27 maart 2010

Vegetarier coming-out

Om nou openlijk tegen vrienden en collega's te zeggen dat je geen vlees wilt eten, dat is als man en als levenslange vleeseter een beetje raar. Bijna iets om je voor te schamen, en dat wordt nog eens versterkt doordat we hier in Thüringen zijn, het land van de Thüringer Bratwurst. Het toppunt van gezelligheid (niet ironisch) is hier een grill-abend, waarbij gemiddeld per persoon ongeveer anderhalve braadworst, een Brätl (een ingelegde karbonade), en misschien nog een of twee shasliks gegeten worden. Als mannelijke vegetarier ben je een exoot, een spelbreker of misschien wel een eco-freak.

Misschien komt vegetarisme straks ook uit de USA overwaaien, net zoals fittness, joggen, en niet-roken. Van Amerika is immers bekend dat ze alles goed doen, nadat ze het eerst 3 keer goed fout hebben gedaan.

Ik eet nu dus weinig vlees zonder dat ik daar mee te koop loop (m.u.v. dit blog). Zelfs niet tegenover mevrouw Hollander-in-Duitsland. (Hoe kan dat nou, zul je zeggen. Dat kan omdat ik de warme maaltijd 's middags in de kantine op het werk neem. 's Avonds eten we meestal alleen brood en een salade.) Nou werd dat vanmorgen een beetje moeilijk, omdat we onze cadeaubon voor "Ein Frühstück für Verliebte" in het mooie Cafe Residenz in Weimar verzilverden. Zo een ontbijt bestaat uit koffie, jus d'orange en sekt, een mandje met bolletjes, en een schaal met beleg bestaande uit verschillende soorten kaas, zalm, fruit en heel veel worst. Toen mevrouw HID mij de worst aanbood, moest het hoge woord eruit. Verbazing was het antwoord, en de wetenschap dat je zoiets dan beter van te voren kunt zeggen. Nu hebben we de vleeswaren mee naar huis genomen om aan de dieren op te voeren, dan wordt het tenminste niet weggegooid.

Als (quasi-)vegetarier moet je jezelf vaak rechtvaardigen en word je vaak meewarig bekeken. Dat weet ik uit de ervaring van mevrouw HID. Het is eenvoudiger om te zeggen dat je geen vlees verdraagt vanwege je maag, omdat anders de vleeseters oeverloos met je willen discussieren. Dat moet je wel wanneer je als vleeseter geconfronteerd wordt met het onderwerp, omdat je anders moet toegeven dat je dagelijks iets doet dat je eigenlijk moreel niet kunt verantwoorden.

Dus: ik krijg last van mijn maag als ik vlees eet, rood vlees is een belangrijke veroorzaker van darmkanker, de op een na meest voorkomende vorm van kanker, en daarom eet ik weinig vlees.

9 opmerkingen:

 1. Als jij daar als coole slimme, aardige HID niet meedoet met het bratwurstvreten, denk je dan niet dat er op zijn minst een paar vrouwen zijn die jou en je coming out geweldig vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de afgelopen vakantie die dwars door o.a. Beieren ging, heb ik niet zoveel vlees gegeten. En toch at ik elke avond in een restaurant. Het kan dus wel.

  In de USA vond ik het ooit veel erger. Daar stond op de kaart dat je 16 oz (480 gram) aan vlees mocht verwachten. In de duurdere restaurant waren er ook 'lady's cut' die kleiner waren. Dat nam ik dan maar en at ik nog niet volledig op. Eigenlijk had ik om een 'girl's cut' moeten vragen, maar dat hadden ze vast niet begrepen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK vind het persoonlijk bewonderenswaardig. Zou het ook moeten gaan doen, maar ben er eerlijk gezegd een te grote liefhebber voor. Een beetje als afzweren van seks. Je weet dat het wellicht beter voor je is, maar als je er dan weer mee wordt geconfronteerd pak je toch weer wat je wordt voorgehouden. IK lijk wel een katholieke priester....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afzweren van seks is niet goed voor je, tenzij je net een hartinfarct hebt gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Bob - Oh, dus al die jaren voor niks aan het celibaat gedaan???

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een wetenschappelijke studie ;-) heeft aangetoond dat regelmatige (goede) sex net zo goed is voor het algemene welbevinden als een hoger inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeker weten Bob !! En ik denk zelfs nog meer ipv net zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het allerbeste is goede sex én een hoger inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen