4 juni 2011

EHEC komt van rauw vlees

Een paar feiten:

Tot nu toe zijn er 18 mensen in Duitsland gestorven aan de darmbacterie EHEC. Officieel zijn er 1700 mensen ziek. In werkelijkheid zijn er nog veel meer mensen ziek, dat weet ik van mensen die in het ziekenhuis werken. In mijn kennissenkring zijn al twee mensen ziek geweest (wel zwaar ziek, maar niet gevaarlijk).

Er is in heel Duitsland op GEEN ENKELE GROENTE de EHEC-bacterie gevonden, ondanks intensief onderzoek. De waarschuwingen tegen het eten van tomaten, komkommers en groene sla en de daaropvolgende hysterische angst onder de mensen baseren enkel en alleen op de eetgewoontes van de slachtoffers en een vals spoor op spaanse komkommers.

Het ZOU KUNNEN dat besmette rundergier gebruikt werd voor groente en dat op deze manier groentes besmet zijn geraakt. Dat is een vermoeden dat nog steeds niet bewezen is.

De EHEC-bacterie is een darmbacterie die bij runderen voorkomt. Hij is resistent geworden tegen antibiotika door,.. nou raad eens,.. het voederen van dieren die nog helemaal niet ziek zijn met antibiotika. Dit wordt gedaan omdat ziektes zich zeer snel verbreiden in de extreem slechte omstandigheden waarin de dieren worden gehouden in de massa-vleesindustrie.

Mensen worden normaalgesproken aangestoken met de EHEC-bacterie door het eten van rauw vlees. In Duitsland wordt zeer veel rauw vlees gegeten in de vorm van worst en gehakt. De WHO gelooft dus niet dat groente de verbreider is, veel waarschijnlijker is rauw vlees.


Dus: eet vooral meer vlees, dan komt u misschien nog wel in aanmerking voor de Darwin-award.

49 opmerkingen:

 1. Tja, die rundergier. Ik heb er geen verstand van, maar een kennis die dat wel heeft zegt dat gier hoogstens op het land gebracht wordt vóór het inzaaien van gewassen. Op reeds groeiende planten wordt geen gier meer gebracht.
  Intussen profiteren we van een eindelijk eens wat goedkoper groenteaanbod.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De komkommers kosten nog maar de helft, ik heb er vandaag een gekocht. Nou vind ik komkommers nooit zo bijzonder, het is meer vulling voor de sla. Of als het heel erg warm is tegen de dorst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rauw vlees is net zo'n slag in de lucht als saladegroenten. Het is niet bekend. Er is (nog) niets gevonden en het is vooral veel giswerk. Zo werd er ook een heksenjacht gemaakt op een Lübecks restaurant waar 16 gevallen aan te koppelen zijn. Maar de uitbater stelt dat geen van zijn personeelsleden iets heeft opgelopen.

  Zelf denk ik dat ze het dressingcircuit moeten nagaan. een deel daarvan is met yoghurt of andere melkproducten. En het zou wel eens kunnen dat de mannen daarin een andere smaak hebben dan de vrouwen. Onder de slachtoffers zijn veel meer vrouwen. Maar ook dit is puur giswerk.

  In het algemeen kan je ook het weer de schuld geven. Het extreme droge weer dat we hier al maanden hebben zal in Noord-Duitsland niet veel anders geweest zijn en dat maakt verspreiding eenvoudiger.

  Een andere vergezochte was de gier die over de akkers bij Rostock is gesproeid na de zandstorm op de A19. http://www.n24.de/news/newsitem_6792197.html

  Morgen verzin ik weer 5 andere oorzaken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na na na, Xiwel, rauw vlees is niet zo'n slag in de lucht. In het verleden heeft deze bacterie-soort zich regelmatig door rauw vlees verbreid, het verschil is nu dat hij gemuteerd is en veel gevaarlijker is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die bacterie was nauwelijks de verrassing van zijn bestaan te boven, daar ging hij al knapperend ten onder in mijn braadslee. Vandaag de tomaten maar meegestoofd i.p.v. een salade. Aan de zin-vraag is hij niet meer toegekomen.

  Krèèch de EHEC! - zou men elkaar in Nederland al de EHEC toewensen, naast tyfus, cholera en tering?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volg de Duitse media en je hoort een heel scala aan mogelijkheden, maar heel weinig concreets. Zelfs naar aardbeien werd gewezen als mogelijke besmettingsbron. Het lijkt wel logischer dat die erg gevaarlijke bacterie via vlees tot ons komt dan dat hij op komkommers of zo het menselijk ras het ziekenhuis in jaagt. Wat in ieder geval wel duidelijk lijkt is dat de bron in Duitsland te vinden is omdat ook de buitenlandse patienten allemaal in Duitsland zijn geweest en daar iets aten. Waarbij rauwkost de gemeenschappelijke deler is. Ben benieuwd waar men nu mee komt, want ook het eerder genoemde restaurant in Rostock blijkt niet de schuldige te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het nieuwste gerucht is biogas-installaties. Dat is echt een slag in de lucht. "Het is voorstelbaar".

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Bob - We hadden hier een paar jaar geleden iets soortgelijks met de 'veteranenziekte'. Mensen werden gewoon ineens doodziek, maar hadden niets bijzonders gedaan. Bleek dat ze dat waren geworden van een watertank op een oud postkantoor naast het CS in A'dam. Stilstaand water in de hitte en op een of andere manier kwam dat water in stoomvorm vrij en druppelde op straat. Je moet er maar op komen, maar frustrerend is het allemaal wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er is weer een nieuw spoor: Taugé uit Uelzen:
  http://www.ndr.de/regional/erreger101.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog een linkchen:
  http://www.groentennieuws.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=69956

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sprossen (geen Nederlandse vertaling) zijn nu schuldig. Hiervoor zijn er concrete aanwijzingen. Sprossen zijn jonge kiemende plantjes, zoals bijvoorbeeld Sojasprossen = sojascheuten/ tauge. Vandaag wordt onderzocht of ze echt de bakterie bevatten.

  Enkele jaren gelden was er een vergelijkbare EHEC-epidemie in Japan. De oorzaak waren rettich-sprossen (radijs??) die vervuild waren door.....

  rundergier !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Google zegt dat Rettich = radijs, maar dat klopt niet, want rettich ziet er anders uit, en radijs is eigenlijk Radischen. Rettich heb in Nederland nog niet gezien.

  www.uitmuntend.de zegt dat rettich = rammenas, elefenscherm, parasolzwam?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Rettich = rammenas
  Meerrettich (lecker!) = mierikswortel (lekker!)
  Rammenas klinkt als een oud Nederlands woord, het moet dus in Nederland ook wel bestaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Bob - Tauge is nu het sleutelwoord. Een biologische kwekerij de bron. Ook in NL wordt alles onderzocht. De sporen zijn volgens de authoriteiten 'heet'!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Erste Labortests der Sprossen negativ
  Die ersten 23 von 40 untersuchten Sprossen-Proben aus dem verdächtigten Betrieb in Niedersachsen sind EHEC-frei. Die Untersuchungen seien aber noch nicht abgeschlossen, teilte das Landwirtschaftsministerium mit.
  (www.swr3.de)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @De Duitse media zijn net als de overheden in verwarring. Zou het dan toch de Brattwurst kunnen zijn???

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Die complottheorie moet je even lezen als je tijd hebt. Dit is een E-Coli bacterie die resistent is tegen 8 verschillende antibiotika. Dat kun je bereiken door een groep bakterien bloot te stellen aan 1 antibiotikium, en dan de overlevenden bloot te stellen aan het volgende antibiotikum, enzovoorts. Op deze manier worden biologische wapens gemaakt.

  Als je dit te onwaarschijnlijk vindt, dan vind je het misschien aannemelijker dat het in de darmen van runderen in de vlees-industrie is ontstaan die in de loop van de tijd meerdere antibiotika te eten hebben gekregen (deze industrie "bio-industrie" te noemen vind ik niet passend) .

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Uiteindelijk kan alles en is niets uit te sluiten. In dit geval lijkt het niet op een aanslag. Of wat hebben de Hamburgers c.s. misdaan om zoiets over zich af te roepen? De kans is groter dat het onbedoeld in de voedselketen is gekomen. Terugzoeken waar en hoe dat gebeurd is blijft belangrijk, los van wel of niet opzet en hoe het deze bacterie is ontstaan.

  Daarnaast kan je je afvragen hoe zo'n bacterie is ontstaan. Kan volgens mij net zo goed door het chemische mengsel dat we in het vee stoppen om een hogere productie en minder ziektes te krijgen. Natuurlijk kan het ook via biologische wapens komen, maar volgens mij is daar erg veel over bekend. In dat geval waren er aanknopingspunten geweest met eerdere biologische wapens.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een goed argument tegen de complottheorie: er zijn al twee EHEC-epidemies geweest in de USA door hamburgers (zonder hoofdletter, die broodjes met een plakje vlees dat soms niet goed genoeg gebakken is).

  Ik zou het wel jammer vinden als we er niet achter komen. Mijn geld staat nog steeds op vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben schuldig! Wat een opluchting om dit uit te schreeuwen, Ja! Ik! Ich! Endlich...
  Warum? Ik leef, ik adem, ik eet en drink, ik vrij, ik sla wel eens (vaak!) de spijker niet op de kop duzzzz.... sjoeldieg wie die (deer, deem, deen, dazzz) pezt. Koet!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zelf denk ik dat het via de taugé goed mogelijk is door bijvoorbeeld een tijdelijk vervuilde verpakkingsmachine. Dat kan net zo goed via de dressing die ik eerder noemde. Zo'n vervuiling betreft maar 1 partij en inmiddels lijt die vrijwel geheel te zijn geconsumeerd. Wat dat betreft is de hoop gevestigd op die oude verpakking die bij een slachtoffer in de koelkast is aangetroffen. Waar je overigens ook niets meer over hoort.

  Als het om vlees blijkt te gaan, wat ook in salades kan zitten, dan is het uitvragen van de slachtoffers wel heel erg slecht gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Bob: Maar wie zou die aardige Duitsers dood willen maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ga normaal gezien dit weekend naar Dusseldorf. Is dit wel te vertrouwen of is het misschien best aan te raden om ewoon thuis te blijven door de EHEC-bacterie?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gevaarlijk leven, Anoniem, grijp je kans! In Nederland lukt dat niet zo gauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lang geleden heb ik een keer een blog geschreven over antibioticumresistente bacterien. Toen had ik niet gedacht aan de mogelijkheid dat iemand opzettelijk een resistente killer bacterie zou maken.
  Ik vind de hierboven genoemde complottheorie nogal onwaarschijnlijk.
  Technisch lijkt het mogelijk maar de hypotheses over dader en motief vind ik erg onwaarschijnlijk.

  Deze bacterien kunnen in darmen van vee ontstaan zijn maar ook bij zaadproductie van gewassen, veredeling en vermeerdering wordt volop gebruik gemaakt van antibiotica.

  http://molrat.web-log.nl/mijn_weblog/2009/08/potje-doemdenke.html

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Xiwel: Het bakje tauge uit de koelkast van een van de slachtoffers blijkt nu ook niet besmet te zijn. De deelstaatregering van Schleswich-Holstein blijft desondanks bij het vermoeden van de tauge-producent, mede omdat daar inmiddels de derde medewerker ziek is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Emigrant: De grote voedselproducenten. Zij proberen op deze manier de concurrentie van de succesvolle kleine (bio-)bedrijven terug te dringen, en de consument ervan te overtuigen dat het veiliger is om "processed foods" te kopen. Wat redelijk succesvol is. Gisteren sprak ik met een normaalgesproken redelijk verstandige collega, die bezweert dat zij voorlopig geen tomaten, komkommers en tauge meer koopt, want "je kan maar nooit weten".

  Op dezlfde manier als waarop de pharmaceutische industrie het onlangs voor elkaar heeft gekregen dat kruiden middeltjes die als medicijn gebruikt worden, dezelfde strenge tests moeten ondergaan als reguliere geneesmiddelen. Deze tests zijn voor de kleinere producenten niet betaalbaar en zo wordt effectief de concurrentie uitgeschakeld.

  Evenzo heeft de Deutsche Bahn geprobeerd een zeer succesvol klein bedrijfje dat opgezet is door studenten en gecharterede busverbindingen tussen de grote steden aanbiedt weg te procederen, gelukkig nog zonder succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Marjan: Dit zijn darmbacterien, die kunnen alleen maar uit darmen komen. Andere bacterien kunnen natuurlijk ergens anders vandaan komen en resistent zijn geworden.

  Dat bacterien "spontaan" resistent worden tegen meerdere antibiotica is inderdaad een algemeen probleem, dat door de pharmaceutische industrie opgelost moet worden.

  Dit probleem wordt echter kunstmatig vermenigvuldigd in de vlees-industrie. De gewoonte om slachtvee en pluimvee profilactisch op grote schaal met antibiotika te voeren, dat is alsof je de duivel uitdaagt. Dat is vragen om problemen. Dat is een zekere manier om resistente bacterien te kweken. Er zullen er altijd een paar overleven en zich voortplanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Anonieme Düsseldorfbezoeker: Ik zou thuis blijven zo een lange rit met de auto is zeer gevaarlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Heb je dat complot-linkje van GS, @Bob?

  "O104 strains are almost never (normally) resistant to antibiotics"
  Maar bij een boer die inderdaad achter elkaar die 8 antibiotica heeft gebruikt kan het mogelijk zijn.

  Dan moet die rindveehouderij gemakkelijk kunnen worden gevonden of zijn er veel meer bedrijven waar multiresistente e.coli's rondwaren?
  Waarom is er eigenlijk geen groot onderzoek gestart in de wijde omgeving van Hamburg naar deze e.coli's? Waarom hebben ze het idd steeds maar over groentes uit het buitenland?

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoera! Water is het nieuwe toverwoord! Het is nu toch geen tauge, geen komkommer, geen sla, geen tomaten, maar desondanks wordt er gewaarschuwd deze produkten toch niet te consumeren in het kader van "je kan maar nooit weten". 400 miljoen euro per week kost die onzin de Europese boeren, en dus uiteindelijk de belastingbetaler omdat de boeren nu schadeloos gesteld moeten worden.

  Water? Echt? De massapaniek gaat niet te overzien zijn. Het bronwater in de winkels is morgen in heel Duitsland uitverkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. @Coco: die complot-link heb ik van een reageerder bij weblog Berlijn van de NOS.

  De aandacht gaat nog steeds uit naar groenten, vanwege de eetgewoontes van de slachtoffers die ondervraagd werden.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. De macht van de media en de domheid, angst en goedgelovigheid van veel mensen is onbegrensd.

  Deze week twee mooie artikelen in der Spiegel, over fietsen en de herkomst van het goedkope eten dat de Duitsers zo graag kopen.

  "Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder de fietsers stijgt. Hoewel het waar is dat veel fietsers verkeersregels niet bevolgen, is het toch zo dat minder dan de helft van deze ongelukken door de fietsers veroorzaakt worden. De fietspaden in de steden zijn vaak zo slecht en onoverzichtelijk dat het veiliger is om op de rijbaan te fietsen"

  Over eten:
  "Duitsland is een discounterland. Deze troep kunnen we hier in Italie niet verkopen (over tomatenpuree van slechte tomaten"

  BeantwoordenVerwijderen
 34. En verder stel ik voor dat de schade van de producenten, die nu geschat wordt op 220 miljoen euro per week, betaald wordt door de politici en de functionarissen die te vroeg hebben gewaarschuwd tegen de verkeerde levensmiddelen en de de kranten en omroepen die deze vermoedens klakkeloos hebben verbreid. Die hebben er genoeg aan verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Het is nu toch LOKALE taugé? of kiemgroente?
  Ik heb nu ook het gevoel dat we aan het lijntje worden gehouden. Kiemgroente wordt bij lichaamstemperatuur ontkiemd?, dus met besmet (suiker?)substraat kan je een uitbraak veroorzaken. Maar e.coli's worden niet multiresistent bij taugé of worden daar antibiotica toegepast?
  Het moet een zieke koe of varken zijn die met 8 verschillende antibiotica is behandeld..
  ..of is de bacterie afkomstig van een mens die veel antibiotica heeft gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Vragen, vragen, vragen. Ik geef dit onderwerp door aan de deskundigen.

  Zoveel is zeker: ook als de tauge de bakterie verspreid heeft, komt de bakterie desondanks uit een runderdarm, respectievelijk uit rundergier. De plantjes kunnen met een lading besmette gier gemest zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ondanks dat er tot op heden nog geen enkele bacterie gevonden is, is de bewijslast tegen het bedrijf uit Uelzen en de tauge die daar vandaan komt overtuigend: bij 26 van de 55 epidemie-haarden is werd deze tauge gegeten door de slachtoffers.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. @Bob: Die info dat alle bronnen naar het bedrijf in Neu Steddorf leiden werd al verteld door die minister van NiederSachsen. Die vertelde ook dat er medewerkers van dat bedrijf de EHEC-bacterie hebben opgelopen. Het wachten was op Robert Koch en de BfR, landelijke instellingen die nog niet die conclussie hadden getrokken. Inmiddels dus wel en 'toevallig' hebben ze een uur later deze EHEC-bacterie op een partijtje Neu Steddorfer taugé aangetroffen.

  Hier stinkt volgens mij iets behoorlijk. Dat laatste toevalligheidje geloof ik toevallig niet. Dat taugéboertje (of 1 van zijn medewerkers) kan zeker de bron zijn. Alleen is dat na zoveel weken waarschijnlijk niet meer vast te stellen. Dus komt er zo'n schijnoplossing. Er werken hooguit 20 mensen en beter dat die de klap opvangen dan de hele EU.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Nu zijn niet alleen kiemen helemaal uit, maar ook de Bio-branche in het algemeen heeft groot prestigeverlies geleden.
  De ‘bron’ zou zaadgoed uit Azië zijn - het Kwaad komt immers nooit uit Duitsland (nou ja, de laatste zestig jaar dan niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik heb gisteravond een overheerlijke hamburger gegeten met frietjes, bij V en D in Almere. De sla die er bij lag heb ik maar even opzij gelegd. Maar dat deed ik voorheen ook altijd. Wel gekeken of het vlees goed doorbakken was, en dat bleek het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. @Xiwel: Ah, een nieuwe samenzweringstheorie. Het aantal nieuwe ziektegevallen loopt terug. De bevolking moet weer tot de orde geroepen worden. Een overijverige wetenschapper, wie weet?

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @Emigrant: Het zaadgoed komt uit Azie? Maar dat wil niet zeggen dat het zaadgoed al besmet was. De besmetting kan net zo goed in Duitsland gebeurd zijn. Nun ja, das sind ja nur Details.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. @Leo: Ik wil je niet bezorgd maken (herstel, dat wil ik eigenlijk wel), maar twee EHEC-epidemieen zijn in de USA verbreid door hamburgervlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. @Bob - Hoorde net een deskundige op de radio vertellen dat op sla meer dan een miljoen bacterien zitten en op tauge het honderdvoudige daarvan. Wassen haalt 90% van die bacterien weg, maar de rest is resistent tegen waswater of wat ook. Slechts koken kan een belangrijk aandeel leveren aan schoonmaken van dat spul. Bakken nog meer. Als de hamburger dus goed doorbakken is zal het wel meevallen met die besmetting. Rood vlees, rauw, moet je dus zien te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. @Leo: En als je die hamburger bij V en D koopt, is die dan goed doorgebakken? Ja? Zeker weten?

  BeantwoordenVerwijderen
 46. @Bob - Zeker weten! En nog lekker ook, met zelf gesneden en heerlijk gebakken frietjes....

  BeantwoordenVerwijderen