24 november 2009

Hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Na een aantal te jaren te hebben geklooid met aandelenfondsen en aandelen, wil ik hier de enige manier uit de doeken doen waarmee je werkelijk op de lange termijn geld verdient met aandelen.

Eerst dacht ik slim te zijn door fondsen te kopen en die gewoon eeuwig te houden tot aan mijn pensioen. Iedere maand een klein bedragje erbij kopen, en je niet zenuwachtig laten maken door de dagelijkse schommelingen. De ups en downs doven elkaar uit als je maar genoeg geduld hebt. En met een fonds spreid je automatisch het risico dat je zou lopen met de aandelen van een enkel bedrijf.

Dit systeem heeft verschillende nadelen. Het eerste nadeel is dat je wel degelijk op de koersen moet gaan letten op het moment dat je de pensioenleeftijd nadert.Als er op dat moment net een beurszeepbel is gesprongen, dan moet je nog een paar jaar geduld hebben. Of je moet een paar jaar eerder verkopen. In ieder geval moet je de laatste paar jaar goed op de koersen letten.

Het tweede nadeel is dat het een fonds is. De koers van een fonds kun je niet controleren, je weet niet precies wat erachter zit. Aandelen van een enkel bedrijf zijn overzichtelijk, je weet wat je koopt. De fondsbeheerder kan tot op zekere hoogte doen met het geld wat hij wil, het is een kwestie van vertrouwen. Er zitten onduidelijke kosten aan. Veel fondsen presteren slechter dan de beurs-index.

Het voordeel van de risico-spreiding van een fonds tegenover aandelen is tegenwoordig veel kleiner dan vroeger. Vroeger werden bedrijven beoordeeld op hun prestaties, en de koersen bewogen zich zeer verschillend t.o.v. elkaar. Tegenwoordig bewegen de koersen van 90% van alle bedrijven zich in dezelfde richting, namelijk die van de algehele beursindex. Bekijk de grafieken maar van de afgelopen jaren. Is dit een gevolg van de globalisering, de verweving en de complexiteit van de economie? Ik denk het wel, maar dat doet er niet toe. Het feit is dat de beursbewegingen zich meer en meer loskoppelen van de reele prestaties van de bedrijven.

Mijn pas ontdekte systeem is simpel, en het wordt in de toekomst makkelijker om het toe te passen. Het gaat ervan uit dat er steeds weer zeepbellen ontstaan die dan weer ploffen. Je kunt het ook financiele crises noemen. Deze bewegingen volgen elkaar steeds sneller op. Op het moment is er alweer een zeepbel aan het ontstaan, je houdt het niet voor mogelijk. De huidige positieve koersontwikkeling is het gevolg van de konjunktuurpaketten van de regeringen, en niet van het feit dat het daadwerkelijk zoveel beter gaat met de economie. De laatste grote crises waren de internet-bubble en vorig jaar de hypotheken-crisis. Over zulke crises wordt uitgebreid bericht, dus het is geen probleem om te weten wanneer er eentje aan de gang is. Als een crisis een of twee maanden oud is, staan de aandelen op een dieptepunt. D-a-n   m-o-e-t   j-e  k-o-p-e-n. Wees niet bang om voor dom uitgemaakt te worden. Luister niet naar de hype die zegt dat het slechte tijden zijn. De enige manier om werkelijk geld te verdienen is door tegen de stroom in te zwemmen. Doe alleen investeringen die je zelf begrijpt, in dit geval aandelen van een of enkele bedrijven. Koop van een bedrijf waarvan je vrijwel zeker bent dat het de crisis zal doorstaan (het bedrijf waar je werkt?). Het enige risico dat je daarbij loopt is dat het bedrijf failliet gaat, dan zijn je aandelen natuurlijk waardeloos. Ook aandelen van bedrijven die weinig last hebben van de crisis zullen laag staan, zie mijn betoog hierboven. Een half jaar later, of wanneer de aandelen meer dan 50% gestegen zijn, verkoop je. Klaar.

Aldus zelf gisteren gedaan. Jammer dat ik maar 2.000 euro had geinvesteerd en niet 20.000, anders had ik nu 10.000 euro verdiend in plaats van slechts 1000.

Je kunt natuurlijk ook je geld op een spaarrekening zetten. Bangerik. En dan andere mensen het geld laten verdienen met jouw geld. Eigen schuld.

25 opmerkingen:

  1. Toch een leuk bedrag om te winnen, 1000 euro.
    Ik doe het niet. Ik ben zo'n bangerik met een spaarrekening. Triodos. Rente bijna niets.

    Mijn man doet sinds afgelopen zomer af en toe wel iets met aandelen en dat gaat af en toe best lekker.
    Hij doet het anders dan jij. Hij kijkt welke koersen er aan het stijgen zijn, koopt een zwik aandelen en verkoopt ze als ze een paar dubbeltjes gestegen zijn. Soms is dat al na een paar minuten.
    Hij neemt dan de winst en koopt nog een keer wat aandelen of stopt tot hij weer tijd en zin heeft.
    De winst gaat in de huishoudpot, daar gaan we van uit eten of kopen dingen voor de kinderen.

    Het is heel spannend en stressy, de hele tijd kopen, verkopen, uitzetten, grafiekjes kijken. Best leuk. Soms krijg ik toch wel zin om het ook te gaan doen.

    Het stond me altijd tegen. Ik vond dat je dat geld op die manier niet echt verdient. Mijn man heeft me er van overtuigd dat geld verdienen met aandelen niet verkeerd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. IK doe maar Robeco, want ik ben toch veel te stom om met verstand aan die gokspelletjes mee te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marjan: Door aandelen te kopen verstrek je in principe een lening aan iemand die daar gewoon werk mee gaat doen.

    Op grafieken kun je niet vertrouwen. Een aandeel dat nu stijgt kan over 5 minuten dalen. Al die interpretaties en interpolaties van grafieken is pure humbug. Tenzij je weet waarom een aandeel stijgt, maar zelfs dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Emigrant: Je hebt er niet zoveel verstand voor nodig. Alleen gezond verstand en je mag niet gierig zijn. Ingewikkelde analyses is allemaal flauwekul. Denk aan het beroemde voorbeeld van een aap die op een dartbord gooit om de aan- en verkoop van aandelen te beslissen. Die presteerde net zo goed als een groep deskundigen. Mijn "analyse" is niet ingewikkeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bob, als je ziet dat een aandeel al een tijdje onrustig schommelt tussen de 3 en de 4 euro en je koopt het in als het 3 euro is dan is de kans vrij groot dat je het een paar uur later al voor 3.50 kunt verkopen.
    Bij 1000 aandelen verdien je zo op een ochtendje al 500 euro.
    Je zoekt dan als het ware de korte kleine golfbewegingen op. Het principe is hetzelfde als bij jou: inkopen op het laagste punt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hebt gelijk, maar ik heb niet zoveel zin om de koersen te volgen.

    Ik heb ooit wel eens een waterdichtsysteempje bedacht, wat destijds ook nog eens belastingvrij was. In een week maakte ik 10% winst op 40.000 gulden inleg. Maar toen had ik in de gaten dat het trefzekere effect over was omdat ze het gejojo van de euro/slang (bestond virtueel al langer) onder controle kregen. Ik heb destijds een Yen-rekening in NL geopend en omdat de Yen zo ontzettend vertrouwd werd was er maar 0,2% verschil tussen aan en verkoop. En als de Gulden hoog stond (dus de Yen laag) kocht ik Yens en als de gulden laag stond storte ik het zootje weer terug. Via Teletekst kon je elke 10 minten de actuele waarde van de Yen zien, overschrijven kon telefonisch en was binnen een minuut gepiept. En koerswinst is dus belastingvrij. Maar ja, het duurde lang eer ik een bank vond die het snapte. Ik had met dat spelletje een half jaar eerder moeten aanvangen, dan had ik zeker 100% of meer winst kunnen maken.

    Nu heb ik alleen wat Nederlandse deposito's tussen 5 en 5,5%.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waarschijnlijk werken alle systemen zolang goed, totdat ze niet meer werken. Marjan, 500 euro op een ochtend is wel goed, maar lukt dat altijd? Dat aandeel dat al een tijdje schommelt tussen 3 en 4 euro, wie zegt dat het niet opeen naar 2,90 zakt en daar dan blijft staan? Waarom is het zo stressy? Omdat het fout kan gaan. Een systeem is beter, naarmate het minder risico heeft en meer winstkans. Dat is op zich eigenlijk al een tegenspraak, dat zal iedere deskundige je vertellen.

    Het werkelijke probleem met aandelen, is dat ze te weinig gerelateerd zijn aan de situatie van het bedrijf. Het enig dat de prijs bepaalt, is de combinatie van vraag en aanbod. En als genoeg mensen zich gek laten maken (zou dat wel eens gebeuren?, mmh.. even denken), dan kunnen de koersen overal heen gaan. Het hele systeem is m.i. kreupel, maar het is er nu eenmaal, en dan moet je proberen ervan te profiteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Xiwel: Zulke perioden waarin een systeem werkt te pakken te krijgen, dat is de kunst. Is dat soms de manier waarop het je gelukt is om beroeps-vrijetijder te worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bob, het is stressy om de reden die jij noemt: het kan ook omlaag gaan. Je moet dit daarom nooit doen met geleend geld of met geld dat je later in de maand nodig hebt om de huur te betalen.
    Mijn man spreidt zijn aandelen over meerdere bedrijven en die houdt hij allemaal in de gaten. Als de koersen onverhoopt dalen dan moet hij beslissen of je afwacht tot ze weer omhoog gaan of snel verkopen om meer verlies te voorkomen.
    Mijn man doet dit niet zo vaak maar 500 euro op een ochtend is niet uitzonderlijk.

    Ik weet dat er ondernemers zijn die het ook doen met geld van hun bedrijf. De dag voor de lonen eruit gaan even van dat geld aandelen kopen en verkopen en een paarduizend euro verdienen.
    Een buurman van ons deed het elke dag en heeft er jaren riant van geleefd.
    Op een dag ging het mis en toen moest er een hypotheek op het huis en zijn vrouw nam een baantje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Marjan: Het kan heel lang goed gaan. Het is normaal dat aandelen jarenlang stijgen. Zo kon jouw kennis riant leven. Het probleem is dat je dan niet weet wanneer de volgende crisis toeslaat. Zo heb ik zelf wel eens behoorlijk de plank misgeslagen door een fonds te lang vast te houden.

    Je kunt een crisis niet zien aankomen, tenminste niet precies. Opeens is hij er en iedereen zit met de veels te dure overgewaardeerde aandelen in zijn maag. Maar je kunt een crisis wel herkennen op het moment dat hij toegeslagen heeft. En dat maakt mijn "systeem" betrouwbaarder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aandelen kopen op het moment van de diepste crisis, is ook wel eens zo omschreven: als het bloed door de straten stroomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Bob: Dit gebeurde nog tijdens mijn werk en ik ben er ook mee gestopt omdat ik een half jaartje naar het buitenland moest. Mijn overschot is daar maar een heel klein beetje door vergroot. Het meeste komt door tekort uitgeven, wat ook moeilijk is als je milieuvriendelijk wilt zijn. :-)

    Zelf vind ik dit trucje minder erg dan het aandelentrucje wat je hierboven beschrijft. Ik heb ervaringen dat gezonde bedrijven die goede producten leveren met toegeweid personeel werken vernield kunnen worden door aandeelhouders die alleen op eigen winst uit zijn. Soms denk ik wel eens dat aandeelhouden alleen mag als je in dat bedrijf werkt en je ook zelf de dupe kan worden van dit Hedge-fundsgedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Xiwel: Op welke manier ondervindt het bedrijf schade van mijn trucje? De aandelen waren van het bedrijf waar ik werk. De enige "gedupeerden" die ik zie zijn degenen die hun aandelen verkocht hebben tijdens de crisis. Niemand is gedwongen om op een bepaald moment zijn aandelen te verkopen. Als je dat wel bent, dan ga je verkeerd met aandelen om.

    Bedoel je de algemene slechte invloed op het bedrijfsleven van het shareholder-value principe? M.a.w., er wordt alleen nog maar gekeken naar wat het bedrijf interessant maakt voor de aandeelhouders. Het korte-termijn denken? Dat is inherent aan het systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Weet je wat ook interessant is? Hoe de prijs van een aandeel bepaald wordt. Als je erover nadenkt is het bizar. De verkoper geeft aan wat hij minimaal wil hebben. De koper geeft aan wat hij maximaal wil betalen. De gegevens van alle verkopers en kopers worden verzameld en automatisch verwerkt, en dan komt er een koers uit. In feite kun je ook een hele andere prijs aangeven dan de huidige koers. De kans dat iemand erop ingaat is dan natuurlijk gering.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat ik zo bizar vind is dat op het moment dat aandelen dalen danwel stijgen de één besluit om aandelen te kopen en de ander juist om ze te verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dat bedoelde ik. Dwz als werknemer in zo'n bedrijf doet het er weinig toe wat je uitspookt. Het is veel belangrijker dat de CFO die verhalen naar buiten brengt die de aandeelhouders lokken en vasthouden. Dus krijg je van die bullshitters die een bedrijf kunnen maken of breken. Wat ik ook bedoelde is dat dit soort aandeelhouders niet het beste voor hebben met het bedrijf waar de aandelen van worden uitegegeven, maar met hun eigen korte termijn portemonnee. En ja af en toe gaat dat systeem ophol en zijn de werknemers de dupe. Zij kunnen hun baan verliezen als de aandeelhouders en-masse wegvluchten en daardoor de koers zakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Xiwel: Dat laatste vraag ik me af. Stel dat de koers van een bedrijf zakt doordat de aandeelhouders wegvluchten. Dat heeft toch geen invloed op de hoeveelheid winst die het bedrijf maakt? Dat veroorzaakt dus ook geen ontslagen.

    Niet de aandeelhouders veroorzaken het korte-termijn denken, maar het bedrijf dat het als doel ziet een zo hoog mogelijke koers te bereiken. Dit bereiken ze door de winst te verhogen op een manier die alleen op de korte termijn werkt (ontslagen, verkopen van bedrijfsonderdelen), zonder dat de aandeelhouders dat in de gaten hebben. De koers op zich mag niet het doel zijn. In feite is de koers een bijverschijnsel, een graadmeter.

    Als er meer mensen zouden speculeren op de manier die ik hierboven beschrijf, dan zou dat juist de bedrijven ten goede komen. Omdat ik namelijk tegen de stroom inga. Als er meer mensen tegen de stroom in zouden gaan ipv achter elkaar aan te hollen, dan zouden de koersen ook niet zo idioot op en neer gaan.

    Niet achter de meute aanhollen betekent bijvoorbeeld: niet reageren op stijgende of dalende koersen, maar op de absolute prijs van de aandelen. Om die te kunnen beoordelen moet je een heel elementair begrip hanteren, namelijk de koers-winst verhouding. Maar dat doet allang niemand meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb net de gegevens gekregen. Van mijn winst hebben ze direkt 25% Abgeltungssteuer en 5,5% Solidaritätszuschlag ingehouden. Krijg je geeneens meer de kans om de belasting te ontduiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. In Nederland is het belastingvrij, voorzover ik weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. hoe verdienen duitsers nou hun geld?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Anoniem: Door te werken. Geld verliezen doen ze met aandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bob,

    Met welke fondsen bent u begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met fondsen van de postbank: europafonds, amerikafonds, communicatietechnologiefonds, en nog een die ik vergeten ben.

      Verwijderen
  23. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen