20 maart 2010

Aangenaam, ik ben uw vlees - Meet your meat

Probeer om het filmpje uit te kijken. Het bestaat uit verschillende opnames met de verborgen camera, gemaakt in verschillende bedrijven van de bio-industrie in de USA, door leden van de PETA. Als je dit gezien hebt, dan begrijp je waarom deze bedrijven nogal huiverig zijn voor publieke aandacht, waarom ze geen rondleidingen geven, en waarom het zo cynisch is als ze romantische plaatjes van ouderwetse boerderijen op de verpakking van hun produkten zetten.

De beelden zijn schokkend en hard. Als je het gezien hebt, dan kun je niet meer zeggen "ich habe es nicht gewusst".


49 opmerkingen:

 1. Pff, ik ben halverwege afgehaakt. In Nederland is het niet zo erg, dat wil ik gewoon niet geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat jij wel een paar schokkende beelden kon verdragen, Marjan. Maar dit is misschien te realistisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze beelden zijn, vind ik, erger dan de ergste die ik ooit op mijn weblog gezet heb.
  Ik vond zelf dit het ergste: http://molrat.web-log.nl/mijn_weblog/2009/10/dode-dieren-d-2.html
  Ik heb er toen nog over getwijfeld of ik het wel zou plaatsen.
  Bij jou zijn het dan ook nog eens bewegende beelden met levende dieren. Het is ontaard, wreed, onverschillig en laat mensen dus op hun allerslechtst zien.
  Ik wil niet zeggen dat je zo'n filmpje niet moet plaatsen maar ik kan het niet uit zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het schijnt dat bij mensen die in zulke bedrijven werken vaak het sadisme naar boven wordt gebracht. Doordat het zwaar en slecht betaald werk is, en ze zo snel mogelijk moeten werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan wel raden wat er in dat filmpje te zien is, daarom kijk ik er liever niet naar. Ik wil vanacht nog kunnen slapen.
  Ik eet nog steeds erg graag mijn stukje vlees, hoewel bij ons niet iedere dag vlees op tafel staat. Ik geef wel toe dat ik steeds vaker overweeg om biovlees te kopen. Maar wie zegt dat biovlees wel echt "gelukkig vlees" is?

  Vanwaar trouwens de laatste tijd al deze blogs over de wreedheden tegenover dieren als het gaat om het eten van deze dieren / de producten die deze dieren "afleveren"?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dus jij kijkt ook liever weg, Liekie? In dat filmpje is te zien wat mensen doen met wezens die volledig in hun macht staan, die zich niet kunnen weren, en waarvoor je niet bestraft wordt als je ze mishandelt. Kijken godverdomme!

  Bedrijven die bio-vlees produceren worden regelmatig gecontroleerd of ze zich aan de voorschriften houden. Die voorschriften bestaan eruit dat:
  - de dieren voldoende ruimte hebben
  - dat ze naar buiten kunnen
  - dat er geen antibiotica gebruikt worden terwijl ze niet ziek zijn
  Enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

  Als je besluit om het filmpje te bekijken en vervolgens moreel te handelen, dan kun je ook goed slapen. En dat morele handelen is helemaal niet zo moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Vanwaar trouwens de laatste tijd al deze blogs over de wreedheden tegenover dieren als het gaat om het eten van deze dieren / de producten die deze dieren "afleveren"?

  De vraag is meer: waarom nu pas en niet veel eerder?
  Ik probeer mijn leven voor mijzelf eerlijk te leven. De trigger voor deze hele geschiedenis is mijn partner, die al haar hele leven lang vergetarier is. Op een gegeven moment besloot ik om me met het onderwerp te gaan bezighouden. En als je dan op een eerlijke, nuchtere manier gaat kijken hoe dieren behandeld worden, dan kun je niet anders dan tot deze conclusies komen. Er bestaat geen steekhoudend argument in het voordeel van de bio-industrie.
  Ik heb het nog niet eens gehad over de vervuiling door de mest (de bio-industrie produceert meer mest dan de complete menselijke bevolking bij elkaar, en deze mest hoeft niet door zuiveringsinstallaties behandeld te worden), en het feit dat er meer planten nodig zijn om dieren te voeden (6 tot 26 keer zoveel calorieen!!!) om dezelfde hoeveelhoed voedingswaarde te creeren die we hadden gehad als we die planten zelf direkt hadden gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kijk ook niet, hoor, Bob, dan kan ik MAANDEN niet meer slapen. Je kan ook moreel handelen en niet kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vinger omhoog wie het filmpje bekeken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb het bekeken, maar zag niets nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik. (zonder geluid) Ik ben wel wat gewend. Daarmee praat ik de beelden niet goed.

  Trouwens: nu ik die koetjes daar zo zag hangen in het abattoir: loop je ook voor 80% op kunstleren schoenen of gympen?

  Ook lief: mijn vriendin Sarah Palin.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vinger omhoog? Ik ben al 30 jaar vegetarier, ik heb die beelden niet nodig. In al die tijd zal er weinig veranderd zijn.
  Vegetariers zijn meestal gezonder dan vleeseters trouwens, er is niet voor niets een speciale goedkopere ziektekostenverzekering voor vegetariers/Wellicht zijn er wetenschappelijke onderzoeken?? ;pp
  Grappig dat er vaak een vrouw nodig is om mannen te 'bekeren'.
  Heb je een nieuwe vriendin Cohler ? Kan het niet zien trouwens/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn halve vinger laat ik dan maar in mijn broekzak. Stoer hoor van Emigrant en Cohler.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Margreet: "Grappig dat er vaak een vrouw nodig is om mannen te 'bekeren'."
  Ik heb ook nooit beweerd dat vrouwen VOLKOMEN nutteloos zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Cohler: "loop je ook voor 80% op kunstleren schoenen of gympen?"

  Ik neem aan dat het met een knipoog bedoeld is, maar ik reageer er toch op omdat je dit argument wel vaker hoort, und zwar van mensen die dat dan als excuus gebruiken om helemaal niet aan principes te doen. Als jij dan wel principes hebt, dan moet je ook volledig voor 100% alles perfect doen want anders "telt het niet" of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Emigrant: Wat voor mij nieuw was, dat zijn de excessen. Dat de dieren structureel mishandeld worden bijvoorbeeld door ziektes te tolereren, bewegingsvrijheid extreem te beperken, geen oog te hebben voor de behoeftes van dieren, dat was me voorheen ook wel duidelijk. Maar dat mensen die in zo een surrealistische omgeving nog eens een extra sadisme ontwikkelen, dat was wel nieuw voor mij.

  Verder was voor mij nieuw dat je door het drinken van koemelk de kalfsvlees-industrie ondersteunt.

  Het was nieuw voor mij dat kalkoenen die om de een of andere reden niet deugen met een metalen pijp worden doodgeknuppeld, en dat varkens aan de poten met hun kop tegen het beton worden doodgeslagen.

  Ook was voor mij nieuw dat er blijkbaar toch nog regelmatig iets mits gaat bij het slachten, namelijk dat de koeien verdoofd horen te zijn na de eerste stoot met het stun-gun.

  En dat terwijl ik dus al eens een paar weken aan een slachtlijn in een varkensslachterij heb gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh en natuurlijk de manier waarop de kippen en kalkoenen worden ingeladen voor transport; 3-4 kippen in een hand aan de poten en dan met een grote zwaai in de kist, zodat het lekker snel gaat. Alsof je een kluwetje touw ergens in probeert te proppen.

  Noem mij naief, maar dat was mij niet allemaal zo concreet duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuke video van Sarah Palin met op de achtergrond een kalkoen die geslacht wordt. Dat heeft ze volgens mij in scene gezet. Dit is duidelijk een ouderwets rustiek klein bedrijfje waar kalkoenen nog met de hand geslacht worden. Volkomen on-representatief voor de manier waarop het overgrote deel van de vogels geslacht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik zeg niet dat ik ieder detail al eens gezien of gehoord had, maar niets heeft mij verwonderd, omdat ik wel begrijp hoe sadistisch de mens is, en hoeveel makkelijker dat nog is tegen dieren dan tegen medemensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik geloof, het was een vraag Bob, geen argument.
  Het lijkt mij wel consistent geredeneerd dat wanneer je bio-industrie-vlees afwijst je ook het leer afwijst en andere producten. Of andersom, het lijkt mij inconsistent wanneer je leer niet afwijst.

  Roofdieren zijn ook niet altijd zachtzinnig met hun prooi. Denk aan de huiskat met het muisje.
  Anders gesteld: levert het, evolutionair gezien, voordeel op je prooi/eten zachtzinning en dierlievend te behandelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het is inderdaad niet helemaal consistent (consequent?). Een stuk leer gaat natuurlijk wel een stuk langer mee dan een stuk vlees. Ons volgende bankstel wordt trouwens wel kunstleer. Dan is het ook niet zo erg als de katten het kapot krabben.

  Het is voor het evolutionaire succes denk ik irrelevant, of een roofdier zachtzinnig is. In het wild zijn roofdieren niet zo, dan vreten ze de prooi meteen op. Alleen de jonkies spelen met de prooi, om het jagen te leren. Huiskatten worden als het ware nooit volwassen, omdat ze steeds gevoerd worden, en daarom spelen ze ook nog met de halfdode muis, in plaats van hem op te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Casimir (een van de 2 katers hier) maakt de sporadische vogeltjes en muizen die hij vangt overigens wel meteen dood. Dat gebeurt niet zo vaak (5 keer per jaar?). Als hij net zo een beestje gevangen heeft, dan is hij helemaal veranderd, bijna in trance. In einem Blutrausch, als het ware.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een toeval, een toepasselijk citaat deze week van Arnon Grunberg:

  "Een moraal die geen consessies wil doen is per definitie ondeugdelijk."

  (Het citaat staat helemaal onderaan.)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Cohler iemand die bio-industrievlees afwijst, wijst niet het gebruik van dieren persé af maar de manier WAAROP dat daar gebeurt. Het andere uiterste is hoe mensen met hun huisdieren omgaan. Daar tussenin zit nog een heel scala van mogelijkheden?

  Een roofdier gaat niet zachtzinnig met zijn prooi om, maar die prooi leeft wel in vrijheid! Een dier in een fabriek is totaal overgeleverd.
  Als je dieren houdt dan dien je er om diverse reden voor zorg te dragen dat dat goed gebeurt. Een van die redenen(voor mij niet de belangrijkste) is trouwens de gezondheid van de mens zelf. De rotzooi die je binnenkrijgt door het eten van dit vlees leidt niet tot gezondheid.  Toch, ik zou nooit een leren bank kopen, er zijn genoeg alternatieven. Schoenen vind ik lastiger omdat de alternatieven niet van goede kwaliteit zijn. Leer is daarbij wel een bijproduct. Als het dier op een juiste manier wordt gehouden is er geen enkel bezwaar tegen het gebruik van zijn huid lijkt me.
  Waar het om gaat is dat de consumenten deze afgrijselijke toestand voor dieren in stand houden, immers; de klant is koning!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Bob: Ook de mens verandert helemaal als hij een dier of medemens doodt. Ik denk dat die gasten in de slachterijen na werktijd geen prettige omgang zijn. Toch zijn het normale mensen; ze hebben die baan misschien alleen genomen omdat het moest van het Arbeidsbureau.
  Zelf hoop ik nooit mijn volle menselijkheid te ontplooien door iemand te doden.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Emigrant: Heb je dat van nabij meegemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Consistent: innerlijk samenhangend en niet tegenstrijdig. Consistent verwijst ook naar consistentie: de onderlinge samenhang van delen zoals in geval van een koe zijn vlees en huid. Voor mijn linguïstisch gevoel is consequent hier minder geëigend.

  Margreet. Alle grote (zoog)dieren in Nederland zijn min of meer gevangen. Zelfs die in de Oostvaardersplassen.
  Al die koeien en varkens zijn er niet van nature: Die worden gekweekt door de mens om economische redenen.
  Als we nu eens de hand in eigen boezem steken en beginnen de hoeveelheid mensen te beteugelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik moest nog onwillekeurig denken aan de krielhaan van Maarten, die onzachtzinnig door een sperwer werd gevild en gedineerd.
  Maarten ’t Harts onkruid groeit het hardst (mei 2009) op lees verder klikke, je krijgt (uiteindelijke) een pdf-je.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Bob: Wat mensen doden betreft van een afstand, in Libanon bij voorbeeld. Daar lopen sinds de burgeroorlog veel moordenaars rond.
  Heb jagers wel van nabij meegemaakt, en die zijn, kort na de jacht ook anders dan mensen die een karbonaadje bij de slager halen. Ze drinken dat dan meestal weg en dan zijn ze morgen weer gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik kreeg al een heel raar gevoel toen ik in militaire dienst met een geweer had geschoten, gewoon op een schietschijf. Het concrete gevoel dat je in staat bent om in een handomdraai iemand te doden, dat doet iets met je.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Consistent gebruik je volgens mij bij een proces of een aantal akties. Consequent is een beschrijving van hoe iemand handelt. Ik ben consequent omdat mijn projekt consistent is. Zoiets.

  Cohler, je bent het er toch wel mee eens dat de ene gevangenschap iets heel anders is dan de andere? Ik ben ook een gevangene, van de maatschappelijke normen, van mijn werk, van mijn familie, etc. Dat is dan meer een spitsvondigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Cohler,je hebt gelijk dat iedereen en alles gevangen is, maar ik zou toch liever een koe zijn in de Oostvaardersplassen dan een kip in zo'n klein hokje. :)
  Als alle vleeseters nu eens hun eigen stukje vlees moesten vangen en doden, hoeveel vleeseters waren er dan nog over?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Afgelopen zondag hebben twee van mijn dochters bij een dierenarts/hobbyboer gespeeld. Ze hebben lammetjes geboren zien worden, pony gereden, met honden gespeeld, pauwen gevoerd etc.. Ze hadden een volmaakt gelukkige dag en ik voelde me nergens schuldig over. Die dieren daar zijn gevangen en worden gebruikt maar hebben in mijn ogen een goed leven, wellicht beter dan in de harde natuur.
  Ik vind het niet per se fout als mensen dieren doden of domesticeren, eten of er als huisdier mee samen leven voor de lol of tegen muizen.
  Die PETA club die dit filmpje maakt is me te extreem. Een citaat van hun website (peta.nl):

  'wij hebben daarom geen recht om dieren te gebruiken als voedsel, voor kleding, vermaak, in experimenten of om welke reden dan ook.'

  De Partij voor de Dieren is dan realistischer en Margreet ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Lees vooral vaker op Foodlog, bijv:

  http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/mishandeling_maatschappelijke_gevoelens_en_communicatie/

  BeantwoordenVerwijderen
 35. De PETA is niet extreem, de PETA reageert op extreme omstandigheden. De PETA is de reden ervoor dat bedrijven in de USA langzaam de leefomstandigheden van dieren verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dat stukje op foodlog is bepaald niet onvooringenomen. Sorry hoor, maar wat een BS. Als ik de tijd heb dan zal ik die "feiten" nog eens onder de loep nemen, maar die zijn zo duidelijk door de veeteelt-industrie voorgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. In de Oostvaardersplassen (natuur?) is het ook geen pretje:
  Ik doe twee willekeurige:
  OVP hongerkamp
  EénVandaag

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Zucht Cohler, ik leg je over de knie!
  Heb de links niet gezien --> geen tijd nu, maar ik kan het ongeveer raden.
  Misschien is leven (voor dieren) geen pretje?
  Feit is dat de dieren in de bio-industrie niet als levende wezens worden behandeld en dat deugt niet.
  Dat weet je best, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Oh, hij stond er dus toch?, zucht 3

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Twee keer of drie keer over de knie? Niet steeds dezelfde, mag ik hopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Nou ik heb maar 2 knieen geloof ik. Ik zie het al voor me.
  Ik kan je natuurlijk ook vastbinden :D

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik vat samen: Creperen van dieren omreden van voedselproductie voor de mens mag niet. Creperen van dieren die niet voor mensvoedsel bestemd zijn mag wel, want dan is het ‘de natuur’. Bijvoeren van creperende mens-dieren moet altijd; bijvoeren van creperende dier-dieren hoeft niet, dat regelt ‘de natuur’ .
  Naar mijn gevoel bespeur je hier ook het verschil tussen consequent en consistent. Met consequent redeneren alleen geraak je nog wel eens in inconsistente tegenstrijdigheden.

  Margreet, als je het beest vastbindt, moet je hem ook voeren en liefdevol vertroetelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. "Creperen van dieren die niet voor mensvoedsel bestemd zijn mag wel, want dan is het ‘de natuur'"
  Of dat mag of niet is irrelevant. Wij zijn verantwoordelijk voor wat wij zelf doen met onze prooi. Zoals ik al gezegd heb, laten normale volwassen roofdieren hun prooi niet creperen, maar doden hem snel. Dat wil nog steeds niet zeggen dat ik het een goed systeem vindt dat het ene dier het andere moet doden om te leven. Maar dat is nu eenmaal zo, het gedrag van roofdieren kunnen we niet veranderen. Wat we zelf doen, dat kunnen we wel veranderen. Door niet als een klein kind te zeggen "Ja maar zij doen het ook".

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ja Cohler, hier moet ik weer Bob gelijk geven, wat dieren betreft zijn Bob en ik het eens.
  Natuurlijk vertroetel ik liefdevol, ik zet zelfs een ruim onderkomen neer. En af en toe een biologisch kipje(zelf te doden/plukken/villen) :D

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ik kreeg gister een gruwlijke linkje door van een filmpje met hoe ze beesten levend villen voor de vacht?bont. Ik heb de halve nacht niet kunnen slapen, zo misselijk makend. Ik durf het geen mens te laten zien,, wel vertelde ik het aan minitham. Die vraagt sinds ze ook een filmpje heeft bekeken hoe ze met kippen omgaan, bij elk soort vlees wat we nu op tafel zetten of het biovles is, anders wil ze niet eten. Gister wilde ze tussen de middag kipnuggets waar ze verzot op is. Ik ze in de pan gekieperd; vraagt ze halverwege het bakken "mam is dat ook van Biokip?"
  Ik zei" dat denk ik niet schat".
  "Dán hoef ik het niet.."
  En zo belande de kipnuggets in de kliko.
  Pffff...,, en dat heb ik weer ;)
  Maar ze heeft gelijk.. alleen.. die kip was nu toch al dood.
  Ik lijk meer op een struisvogel..

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Margreet, doe jij dat? Kun jij dat? Zelf een kip slachten bedoel ik? Dat vind ik dan wel weer stoer. Ik weet niet of ik het zou kunnen. Ik denk dat ik tegen de kip zou zeggen: hier heb je nog een handje graan. Morgen ga ik je slachten, vandaag eet ik wel kikkererwten (chickpeas).

  Cohler, de situatie die we nu in de Oostvaardersplassen hebben met grote grazers dat is eigenlijk geen natuur, dat is een door mensen gecreeerd ecosysteempje waar het één en ander aan mist. Er zijn bijvoorbeeld geen wolven om verzwakte herten te doden.
  Er is nu een kamermeerderheid voor bijvoeren van deze grazers maar bijv. de Partij voor de Dieren is tegen, met zinnig klinkende argumenten overigens.
  Met zes miljard mensen op aarde is er niet veel echte natuur over.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Oh nee Marjan, ik bedoelde dat Cohler dat zelf mocht doen, als ie graag kip wil eten ;p Ik eet nooit kip, die chickpeas zijn ook stukken lekkerder!! Een eitje wil ik wel en dat is ook heel volwaardig voedsel, kun je die kip lekker laten scharrelen. Mijn oma deed het wel zelf, kippen slachten.
  In Nederland hebben we geen natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ooit bedacht een uitgeputte jager/verzamelaar dat het misschien wel handig zou zijn om die ellendige, steeds maar weglopende, karbonaadjes permanent te huisvesten in een grote tent naast zijn eigen tent. En zo geschiedde en hij noemde die grote tent: stal. Daardoor steeg de bijvoeder en zakte het crepeerpercentage van de kleine J/V’s en kreeg hij meer tijd om aan zijn gezin te besteden. Wat dan weer van grote invloed bleek op het aantal J/V’s en stallen.
  Wat J/V verantwoordelijk voor die weglopende karbonaadjes? En daarna voor zijn staldieren? Wist J/V dat allemaal wel, Bob? Nee denk ik.
  Dus verantwoordelijkheid voor (stal)prooidier was irrelevant voor het (voort)bestaan van de familie J/V.
  “Zij doen het ook” was van groot belang. Als de buurman een stal maakt en die blijkt een positief effect te hebben op het crepeerpercentage, dan gaat J/V mee, als verantwoorde vader.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. De collega van J/V, die meer V was dan J, had genoeg van het verzamelen en ontdekte dat hij alle zaden in de tuin kon planten. Hij noemde die tuin "akker". Verder verging het hem ongeveer zoals J.

  Ergens in zijn streven naar vooruitgang heeft J de essentiele waarden en normen uit het oog verloren, zodat hij nu niet meer een stal heeft, maar een megastal, waar zijn prooidieren zo ellendig en systematisch kreperen als nooit te voren in de dierlijke geschiedenis.

  (Ik bedoelde met "zij" niet de andere mensen, maar de roofdieren).

  BeantwoordenVerwijderen