21 juni 2011

Het nieuwe werken

Met bevreemding lees ik dit begrip af en toe in het Nederlandse nieuws: het "nieuwe werken". Het kwam mij onmiddelijk verdacht voor. Het is typisch zo een begrip dat instanties en bedrijven proberen populair te maken bij het volk, een modebegrip zoals flexibiliteit en computer integrated manufacturing.

Wat is het nieuwe werken? Als we de hype moeten geloven dan is het een wondermiddel. De werknemers worden gelukkiger en produktiever, het bedrijf bespaart geld en het is goed voor het milieu. Het nieuwe werken betekent dat de werksfeer en de privesfeer met elkaar verwoven worden. Je mobiele privetelefoon gebruik je ook voor je werk, zodat je thuis gebeld kunt worden door collega's of zakenrelaties. Hetzelfde geldt voor je e-mail adres. Als de werkgever het ondersteunt, dan hoort ook echt thuiswerken erbij. Op de dagen dat je compleet thuis werkt, rijd je niet naar je werk, vandaar dus dat het goed is voor het milieu.

In principe betekent het ook dat je omgekeerd op je werk prive-zaken kunt regelen. Nu is dit laatste bij ons in Duitsland ondenkbaar. Het is zelfs uitdrukkelijk verboden de computer voor prive-zaken te gebruiken, en om je private telefoon bij je te hebben. Bij ons op de ontwerp-afdeling houdt zich daar niemand aan, maar in de montagehal bij de monteurs wordt dit verbod streng gehandhaafd.

Afgezien dat het nieuwe werken voor mij dus sowieso "nicht in Frage kommt" in deze omstandigheden, vind ik het ook een slechte ontwikkeling waar we de gevaren van moeten inzien. Als PLC-programmeur ben ik eigenlijk prima geschikt voor het nieuwe werken. Ik zou een deel van mijn werk goed thuis kunnen doen, maar dat wil ik niet en ik zal je vertellen waarom.

De reden is eenvoudig. Werken is hard werk. Werken is vermoeiend, collega's zijn niet altijd mensen met wie je prive nog te maken wilt hebben. Als ik werk, dan werk ik en als ik vrij ben, dan ben ik vrij. Zonder vrije tijd waar in je echt kunt "abschalten" muteert het arbeidsleven tot een toestand van duurstress die slecht is voor de gezondheid. Hele volksstammen lijden nu al aan de gevolgen van de flexibiliteit, van het feit dat je altijd bereikbaar moet zijn, en het ergste: van het niet aan je werk toekomen door de voortdurende afleidingen die deze bereikbaarheid met zich meebrengt. Slecht slapen, voortdurend hoofdpijn, rugklachten, verschillende psychosomatische klachten, een algemeen gevoel van ontevredenheid, gejaagdheid en ongelukkigheid, met als hoogtepunt de burn-out. Het nieuwe werken is een verdere ontwikkeling van deze trend.

Het nieuwe werken is goed voor het bedrijf, maar niet voor de werknemer. Die ziet zijn omgeving langzaam veranderen in een brave new world.

Ik ben blij dat Duitsland soms conservatief is en men niet zo snel met dit soort modegrillen meeloopt. In Duitsland zijn er genoeg mensen die zich er bewust van zijn dat het belangrijk en gezond is om vrije tijd te hebben. Tijd waarin je je kunt concentreren op andere dingen, zonder gestoord en afgeleid te worden. Tijd om hobby's te beleven die niets met je werk te maken hebben. Tijd om je te VERVELEN. In tegenstelling tot wat namelijk de goeroe's van Apple en Facebook ons willen doen geloven, is het heel gezond voor de geest om je af en toe te vervelen. Dat is de tijd waarin je rustig kunt nadenken en je de gebeurtenissen op je werk of in je priveleven kunt evalueren, om zo betere beslissingen te nemen. Maar ja, iemand die rustig in een hoekje zit na te denken zonder zichtbaar resultaat is niet produktief, en dat kunnen we ons niet veroorloven.

32 opmerkingen:

 1. Het nieuwe werken is gewoon een linkse hobby. OM mensen maatschappijbewuster te maken en allerlei leuke toegevoegde waarden te kunnen regelen, zoals thuis werken en tegelijk de kinderen te verzorgen. Je gaat rijden in een zgn. zuinige auto en voelt je lekker. Allemaal kletskoek. WSie echt goed wil werken moet dat vooral doen met hard voor de zaak en met een carrieregroei in het vooruitzicht. De baas zal je zeker belonen voor al dat harde werken en dat streven om naar de top te komen. Het gros van de banken heeft nog nooit van het nieuwe werken gehoord, smijt de hele wereldeconomie in de prullenbak, maar zij die er werken pakken de vetste bonussen. Gene Grune die daar iets aan kan doen. Onzin dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HART voor de zaak uiteraard....ik tikte weer veel te snel....niet GOED!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat kan er aan toegenomen uitbuiting nou links zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Emigrant, you beat me to it.

  Ik wilde zeggen: Oh, is dit links? Het kan zijn hoor, ik heb niet gezien welke politici dit promoten.

  Leo, ik heb hart voor de zaak, maar ik heb ook hart voor mezelf. En als ik eerlijk ben, dan meer voor me zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf heb ik een jaar of 15 zo gewerkt en noem ik het dus niet nieuw. En ja, onze president-directeur was flink links. Onder werktijd kopieerde hij PvdA-pamfletten. Wij kregen ook die vrijheid. Eigenlijk mocht je alles als het afgesproken werk maar af kwam en je collega's niet teveel van hun werk hield.

  Dus op het werk werd veel privé gedaan en thuis veel werk. Daar moet je mee oppassen. Voor je het weet lopen beide in het honderd. Bij ons viel dat erg mee en we wezen elkaar daar op.

  Op mijn werk programmeerde ik (daar stond de PLC) en liep ik vergaderingen af en stormde ik met collega's brain. Thuis maakte ik vaak handleidingen of deed ik hele lastige programmeerklussen, die veel concentrantie en denkwerk vergden. Op het werk was dat vaak niet mogelijk, je werd er teveel gestoord.

  Voor het bedrijf was het allemaal erg effectief. Hoge winsten en hoge kwaliteit. Het kon ook niet bij elk beroep en volgens mij gaat het helemaal niet als je thuis wat kleine kinderen hebt.

  Dus zo links was het allemaal niet.

  Veel bazen maken ook misbruik van dit soort oplossingen. Duidelijk een rechtse hobby. Zij willen flexabiliteit (voor de werkgever en niet voor de werknemer).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerst denken... dan pas doen. En tussendoor heb je je hobbys nodig om te kunnen bijkomen en je creative geest weer een zetje te geven om zo weer te kunnen doen. Werken is altijd goed.. maar om nou alles op alles te zetten om zoveel mogenlijk geld binnen te halen vind ik helemaal niets! Hart voor de zaak hebben waarvoor je je in zet, kan ook zonder geld te verdienen. Het gaat voor mij om het hart en dan komt dat de zaak tengoede..en zo ook weer je eigen hart.
  Als ik werk dan met volle overgave.. voor het hart.. en hobby ik (op facebook bv) dan doe ik dat ook met volle overgave.. Daarin zit in beiden hart voor mezelf.
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Dat laatste is logisch, maar in de Duitse werksfeer behoor je toch vooral hart voor de zaak te hebben. Dat zorgt voor de kans op carriere en grotere inkomens. Dat nieuwe werken is een linkse hobby omdat het zgn. goed is voor het milieu en men daar elk middel voor hanteert. Maar je kunt niet iedereen maatschappelijk verantwoord laten werken helaas. Soms moeten mensen gewoon op de plaats delict zijn om goed te functioneren. Of we nu om het milieu denken of niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof dat ik weer erg selectief gelezen heb als ik de anderen reacties lees..*lol*Sorry Bob ;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bovendien wordt bij het nieuwe werken en flexibiliteit het wijd verbreide misverstand erbij gesleept dat mensen goed zouden kunnen multitasken. Dat kunnen ze niet. We weten nu dat mensen die twee dingen tegelijk doen, die dingen in werkelijkheid niet tegelijk doen maar snel met hun concentratie heen en weer springen. Dat lukt alleen als een van de twee een eenvoudige taak is die grotendeels op routine drijft (strijken, lopen).

  Als je jong bent en/of zo op je carriere gefocusd dat je priveleven een ondergeschikte rol speelt, als ouderwetse kwaliteit geen rol speelt, dan is het nieuwe werken iets voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mannen kunnen toch maar een ding tegelijk goed doen? Vrouwen zijn dus per definitie de nieuwe werkers van de toekomst. Laat ons mannen maar in de tredmolens van het leven dan....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben als zzp-er al vijftien jaar bezig met 'het nieuwe werken'. Alleen dringt het nu door bij de klanten en partners waarmee ik samenwerk. En niet altijd tot genoegen merk ik.
  Zo word er veel meer van me verwacht dat ik in het weekend nog een klusje doe. Bellen ze me 's avonds nog even op over het een en ander, en mailen ze me urgente mails op zondag. Nou vind ik een negen tot vijf baan helemaal niets en wil best flexibel zijn. Maar dan toch wel een beetje respect voor de momenten waarop je een keer vrij wil zijn. Dus aub geen urgente mails op zondag, geen zakelijke telefoontjes 's avonds. Laat het aan mij of ik wil werken of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. All work and no play, makes Jack a dull boy.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. zzp moest ik opzoeken. Zelfstandige Zonder Personeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. (Wil je niet eigenlijk dus wel een baan van 9 tot 5 als je 's avonds en in het weekend niet gestoord wilt worden?)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij mijn weten zijn het in Nederland met name de linkse partijen en D66 die dit promoten.

  Zolang het allemaal in goed overleg gebeurt en er geen onredelijke eisen gesteld worden aan of door werknemers vind ik het een goede ontwikkeling. Vooral voor vrouwen (die dus wel kunnen multitasken) is het een handig.

  Onze jongste heeft op vrijdagmiddag ponyrijles met nog een aantal kinderen. Er zitten altijd een paar werkende moeders in de kantine. Ze helpen hun kind met op- en afzadelen, zijn er meteen bij als het kind van de pony valt, kletsen wat met andere moeders en intussen doen en regelen ze met hun blackberry of i-phone nog van alles voor hun werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De fabel dat vrouwen wel kunnen multitasken ontstaat door de simpele taken waarbij ze dat doen. Een oogje houden op de kinderen en af en toe even helpen is geen bezigheid die de volle aandacht verlangt. Probeer maar eens je belastingformulier in te vullen en tegelijkertijd een lastig probleem voor een klant aan de telefoon op te lossen. Of een vliegtuig te landen en tegelijkertijd een computer te programmeren. Dat is natuurlijk onmogelijk.
  Zodra als je twee dingen tegelijk doet die niet op de automatische piloot gaan, lijdt een van de taken eronder.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je mij niet gelooft, dan vraag het aan wiki:

  Wissenschaftliche Untersuchungen belegen, dass die Effizienz beim Bearbeiten verschiedener Aufgaben abwechselnd in kurzen Zeitabschnitten im Vergleich zur seriellen Bearbeitung sinkt. Besonders deutlich werden die Grenzen der gleichzeitigen Informationsverarbeitung angesichts der Reizüberflutung unserer Umwelt. Das Gehirn filtert Informationen automatisch auf eine vom Menschen wahrnehmbare Menge. So kann bei einem Telefongespräch im Auto der Sehsinn auf den sogenannten „Tunnelblick“ reduziert werden, diese Einschränkung kann sogar nach dem Telefonieren noch für einige Minuten bestehen bleiben.[3] Die Reaktionsfähigkeit ist bei gleichzeitigen Tätigkeiten verringert, verstärkter Stress kann ebenfalls die Folge sein.

  !!! Geschlecht und Alter spielen dabei entgegen landläufiger Meinung keine Rolle.[4] !!!

  Auch der Philosoph Byung-Chul Han sieht in seinem medizinphilosophischen Buch „Müdigkeitsgesellschaft“ Multitasking kritisch. Er vergleicht Multitasking mit dem Verhalten von Tieren, die, um in freier Wildbahn zu überleben, jederzeit gezwungen sind, ihre Aufmerksamkeit zu verteilen. Han kommt zu einem negativen Urteil: „Die Zeit- und Aufmerksamkeitstechnik Multitasking stellt keinen zivilisatorischen Fortschritt dar.“ Er kritisiert die Verbreitung von Multitasking, weil die kulturellen Leistungen der Menschheit, wie die Philosophie, eine „tiefe kontemplative Aufmerksamkeit“ erfordern, die mit Multitasking nicht möglich sei.[5]

  Duidelijker kan ik het zelf niet zeggen. Multitasking is gevaarlijk bijvoorbeeld bij het telefoneren tijdens her autorijden. Waarom zou het gevaarlijk zijn? Omdat je twee dingen tegelijk niet zo goed kunt als een.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja je hebt gelijk Bob als het over twee dingen tegelijk kunnen gaat dat dat niet twee dingen kunnen zijn je beiden je volledige aandacht nodig hebben., maar de meeste mannen kunnen ook niet twee dingen tegelijk op hun automatischepiloot
  Neem bv ; ik telefoneer het liefst als ik strijk.. dan heb ik volledige aandacht bij het gesprek, en strijken gaat automatisch. Maar manlief kan niet bellen en nog wat onzinnigs erbij doen. Ik kook en tegelijk denk ik. Manlief kan alleen koken OF denken.
  Ik rij auto en denk.. .. En ook dat kan hij niet tegelijkertijd.
  En zo zijn er legio voorbeelden. Het is niet negatief bedoeld hoor.. want met vrijen is het juist heerlijk om geen twee dingen tegelijk te kunnen.. Daarin hebben de mannen dan toch wel een heeeele dikke streep voor ;))
  Thamsconclusie; mannen en vrouwen vullen elkaar aan! Wat zou het leven er saai uit zien als mannen en vrouwen hetzelfde waren.. .. ja toch? Wel een heel stuk sneller als we allemaal vrouwen zouden zijn *lol*

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nog even over zzp-en Bob. Nee, ik wil geen baan van negen tot vijf. Ik maak lesmateriaal en ik geef excursies en kinderfeestjes in het bos. In het weekend heb ik totaal geen bezwaar om lekker naar buiten te gaan en mensen wat te vertellen over de natuur, of met de kids hutten te bouwen. Dat is wel wat anders dan eindeloze tekst- en inhouddiscussies die mensen nu kennelijk op zondag met je willen voeren. Dat kan wel wachten tot maandagmorgen in mijn opinie.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Bart: Dat is geen werk, dat is een uit de hand gelopen hobby.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Tham: De wetenschap spreekt je tegen en zegt dat het geslacht (en de ouderdom) geen rol speelt bij multitasking. Misschien is het ook een kwestie van willen. Als ik nog een beetje dieper denk zou ik zeggen dat een man niet wil toegeven dat hij iets onbelangrijks/ makkelijks doet en dus bij voorkeur zijn volle concentratie bij een ding houdt.

  Maar dat zijn allemaal vreselijke generaliseringen.

  Is piano-spelen ook multitasking? Stukken van Bach bijvoorbeeld zijn zeer moeilijk omdat de linker en rechterhand gelijkwaardige maar verschillende melodieen spelen. Bij de meeste andere componisten passen links en rechts beter bij elkaar omdat de ene hand een begeleiding is van de andere. Bach kun je veel sneller leren spelen door links en rechts eerst apart zodanig in te studeren dat je ze apart zonder veel denken uit het hoofd kunt spelen. Daarna ga je dan pas links en rechts tegelijk te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het is maar wat je multitasken mag noemen. Als ik de wasmachine gevuld heb en laat draaien. Tijdens de was (taak 1 dus) loop ik naar de winkel (taak 2). Let daarbij op het verkeer (taak 3). Doe lopendevort mijn jas dicht (taak 4) en denk ik na (taak 5) over wat ik ga loggen.

  Ooit is mij in dit verband iets grappigs opgevallen op luchthavens. Voordat de passagiers aan boord mogen, gaat eerst de bemanning. Die hebben een pasje of sleutel om door de slurf te kunnen. Van alle vrouwen (stewardessen) zie je dat die eerst naar de deur lopen en daar hun pasje of sleutel pas gaan zoeken. Mannen pakken lopendevort de sleutel of pasje uit hun zak en veroorzaken geen opstopping bij die deur. Dat effect is daar erg goed zichtbaar, maar ik zie het ook bij mensen die naar hun huisdeur lopen. Mannen zijn veel sneller binnen dan vrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Om die laatste oservaties moet ik echt lachen. Geweldig. Want volgens mij herkennen wij mannen daar veel in bij onze vrouwen. Waarom wordt er pas naar een toegangskaartje voor de Makro of zo gezocht als we al voor de ingang van dat bedrijf zijn en achter ons een ongeduldige rij ontstaat? Ik heb het ding allang in mijn handen, net als bij de tegenwoordig verplichte OV-kaart. Maar ik denk dat vrouwen toch meer dingen tegelijk kunnen en wij mannen net even meer op dat ene gespecialiseerde zijn ingesteld. Maar ja, ik generaliseer wellicht ook wel iets....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. De meest vruchtbare vorm van multitasking is in een warm bad gaan zitten en dan op een idee komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Uitzonderingen bevestigen de regel dan weer.. want manlief zou hier dan net de vrouwelijke trekjes hebben en ikzelf de mannelijke...want hij is de stoomtrein die langzaam gaat en ik de sneltrein... de motor. We vullen elkaar zo wel aan want hij remt mij op de momenten dat ik te snel ga.
  Tjoh......... verbaas me er toch weer over..;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Vandaag heb ik vastgestelt dat ik prima kan telefoneren tijdens het strijken. Ik kan alleen dan de hemden niet meer vouwen, want daarbij heb ik mijn kin nodig en die gebruik ik om de telefoon vast te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. aaaah! vastgesteld is met een d! Dat komt door het Duits. festgestellt.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Strijk jij dan niet handsfree? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Bob - Vandaar dat men dat mobiele bellen in de auto strafbaar heeft gesteld. Je kunt net aan schakelen, maar ook nog eens richting aangeven gaat niet meer als je met dat ding aan je oor zit...Zie je wel, vrouwen zijn slimmer, die kunnen tussen door al rijdend ook nog hun agenda opzoeken en een afspraak noteren..

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Leo: Zelfs als grap mag je niet zeggen dat vrouwen slimmer of beter zijn dan mannen. Er zijn er altijd een paar die dat dan geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @Bob - Zou dat echt??? Dan is er wat mij betreft al veel gewonnen hoor. Tegenwicht voor al die anti-vrouwberichten van de laatste tijd..

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Goed verhaal. Ik denk namelijk ook echt dat het niet altijd heel erg bevorderlijk werkt voor de gezondheid van een ieder. Flexibiliteit vereist bijna zelfs 24uur beschikbaar te zijn voor al het werk wat er nog (moet) komen of is. Snel schakelen is altijd van belang dan en dat is vrij lastig als je als ZZP'er aan de slag gaat. Duitsland is wat dat betreft nog een goed land, waar een solide fundering met betrouwbare werknemers het fundament vormen van het succes van de onderneming.

  BeantwoordenVerwijderen