5 november 2009

In de arena: pb vs. nm

De bel luidt voor de vierde ronde. In de ene hoek staat pb (afkorting voor persoonlijke Betsy). Pb is lichamelijk al enigszins aangeslagen, maar dat speelt voor dit gevecht geen grote rol. Hier draait alles om woorden. In de andere hoek staat Nm (afkorting voor Naakte Molrat), de bij het publiek populaire blogster, ze ziet er topfit uit. Er wordt gefluisterd dat zij net een lichte depressie achter de rug heeft, maar op deze geruchten willen we hier niet verder ingaan.

Een korte samenvatting van de eerste drie ronden. De eerste ronde speelde zich grotendeels zonder publiek af, en we hebben dan ook geen informatie uit de eerste hand. We hebben slechts de beschikking over berichten die beide contrahenten naderhand spaarzaam verstrooid hebben. De huidige kemphanen moeten bevriend geweest zijn, en toen steeds diepere meningsverschillen gehad hebben. Wat precies de aanleiding was, weten we niet. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarschijnlijk is er meer dan een oorzaak.

De tweede ronde speelde zich af met publiek, op het blog van nm. Klaagzangen over oneerlijke behandelingen gingen over en weer. Lange tirades waarin de misdragingen van de ander geanalyseerd werden, jammer genoeg zonder de concrete onderwerpen te noemen. De omstanders wendden verbaasd het hoofd, om te zien waar al dat gekrakeel vandaan kwam. Natuurlijk was er belangstelling, maar gaandeweg liepen er ook mensen weg, met een zwaar gevoel van plaatsvervangende schaamte onder de leden. Ander mensen kampten met een onbevredigde nieuwsgierigheid. Deze ronde eindigde met een officieuze contact-stop. Nm en pb waren het erover eens dat ze niet meer met elkaar wilden verkeren, noch in het echte leven, noch in het virtuele.

De derde ronde kwam sluipend op gang. Eerst had ik niets in de gaten, toen pb bij mij op bezoek kwam. Daar pb niet meer bij nm verkeerdde, was het niet meer dan normaal dat zij op een ander blog onderdak zocht. Pb laat graag haar deskundige stem horen over van alles en nog wat, en hier vond zij een nieuw forum. De perikelen met nm lieten pb blijkbaar niet helemaal los, en in een paar uitingen schemerde haar onvrede met haar ex-vriendin door. Nm had dit onmiddelijk in de gaten en kon de onweerstaanbare impuls niet bedwingen om van repliek te dienen. De woordenwisselingen breidden zich als een inktvlek uit op een aangrenzend blog met de naam 'Reakties op Oud Zeikwijf'.

Met deze post luid ik officieel het begin in van de vierde ronde. Bij wijze van uitzondering mogen jullie in de reakties op dit bericht over elkaar zeggen wat je wilt. Daaraan stel ik, als beheerder van mijn eigen blog, de volgende voorwaardes:
- het moet entertainend of informatief zijn voor de toehoorders
- er hoeft geen rekening gehouden te worden met gekwetste gevoelens
- scheldwoorden zijn verboden
- geen persoonlijke geheimen van de tegenstander verraden zonder diens toestemming
- geen Godwins
De toehoorders zijn van harte welkom om zich ertegenaan te bemoeien.

Jullie kunnen je hier naar hartelust uitleven in de modderslacht. Maar daarna wil ik er niets meer over horen. Wie zich na deze post nog een keer schuldig maakt wordt weggejorist, ook al was het nog zo'n mooi commentaar.

*** slaat op de gong en duikt snel weg ***

15 opmerkingen:

 1. Bob, wat ben je toch een heerlijke vent. Ik kan me helemaal in je analyse vinden al zag ik wel meer dan een paar uitingen van onvrede in de derde ronde.

  Goed, dus nu alles zeggen en daarna nooit meer. Prima.
  Ik stort me languit in de modder en hoop net als jij dat het dan eindelijk over is, dat we allemaal verder kunnen leven zonder elkaar nog lastig te vallen, in elk geval niet indirect op internet.
  Na de cryptische tekst gisteravond van pb heb ik er nog met mijn man over gepraat en hem een paar dingen laten lezen. Ik heb er ook in bed nog over liggen denken. Zal ik mailen, zal ik bellen, zal ik langs gaan? Wil ze dat? Wat is het doel? Wat verwacht ik te bereiken? Worden we dan weer vriendjes? Kan dat nog en wil ik dat nog? Is het goed om nog één keer in het echt tegen elkaar te schreeuwen? En als ik dan boos word en het nog erger maak?

  Over de eerste ronde wil ik niet meer vertellen dan jullie in het afgelopen jaar op verschillende logs al hebben kunnen lezen. We hebben elkaar op internet ontmoet en spraken elkaar op weblogs, via mail, MSN, hyves etc.. We gingen elkaar ook in het echt ontmoeten. Er was een klik, we begrepen elkaar, in elk geval voelde het zo.
  Een heleboel twijfels, gedachten, gevoelens, verdriet, dromen en fantasietjes heb ik haar gemaild, in honderden mails. Problemen met de kinderen, mijn familie, mijn huwelijk, alles kon ik bij haar kwijt en ik kreeg haar eerlijke reacties terug, met mededogen, humor, kritiek, zoals het hoort in een vriendschap.
  Ze werd ziek en ik leefde mee. Ik zat mee in spanning als er een uitslag kwam en ik was blij als het goed was.
  Zoals Bob hierboven terecht opmerkt heb ik haar verder niet echt ontzien. Lichamelijk ziek wil niet zeggen dat je in de verbale arena ontzien hoeft te worden, dacht ik.
  Het was ook bijna bovenmenselijk zo sterk als zij was (is?). Wat er ook gebeurde, er werd gelachen en ze bleef interesse houden in mij, in politiek, literatuur, de wereld, mensen.
  Ergens is het toen misgegaan. Ik ben misschien doorgeschoten in mijn harde eerlijkheid, heb spel en werkelijkheid niet genoeg onderscheiden, heb niet door een facade heen gekeken. Ik heb een paar rottige fouten gemaakt die onvergeeflijk bleken, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. (het paste niet in één reactie, hier de rest)

  Ik begon een blog. Daarmee begon ronde twee. Op het blog ben ik anders dan per mail of in het echt. Ik durf meer, ben minder kwetsbaar, extremer, provocerender, stelliger, onuitstaanbaarder, soms iets te ranzig. Het begon als geintje. Ik ging lekker spelen met een deel van mezelf dat ik nog niet goed kende.
  Langzaam kwam er meer Marjan en minder Naakte Molrat en werd het contact met andere bloggers persoonlijker en echter.

  Betsy ergerde zich aan de naakte molrat, vond het puberaal, genant, wilde me tegen mezelf beschermen, had plaatsvervangende schaamte, ging zich afvragen wie ik was en wat we met elkaar hadden. Ik trok me er niets van aan, het blog is mijn speeltje en daar mag niemand zich mee bemoeien, zelfs Betsy niet. Alleen mijn man en kinderen mogen me erop aanspreken maar die hebben gelukkig zelden commentaar.

  De derde ronde eindigde op een terrasje in Amsterdam, tijdens een avondje dat leuk had moeten worden. Zeven uur lang voelde ik me afgewezen en veroordeeld. Ze zeurde over mij, mijn weblog, mijn politieke clubjes. Ik zei voor de gein dat ik er een log over ging schrijven en Betsy zei dat ik dat vooral moest doen. Ik leefde me uit en zette het bam op mijn weblog.

  Ik wilde een daad stellen. Ik hield haar en mezelf een spiegel voor. Kijk eens hoe we bezig zijn? Zo kan het niet langer, zo is het niet leuk meer. Zo kunnen we niet verder. We gaan het anders doen of we gaan uit elkaar.

  Ik ben nog langs geweest, we hebben nog gemaild maar ik heb haar met dat blog te erg gekwetst. Zij heeft met haar kritiek op mij bij mij ook een paar deuren dicht laten gaan.
  De vriendschap was gebaseerd op vertrouwen en dat is weg.
  We namen afscheid. Ik voelde me een klootzak. Haar ziekte werd ineens relevant. Je laat een vriend niet barsten als ze ziek is. Ik liet een deur open staan.
  Zij bleef mijn weblog lezen en bleef zich ergeren. Ze ging me stalken, ja dat woord gebruik ik opzettelijk want dat is het. Ze leest alles wat ik schrijf en reageert op de logs van anderen. Als Betsy, Old Ziekwief, PB, Harry M, anoniem. Ik heb het een tijd kunnen negeren maar toen het me te erg werd heb ik er een log over geschreven (http://molrat.web-log.nl/mijn_weblog/2009/10/oude-koeien.html), Er is wat stront over de heg gegooid maar het hield niet op.
  Ik ben het vooral zat dat Bob en Edith (fka Oud Zeikwijf) misbruikt worden door PB.

  Nu is ronde vier aangebroken en ik heb werkelijk geen idee wat ik nu moet. Het moet ophouden op weblogs, dat is duidelijk. Dit is gestoord. Ik lijk wel gestoord. Ben ik gestoord of word ik het?

  (Bob, je mag het weg bobben als je het ongepast vindt. Ik heb het opgeslagen en kan het ook mailen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vond het eerst raar dat bob de meelezers de vrijheid geeft zich er tegenaan te bemoeien om dat het zo prive aanvoelt, maar goed dit is een openbare weblog en privezaken handel je privé af, via mail of via andere besloten middelen.


  Ik ken betsy niet en dat maakt het lastig, maar ik ken jou wel een beetje...en ik kon me niet voorstellen dat iemand een beetje fatsoen in zijn lijf en een beetje mededogen een blog kon publiceren zoals jij dat had gedaan, na je ontmoeting met betsy.
  Tijdens het lezen van dat log ging mijn sympathie bijna automatisch uit naar jou, omdat het natuurlijk jouw kant van het verhaal was en omdat je ons ook vertelde dat betsy weinig respect had voor je mensen in je linkenlijst...nou daar was ik onaangenaam door getroffen. Wie denkt betsy dan wel dat zij is, ging er toen door mij heen.

  Maar!!!
  Wat betsy ook tegen jou gezegd heeft over jou of over ons, zij heeft het tegen jou gezegd en door haar woorden te publiceren heb je je toen ontzettend verlaagd tot een misselijk niveau.

  Gelukkig heb ik je daarna leren kennen als heel iemand anders en weet ik ook dat je het geen goede actie vond van jezelf.

  Marjan, je bent een goed en lief mens en ik hoop dat jullie dit kunnen uitpraten.
  Betsy zou misschien ook wat meer rekening kunnen houden met hoe jij nou eenmaal in elkaar zit en dat is allesbehalve "normaal" volgens de definitie van de dikke van Dale, maar wel normaal volgens mijn definitie.


  kortom je bent een schat en bob is ook een schat dat hij jullie deze kans biedt.


  Betsy, kom op!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Assyma, dank voor deze reactie.
  Ik kan er zelfs nog een schepje bovenop doen. Op dat terrasje heb ik ook dingen over jullie gezegd en daar is Betsy op mijn log minder indiscreet mee omgegaan dan ik.
  Ik kende jullie toen nog niet zoals ik jullie nu ken. Van jou begreep ik destijds bijvoorbeeld nog erg weinig. Wat ik gezegd heb weet ik niet meer, is ook niet relevant.
  Ik ging te ver maar zelf voelde het toen als een milde reactie. Ik was zo vreselijk kwaad en aangedaan en opgefokt en verdrietig.

  Hoe dan ook is ons uitje naar Amsterdam en het daaropvolgende blog niet de oorzaak geweest van onze 'ruzie'. Op mijn weblog was het toen al maanden huilen met de pet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Foutje in de organisatie.

  Gisteravond laat heeft pb mij een mail geschreven, waarin ze uitlegt dat ze zich niet meer op weblogs begeeft. Dus ook hier niet meer. Die mail had ik nog niet gelezen toen ik dit bericht plaatste, anders had ik geweten dat ze niet meer zou reageren.

  Als nm of pb het wenst kunnen ze mij een mail sturen en dan gooi ik dit verhaaltje er weer af. Misschien komt pb toch nog langs, ik weet het niet.

  De reden dat ik dit geplaatst heb is gewoon omdat het gedoe me irriteerde, en ik ook een kleine poging wilde doen om een gelegenheid te creeren waarbij schoon schip gemaakt kan worden. Ik heb een beetje de makke dat k altijd vrede wil stichten.

  Ik kies in deze geen partij. Ik weet dat als er ruzie is, dat mensen dan de tegenpartij verkeerd beoordelen zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Daarom ga ik de verwijten niet beoordelen, ik zie dat niet als mijn taak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He he. Bedankt voor de opheldering. Ik begreep er niets van. Ik wist niet eens wie Betsy was. Sterkte allebei. Of zwakte, hangt er vanaf. Soms is het beter om zwak te zijn in een ruzie of in de verwerking van dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bob, ik denk dat het goed is om het weg te halen. Misschien moet je het nog even laten staan zodat iedereen die het gevolgd heeft kan lezen dat het nu echt over is.
  Ik dank je voor je bemiddeling. Als het klaar is dan hoeft het niet tot in lengte van dagen op internet te staan, zeker nu er geen hoor en wederhoor zal plaats vinden. Ik zal bij mij ook de oude koeien eraf halen.

  Een happy end is het natuurlijk niet maar dat zat er ook niet in.
  Grt Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Daar ik net pas binnenwandelde.. nu pas gevolgd en gelezen.... Zal ik het hekje achter me sluiten?

  Ieder een dikke knuf en hand in hand weer voorwaarts.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lastige van al dat geruzie tussen blogers is dat je soms wel de ene kant en niet de andere kant kent. Maar je hebt soms wel sympathie voor de een die je wat beter kent. In dit geval is Mevrouw Betsy mij totaal onbekend. Ik vel er geen oordeel over. Ik ken Marjan, zelfs in the flesh, en hoe ze ook over mij denkt (..) ik vind haar leuk, rechtvoorzijnraap en niet run-fo-the-mill zoals je zo vaak ziet. Ze zeurt niet maar benoemt en dat past wel bij een rechtlijnige meninggeverals ik ben. Maar als je in een discussie terecht komt die eindeloos lijkt te worden is het soms beter om een tactische terugtocht te beoefenen omdat je dan een strategische slag kunt slaan. Ik kan het weten, niets menselijks is mij vreemd, ook niet op dit weblog. Ik heb ook wel eens te maken gehad met hoge ruggen, uitgestoken nagels en flink wat vooroordelen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Allen: De opzet is niet helemaal geslaagd. Wat blijkbaar wel gelukt is, is om een paar mensen uit te leggen hoe de vork in de steel zit.

  Op zich vind ik het zelf wel een leuk stukje (valse bescheidenheid is hier niet op zijn plaats).

  @Marjan: Een van de oorzaken van het probleem geef je zelf aan. Ik citeer "In het echt ben ik anders dan op mijn log of per mail". En daar zit hem de kneep, niet alleen bij jou, maar bij heel veel internetters. Ik heb het wel eens vergeleken met autorijden, daar ben je ook anoniem en durft veel eerder iemand uit schelden, af te snijden, te toeteren, enzovoorts. Zonder al te veel te speculeren denk ik dat bijvoorbeeld Leo, Vedat en Assyma in het echt precies zo zijn als op het net. Thamara is op het net een beetje vrijer dan in het echt, en jij bent een beetje botter. Ik zelf ben op het net in zoverre anders, dat ik hier altijd de tijd heb om rustig na te denken voordat ik iets zeg. Irl ben je dan vaak te laat.

  Ik laat het nog even staan. pb heeft me laten weten er niets tegen te hebben. Als ik niets anders meer van je hoor, zal ik het er over een week afhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bob, ik vond het behalve een knappe analyse inderdaad ook een leuk stukje. Als PB er geen moeite mee heeft dan hoef je het van mij niet weg te halen.
  Op mijn log lezen een paar mensen mee die mij en PB in het echt kennen. Die kans lijkt me hier bij jou niet zo groot en dan nog vind ik het voor mezelf niet erg.

  Volgens mijn dochter (de muizenkiller) ben ik in trouwen het echt juist botter. Thuis klopt dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goeie analyse Bob,, toch ben ik in het echt ook net zo vrij als op t web hoor. Marjan, Leo.. zeg eens,,? Ja toch?

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Thamara, toen wij bij elkaar op bezoek waren wel, ik kan niet anders zeggen. Je was precies zoals op het web.

  Mensen eerst op internet leren kennen en daarna in het echt is denk ik anders dan wanneer je elkaar op het schoolplein ontmoet of op een sportclub.
  Ik had bijvoorbeeld nog niet eerder bij een eerste bezoek een peniscactus meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat klopt, bij een eerste live indruk, is het de uitstraling (fysiek meestal) die zorgt voor een klik of niet,

  op het net, ontstaat de klik geestelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Thamara - Jij bent in het echt een prima meid hoor net zoals op je logjes te lezen valt. En dat geldt voor Marjan ook. Die wijkt maar weinig af op haar logje van de leuke dame die ze irl is. Vaak is het ook goed om elkaar eens te leren kennen irl. Die wlm's zijn daarvoor uiterst nuttig. Je bent daarna enthousiast of 'genezen', mij overkwam dit allebei en ik denk dat het omgekeerd voor sommige loggers ook zo was. Maar wat wel handig is voor het wegnemen van evt. verschillen van inzicht, is om ze uit te praten. Vanuit respect, of om te leren dat humor in het westen iets anders is dan in het verre noorden van ons land. En dat alleen daardoor al de nodige misverstanden kunnen ontstaan. Maar als standpunten heel ver uit elkaar komen te liggen is er maar een goede optie; scheiding!

  BeantwoordenVerwijderen