20 juni 2011

Selbstgewähltes Leid

Komt een man bij de ingang van de hel en wordt ontvangen door Satan. Satan staat in vol ornaat, met bokkepoten en hoorns op zijn hoofd, reuzegroot en roodgloeiend. Godverdomme, zegt de man geschrokken, ben ik dood, wat is er gebeurd? En moet ik naar de hel, oh nee! Rustig maar, zegt Satan. Je hebt een auto-ongeluk gehad en je bent omgekomen. En ja, je moet naar de hel. Maar dat is niet zo erg als je denkt. Iedereen die hier komt krijgt eerst een rondleiding van mij persoonlijk. Kom maar mee, dan zal ik je alles laten zien.

De man bedenkt dat hij weinig keus heeft en loopt achter Satan aan. Vluchten heeft geen zin hier. Ze schreiden door de poort en komen op een groene weide aan. De zon schijnt, er waait een lichte bries. Eigenlijk heel aangenaam weer, alsof het lente is. Het landschap is glooiend met lichte heuvels. Ze komen aan een beekje. Er zit een groepje mensen luid lachend te drinken en te eten. Sommigen zijn naakt, sommigen zitten met elkaar te vrijen. De man is erg verbaasd, en denkt dat dit zeker het ingangsbereik is, de echte hel kan dit niet zijn. Hij zegt niets en ze lopen verder. Het landschap verandert, maar het blijft mooi. Ze komen langs een strand, langs een paar grote landhuizen en kastelen, en overal zijn mensen die plezier hebben en lachen. De man wordt nu achterdochtig en vraagt voorzichtig aan Satan of dit echt de hel is. Ja, ja, zegt Satan, zie je wel dat het niet zo erg is?

Nu komen ze langs een lange muur, een soort stadswal. In de muur is een grote houten deur met zware sloten, maar de deur staat een stukje open. Snel gluurt de man naar binnen. Zijn nekharen gaan overeind staan. Achter de muur ziet hij mensen die op een vreselijke manier gemarteld worden. Er zijn mensen die boven een grote ketel gloeiende massa hangen en af en toe een stukje naar beneden worden gelaten. Iemand anders is vastgebonden aan een paal en wordt door een martyr gestoken met een drietand. Allerlei verschrikkelijke kwalen moeten de mensen ondergaan.

Satan loopt echter door zonder naar binnen te gaan. De man is vreselijk geschrokken en durft het bijna niet te vragen. Satan, wat is daar aan de hand? Dat is zeker de echte hel, de rest heb je me alleen maar laten zien om mij extra te laten lijden? Oh, dat? Zegt Satan en maakt een wegwerpend gebaar. Ja, sorry dat de deur nog een stukje open stond. Dat is een bijzondere afdeling van de hel, die is alleen maar voor de katholieken. Die willen dat zo.

12 opmerkingen:

 1. En ook prachtig geschreven weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze mop heb ik van de zoon van onze kennissen. Hij is werkelijk bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is dit een mop uit de hel??? Ik vind hem niet leuk, maar ijzigwekkend.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laten we het zwarte humor noemen. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn (bijvoorbeeld katholieke mensen) die het niet leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heeft niets met katholiek te maken hoor.. ik denk dat dit voor alle gelovigen geldt.
  Als ik in jou schoenen ga staan dan zie ik er de humor wel van Bob.. maar vind het toch spottend. De duivel zal er zeker om lachen en stilletjes in zijn handen wrijven dat hij mensen zo om de tuin weet te leiden, om het mooier voor te spiegelen zodat we niet bang hoeven zijn en dat het na de dood wel mee zal vallen. Ik hoop het natuurlijk ook, maar in mijn geweten weet ik dat het niet mee zal vallen, de hel.
  En dan ben ik niet eens katholiek! ;))
  De hel is gemaakt voor de duivel en al zijn aanhangers die hem volgen.De hemel is gemaakt voor hen die God erkennen als hun schepper..en Jezus als hun redder van zonden.
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geloof noch in een mooie noch in een slechte hel. Soms zie ik een hel op aarde, maar ook een hemel op aarde. Ik vind het goed dat je met jouw sterke geloof toch in staat bent om in mijn schoenen te staan. Het is spottend ja.

  Met een beetje fantasie kun je deze mop misschien ombouwen naar de islamitische hel/ hemel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij katholieken hebben al een paar eeuwen wat oplossingen voor dat helse probleem hoor. Kom daar maar eens om in Barbaarse en afvallige kringen, allereerst is daar de biecht. Doe lekker waar je zin in hebt, maar ga wel even langs bij de pastoor of kapelaan en biecht je zonden op, bidt een paar weestgegroetjes, betaal een aardig bedrag (aflaat) en je bent weer even vrij van zonden. Lukt het alsnog niet om alle smetten van je af te werpen kom je uiteindelijk na de dood in het vagevuur. Daar is het even lastig, moet je penitenties doen voor wat je nog niet had gebiecht, zoals twijfelen aan het bestaan van de opperheer/dame en zo. En dan is de weg naar boven na ene paar aardse eeuwen wel te regelen. Die hel is meer voor hen die het al te bont heben gemaakt. De massamoordenaars en fundamentalisten onder ons. En zij die volgens mij meer met de door mensen geschreven boeken bezig zijn dan met de ware liefde van God voor zover bestaand. Katholieken leven over het algemeen een stuk blijmoediger dan de barbaren en afvalligen onder ons is mijn mening. Kijk maar eens in de RK-kerken, de beelden staan er heel vaak met de handen open en de armen gespreid. Kom tot mij, en niet zoals je zo vaak uit die ellendige boeken moet lezen, scheer je weg. Liefde versus angst. En zo wil ik het ook het liefste aannemen als het al allemaal waar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij ben jij zelf een afvallige, Leo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob - Volgens de ware Roomse tradities zijn zij die niet het oergeloof van Rome aanhangen de afvalligen. De Lutheranen en de Calvinisten dus en alles wat daar op lijkt. In dus zin klopt het dus wat ik schrijf. En...nog veel erger, er zijn ook Barbaarse heidenen die weer een ander geloof aanhangen. Daartegen liepen alle ware christenen al eens eerder, een jaar of 1100 geleden te hoop...zonder succes overigens. En daarmee is de teloorgang van het ware geloof begonnen en kwam de duivel ons wereldbeeld en kansen op een mooie hemel verpesten...

  BeantwoordenVerwijderen