28 juni 2011

Vakantie [UPDATE]

De Update staat onderaan.

Dit wordt geen gewoon vakantiebericht. Dit gaat over mijn werk en over het lijden van de loonslaaf.

We hadden hier geruime tijd een redelijk vakantiesysteem. Je hoefde niet aan het begin van het jaar je vakantie vast in te plannen, en de vakantie werd altijd redelijk snel goedgekeurd. De vakantie-aanvraag gaat per schriftelijk formuliertje. Als daar de handtekening op staat van de afdelingchef en de personeelschef, dan is de vakantie officieel goedgekeurd.

Sinds ongeveer twee jaar hebben we een nieuwe afdelingsleider. Een grote slanke man, een workaholic die redelijk verstand van zaken heeft voor zover dat mogelijk is, en iemand waar iedereen op de een of andere manier bang voor is. De nieuwe afdelingschef houdt er een heel andere gewoonte op na bij het goedkeuren van de vakanties: hij doet het niet. Dat wil zeggen, hij wacht tot het allerlaatste moment, zodat hij nog de mogelijkheid heeft de vakantie in te trekken voor het geval dat het projekt in gevaar komt. In het begin wist ik niet dat het zo systematisch gebeurde, maar ondertussen weet ik dat het bij de andere collega's precies hetzelfde is.

Das geht mir tierisch auf den Sack, zoals je je wel kunt voorstellen.

Er is echter niet zoveel dat ik ertegen kan doen. Wettelijk is er niets vastgelegd voor wat betreft reageertijd. Als je besluit op je eigen houtje op vakantie te gaan omdat de werkgever het nog niet goedgekeurd heeft, dan is dat een mogelijke reden voor ontslag op staande voet. Om je daar tegen in te dekken, kun je alleen een Einstweilige Verfügung = Kort Geding indienen bij je baas, waarin je meedeelt dat je je recht op vakantie waarneemt. Dat gaat vooralsnog een beetje ver... Voorlopig heb ik eerst maar een vriendelijke e-mail aan chef geschreven. Ik heb mijn vantie zes weken geleden aangevraagd, en hij begint over krap twee weken. Natuurlijk heb ik alles al geboekt, anders kun je nergens meer terecht. Het is dus hoogste tijd dat meneer reageert.

Ik houd je op de hoogte.

[UPDATE 1 juli 2011]
Vanmorgen bij de secretaresse heb ik nagevraagd of de aanvraag al terug was. Nee, zegt ze, zal ik de aanvraag nog een keer in zijn map leggen? (Kleine WTF mijnerzeids). Ja, doe dat.
Aan het eind van de dag voor dat ik naar huis ga raap ik mijn moed bij elkaar en wil hem aanspreken. Hij telefoneert. Ik zie de map liggen waar de aanvragen in zitten. Ik open hem en blader hem door. De goedmoedige man heeft daadwerkelijk ondertekend! Ik kan op vakantie. :-))))))

13 opmerkingen:

 1. IK zie dat er nog steeds neven van Adolf in leven zijn??? IK ben er indertijd bij het zaken doen met die lui heel wat tegen gekomen, maar kennelijk zitten ze overal en nergens in de Duitse zakelijke omgeving....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herr Obersturmgruppenführer, die Truppen stehen bereit!

  Het is iemand die schaamteloos gebruik maakt van de macht die hij heeft. Onze personeelschef is precies zo (behalve dat dat een klein mannetje is).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Adolf was ook een klein mannetje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een irritant heerschap zeg. Lijkt mij eigenlijk eerder een teken van zwakte, dat ie jullie vakantie pas op het allerlaatste moment goedkeurt. Kennelijk is meneer niet zo goed in plannen ...

  Wettelijk is er inderdaad niets geregeld op dit gebied, dus je bent op de goodwill van je werkgever aangewezen. "Guter Stil" is dit niet bepaald. Hebben jullie eventueel een odernemingsraad, waar je dit soort dingen kunt aankaarten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. PS Nog bedankt voor je oproep tot stemmen bij de Frauen-Blog-WM! Het is op dit moment echt een nek-aan-nek-race tusssen buurtaal en het hardloopblog, dus ik kan alle stemmen gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Ik werkt ooit bij een onderneming waar iemand P en O deed en die plande al in januari wanneer iedereen vakantie zou gaan houden. Om zo de organisatie ook tijdens de 'kindervakanties' te laten functioneren. Weinig flexibel en ik had er altijd een broertje dood aan om aan dat soort planning op lange termijn deel te nemen. Weinig flexibel. Maar het gaf wel de zekerheid dat al die vakanties ook indertijd vooruit gepland te boeken waren, en dat scheelde dan ook wel weer geld soms, als je vroeg boekte. Ordnung muss sein, maar dan op zijn Hollands...De mevrouw die dat regelde had als bijnaam de 'Borg-Queen', rara waarom...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt a-sociaal, dan zijn we in Nederland toch vrij goed beschermd geloof ik. Tenminste, ik heb nog niet van dit soort praktijken gehoord bij mijn familieleden, vrienden en bekenden.

  Het gebeurt niet alleen hier in Duitsland. Door mijn werk ervaar ik iedere keer weer, dat mensen die een appartement bij ons hebben geboekt en hebben aanbetaald soms tot 1 week voor aankomst moeten annuleren vanwege problemen op het werk. Meestal zijn dit mensen uit Italië, Spanje en Griekenland. Deze mensen zijn bij annulering zo kort voor aanvang van de reis wel hun aanbetaling kwijt en in het ergste geval 80% van de overnachtingen en eventueel de vliegtickets. Kun je deze kosten in zo'n geval dan eigenlijk op je werkgever verhalen, of kun je hiervoor ook een annuleringsverzekering afsluiten?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Liekie: De kosten kun je officieel verhalen wanneer de vakantie al goedgekeurd was en op het laatste moment wordt ingetrokken. Een vakantie intrekken mag een bedrijf alleen in noodgevallen (drukke tijden zijn geen noodgeval). Zolang als de vakantie gewoon nog niet goedgekeurd is zoals bij mij, heb je waarschijnlijk geen poot om op te staan.

  De annuleringsverzekeringen die ik ken vergoeden alleen in het geval van ziekte van jezelf of naaste familieleden.

  Ons bedrijf heeft een keer een vakantie van mijn collega verschoven, en was pas na aandringen bereid om de kosten te vergoeden. In eerste instantie wilde ze alleen het vliegticket van de collega zelf vergoeden en niet dat van zijn vrouw, want "zij kan toch alleen op vakantie gaan?".

  Het is hier op de afdeling een behoorlijk hot item.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Leo: Zo is het bij de meeste mensen die ik ken hier ook. Aan het begin van het jaar geef je op wanneer je op vakantie wilt, en tegen de tijd dat het zover is doe je nog een vakantie-aanvraag die dan niet meer afgekeurd mag worden.

  Wij moeten ook aan het begin van het jaar opgeven wanneer we op vakantie willen, maar dat is volkomen vrijblijvend en eigenlijk zinloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Buurtaal: Ik heb het ook getwitterd, maar ik heb maar anderhalve volger.

  Hier ook nog even:
  Buurtaal ziz in de kwartfinale van de Frauen-Blog WM. Allemaal meestemmen!! Kijk bij duel 2:
  KLIK

  Momentane stand: 229 - 230

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hartstikke bedankt Bob! Op dit moment heb ik een lichte voorsprong, maar het blijft een "Zitterpartie". ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Der Herr sind zu gütig, moet jij dan tegen hem zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen