6 oktober 2008

Relatieve intelligentie

















Weet jij hoe intelligent je zelf bent in vergelijking met je gezinsleden, je collega's, je klasgenoten of je vrienden? Intelligentie is een belangrijke beoordelingsfaktor of om met Houellebec te spreken, een van de mogelijke hierarchierings-criteria in de moderne maatschappij. (De andere zijn lichamelijke kracht, geld, sexuele aantrekkingskracht, uiterlijk en nog een die ik vergeten ben).

Het is moeilijk om jezelf te beoordelen. Het is zelfs onderzocht dat de zelfbeoordeling van mensen op bepaalde onderwerpen slechter wordt naarmate ze minder verstand hebben van die onderwerpen en zichzelf daardoor systematisch te hoog inschatten. Ik heb even geen zin om de link op te zoeken, maar dat komt uit een amerikaans psychologisch onderzoek waarin mensen onderzocht werden op de gebieden humor, logica en grammatika. De veelzeggende ondertitel van het onderzoek luidde 'Incompetent and Unaware'.

Zelf denk ik dat ik nu redelijk goed weet waar ik sta, maar dat heeft lang geduurd. Ik baseerde mijn mening vroeger vaak op uitspraken van anderen en die hebben de neiging nogal op en neer te zwalken. Het is goed en ook bevrijdend om je te realiseren welke mensen in je direkte omgeving slimmer zijn dan jezelf. Je kunt daar gebruik van maken als je hulp nodig hebt en ze af en toe een compliment geven. Waarschijnlijk is het een kwestie van leeftijd dat je op een gegeven moment je 'meerdere' kunt erkennen zonder dat je zicht beneveld wordt door concurrentie-gedachtes. Hetzelfde gebeurt me ook op andere gebieden zoals sport. En nee, dat is geen uit de nood geboren rationalisering.

Kunnen vrouwen dat eigenlijk makkelijker?

10 opmerkingen:

  1. Ik weet ook wel ongeveer waar ik sta qua intelligentie. Laten we zeggen dat ik niet de on-intelligentste ben maar ook niet de meest intelligente persoon op aarde.
    Ik denk zelf meer gemiddeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bedoel meer de direkte omgeving dan algemeen. Laat ik het zo zeggen: ben je intelligenter dan je man? (Hoef je niet op te antwoorden, alleen over na te denken) Wie van je collega's/ chefs schat je hoger in en wie niet?

    Mijn partner schat ik ongeveer op hetzelfde niveau, en dat is ook goed zo. Net zo als ik denk dat andere aspecten van je karakter niet zoveel moeten verschillen voor een goede relatie. Tegenstellingen trekken elkaar weliswaar aan, maar hebben geen duurzame relaties.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op bepaalde vlakken ben ik wel intelligenter dan mijn man denk ik. Op andere vlakken niet. Zo is hij dokter en heeft hij een PhD in wiskunde. Tja, op dat gebied is hij dan natuurlijk heel intelligent.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als het om IQ gaat kan ik mezelf aardig plaatsen. Ik heb ooit een testje gedaan en daar kwam een IQ uit dat hoger lag dan het interval waarover de test een uitspraak kon doen. Er kwam geloof ik 144 uit, maar dat is dus een onbetrouwbaar getal. Wel betekent dat dat mijn IQ boven de 120 ligt... of boven de 130, daar wil ik vanaf zijn.

    Mensen in mijn omgeving hebben die test niet gedaan, maar ik merk wel dat ik vaak sneller van begrip ben dan zij - of juist meer vragen stel omdat ik de complexiteit van een bepaalde kwestie beter doorzie. Een paar collega's schat ik hoger in dan mijzelf, maar de meeste toch wel lager.

    Daar staat tegenover dat ik op heel veel fronten in anderen mijn meerdere moet erkennen. Als het gaat om emotionele intelligentie scoor ik gemiddeld, denk ik, en op bijvoorbeeld doorzettingsvermogen zwaar ondergemiddeld.

    Wat je zegt over 'imcompetent and unaware' is wel leuk. Er is een model dat aangeeft hoe mensen leren. Het beginstadium is 'onbewust onbekwaam': ze hebben niet door dat ze iets niet kunnen of weten. De eerste stap vooruit is 'bewust onbekwaam': ze ontdekken hun eigen onkunde. Daarna komt 'bewust bekwaam': ah, zo moet het. En het einddoel is 'onbewust bekwaam': zonder erbij na te hoeven denken beheers je de materie.

    Mensen in fase 1, zoals je zelf ook schrijft, onderschatten vaak hun eigen onkunde omdat ze nog onbewust zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een Duitse belastingaangifte hebben we al gedaan. En het leverde veel op (we hebben Pendlerpauschale en vorig jaar hadden we ook een dubbele 'Haushalt').
    Mijn man vond het vrij makkelijk en hij is geeneens Duitser ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Christiaan: Over dat leermodel had ik nog niet gehoord, maar het 'leuchtet ein'. Ik denk dat ik mij op de meeste gebieden in fase 2 bevind 'bewust onbekwaam' en de gebieden waarop ik mij specialiseer zoals in beroep of hobby in fase 3 'bewust bekwaam'. Alleen bij de dingen waar je in uitmunt kun je de laatste fase bereiken, wat ik ook wel heb horen beschrijven als de 'flow'-toestand. Voorbeeld: een goede muzikant die een moeilijk stuk speelt en er daarbij niet meer over na hoeft te denken omdat het quasi vanzelf gaat.

    @Hette: Ja die Pendlerpauschale leverde mij ook altijd aardig wat geld op, jammer genoeg wordt dat nu een stuk minder.

    Ik heb nog geen officiele IQ-test gedaan, alleen zo een inofficiele uit een boekje. Wat de uitkomst was vertel ik hier niet, maar het was niet zo hoog als 144. Daarentegen denk ik dat ik bij emotionele intelligentie wel wat beter lig, in ieder geval heb ik meestal precies door hoe andere mensen zich voelen.

    Wat je zegt over op andere gebieden je meerdere te erkennen herken ik ook een bij een bepaalde collega. Hij is zeker de slimste van ons, maar hij laat zich soms door zijn eigen vloed aan ideeen meeslepen waardoor het oorspronkelijk doel uit het zicht raakt. Af en toe haal ik hem dan weer naar de bodem zodat het projekt binnen de perken blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik gebruik ook wel eens de kreet "Niet gehinderd door enige kennis." Dat zeg ik net zo makkelijk over mezelf. Maar hoe meer je over iets nagedacht heb, des te meer nuanceer je en des te minder kan je er echt iets over zeggen.

    Ik heb me een jaar of 10 terug volledig psychologisch laten testen. Daar kwam uit dat ik 'academisch' scoorde, terwijl ik nooit verder ben gekomen dan een MTS. Maar ik ging op het werk wel met academici om, en 'waar je mee omgaat wordt je mee besmet'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je bent op meer terreinen 'onbewust bekwaam' dan je denkt, Bob (het is immers onbewust, haha). Wat dacht je van lopen, fietsen, autorijden, schrijven, typen en spreken (in jouw geval waarschijnlijk in meerdere talen). Je hoeft er niet eens in uit te blinken, het gaat erom dat je de handelingen goed uitvoert zonder dat je erbij hoeft na te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kan mij geheel aansluiten bij Hette. 'ik ben niet de on-intelligentste ben maar ook niet de meest intelligente persoon op aarde.' Ik sluit dus 2 mogelijkheden uit van de ongeveer6,730,706,841 mogelijke posities op de intelligentie ranglijst. Probeer om niet intelligentie en kennis doorelkaar te halen. Natuurlijk zegt een PhD wel iets over intelligentie maar dqat hij op dit gebied beter is is vooral door de ontwikkelde kennis en minder door intelligentie.
    De laatste opmerking is meer als grapje. Die verschillende fases gaan natuurlijk niet altijd in deze volgorde. BV. als je geboren wordt ben je al meteen bekwaam in het kloppend houden van je hart zonder je er van bewust te zijn (Onbewust Bekwaam). Voor sommige mensen eindigt dit mogelijk met de realisatie dat ze een hartaanval hebben (Bewust Onbekwaam).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een hartaanval als de bewuste onbekwaamheid in het kloppend houden van je hart, je moet er maar op komen ;-) Natuurlijk ervan uitgaande dat je in de gaten hebt dat het je hart is voordat je het hoekje omgaat, anders is het alsnog onbewust..

    Het gaat de goede kant op met de reakties; zo leer ik er ook iets van!

    BeantwoordenVerwijderen