27 april 2010

De online-divan


Er is veel geschreven over de reden om te schrijven. Voor de echte schrijver is deze vraag niet relevant. Hij heeft geen reden nodig om te schrijven, hij moet schrijven. Er is een onbedwingbare drang, als hij een dag niet geschreven heeft, dan mist hij het. Voor hem is het natuurlijk. Voor alle anderen zijn er vele verschillende redenen. Sinds de opkomst van het online schrijven zijn er steeds meer mensen die hun schrijfsels de wereld in slingeren. Er kunnen zelfs voor 1 persoon meerdere redenen zijn waarom hij naar de pen of het toetsenbord grijpt. Zo is het bij mij.

Ik schrijf graag. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden daarvoor: ik weet dat ik dingen goed kan ordenen bij het schrijven. Het is een soort wisselwerking. Door het schrijven word ik gedwongen beter over het onderwerp na te denken, en door er beter over na te denken, schrijf ik een coherent verhaal. Het schrijven helpt mij dus bij het op een rijtje zetten van mijn gedachten. In zoverre heeft het een therapeutisch effect. Weliswaar minder op emotioneel gebied, maar meer op het verstandelijke terrein. Kun je dat ook therapeutisch noemen? Soms poneer ik een stelling die nogal cru of overdreven is. Ik sta wel achter die stelling, maar ik trek hem nog een stuk door, zodat het voor veel mensen ongerijmd klinkt. Ik wil daarmee mensen uit hun tent lokken. Als mensen op deze manier geprikkeld worden, gaan ze tegenargumenten brengen, en daardoor ontdek ik dan zwakke plekken in mijn eigen overtuiging. Als ik in een goede bui ben, dan overwin ik zelfs mijn eigenweiijsheid en neem iets van een ander aan. En zo ben ik een stukje dichter bij de waarheid gekomen.
[Update: Behalve dat het dus mijn eigen mening aanscherpt, kan ik zo iets beter duidelijk maken, het argumenteert makkelijker, en het is lekkerder leesvoer.]

Je moet een beetje oppassen met die methode, want je vervalt snel in persoonlijke argumenten als een onderwerp je na aan het hart ligt. Zoals we allemaal weten, ligt het mes snel op tafel in blog-land. Maar dat moeten we er voor over hebben. Het gaat hier tenslotte om iets heiligs!

40 opmerkingen:

  1. Eigenwijsheid mijnheer HID! Je schreef toch ook om je Nederlands bij te houden?

    Ik heb af en toe wel de neiging om er een 'digitale divan' (copyright mlrt) van te maken.
    Verder herken ik me in jouw redenen tot bloggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'ik trek hem nog een stuk door', ik dacht dat dat mijn truck was om mensen uit hun tent te lokken. Of misschien moet ik dat wat ik meestal doe is andermans stelling door trekken tot in het absurde om ze ui hun tnet te lokken.

    Rob A.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb je truck een beetje gemodificeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor de reaguurder bij geboorte blijkt een Blog handig als privé online naslagwerkje.

    De transcriptie van Darwins Liefje was veel werk, maar ik copy/paste daar nu geregeld uit.

    Laatst met een Blogger op de Ana-Sofa had ik weer even de deprovocatievecoach nodig. Al te lollige titels beperkt het gemak, blijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als lezer, regaeerder en schrijver spreekt mij vooral het verhaal (gaat het ergens over, voegt het iets toe, zit er een persoonlijke ervaring in, zet het me aan het denken) aan en niet de verpakking (als geschreven, mooie grammatica, getekend, verfotood of verflimd).

    Variatie wil ook erg helpen. Altijd over hetzelfde onderwerp, alleen text, alleen foto's of alleen maar lang/veel/vaak of kort/weinig stoot me af.

    En aangezien ik hier regelmatig lees doe je het voor mij dus prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De inhoud of harde kern van een verhaal of andere literaire tekst is nooit te scheiden van de verpakking, Xiwel. Ook jij laat je in de eerste plaats verleiden door de taal of beeldbeheersing van de maker. Verleiden namelijk om dóór te lezen/kijken.
    Aan die taal- of beeldbeheersing zit een technische kant: de maker heeft geleerd om met zijn materiaal om te gaan, te spelen, te manipuleren. Maar interessanter is, dat taal en beeld ook de persoon van de maker weerspiegelen. De stijl is de mens. En jij mag die mens. Anders zou je hem wegdoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben op het moment helemaal in de ban van Dostojewski (schuld en boete). Het is natuurlijk ouderwets, maar god, wat kan die man schrijven. Een psychologische Kriegsführung waar je koud van wordt. Hij haalt af en toe erg ver uit, maar dat is bijna altijd ter zake. Wat mij ook opvalt is dat tussen de hoofdpersonen over de verschillen tussen het socialisme en het kapitalisme gediscussieerd wordt, terwijl het boek halverweg de negentiende eeuw geschreven is. Bovendien zie je veel wendingen en onderwerpen die je nu nog terugvindt in nieuwe krimi-films en boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het idee dat veel mensen ook bloggen met het (onbewuste) doel de wereld een beetje mooier of beter te maken.
    Als jij bijvoorbeeld weer een zo'n vreselijk filmpje plaatst over dierenleed dan doe je dat volgens mij niet alleen maar om tegenargumenten te krijgen en daarmee je eigen mening aan te scherpen.
    Je hoopt toch ook dat je lezers jouw argumenten horen en er iets mee doen?

    De discussie over het onnut van discussieren hebben we hier al gevoerd, maar toch....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die stelling over het onnut van discussieren was een typische 'doorgetrokken' stelling:

    Het verstand komt als laatste aan de beurt.

    Waarom discussieren we dan nog?

    Om duidelijk te maken dat een discussie in 90-99% van de gevallen geen resultaat heeft, stel ik dat 100% van de discussies zinloos is. Zo kun je iets beter duidelijk maken, het argumenteert makkelijker, het is lekkerder leesvoer, en het is prikkelender.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je kunt uit een discussie wat leren over de discussiegroep. Over stokpaardjes of gevoeligheden van de leden. Inclusief jezelf.

    Neem nu vlees: laatst zag ik daar een 'prikkelend' artikel over.
    Vroeger las ik dat niet, nu met veel aandacht. En jawel.. we gaan er een blog-duootje van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat lijkt het me saai als je zou schrijven en niemand zou meelezen. Niemand liet weten het al dan niet met jouw standpunten eens of oneens te zijn. Net als zoveel schrijvers en schrijfsters die wel worden uitgegeven maar uiteindelijk in de ramsj terechtkomen. Hoe geniaal hun werkjes soms waren of zijn, niemand die ze begrijpt, niemand die hen leest. Zo ook op het www. Om alleen voor jezelf te schrijven? Dan kan je net zo goed een dagboek bijhouden dat je dan zelf over 50 jaar of zo weer eens doorleest en constateert hoe jij veranderd bent. Jammer vaak dat dan niemand anders die veranderingen heeft meegemaakt....zo eenzaam!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leo , dus je wilt er mee zeggen dat een blog of boek schrijven je gevoel van eigewaarde optakelt?
    Weet je.. ik geloof dat ook wel.. maar als je kritiek krijgt dan kan dat best ff pijn doen en je onbegrepen voelen. Maar je leert daar juist wel weer van.
    En als je een dagboek bij wil houden is dat voor jezelf. en echt niet eenzaam... als je veranderd merkt de omgeving dat best wel. Een dagboek is fijn om jezelf te kunnen zijn in het schrijven en om dingen te verwerken.
    Ik heb mijn levenlang geschreven.. voormezelf, later gedeeld met anderen, maar om een boek te kunnen schrijven, nee.. helaas, ik bezit de cappiciteiten niet van iets met woorden over te brengen zoals ik het voel of bedoel. En om mijn gramatica zou mijn schrijverij al zo de kachel in belanden.
    Laat mij maar lezen.. zo houd men mij ook al een spiegel voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Loes - Als bloggers geen ego zouden bezitten, bleven er maar heel weinig over. En voor het schrijven van boeken zijn velen geroepen, en maar weinigen uitverkoren. Schrijven is ook een kwestie van geluk, maar meer nog van talent. En dat is echt niet iedereen gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Loes is gewoon Tham hier he! haha
    Heej ja, ik weet het Leo .. jij hebt schrijvers talent, en dat moet je bebruiken.
    Zo heeft iedereen zijn eigen talenten op wat voor gebied dan ook. Jij schrijft..ik lees..en bral er afentoe iets onzinnigs tussendoor.. Sorry daarvoor ;)
    Leuk eigenlijk dat "talenten" want hoeveel heb je er?

    Ik heb een paar jaar geleden een talenten cursusje gedaan.... maar daar kwam schrijven niet uit dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hahaha Tham.. leuk beginnetje, maar zo komen we nergens hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Huh?? Waar wil je naar toe dan Cohler..?
    Een begin waarvan?..
    Ik speel graag mee maar eerst weten welke richting in.. ben nml niet dominant
    Ohhh idee: ik wil dominant zijn!!
    Moest het nou hier of bij Oz?*denk*


    Verander jij eerst je naam maar ff want ik vind het nog steeds een crime.. ben steeds geneigd om er wat anders van te maken haha Hoe spreek je het eigenlijk uit?

    Ik kom vanavond wel weer langs, nu niet want ik wil ook nog ff de zon in.
    Moet ook nog fantasie halen bij de supermarkt .

    BeantwoordenVerwijderen
  17. hahaha Tham. Je moet niet al na 1 postje aan iedereen vertellen wie Loes is. Je zou natuurlijk wel even Leo in kunnen lichten, om mogelijke ongelukjes te voorkomen.

    Denk nog maar even na bij de AH.

    Wat vind je makkelijker Cohler of ċœłøř ?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Nee iedereen snapt dat ik Les ben want mijn mailadres begint toch met loes.
    Leo inlichten? Hoezo?? haha.. die speelt vast graag mee. wie er het eerst onder ligt.

    Je naam.. pffffffff Cohlere ..

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oh sorry.. Tham ik heb je emailadres eigenlijk nog nooit bestudeerd.

    Cohlere dan maar?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Godskolere, nou begrijp ik waar die Nicknames vandaan komen.

    Loes, jouw naam komt van de Groene Leguaan, die heeft dat voor jou besloten in zijn oneindige wijsheid. Waarom en wat je ermee doet, dat uit te vinden is jouw taak.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Oh, ben je Loesje, de beroemde Loesje?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Leo: Niet alleen schrijvers die in de ramsj terecht komen krijgen geen terugmelding van hun lezers. De meeste boeken-schrijvers hebben geen contact met hun lezers, afgezien van eventuele fanpost. Ze gaan alleen maar af op hun eigen oordeel, en een of twee proeflezers.

    Wij, de niet-echte schrijvers, hebben dat contact nodig. Omdat we onzeker zijn over onze schrijverskwaliteiten, omdat het ons meer gaat om het contact en om de discussie. Bloggen is iets anders dan schrijven. Bloggen is tweerichtingsverkeer. Het een is niet beter dan het andere. Ook bij de filosofen is er een tweestrijd tussen degenen die vinden dat je de waarheid vind door de dialoog (Socrates) en diegenen die menen dat je beter alleen kunt onderzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Bob - Het internet wemelt van de eenlingen die zelfs geen fanmail krijgen, geen reacties, geen bezoekers. Maar wel blijven schrijven. Lijkt me een armoedig bestaan. Juist het feit te weten gelezen te worden, al dan niet gevolgd door een discussie over het gekozen onderwerp, maakt het bloggen leuk toch? Voor J.Doedel schrijven lijkt mij niets...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Loes - Loesje ik weet wie je bent hoor. No problemo. Maakt mij niet uit hoe je heet...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. De meeste bloggers krijgen slechts reacties vanwege hun eigen reageren, vanuit het principe 'voor wat hoort wat'. Reageert u bij mij, dan reageer ik bij u, en daarbij schuwt men het niet elkaar naar de mond te praten.
    Bloggers die reacties krijgen zonder dat zijzelf reageren bij anderen zijn degenen die werkelijk iets interessants te melden hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Voor veel mensen is een weblog een electronisch vervolg op het dagboek. Die dingen schreef men ook niet voor de reageerders/lezers. Dit soort schrijvers zullen er (net als ik) niet mee zitten als er geen of weinig reacties/bezoekers zijn.

    Die reagreerders en bezoekers werken overigens wel verslavend. Op mijn website heb ik tijden zo'n 450 unieke bezoekers per werkdag gehad en dus deed ik mijn best om boven de 500 te komen. Op mijn weblog krijg ik er maar zo'n 100 per dag, waarvan 2/3de voor het pikken van een vakantiefotootje komt. Daar heb ik geen enkel probleem mee.

    Nog even een reactie op emigrant. Ik zie een vertelling en het kunnen vertellen als belangrijkst. Schrijven is niet meer dan een schriftelijke vertelling.

    Door mijn beelddenkbrein hoef ik niet aan een leesboek te beginnen, ik vind het vreselijk. Het vergt me teveel inspanning. De enige boeken die wel lukten waren die van Marten Toonder en ik ben nog blijer sinds 60 verhalen van hem in een hoorspelvorm zijn te beluisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. "Bloggers die reacties krijgen zonder dat zijzelf reageren bij anderen zijn degenen die werkelijk iets interessants te melden hebben? "

    Dat is hard maar waar.

    * Weet dat hij zich nu in een hoekje moet gaan zitten schamen omdat hij alleen maar een hobby-blogger is en geen echte schrijver, maar doet dat toch niet omdat hij zo geweldig volwassen is dat hij daarmee in het reine is *

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik heb een Engelse blogger in mijn lijstje staan, Elberry, die geen reakties meer toelaat. Hij is nogal een eenzelvige persoon, kan heel interessant schrijven, maar heeft een paar obscure kantjes. Die kantjes zorgen ervoor dat hij geregeld (extreem) negatieve reakties kreeg. Daarom heeft hij dat gesloten. Toch blijft hij interessant genoeg
    om te volgen.

    Neem eens een kijkje op zijn FAQ.

    Hier refereert Elberry veel beter dan ik over het hoe en waarom van het bloggen

    BeantwoordenVerwijderen
  29. *Bloggers die reacties krijgen zonder dat zijzelf reageren bij anderen zijn degenen die werkelijk iets interessants te melden hebben? "


    Dit is niet hard, maar werkelijkheid.
    En wat Lowieke zegt is ook waar, reageer je niet bij mij dan reageer ik niet bij jouw.. en dat vind ik min of meer dan niet interresant. Ik reageer liever dan dat ik blog tegenwoordig. niet omdat ik niets interresantst te vertellen heb, maar meer omdat ik niet weet hoe dat voor een publiek op schrift te stellen. en dan ook nog eens zonder storende elementen als cramaticafouten.
    Ik hou ook meer van gesprekken die doorgaan... het tegenelkaar ingaan. OOk al blijf ik de humor er van inzien. Dat maakt het voor mij leuker. Zo heeft iedereen zijn eigen doel met bloggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Loes, de eerste uitspraak was ook van mij. Het is wel hard, meestal wil men dat liever niet weten, men denkt dat men erg boeiend is.

    Heb jij dus ook een blog? Ik kom niet op een weblog als ik op jouw naam click nl. Oh ja, ik lees hierboven dat jij Thamara bent. Als je dat al meteen bekendmaakt dan heeft een tweede naam geen nut.

    Veel mensen met een blog willen vooral aandacht en die krijgt men als men zelf ook reageert, eigenlijk is het wel een beetje lachwekkend. Een grappig tijdverdrijf? Hobby?
    Is niks mis mee Bob, een hobbyblogger te zijn, dat zijn ze bijna allemaal immers. Een mens moet wat hobbys hebben?
    En laten we wel wezen, op de meeste blogs zijn de reacties ook al niet bepaald interessant. Vaak snel en kort omdat men zijn lijstje nog moet afwerken. En ja, het moet want anders krijgt men geen reacties op eigen werk.
    Ik kijk wel uit, ik begin geen blog want dan zit ik ook strakjes in zo'n patroon!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Patronen zijn er om doorbroken te worden Lowieke ;)
    En mijn naam Loes komt voort als ik op reactie plaatsen klik hier dan komt er een rijtje te staan met keuze's Ik dacht

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hee.. n u niet haha.. vreemd blijft het hier toch werken Bob, raadselachtig.
    Maar goed.. als ik mijn Url van weblog steeds moet invullen moet ik het kopieeren vanuint mijn mail.. en dan komt er gewoon Thamara bij te staan. Vul ik niets in maar klik ik op( Loes.. Google) dan komt het begin van mijn mailadres hier te staan en dat begint met Loes.. vandaar.. Ik wist het ook niet tot gisteren ik eens ergens anders op klikte om te zien wat er dan zou gebeuren.
    Maar Loes vind ik ook een rotnaam..(hard klinken) en past niet bij me.. dus ik ben gewoon Tham .

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Het waarom dat men blogt ligt voor iedereen anders. Er zijn zoveel verschillende stijlen
    Het waarom men reageert ook.
    Iedereen heeft een andere invalshoek denk ik toch ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Jaja, patronen doorbreken, dat is nog niet zo eenvoudig Loes-Thamara :)
    Zoveel verschillende stijlen zag ik toch nog niet hoor. Natuurlijk is niet iedereen gelijk maar er is wel een patroon in te zien.
    Ik vind Loes wel gezellig klinken, Thamara juist hard met al die A's.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Whahaha Lowieke, Mijn schrijfstijl kan ik niet doorbreken dus ik geen alteregeo aannemen.
    Wel mijn naam... Thamara is ook niet je van het wat bij me past, maar Tham klinkt wel iets liever.
    Mijn echte naam vind ik ook niets.
    Ik heb jarenlang op een forum gezeten waar ik de juiste naam had en vriendinnen die ik daar ontmoeten noemen me nog zo als ze me bv bellen of langskomen.
    Ach..als t beestje maar een naam heeft..ik luister toch wel ;))
    Maar terug komend op bloggen. Lowieke, tuurlijk zijn er tal van verschillende stijlen in t bloggen. Kijk eens verder om je heen.. er zijn fotoblogs,filmpjesblogs, blogs met een mening, blogs van politieke aard, blogs over moederschap. over huistuinenkeukengedoe, over natuur, spirtueleblogs,enz enz. t is maar net wat iemand bezighoud.Ik zelf vind de persoonlijkeblogs het mooist, dat prikkkeld me tot nadenken hoe een ander tegen dingen aankijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ik zou willen dat iedereen die bij mij las ook reageerde. Wat een fanmail zou me dan bereiken. Maar er is een voordeel bij het nadeel, als ik al die lui zou moeten terugschrijven op hun logs kwam ik pas echt tijd te kort. Daarbij doe ik daar waar mensen meningen ventileren, leesbare stukken, onderbouwde verhalen, eerder aan reactie dan bij plaatjes of dagboeken. Dat ligt toch lastiger. En het hangt sterk van de inhoud af of je discussie mag verwachten. In die zin lijkt bloggen net op het echte leven. Bepaalde onderwerpen zijn nogal gevoelig, anderen helemaal niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  37. De juiste naam is je echte naam? Bedoel je dat?
    Ja er zijn veel verschillende blogs over verschillende zaken, maar ze werken toch zo'n beetje hetzelfde nietwaar? Jij reageert bij mij en ik weer bij jou.

    Je kunt wel fantaseren dat je iemand anders bent en dan leef je je in in die rol. Het kost misschien wat extra energie, maar volgens mij heb jij plenty energie!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Leo, heel veel mensen lezen aleen maar blogs en reageren nooit, wellicht zien ze er het nu niet van in? De volgende dag staat er vaak alweer iets nieuws en moet je daar weer op reageren. Misschien hebben ze meer te doen.
    ook is niet iedereen die leest meteen fan dacht ik.
    Jij zit dus ook in zo'n patroon vast Leo, begrijp ik, wie reageert wordt beloond.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. *lol* Ik kan best wel een beetje fantaseren (maar dan meer in mijn hoofd dan op papier,..heb ook plenty energy.. maar kan dat niet kwijt zolang ik achter de pc zit haha.
    En ik denk dat het fout gaat als ik me anders voor zou doen dan dat ik ben. dus nee.. ik laat dat aan anderen over, ik ben die ik ben en zou ook niet iemand anders willen wezen.. hooguit cupido ;)

    BeantwoordenVerwijderen