14 januari 2010

Google vs. China

Een ongelooflijk spannend bericht, vind ik zelf. Na ongeveer 3 jaar maakt Google bekend dat het niet langer bereid is om mee te werken aan de censuur die door de Chinese overheid wordt opgelegd. De direkte aanleiding vormt een hacker-aanval op de GMail (Google-mail) accounts van meerdere Chinese mensenrechtsactivisten. In een openbare verklaring zegt Google nu dat zij bij de introductie in China beloofd hebben de ontwikkelingen zeer nauwlettend te volgen, en dat China de vrijheid van meningsuiting in deze tijd verder beperkt heeft, in plaats van verruimd. Google wil in gesprek gaan met de overheid, en dreigt zich terug te trekken als ze niet tot overeenstemming komen.

Alleen een bedrijf van het formaat van Google is in staat om zo een stap te doen, waarbij een eventuele kleine kans bestaat dat de Chinese overheid werkelijk reageert en haar beleid aanpast.

Google heeft door zijn data-verzamelwoede en het gebrek aan begrip voor privacy-belangen veel sympathie verloren bij mij, maar van dit bericht word ik dan weer een beetje blij. Soms kan een vrije markt inderdaad goede dingen voor de sociale struktuur.

28 opmerkingen:

  1. Spannend is het zeker. Zoals jij die laatste zin schrijft is het net alsof je verbaast bent dat vrije markt toevallig een keer iets goeds zou kunnen voortbrengen.
    Ik denk dat een mens, een samenleving, een economie van nature streeft naar een optimale mate van vrijheid, net als een gas dat een groter volume aanneemt als je de druk verlaagt.

    Ik durf er niet op te hopen dat China google tegemoet zal komen en ben dus bang dat al die moderne Chinezen het straks zonder google moeten stellen. Een drama. Zouden we studentenprotesten krijgen?

    http://jennyzhu.com/2010/01/14/china-internet-users-mourns-and-applauds-google/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn toch meerdere zoekmachines en anders ontwikkelt china er wel één.
    Maar ik meen begrepen te hebben dat de chinese overheid het wel degelijk serieus neemt. Juist nu ze een opener markt willen, zitten ze niet op boycot te wachten.

    Dat wordt nog wat. Er wordt al voorspeld dat chinees straks de internationale voertaal wordt.
    Heb ik zojuist mijn digibitisme met veel moeite enigszins bestreden, moet ik nu op mijn ouwe dag chinese karakters gaan bestuderen:-(((

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of je nu door de Chinese overheid of door Google wordt gecontroleerd (wie zat daar ook al weer achter?) dat maakt vor de gemiddelde Chinees niet veel uit denk ik....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Google foltert niet, dat is het verschil.

    Je moet een Chinees kindermeisje nemen, Assyma, dat je kroost straks vloeiend Chinees kent. Vooruitziende families in Amerika doen dat al. Jij zelf zult het niet meer leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marjan - Dat menselijke samenlevingen van nature naar een soort optimum streven, daar geloof ik niet in. Er zijn al diverse rijken ten onder gegaan. Het Griekse rijk, het Romeinse rijk, de Indianen, het oude Chinese rijk, enz, enz. "We" moeten er aktief aan sturen om iets te krijgen dat de tand des tijds doorstaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Assyma - China heeft al zijn eigen zoekmachine, maar de techniek van Google is zo "überragend", dat ze daarmee een goede onderhandelingspositie hebben. Hoe goed, dat staat in de sterren geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bob, dat ben ik met je eens, dat je iets van sturing nodig hebt maar dat is, vind ik, niet in tegenspraak met wat ik beweer.

    Overigens denk ik niet dat er ooit iets zal zijn dat 'de tand des tijds' zal doorstaan. De wereld verandert en staatsvormen veranderen mee. Voorbeeld: dankzij clubs als google hebben nu ook mensen in China toegang tot informatie en ideeën. Als overheid zul je daar rekening mee moeten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toen ik in China was zag ik een westerse chinese iets zoeken op internet en dat deed ze heel vanzelfsprekend op baidu, niet op google.
    ik denk dat china heel goed zonder google kan. china is het "fuck it"-land bij uitstek.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Google is niet in Iran, vanwege boycott resp. censuur. De Iraanse zoekmachine Parsik maakt wel gebruik van Google info.
    Enkele bescheiden webportalen in het Perzisch worden gerund vanuit Engeland, Canada en wschl. andere landen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. OZ, is dat minder dan 3 jaar geleden? Google is allang niet meer alleen een zoekmachine. Het de beste zoekmachine, de beste routeplanner, een goed E-mail-programma, een van de beste vertaalprogramma's, eigenaar van Youtube en Blogger. Natuurlijk kan China Fuck-It zeggen, maar op het ogenlik kunnen ze nog niet wat Google kan. Ik zeg immers, dat er een KLEINE kans is dat China reageert. Het wezenlijke is, dat bij een tegenspeler als Google die kans niet nul is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat er nog zo intrigerend is aan deze gang van zaken, is dat Google schijnbaar nog niet in het cynisme van de meeste multinationals is vervallen. Die toch meer volgens het motto "schijt aan de mensenrechten, als het maar geld opbrengt" werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo, en vandaag heb ik weer een vrije dag vanwege Kurzarbeit, en dus ga ik skien in Oberhof. Prettige dag allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We moeten ook eens kijken naar de Chinese geschiedenis. Niet die van de afgelopen 40 jaar of, vol zaken die wij als democratisch opgevoede mensen niet snappen, maar ook die van eeuwen, ja zelfs duizenden jare geleden. Ander volk, andere cultuur. Al die stammen en volken die daar bijeen worden gehouden zouden in een democratie te hoop lopen tegen elkaar. Men is wreed, totalitair, maar daarom functioneert het Chinese model nog steeds niet zoveel slechter als het onze. Voor het land en de problemen waarvoor het gesteld werd. Het waser vroeger pracht en praal aan het hof en diepe ellende bij het volk. Rusland geeft een aardig voorbeeld. Dichter bij en bekender, maar toch. In al die enorme landen is foltering helaas een manier om de boel 'er onder te houden'. De gevangenissen in de hier zo bewonderde V.S. zit ook vol met mensen die voor een vergrijp waar je hier een taakstraf voor krijgt jaren de bak in gaat met alle gevolgen van dien. Ook in de V.S. is de doodstraf niet uit te bannen. En uit die V.S. komt Google, dat alles wat wij doen en opzoeken opslaat en registreert. Voor wie doet men dat? Niet voor de statistieken......

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoop dat je een mooie wintersportdag hebt, Bob.
    Oberhof! Dat kende ik uit het leerboek Arabisch, waaruit ik vroeger les gaf en dat uit de DDR stamde. Een van die lessen gaf een uitvoerige beschrijving van dat Winterkurort, waar de Werktätigen zich zo fijn konden ontspannen. Tien jaar geleden ben ik er een keer heengereden. Er stond daar een groot Interhotel van indrukwekkende lelijkheid. Zoiets zou onder monumentenzorg moeten vallen, maar ik vrees dat ze het hebben afgebroken. Verder was daar een rustiek ingericht restaurant, waar de waardin duidelijk nostalgisch was over de tijd dat de DDR-elite daar nog kwam dineren. Foto's van die rotkoppen hingen nog aan de wand.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik weet op dit moment niet aan welke kant ik sta: China doet idd vreselijk (maar zoals Leo zegt, dat doen de VS ook, in mindere mate misschien, maar toch), maar Google heeft zulke kapsones dat ik zit me te verkneukelen op hun afgang.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Leo - Dat is inderdaad de enige manier om een groot gebied, dat eigenlijk allerlei verschillende volken bevat, op een efficiente manier bij elkaar te houden. Scott Adams heeft er ook eens heel raak over geschreven, hij is van mening dat China op het moment door ingenieurs wordt geregeerd.
    Europa probeert het op een democratische manier, en daaraan kun je zien hoe moeilijk en log dat gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Emigrant - Ben net terug. Het was koud. Weliswaar slechts -4 graden, maar daarbij mistig en winderig. Ze hebben alleen een vrij oude stoeltjeslift die nogal langzaam gaat (behalve bij het instappen ;-) ), dus dan koel je wel af. Ik moet mijn snowboard-techniek bijhouden om op mijn zoon voor te blijven.

    Dat hotel staat er nog, maar ik ken het alleen vanuit de verte.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. China heeft meer volstrekkingen van de doodstraf dan de rest van de wereld bij elkaar. Politieke tegenstanders worden gekoeioneerd en gevangen gezet. Het is echt wel iets anders dan de VS.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ja maar als je in de VS een joint opsteekt wordt je genadeloos het smerigste gevang in gesmeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. huh, je snowboardt. ik ben gestopt toen die dingen maar net begonnen te verschijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. rectificatie: dat ging over de monoski of hoe heette de VOORLOPER van de snowboard?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Bob - Kloppen die berekeningen over het aantal gevangenen ook nog als je de totale bevolkingsomvang er tegen af zet. Dus, naar verhouding tot...? IK heb ooit documentaires gezien over het Amerikaanse gevangeniswezen en was verbijsterd over de hoeveelheid gevangenen en ook voor welke vergrijpen met soms jarenlang werd vastgezet....

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Officieel werden in 2005 in China 1770 mensen geexecuteerd, inofficieel tussen de 8 en 10.000. In de USA 55. China heeft grofweg 4 maal zoveel inwoners.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @OZ: De monoski heb ik vooral in Frankrijk gezien. Is ook 1 plank, maar toch heel anders dan een snowboard, omdat je er met je voeten naast elkaar in ski-richting opstaat. Monoski schijnt slecht te zijn voor je ski-techniek op gewone skis, omdat je op een monoski het gewicht precies op het andere been hebt (de bergski).
    De voorloper van het snowboard is meer het skateboard en de surfplank.
    Maar dat terzijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Bob - Als die de officiele cijfers zijn, ik neem het maar even aan voor het gemak, heb je gelijk, en is in China een ongekend gruwelregime aan de macht dat de V.S. tot een paradijs maken. Zelfs voor misdadigers. Nu snap ik wel dat de Maffia het er zo naar de zin heeft..

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Chinezen kunnen 10x zo goed onderhandelen als Amerikanen. Ze zullen Google ook moeiteloos vertellen dat Google meer aan Chinezen kan verdienen als Chinezen aan Google. Ben dus wel benieuwd naar de uitkomst.

    BeantwoordenVerwijderen