16 juni 2011

Het nieuws van vandaag

Goed nieuws:

Ondanks alle onheilsmeldingen waarin het tegendeel wordt beweerd, gaat het beter met het milieu, in ieder geval voor wat betreft het zwemwater. Ik weet nog uit mijn jeugd dat het afgeraden werd in de meeste meren te gaan zwemmen. Tegenwoordig zijn in Duitsland 97 procent van de rivieren en meren en 99 procent van de zeestranden zonder meer geschikt om te zwemmen.


Niet zo goed nieuws maar een duidelijke ondersteuning voor  mijn bewering dat EHEC vooral van rauw vlees komt:

In Noord-Frankrijk zijn 6 kinderen zwaar ziek geworden door een E-Coli bacterie die ze hebben gekregen door het eten van diepvriesgehakt van de Duitse supermarktketen LIDL. De symptomen zijn hetzelfde: bloedige diarree. Het is een bacterie van dezelfde famile. Of het exact dezelfde is, is nog niet bekend.

4 opmerkingen:

 1. Een kind van anderhalf dat Lidl tartaartjes moet eten? Arme kleine.
  Sterke bacterie trouwens, dat hij ook een temperatuur van -20 overleeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het probleem van datvlees is telkens hetzelfde. Niet voldoende verhitten, waardoor mensen of kinderen half rauwe vleeswaren naar binnen werken. Hoeveel mensen lopen er niet een voedselvergiftiging op door dat ge-bbq van tegenwoordig? Beter een beetje taai maar doorgebakken dan lekker mals en rauw. Die bacterien zitten al in het levende vlees, laat staan in het dode. Daarbij koopt de Lidl denk ik zo goedkoop in, dat je bijna niets meer kunt doen aan preventie aan de agrarische (bron)kant. Dat het milieu steeds schoner wordt is geen echt nieuws. Jarenlang zijn we opgevoed met het idee dat de wereld morgen vergaat door eigen toedoen van de vervuilende mens. Nog steeds geloven bepaalde lieden in dat sprookje. Niemand die wil horen dat het zou kunnen liggen aan de invloed van de zon of verandering van de stand van onze planeet. De gevolgen zijn hetzelfde, maar de oorzaak toch een stukje anders. Maar goed, als het zwemwater weer schoner wordt zou ik er wellicht ook over kunnen nadenken om weer te gaan zwemmen. Doe ik nu al een jaar of 25 niet meer....al die algen die je tegenkomt, bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Leo: De bacterien zitten in het vlees maar dat heeft niet te maken met de agrarische (= landbouw) sector. Misschien was dat een tikfoutje, maar ik zeg het toch even. De bacterien zitten direkt in het vlees of in de darmen, en door het bijvoeren van antibiotika ontstaat het risico van resistente bacterien.

  Het leidt geen twijfel dat de mensen het milieu vervuilen. Wat minder bekend is, is dat dit op veel gebieden steeds minder wordt door technische verbeteringen. Zo waren honderd jaar geleden de grachten in Amsterdam een open riool.

  In de geindustrialiseerde landen is de lokale luchtvervuiling in de laatste tientallen jaren sterk afgenomen. Met het water gaat het ook beter.

  En dat is voor een groot deel te danken aan de "groene" bewustwording in de politiek en de samenleving, zonder hen zaten we nu nog in de steenkolendampen en konden niet zwemmen vanwege de giftige rivieren.

  In landen als India en China waar deze bewegingen nog niet bestaan viert de vervuiling hoogtij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bob - Toen ik voor het eerst van mijn leven eens wat dieper Duitsland in reed, anno 1968, reden daar nog stoomtreinen, had men daar kolenmijnen en chemische industrie. Mensen woonden er omheen en leefden in een omgeving die behoorlijk vervuild was. Toch werd de oma van mijn vrouw daar 93 jaar oud in goede gezondheid. Intussen is het Ruhrgebied bijna een voorbeeld van een groene en duurzame wereld. Of het nu zoveel beter is geworden?? Zou kunnen hoor. Indertijd mochten we geen melk drinken van de boeren, omdat er tbc in die koeien zat of Mond-en klauwzeer de veestapel aantastte. We hadden Coloradokevers op het land en vlooien in bed. (Bij wijze van spreken dan). Armoede troef. En dus ook andere ziektes en bacterien. Niets nieuws, alles is anders geworden, maar niet zoveel beter. Wij speelden indertijd als kind nog op straat. Met onze autovloot of 'rondbal' een soort combi tussen honk- en softbal. Je lag constant over die vieze straten te dweilen. Werd je daar ziek van? Ja, natuurlijk, maar wist je veel. In Tsjernobyl liepen veel mensen de meest verschrikkelijke stralingsniveaus op. De een was na een jaar doodziek en dood, er leven nu nog oudjes die gewoon probleemloos groenten van eigen grond eten en er niet dood aan gaan. Overdrijven is niet goed, onderschatten uiteraard ook niet. Maar ik neem altijd een fiks scheut zout bij al die verhalen over het menselijk handelen. In 1600 hadden wij mensen qua natuur nog niets te vertellen. Door een of andere oorzaak kregen we toen te maken met een kleine ijstijd. Van september tot april in sneeuw en ijs. Vooraf gegaan door een zeer milde periode, waarbij het leek of in onze streken de zomer voor altijd haar intreden had gedaan. Het bleek achteraf een gril van de zon en onze eigen aarde te zijn. Zou dat nu ook niet gewoon het geval kunnen zijn? Vetgeet niet dat tot ver in Duitsland in de grotten en heuvels versteende vissen en schelpen zijn gevonden. Praat me eens over zeewaterniveaus. Kortom, als het komt, komt het goed....

  BeantwoordenVerwijderen