17 april 2010

De Dictator

Ik heb in mijn leven een paar keer te maken gehad met dictatoren, en ondertussen kan ik ze herkennen voordat het te laat is. Om een dictator te zijn is het niet belangrijk of je een man of een vrouw bent. Het wezenlijke kenmerk van een dictator is een gespleten persoonlijkheid. Of, als je vindt dat gespleten persoonlijkheden niet bestaan, iemand met twee uitgesproken tegengestelde gemoedstoestanden, een goede en een slechte. Een dictator heeft een warme, innemende persoonlijkheid. Hij of zij kan goed zijn vrienden entertainen, heeft mooie verhalen in zijn mouw, het is aangenaam om in zijn gezelschap te zijn.

Zolang als je aan zijn zijde staat.

Als je het niet met de dictator eens bent of tegen zijn wil ingaat, dan draait hij om als een blad aan een boom. Een dictator zal praktisch nooit zijn ongelijk toegeven, omdat hij nou eenmaal heilig overtuigd is van zijn eigen gelijk. Dus hoe kan hij dan van mening veranderen? Als je het niet met de dictator eens bent, is het onmogelijk om met hem bevriend te blijven. De dictator zal zijn hele arsenaal van emotionele manipulatie uit de kast trekken om je om te praten. Hij zal bedelen, hij zal op je medelijden proberen te werken, hij kan eindeloos ruzie maken en daarbij uit een schier oneindige energiereserve putten, hij zal in razernij ontsteken. Dit alles is zo vermoeiend en onaangenaam dat je vaak geneigd bent om hem gelijk te geven, al was het alleen maar om van dat gesodemieter af te zijn. Daar er veel mensen zijn die niet de moeite nemen om er tegenin te gaan, [Update: en natuurlijk door de hierboven beschreven positieve eigenschappen] heeft een dictator een grote schaar aan volgelingen.

Dictatoren zijn er in alle soorten en maten en natuurlijk in verschillende gradaties. Aan de hand van de bovenstaande beschrijving zul je vast wel een of twee mensen herkennen die je persoonlijk kent. Ik hoop niet dat je er met een getrouwd bent, want dan bestaat je leven uit een lange aaneenschakeling van ruzies, of je bent continu bezig je verlangens ondergeschikt te maken aan die van je partner. Doe dat niet. Ga liever scheiden, een dictator blijft altijd een dictator.

17 opmerkingen:

  1. Nou ik weet niet echt zeker of iedere dictator ook die goede eigenschappen heeft waar jij het over hebt maar OK. Meer belangrijk vraag ik mij af waar deze Blog zijn oorsprong heeft gevonden? Ben je recentelijk een dictor tegengekomen?

    Rob A.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, die ideeen komen gewoon uit de lucht vallen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. IK hoef niet zo ver te zoeken,.,..,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan me niet helemaal in je verhaal vinden. Dwz er zijn ook onwarme dictators en er zijn dictators die heel gunstig zijn en het beste met anderen voor hebben. Wat je beschrijft vind ik meer op autoritaire mensen slaan. En ja die overlappen vaak dictatoriale mensen.

    Voor mij is een dictator iemand die dicteert. Iemand die de knoop doorhakt, waar anderen maar blijven doormeutelen. In elk mens schuilt een doormeutelaar en een dictator.

    Zo is ook ons brein opgebouwd. Onze reptietelen hersenen dicteren zodat we overleven en de buitenste hersenlagen houden van meutelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Xiwel en Rob: Die dictatoren die jullie beschrijven, ken je die persoonlijk? Ik ga er even van uit van niet. Wat je van een grote dictator van een of ander land in de media te zien krijgt, zegt zeer weinig over hoe hij in de omgang is.
    Het etiket 'dictator' past voor veel mensen misschien niet op de personen die ik hier beschrijf, maar in hun uitwerking waren ze wel degelijk dictatoren. De mensen in hun omgeving stonden stram en probeerden ze op hun wenken te bedienen.
    En bedenk maar eens hoe een dictator met alleen maar negatieve eigenschappen ooit aan de macht zou kunnen komen? Im Alleingang? Dat is onmogelijk. Een dictator moet in staat zijn om zijn aanhangers te 'begeisteren', anders komt hij niet ver.

    Daar ik deze personen van nabij in het klein heb meegemaakt, kan ik me goed voorstellen dat het in het groot precies zo gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zou me niet verwonderen als vele dictatoren hun biografie voor hun eerste levensjaren gemeen hebben. Intelligent, opgegroeid in de goot, hardvochtige vader, moeder die niet hielp, veel slaag, al vroeg leren slijmen en behagen enz. Alice Miller heeft dat geloof ik bestudeerd, maar ik heb nu geen tijd om het na te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Xiwel; Iemand die de knoop doorhakt waar anderen blijven zeveren is daarmee m.i. nog geen dictator. Wanneer hij zijn wil weet op te leggen aan degenen die het niet met hem eens zijn, zonder rationele argumenten maar met geweld of emotionele manipulatie, dan is hij in mijn ogen een dictator.

    Een dictator van een land is natuurlijk in staat snelle beslissingen te nemen. Dat kan een voordeel zijn, maar alleen als het een goede beslissing is. Maar ik dwaal af. Wat mij interesseert, is de psychologie van de dictator.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, Alice Miller heeft in haar Abbruch der Schweigemauer de psychologie van Hitler en Ceauşescu blootgelegd. Ik was dan zelf wel zo ver dat ik ook Saddam Hussein in het beeld kon herkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een interessante gedachte dat een dictator juist door zijn of haar aardige en positieve kanten aan de macht komt.

    Overigens ben ik van mening dat de aanleg om dictator te worden er bij de geboorte al in moet zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een topdictator meegemaakt. Een eigenaar-directeur van een bedrijf die niemand om zich heen dulde, behalve een paar horigen. Zelf was ik er voorzitter van de OR omdat ie mij niet kon chanteren. (Ik had en wilde geen auto van de zaak en werkte niet in een van zijn vestigingen.) Een leuke gewaarwording waar ik een boek over kan schrijven. uiteindelijk had ik medelijden met hem. Hij was vreselijk paranoia. De angst dat iemand zijn bedrijf onder zijn handen zou wegpikken zat hem ontzettend hoog. Hij had zelfs een 1-mans geheime dienst om te zorgen dat hem niets ontging.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Emigrant: Heb je dat boek gelezen? Kun je het aanbevelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Xiwel: "Waar ik een boek over kans schrijven". Dat is misschien wat veel gevraagd, maar een mooi lang blogbericht zit er wel in.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Bob: Ik ga daar eens diep over nadenken. Probleem is dat de voorvallen zo apart waren dat iedereen die daar werkte (en dat waren er nogal wat) het direct zouden herkennen, ook al verander ik namen. Voor die dictator niet zo erg, maar ik geef dan ook meer aan wie ik zelf ben. Dat vind ik vervelender. Misschien ga ik het eens in een soort biografie verwerken. De manier hoe ik daar aan een baan kwam was ook al erg grappig en ook hoe ik er mijn ontslag nam.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben niet vies van dictatortje spelen op zijn tijd. Als kind ben ik wel eens "de kleine Napoléon" genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Bob: Ja, ik heb het gelezen, eerst haar Das Drama des begabten Kindes, een classic uit de psychologie, en daarna dit. Ik vond het goed, nee veel meer dan dat; ze waren een eye-openers voor me. Ik moet er wel bij zeggen dat dat tien jaar geleden was. Ik weet niet hoe ik die boeken nu zou vinden. Natuurlijk was ik een begaafd kind en ik kende ook een dictator: mijn vader.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @OZ: Gelukkig ben ik niet met jou getrouwd.

    BeantwoordenVerwijderen