17 januari 2010

Maple Leaf Rag

Dit is een hele beroemde ragtime van Scott Joplin. Ragtime is een Amerikaanse muziekstijl uit het begin van de twintigste eeuw, die als voorloper van de jazz wordt gezien. Het ritme is meestal zeer syncopisch (het accent niet op de tel, zoals bij hoempapa-muziek, maar ervoor of erachter), en de naam stamt van 'ragged time', uit elkaar gescheurde tijd, als het ware.

De muziek doet denken aan oude tingeltangelpianos in Western-films, of achtergrondmuziek bij stomme films. Het is heel aanstekelijke en vrolijke muziek.

Om mijzelf een beetje te prijzen citeer ik hier een stukje uit de Duitse Wiki over dit stuk:

Der Aufbau folgt der Struktur AA BB A CC DD und damit dem für Werke dieses Genres typischen Grundschema, wobei der „C“-Teil, in den Noten als „Trio“ bezeichnet, in der Tonart Des-Dur steht (die anderen Teile stehen in As-Dur) und in der linken Hand ungewöhnlich hohe Ansprüche an die Spieltechnik des Interpreten stellt, der hier Intervallsprünge über zwei Oktaven in schneller Folge zu bewältigen hat.

Vertaling:

De opbouw is volgens de struktuur AA BB A CC DD, dit is een typisch basisschema voor dit genre. Het C-deel, ook 'trio' genoemd, staat in de toonaard Des-majeur (dat betekent 5 mollen) (de andere delen staan in As-majeur), en is buitengewoon moelijk voor de linkerhand, omdat hier snelle interval-sprongen van meer dan twee oktaven in zitten.

Dit moeilijke deel begint in de video net na 2:00 minuten.

Ik speel het stuk met mijn eigen rhythm-section, zoals je zult zien. Het ritme speel ik in tempo 84, het originele tempo is iets sneller, namelijk 92, maar zover ben ik nog niet. Er zitten een paar missers in, maar daaraan kun je zien dat het echt is.


[UPDATE 28.01.2010: Ik heb de video nu bij Viddler gehost, in plaats van youtube. De laad-tijd is dramatisch korter! Geen gestotter meer!]

31 opmerkingen:

  1. Hé, nu doet het filmpje het wel. Eerder op de avond stokte het steeds.
    Knap hoor en heel leuk dat je ons op deze manier mee laat kijken en luisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sorry bob ik ga iets verschrikkelijks zeggen. haal mijn reactie dan ook meteen weg als je die gelezen hebt.
    ik vind deze uitvoering een beetje te krampachtig. je moet eerst goed relaxen "become a negro on pot" en dan nog een keer opnemen. Die 3 haperingen moet je gewoon vergeten: we don't give a damn. maar het ritme, de schwung kan veel beter. je kan het! opnieuw!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OZ, inhoudelijke kritiek is niets op tegen. Weet je zeket dat je niet door het beeld beinvloed bent?
    Het is nog niet zo relaxed omdat ik het ook nog niet 100% beheers. Er zitten een paar stukken bij die lukken gewoon niet iedere keer, en dat zorgt ervoor dat ik het niet zo ontspannen kan spelen.
    Ik weet niet of je affiniteit hebt met ragtime, maar zo heel erg losjes wordt dat niet gespeeld. Ze houden een heel strak tempo aan. Hier is een link zoals het naar mijn mening gespeeld hoort te worden.
    Speciaal voor jou zal ik het over een half jaar nog een keer opnemen, en dan gaan we vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Apropos swing. Er is enig discussie over het feit of bij dit stuk de zestiende noten (de snelle melodie-noten) "recht" gespeeld worden (zoals de blanken het zouden doen) of "triolisch" (zoals in jazz en blues). We weten het niet zeker, omdat er weinig opnames uit de oorspronkelijk tijd zijn.
    Een theorie is, dat het "recht" gespeeld moet worden (hoewel het 'zwarte' muziek is), omdat ragtime een parodie zou zijn van de blanke muziek door de zwarten.

    In de link in het voorgaande commentaar wordt "recht" gespeeld. In deze link, waarvan beweerd wordt dat het door Scott Joplin zelf gespeeld wordt - maar hoe wil je dat checken -, wordt het triolisch gespeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. IK vind het erg knap dat je dit kunt spulen uberhaupt. IK ben al blij als ik zonder haperingen een iPod kan laten werken of de CD-speler zonder dat er een schijfje knel komt te zitten tussen laatje en apparaat. Meestal komt de muziek via vrouwlief tot me....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Spelen.....niet spulen.....(moet leren niet altijd blind te typen)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. OZ: mag ik ook nog even iets verschrikkelijks zeggen?
    Ik vind het juist super schattig om te zien hoe Bob zich zit in te spannen om zo'n lastig stuk onder de knie te krijgen.
    Met relaxen lukt je dat niet, alleen met keihard werken. Daarom zal ik het ook nooit leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Relaxen bij het ten gehore brengen van een stuk muziek kan pas als je er volledig boven staat. Dat is in de praktijk alleen voorbehouden aan beroepsmusici. Ik vrees dat het zelfs dan nog een gehuicheld ontspannen is, maar ja, beroeps hebben energie genoeg om dat er ook nog bij te doen.
    Amateurs mogen hun werk ook laten horen als er iets moois aan te beleven is. En dat is hier ruimschoots het geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi hoor Bob, voor mij hoef je niet meer verder te oefenen, Ook al gaat het ritme van de ander sneller...ik vind het al bijzonder dat je dit stuk speelt zonder naar de muziek te kijken.

    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Stukken die makkelijker zijn kan ik wel relaxed spelen, ik zal er binnenkort eentje opnemen.

    Naar de noten kijk ik alleen bij het instuderen. Na een paar weken ken ik het meestal uit mijn hoofd. Ik zou zo een stuk als dit niet eens van blad kunnen spelen, omdat ik niet zo snel noten lezen kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb stukken van Bach zo ook weten te spelen, leerde het uit mijn hoofd en dan rammelde ik het zo uit t orgel..
    Maar na 25 jaar niet meer gespeeld te hebben ben ik het verleerd. Zoonlief speelt de sterren van de hemel, orgel ,piano, met mondharminoca tegelijkertijd.. alles wat hij hoort speelt hij zo na, Het is volgens ons een natuurtalent, en daardoor spelen mantham en ik niet meer want dan lijkt het echt niets.

    Kun jij ook inproviseren Bob?

    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nee, niet echt. Vroeger op de saxofoon heb ik wel wat simpele improvisatie gedaan, maar op de piano niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tham, als er nou een paar kinderen de deur uit zijn, en je wat meer tijd hebt, moet je weer gaan spelen. Ik oefen op mijn elektrische piano altijd met de koptelefoon op, dan heeft niemand er last van.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kijk nou!
    Heer Bob, wij hebben raakpunten.
    http://drs.punt.nl/index.php?r=1&id=301675
    Niet dat ik piano kan spelen, hoor, maar onze muzieksmaken komen soms overeen.
    Hulde!
    Jaloerse groeten,
    De Drs.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goed Bob. Opnametechniek sterk verbeterd.

    Rond 1:00 rechterhand (+linker) overtuigend rag.
    Speel jij altijd het hele stuk met metronoom?
    Daar wordt ik een beetje zenuwachtig van.
    En daardoor wordt het een beetje mechanisch. Straks graag een uitvoering zonder, op het muzikale gevoel.

    Elektrische piano? Zitten er geen echte snaren in?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Drs - Leuke muziek he? Waarschijnlijk kun je het niet uren achter elkaar horen, maar dat hoeft ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Cohler - Het is nog steeds dezelfde goedkope Fuji digitale camera, maar hij staat nu wat verder weg, en de piano heb ik wat harder gezet.

    Het is een elektrische piano, met enkel chips en luidsprekers in zijn ingewanden (geen snaren, geen hamertjes [die heb je ook bij sommige el. piano's] of metalen pijpjes). Het geluid is redelijk overtuigend in het echt, natuurlijk niet zo warm en rijk als een echte piano. Daarvoor heb je het voordeel dat je nooit hoeft te stemmen, en wat ik al zei over de koptelefoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik speel normaal eigenlijk niet met metronoom, alleen om te oefenen wanneer ik merk dat het tempo ongewild schommelt. Bij dit stuk heb ik de metronoom gebruikt om de snelheid onder de knie te krijgen, en als kleine gag heb ik hem voor de opname ook aan laten staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik ken geloof ik ragtime (the entertainer, dat soort muziek?), en wat je zegt klopt: het klinkt gewoonlijk snel en strak. Ik bedoel echt niet dat je dat stuk in een bluesy loopje moet gaan uitrekken.
    Maar toch heb ik een punt, ik weet het gewoon. Zoiets voel ik haarscherp aan. En waarom ik het zei is omdat ik ook haarscherp aanvoel dat je het beter kan. Alleen daarom. Ik vraag niet het onmogelijke. Ik vraag alleen om een nieuwe opname, waar je niet bang bent om het fout te doen. Die angst moet weg. En ik beloof dat ik niet meer naar de metronoom zal kijken, want idd, het leidt ontzettend af.
    Ik zou me nooit durven wagen aan kritiek aan iemand die er niets van bakt. Maar je bent heel erg goed, en dan heb ik als luisteraar zoiets van: "dat en dat en dat wil ik zo en zo, even kijken of het erin kan." Juist omdat je zo goed bent. En omdat je het gewoon in je hebt.

    Als jullie dat onzin vinden haal ik meteen bakzeil.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. The entertainer is ook een Joplin-rag, populair geworden van de film The Sting (1973) met Paul Newman en Robert Redford.

    Volgens The Sting-soundtrack IMDB is alle muziek van Joplin.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. OZ, Ik weet wel wat je bedoelt en ik geef je ook geen ongelijk. T.z.t. maak ik een nieuwe opname, maar nu even niet. Ik weet ook dat ik het 'in me heb' om zo te spelen dat het goed overkomt.
    Ik heb bij mijn piano-leraar nu zo aangedrongen op een stuk dat niet zo ver boven mijn macht ligt, dat hij gezwicht is. Dientengevolge werk ik nu aan een Sonate van Scarlatti (B mineur).

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @ Bob ik heb er nog maar drie thuis en tijd genoeg,maar ik gebruik mijn vingers nu ergens anders voor.. en ook zo blijven ze soepel, alleen komen er geen klanken uit:))
    ff zonder dollen.. nee joh.. ik ben het verleerd en als je iemand in huis hebt die zo vanut zijn gevoel kan spelen is dat wat ik dan zelf zou spelen nooit meer om aan te horen..Mantham heeft de kinderen zelf les gegeven hierin, ( klaver) maar speelt doordat zoonlief het zo goed kan nu ook nooit meer. We luisteren nu liever..
    Net zoals ik hier nu doe
    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  23. achneehee! niet scarlatti! daar worden we mee in amsterdam doodgegooid door Julius Vischjager (van de Daily Invisible, "de kleinste krant van Nederland"). overal waar hij komt (en waar een piano is) speelt hij scarlatti, al 40 jaar. we worden er gek van.

    en dat stuk is NIET boven je macht. VERDOMME!!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Verzoeknummers worden eventueel ook aangenomen, met een doorlooptijd van 1 tot 26 weken...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ga zo door Bob, Scarlatti in Leipzig, in het hart van romantisch Duitsland.
    Emil speelt prachtig romantisch. Ik heb nog even gezocht naar die andere (van de 555) bekende: K 380 Ook romantisch gespeeld: Dorian Griner: http://www.youtube.com/watch?v=aeZ4njTt6SA
    En K 159 kwam ook bekend voor, wel met lastige trillers.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. drie dansen van andriessen graag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @OZ: Uw verzoek wordt in overweging genomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Er is hulp @bob, ik heb op zolder de Drie Dansen gevonden van Juriaan Andriessen.
    Bedoel je die OZ?

    Die moest ik spelen van mijn PianoJuf. Ben jij ook een PianoJuf OZ?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik heb de bladmuziek. Komt jouw kant op.

    BeantwoordenVerwijderen