16 november 2009

Waarom ik nog steeds niet zo gewend ben aan Duitsland

En, hoe is het in Duitsland, ben je al ingeburgerd? Nou nee. Wat, waarom niet? Eeehmm...

- Omdat de automobilisten naar me toeteren op de fiets als ik een straat met eenrichtingsverkeer de verkeerde kant op doorrijd.
- Omdat de automobilisten naar me toeteren als ik met de fiets op de stoep rijd omdat er op de weg geen plaats is, en ze dan bij het afslaan op me moeten wachten.
- Omdat de voetgangers niet verwachten dat er fietsverkeer is en zonder op of om te kijken de straat oversteken, op het gehoor.
- Omdat de buurman naar mij schreeuwt als ik een vuilniszak in zijn vuilnisbak doe als de mijne vol is.
- Omdat mijn ex mijn zoon zodanig gehersenspoeld heeft, dat hij nu zelf denkt dat het beter is wanneer we elkaar niet zo vaak zien en op vakantie niet naar het buitenland gaan.
- Omdat de buren hun kinderen opjutten tegen onze katten.
- Omdat alles hier altijd precies volgens de regels moet gaan.
- Omdat niemand hier iets negatiefs durft te zeggen tegen zijn baas, er echter achter diens rug om des te meer kwaad gesproken wordt.
- Omdat de algemene teneur hier zo door en door pessimistisch is. Iedereen is van mening dat het slecht gaat en dat het nog slechter wordt.
- Omdat er vaak gezegd wordt 'Das kann ja so nicht weiter gehen', zonder dat de spreker er ook maar aan denkt of hij zelf misschien iets kan bijdragen.
- Omdat niemand van mening is dat hij meer zou kunnen doen als precies dat waarvoor hij verantwoordelijk is. En dat ik dat dan zelf ook niet kan doen, omdat ik dan het werk van iedereen krijg toegeschoven.
- Omdat de vrouwen hier niet zo knap zijn als in Nederland (behalve de mijne dan).
- Omdat het als cabarettist bon ton is buitenlanders met een zwaar accent neer te zetten en dat dat dan grappig is.
- Omdat de televisiereclame hier zoveel slechter is dan in Nederland.
- Omdat er minder grappige programma's zijn op de televisie dan in Nederland (Wendy van Dijk, Raymann is laat, Paul de Leeuw, enfin, ik ben niet meer zo op de hoogte).
- Omdat de humor hier anders is. Als ik tegen mijn schoonmoeder zeg 'Laat je wel die oorbellen hier hangen', dan denkt ze dat ik het serieus bedoel.
- Omdat de bureaucratie hier nog twee graadjes erger is dan in Nederland. Ondertussen heb ik deze ervaring met belastingaangiftes, aanvragen voor studiefinanciering, en pensioenregelingen.
- Omdat je hier zo verdomde slecht kunt windsurfen.


Later zal ik iets vertellen over de voordelen. Ik weet niet of die lijst net zo lang wordt.

19 opmerkingen:

 1. Tijd om terug te keren?

  Aan de andere kant, als je dan terugkomt en we vragen je dan een lijst te maken met nadelen van holland, dat je dan waarschijnlijk precies het zelfde lijstje maakt en misschien nog wel langer!

  Aan de andere kant, misschien mis je ons klein dolgeworden landje gewoon te erg? Heimwee???  Wat die vuilniszak betreft, dat moet je hier al helemaal niet proberen, want hier betalen ze voor elke kliko-aan-de-weg en zullen de reacties misschien nog veel heftiger zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik de berichtgeving uit Nederland volg, dan denk ik de laatste tijd dat ik heimwee heb naar een Nederland dat NIET MEER BESTAAT. Een tolerant land waar iedereen het motto 'leven en laten leven hooghoudt', zolang als je er iemand anders niet mee lastig valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkende lijst Bob. Deze week is Duitsland nogal in het nieuws vanwege die voetballer die zich voor de trein geworpen heeft. Dat zou mede door de Duitse samenleving komen die prestatiegericht zou zijn en waar zwakheid niet getoond mag worden.
  Toch vertrekken er meer Nederlanders naar Duitsland dan andersom. De huizenprijzen, gezonheidszorg....nou ja die lijst die komt nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je op de stoep fietst ben je al aardig ingeburgerd, Bob.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afgelopen vakantie heb ik weer hele stukken door Duitsland gefietst en begin ik te geloven dat ik minder problemen met die mensen heb.

  Maar volgens mij zijn sommige punten niet echts des Duitslands, maar des Erfurts, des stedelijks, des privé's en vooral omdat je ouder wordt.

  Ben je toevallig de 38 gepasseerd en zijn daarmee de kansen op promotie vekeken en is de kans op sleur enorm aan het toenemen? Zoiets kan je in NL ook overkomen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Xiwel, ik heb de lijst nog eens kritisch bekeken, en ik vind maximaal twee punten die eventueel niet met Duitsland te maken hebben. De rest wel degelijk. Natuurlijk kan het zijn dat het in andere delen van Duitsland nog anders is, maar ik woon nu eenmaal hier.

  Als inwoner is de ervaring nog eens anders dan als toerist. Een van de voordelen hier is het mooie landschap. En zolang als je je aanpast aan de heersende normen en waarden is iedereen wunderbar beleefd en vriendelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Emigrant: een onvrijwillige aanpassing. Op de stoep kom je weer in conflict met de voetgangers, die vinden dat je op hun territorium komt. Affijn je kent het probleem. Ik heb er bij jou in je archief ook eens over gelezen.

  Ik heb heel lang geprobeerd mijn Nederlandse fietsstijl door te zetten, maar dat was tot mislukken gedoemd. Ik geef het op en pas mij aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb Duitsland in de loop van de jaren ook zien veranderen. Wellicht heb ik het ook beter leren kennen in de loop van de vier decennia dat ik er nu regelmatig kom. Maar dat geldt ook voor Nederland. Daar komt bij dat de integratie van de vmlge DDR in de BRD best heftig is geweest. Net alsof Nederland ineens Belgie weer terugkrijgt en moet zien om in een land samen te leven met de Vlamingen en de Walen. Ik neem er de pet nog voor af hoe snel die oosterburen dat voor elkaar brachten. Maar er zijn ook grote pluspunten hoor. Ik vind de Duitsers wat correcter dan de Nederlanders. Het brood is er lekkerder en veel van de boekenwinkels gesorteerder. Ze bouwen er bijster goede en mooie auto's en afspraak is afspraak. Daarbij heb ik er veel erg warme mensen leren kennen en was ik overal en altijd welkom. Waar wij Nederlanders nog wel eens neigen om eerst een afspraak te maken..kon je bij sommige Duitse mensen zo aanschuiven. OK, men heeft een heel anders oort humor dan wij, maar dat ontdek ik ook al als ik als Amsterdammer mijn gevoel voor...toets aan dat elders in ons landje. IK ben echt heel mooie vrouwen tegengekomen in D. Net zo als ik ze zag in Tsjechie, Polen, Belgie of Engeland. Je moet een beetje opletten natuurlijk, maar toch..... Wat ik echt opmerkelijk vind en een beetje vreemd is dat ongeveer elke Duitser zichzelf zo serieus neemt. Zelfspot is het volk vreemd. Zelfs de vakkenvullers in winkels zijn uiterst serieus bezig als ze hun vak uitoefenen, waar het bij ons een beetje het laagst van het laagste werk is. Vraag zo'n dame die met haar inventarislijst aan de slag is niet uiets over haar assortiment, want dan raken ze meestal compleet van slag. Dat is nooit veranderd...dat zit in de genen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. kom terug bob!
  alleen, idd zoals je zelf zegt: nederland is erg veranderd. Ook ik loop al 10 jaar met heimwee naar mijn oude Amsterdam. Ben ik helemaal hier naar toe geëmigreerd uit liefde voor die mooie gekke stad, blijkt die binnen 20 jaar te veranderen in iets waarvoor ik nooit gekozen zou hebben (namelijk Marrakesh maar dan truttig en strikt volgens de regels). Ik heb hier een enorme kater aan overgehouden.
  het moeilijke van oud worden is al die veranderingen kunnen accepteren. ik heb bewondering voor de bejaarden die doorgaan met vrolijk zijn, en de oed erin houden, terwijl hun universum aan diggelen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Behalve die eerste 3 punten ben ik het helemaal met je eens Bob.
  Berlijn is een vrij "fiets- vriendelijke" stad. Hier in Berlijn toeteren de automobilisten trouwens niet alleen naar fietsers ;)

  Heb jij dan voordelen Bob?? Tot nu toe zijn mij nog geen voordelen ingevallen. Het enige voordeel wat ik me kan bedenken is dat ik nu niet meer op en neer hoef te reizen tussen Berlijn en het West Friese land en zo dus vakantiedagen en geld spaar ;-)

  @ Leo: De Duitsers zijn mij een beetje TE correct. Voor je het weet wordt je hier al voor een scheet aangeklaagd of wordt er met een advocaat gedreigd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. OZ, als ik zo vrij mag zijn, waarvandaan ben jij dan geemigreerd? Van Marrakesh? Marrakesh klinkt trouwens veel beter dan Marokko.

  Die ouwe mensen die de moed erin houden ja. Zijn of heel wijs of dom. Ik zit er tussenin.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Liekie, je bent ook al aardig aan het germaniseren, met die ideeen die je 'invallen' of voordelen die 'je je kan bedenken' ;-)

  Voordelen zijn er ook. Vandaag was ik in de stemming voor deze lijst. Fortsetzung folgt!

  Ik vind Berlijn ook een goede fietsstad. We zijn daar een keer een paar dagen geweest en hadden de fiets mee, was zeer geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. je mag in amsterdam ook al lang niet meer op de stoepen rijden, hoor, en al helemaal niet tegen de richting in! amsterdam is zo druk geworden dat niets meer mag, anders wordt het chaos. dus niets meer van dat maar een beetje aanklooien en kijken of het kan. of dingen doen die niet mogen maar geen kwaad kunnen. ik weet nog dat toen ik jong was de ongeschreven regel was:
  op de stoep ja, maar stapvoets.
  daarna kwamen hordes fietsers die scheurden op de stoep
  en nu mag het niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Bob:
  Man, ik heb het helemaal niet meer door wanneer ik mal wieder wat germaniseer :s Ik schijn steeds meer een Duits accent te krijgen wanneer ik Nederlands praat. Maar het schijnt dat mijn Nederlandse accent niet meer zo te herkennen is wanneer ik Duits spreek.

  Ja Berlijn is geweldig om te fietsen. Wanneer het weer goed is, adviseer ik veel van onze gasten Berlijn per fiets te gaan ontdekken.

  Ik ben benieuwd naar die lijst met voordelen :) Aaan de hand van de lijst van vandaag mag ik concluderen dat je keine gute Laune hebt?

  Over mijn RSS feed, die doet het gewoon hoor, ik weet niet waarom bij jou nog steeds mijn blog van 3 weken geleden staat :s

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je noemt nogal wat punten op en om op elk punt in te gaan vind ik even teveel werk. Als het om het verkeer gaat van fietsers versus automobilisten, dan vind ik het verschil tussen Noord-Holland en Zuid-Limburg groter dan wat ik in Duistland aantref. Ik ben dan ook heel blij als ik NRW fiets. Daar fietsen meer mensen als in Limbabwe. Wat in Limburg fietst doet dat op z'n Belgisch in een koersbroek naar de kroeg. Een deel doet dat in groepen en de rest van de Limburgers klaagt daar steen en been over.

  Maar zelfs in mijn eigen stad zie ik enorme verschillen. In het noorden wordt weinig gefietst terwijl daar goede fietspaden zijn. Het is echter te ver van de winkelstad en deze mensen nemen meer de bus. In de rest van de stad rijden de bussen leeg rond. Met de fiets is het namelijk veel korter en sneller. De fietsers rijden daar inmiddels net als in de meeste Duitse steden ook over de stoep als het hen zo uitkomt. Was dat eerst nog een moeder met klein kind, later kwamen daar de ouderen bij en nu zie ik zelfs gezonde 40'ers over de stoep stuiven. Vroeguh werd daar wat over gezegd, maar de hoeveelheid is zo groot dat geen mens daar meer aan begint. Daarmee is NL in de laatste 10 jaar enorm veranderd.

  Nederland is middels de SP en PVV ook een enorm pesimistisch zeurland geworden, niets is goed en alles moet blijven zoals het vroeger was. Ik vraag me af hoe ze hun pessimisme via RTL, De Telegraaf en Geen Stijl zo kunnen verspreiden terwijl we het laagste werkloosheidspercentage van Europa hebben en o.a. ook het laagste percentage verkeersslachtoffers. De ontwikkeling van die 2 partijen is vrijwel gelijk op gegaan met die Linke. Klagen en alle anderen de schuld geven is 'hot'. Dat was al eerder zo in Vlaanderen, wat dat betreft lopen Nederland en Duitsland iets achter. Partijen die bestuurlijke verantwoording nemen worden in GB, NL, BE en DE weggevaagd.

  Over cabaret gesproken vind ik het spul uit de regio Keulen best aardig. En veel beter dan de verzuurde Youp van 't Hek en Paul de Leeuw. Het leuke is dat de meest bezochte cabarettier al 3 jaar Nahib Amhali is, een Krommeniër die een soort reincarnatie is van Toon Hermans. Hij is dus niet scherp politiek of dominee-achtig belerend in de weer, maar gaat voor de gule lacht.

  Als het om opstoken van een ex gaat; dat verhaal hoor ik dagelijks van een kennis. Ook daar is de moeder elke dag bij de 2 kinderen en voelt de vader dat hij achter zijn rug om zwartgemaakt wordt.

  Die vuilnistruc moet je vooral niet uithalen in gemeentes als Oostzaan. Zij gebruiken diftar, waarbij je per gewogen bak aan afvalheffing betaalt. In mijn buurt is er nets aan de hand, hier zijn de bakken afgeschaft en kunnen we elke minuut ons vuil naar een ondergrondse stortkoker brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Xiwel - Het zeuren en klagen in dit land komt ook voort uit een zwijgende, doof en blind blijvende overheid die de problemen niet wil zien en ons vooral verbiedt om daar over te spreken. Politiek correct als de goegemeende hier is graaft men liever heel diepe kuilen om daar een droomlijn te verweznelijken van niets naar niets dan op straatniveau de echte problemen aan te pakken. Waar homo's worden bedreigd, vrouwen als 'hoeren' uitgemaakt en overvallen en skimmen van pinautomaten aan de orde van de dag. Daarover maken mensen zich druk, net als een stagnerende woningmarkt, wel steun verlenen aan banken maar niet aan slachtoffers van al dat gegraai. Geen wonder dat we afstevenen op een monsteroverwinning voor de PVV en de SP. Klagers aan de macht...

  BeantwoordenVerwijderen