakt.
Was het maar waar van de belastingdienst.. nee jij schreef toch:
"De energiebedrijven hebben ze ondertussen zo in het nauw gedreven, dat die besloten hebben om binnenkort geld terug te betalen aan de klanten."
Ja huur, hou op schei uit... Wij zijn niet voor niets al zolang ik hier ben op zoek naar een grotere woning. Helaas is dat hier in Berlijn ook moeilijk, een betaalbare én goede woning, tenzij je in Neuköln of Marzahn wilt wonen.
Wij betalen nu 5,94 per vierkante meter voor een oude afgefakte kleine 1-kamer woning (met alleen maar Mängel) waar mijn vriend al 14 jaar (!!!) in woont.
De huur mag van de Hausverwaltungen niet hoger zijn dan 1/3 van je inkomen. Hoe kun je dan in godsnaam een woning vinden als de goede 2-kamer woningen (ca. 50 m2) vanaf 530,00 euro warm gaan?
Nee, ik wil niet in Marzahn, Wedding, Neuköln, Kreuzberg, etc. wonen.
Ik vind het wel fijn dat je in Duitsland direct geholpen wordt. Ik bedoel, in Nederland moet je soms maanden wachten op een darmonderzoek. En ondertussen loop je maar met klachten rond.
BeantwoordenVerwijderenWas ook erg blij met de zorg rond mijn zwangerschap. In Nederland wordt je soms echt niet serieus genomen!
@Liekie: De woningmarkt in Duitsland is een vrij goed voorbeeld van een vrije markt. De prijzen varieren heel erg, al naar gelang waar je wilt wonen. Je kunt natuurlijk zoveel van je inkomen uitgeven voor het wonen als je zelf wilt, 1/3 is meer een aanbeveling. Alleen als je een uitkering krijgt mag je niet teveel huur betalen, dan wordt voor je uitgerekend wat toelaatbaar is.
BeantwoordenVerwijderenDe Hausverwaltung bepaalt dat niet, dat zijn prive-bedrijven die de administratie voor de verhuurders doen en de alledaagse kontakten met de huurders onderhouden.
De ziektekosten in Duitsland bestaan uit Krankenversicherung en Pflegeversicherung (voor als je in een verpleegtehuis terecht komt). Het vreemde is dat de verhouding tussen die twee posten ongeveer omgekeerd is met die in Nederland. Ik stel voor het gemak de WABZ even gelijk aan de Pflegekostenversicherung. Toen ik Nederland woonde, betaalde ik ongeveer 80 Euro per maand ziektekostenverzekering, maar 11% van het inkomen voor WABZ. In Duitsland kost de ziektekostenverzekering 15% van het inkomen, en de Pflegeversicherung minder dan 100 Euro. Bij een doorsnee-inkomen von 3000 Euro bruto kost de Ziektekostenverzekering dus 450 Euro (!) per maand.
Als je die twee posten bij elkaar optelt is het verschil tussen Duitsland en Nederland niet meer zo groot, maar het bestaat nog wel.
@Hette: Je kunt hier inderdaad direkt naar een specialist gaan, maar sinds een jaar kost dat 10 Euro Praxisgebühr. Die spaar je uit als je eerst naar de huisarts gaat en je dan laat doorverwijzen.
De wachtlijsten in Nederland zijn werkelijk abominabel. In Duitsland moet je ook vaak wachten, maar daar hoor je minder over in de media, daarom ga ik ervan uit dat het probleem niet zo nijpend is.
Wat wel typisch is hier dat je bij de meeste artsen veel sneller geholpen wordt als je particulier verzekerd bent, zoals ik sind kort.
Mijn indruk van het medische systeem in Duitsland is dat het op zich een goede zorg levert, maar dat er ongelooflijk veel geld teveel wordt uitgegeven door een ondoorzichtig systeem met Kassenärtlichen Vereinigungen, verschillende afrekensystemen, lobbys en prijsafspraken door de farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische apparatuur. Der Spiegel schrijft daar regelmatig uitgebreide artikelen over.