1 maart 2010

Het dagelijkse dilemma

Als kind tekende ik altijd stripfiguren in de kantlijn en op allerlei andere blaadjes. Het ging zover dat mijn ouders zeiden: "Teken nou eens iets anders dan die Donald Duckies." Ook hier had ik niet genoeg talent om er een beroep van te maken, helaas. Wat ik wel kan is mijn huisvlijt op mijn blog zetten. Bij deze.

(Klik als je het groter wilt zien)

13 opmerkingen:

  1. IK zou hier mee doorgaan en wekelijks een van deze tekeningen hier palatsen over een of ander actueel onderwerp. Genoeg inhoud Bob!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik dit zo zie ben ik blij dat ik toch geen politicus geworden ben.
    Leuk gedaan weer. Altijd origineel die Bob.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zal ik jullie verklappen dat ik echt een beetje nerveus was op de reakties bij deze? Zo'n tekeningetje is toch wel persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat zeg je wel vaker, dat je niet zo'n held bent als je iets op internet zet. Toch durf je meer, veel meer, dan de meeste bloggers.
    Ik zag het tekeningetje gisteravond al en heb mijn eerste (te (?) positieve) reactie na het typen weer gewist. Ik had mijn dag niet, had per mail al van alles fout gezegd en wilde niet nog meer ellende veroorzaken.

    Het is een goede cartoon, vind ik. Het schetst een dilemma waar ik ook veel mee bezig ben. Afgelopen zondag had ik een borrel met D66-ers. We discussieerden erover of je als politicus in de eerste plaats moet luisteren naar het volk of dat het je taak is om je inhoudelijk (feiten!) in de materie te verdiepen en een beslissing te nemen waarvan je zelf denkt dat die op de langere termijn de meest wijze is, ook als je kiezers het er niet mee eens zijn.
    Ik zit al dagen te broeden op een blog maar ik kom er niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zocht je ons Bob? ;))

    Ik vind je tekening best leuk,maar snap um niet ;(

    Tham en Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Tham: Het is minder een mop om te lachen als een poging om de situatie van de politicus kernachtig weer te geven. Ik zag het beeld al voor me voordat ik het idee kreeg om het te tekenen. Oorspronkelijk had ik nog een sneer willen geven dat het voor de gemiddelde politicus helemaal geen moeilijke beslissing is, omdat hij/zij toch altijd kiest voor de publieke opinie.

    Het gaat erom dat dat wat veel mensen denken vaak niet met de feiten overeenkomt, en dat de politicus - die die feiten eigenlijk kent - moet kiezen of hij integer wil zijn en daarmee stemmen te verliezen, of dat hij de weg van de minste weerstand bewandelt en aan de gevoelens van het volk appelleert.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi verbeeld, maar het is nog erger. Zo kan je boven die politicus een wolkje zetten met daarin een eigen mening opgebouwd uit een berg persoonlijk meegemaakte incidenten. Verder staan er een berg ambtenaren achter die policus, die hem van advies moeten voorzien, maar die hij ook de vriend wil houden. En omdat de (beleids)ambtenaren er langer zitten en niet weggestemd kunnen worden, kan je ook bedenken dat een policus vaak een marionet van hen is. Een goed voorbeeld in mijn gemeente, waar een VVD-verkeerswethouder (die niet woonachtig was in onze gemeente) zich vrijwel gelijk gedroeg als de D66-wethouder (die uit altijd in mijn gemeente gewoond heeft en altijd veel aparte ideeën had). De laatste man was binnen een maand door de verkeersafdeling gedresseerd. :-)

    Aan de andere kant zit ieder mens altijd tussen meerdere vuren. Denk aan een moeder die wel wil werken, maar ook op wil komen voor haar kinderen en die ook niet haar man wil verliezen en/of een aantal vrienden en vriendinnen en snapt dat zij haar schoonmoeder de vriend moet houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Xiwel, hoeveel invloed de ambtenaren hebben t.o.v. de politici kon je goed zien aan de landen waar ze met het communisme gebroken hebben. Het beleid bleef nog jarenlang precies hezelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Marjan: Natuurlijk moet een politicus zich op feiten baseren, ook als de meerderheid van de mensen een verkeerde mening over iets heeft. Als hij dat niet doet, is hij een populist, iemand voor wie de eigen carriere belangrijker is dan de zaak, een zwakkeling,.. een mens.

    Zucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Leo: Dat is moeilijk omdat ik niet meer zoveel voeling heb met de Nederlandse actualiteit. Maar als ik weer een idee heb, dan plaats ik het zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij het hoopje links kun je rustig heel groot schrijven: GELD.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. die is voor de nieuwe rechterkolom:
    "Humor."
    Oud Zeikwijf

    BeantwoordenVerwijderen
  13. "Master"
    Mag ook, kun je kiezen. "Humor." is het nieuwe Master.

    BeantwoordenVerwijderen