29 november 2010

Op de kerstmarkt in Erfurt

Ik ben van het weekend op de Weihnachtsmarkt in Erfurt geweest. Zo kan ik met mijn zoon een of twee uurtjes slenteren en onderweg ontspannen over van alles en nog wat leuteren. Vreemd genoeg kom je daar niet aan toe als je gewoon thuis aan de koffietafel zit, maar zo is het nu eenmaal. Bewegende benen maken de tongen los. Er kleeft wel een nadeel aan de Weihnachstmarkt, en dat zijn de andere mensen.

Ik heb een langzaam groeiende hekel aan plaatsen waar veel mensen zijn. Het is geen fobie, en ik krijg ook geen paniek-aanvallen. Het is meer zo dat ik niet geconfronteerd wil worden met mijn eigen nietigheid. Ik krijg de zenuwen van een menigte mensen waarvan ieder lid zijn eigen leven leidt, zijn eigen zorgen heeft en zijn eigen dingen die heel belangrijk zijn, met zijn eigen haast om ergens te komen zodat hij even niet oplet waar hij loopt. Als er van honderd mensen tien personen even niet opletten, dan heb je een ondoordringbaar gewoel. Al deze mensen maken mij duidelijk hoe onbeduidend mijn eigen leventje is, en dat wil ik helemaal niet weten. Bovendien lopen ze me in de weg bij het bereiken van mijn eigen belangrijke bestemming. Ze zijn vervelend, te langzaam of te snel, het zijn er teveel, ze hebben geen smaak, ze zijn lawaaig. Ze pochen op hun "Fußgängerzone" als ik een keer met de fiets ergens langs moet, terwijl ze zelf in groten getale te voet midden over de weg lopen. Patjepeeers! Plebs! Voetvolk! Hoi polloi! Unterschicht!

Grootmoedig als ik ben, heb ik de andere mensen vergeven voor het feit dat ze bestaan, en er het beste van gemaakt. Het leukste deel van de kerstmarkt is de zogenaamde Mittelaltermarkt (middeleeuwse markt), die altijd op de Wenigemarkt te vinden is. Daar kopen we meestal een falafel. Ik ontdekte een kraampje met Arabisch gebak, koffie en thee, met een sympathieke Bulgaarse verkoopster. Lekker! Ik nam een Dattelstange, een soort staafgebak met vulling van dadels en gemalen noten, en een glas yogi-thee. Zoon nam een ander gebak ter grootte van een kindervuistje, dat hoofdzakelijk met gemalen noten gevuld was. Dat was zo machtig, dat we het samen moesten opeten.

Voor de rest bevinden wij ons in een winterslaap-achtige toestand, onderbroken door marathon-sessies van de serie "Two-and-a-half men". De winter is met volle heftigheid losgebarsten in Thüringen. Overal staan vrachtwagens scheef op de snelweg en veroorzaken lange files. Vanochten op de radio werden er files van 18 en 25 km genoemd. Geldt de nieuwe winterbanden-plicht eigenlijk niet voor vrachtwagens? Zo nee, dan wordt het hoog tijd.

Groeten uit de Zone

29 opmerkingen:

 1. Aanvulling: de winterbandeplicht geldt ook voor vrachtwagens, evenwel met een compromis dat aan Nederlandse toestanden doet denken: alleen op de aandrijfassen. De ADAC moneert al dat dit het probleem van de wegglijdende vrachtwagens niet gaat verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker, zoals je beschrijft hoe je daar loopt tussen de hoi polloi.
  Wat is yogi thee? De naam doet me denken aan Starwars maar daar heeft het vast niet mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een speciale kruidenthee met melk. Heel apart en lekker, een goed alternatief voor glühwein.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Yogi-Tee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bob als je nu eens weer tussen een mensenmassa in loopt zou je eens naar de gezichten moeten kijken en eens vriendelijk naar iedereen lachen, groeten desnoods.
  En dan eens opletten hoe plezierig het dan is om in een mensenmassa te lopen. je voelt je dan juist niet nietig meer. Zeker weten! Dat gebakkie, is dan een extraatje ;)

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je gevoelens wanneer je tussen een mensenmenigte loopt ken ik goed. Ik heb er vaak over nagedacht, want het vreemde is: terwijl massa's in Europa inderdaad altijd in de weg lopen, kun je er in Egypte juist zo heerlijk in opgaan... . Blijkbaar begrijpen Egyptenaren beter hoe je massa moet zijn.

  Oekraiense en Bulgaarse vrachtauto's hoeven toch geen winterbanden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afgelopen zondag was het hier ook flink druk in de stad. Ik was helemaal vergeten dat er een koopzondag was en wilde gewoon m'n wandelingetje doen. Toch heb ik met die andere zwalkers niet zoveel moeite. Ik weet welke straten ze gebruiken en kan ook moeiteloos door een set andere straten en stegen die minder bekend zijn bij het volk uit de regio.

  En wat Tham zegt klopt. Kijk positief en maak af en toe een maffe opmerking en je krijgt zomaar leuke reacties terug. Zo stond ik op de afgeladen roltrap in de V&D en toen kon ik het niet laten om tegen iemand die naast me stond op te merken: 'Goh wat is Alkmaar toch slecht bereikbaar.' Ze moest er erg om lachen, want iedereen weet dat onze middenstand al maanden klaagt over de 'slechte (auto-)bereikbaarheid' door het nieuwe 1-richtingverkeer. En in de winkelstraten is daar dus echt niets van te merken. Van mij mag het nog iets onbereikbaarder, zodat de voetgangersstraten en de kassa's het beter aankunnen.

  Met die vrachtwagens lijken me winterbanden een heel ander verhaal. De topsnelheid is lager, de banden hebben een groter oppervlak en het gewicht er op is zwaarder. Het is dus maar de vraag of er een betere samenstelling te bedenken is die vrachtwagens in de winter meer grip geven dan de huidige banden.

  Daarbij komt dat het met de personenauto's een soort hype is geworden waar vooral de garages van profiteren. Er is niet veel mis met de winterbanden, maar sinds die meer gebruikt worden zijn de gewone banden wat aangepast en een soort zomerbanden geworden. Die dingen presteren slechter in de winter dan de oudere banden. Om die reden is er nu ook een tussensoort in de handel. De garages vinden het allemaal prachtig. Veel mensen wisselen geen banden en daar verdienen zij dus aan.

  Of het echt minder verkeersslachtoffers oplevert is maar de vraag. Ik heb daar nog niets over gehoord. De kans is groot dat mensen zonder winterbanden de auto eerder laten staan bij glad weer. Of dat ze binnen de bebouwde kom wat langzamer rijden. Dat laatste is erg gunstig, want daar gebeuren de meeste ongelukken. Er is ook een groot klimaatverschil tussen Nederland en Duitsland. Voor Nederland zou ik wel eens een goed onderzoek willen zien voor het effect van winterbanden op de totale veiligheid. Het zou me niets verwonderen als die marginaal en zelfs negatief is.

  Ik gooi ze in elk geval niet om mijn fiets. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Winterbanden voor Nederland lijkt me ook schromelijk overdreven. Wat mij zo opvalt is het verschil in grip op gladde winterse straten. Met winterbanden kun je door dikke pakken sneeuw rijden waar je met gewone banden al lang aan het glijden bent. Daardoor ben ik een fan geworden van winterbanden.
  Er zijn natuurlijk ook banden te koop die je het hele jaar door kunt gebruiken. Maar dat is een compromis. Zomerbanden zijn te glad in de winter, en winterbanden slijten harder in de zomer. Met die all-year-banden hebben je van allebei een beetje de nadelen en een beetje de voordelen.
  Het kost ook niet veel meer om winterbanden te hebben, omdat je op dat moment je zomerbanden niet verslijt. Het kost je meestal 25 euro per jaar om de banden bij de garage te laten stallen. En als je het wisselen van de banden combineert met een servicebeurt of reparatie, dan kost het ook geen extra tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tham: hoe doe je dat, glimlachen naar vreemde mensen als je zelf niet in een goede bui bent? Ik ben daar nog niet Zen genoeg voor.
  Je hebt gelijk, maar ik heb de gemoedstoestand meestal niet om dat te doen. Pas als ik een goede dag gehad heb, of een paar dagen vakantie, dan lukt me dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Emigrant: Ik ben nog niet in Egypte geweest. Ik heb gehoord dat je daar goed kunt windsurfen. Misschien ga ik dat wel eens doen, en dan ga ik ook een middag naar een drukke markt, kijken of je gelijk hebt.

  Ik vermoed dat buitelandse auto's in Duitsland net zo goed aan de Duitse wet moeten voldoen als Duitse auto's. Daar de politie al heeft aangekondigd niet extra op banden te kunnen controleren, zal het echter allemaal wel niet zo'n vaart lopen.

  Ik raad echter iedereen af om met gewone banden door besneeuwde gebieden te rijden. Dan nog liever een paar sneeuwkettingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bob, juist als je in zo'n stemming bent dat je er geen zin in hebt,. het werkt als een boemerang echt waar. Een glimlach.. een lieve opmerking en de rest gaat vanzelf. het werkt echt waar! Je dag wordt meteen tot een goede dag en je zit jezelf ook weer anders, beter en je stemming wordt dan van;..heerlijk, leven, mensen, delen, geven..

  Zo en nu gaat Tham werken; de oudjes laten lachen ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik was zelf weer even in de de keizerstad Aken. Zoals beschreven was het er gezellig, maar ik heb als echte Amsterdammer natuurlijk al snel contact en kakel me gek met allerlei mensen die van overal komen om de kerstsfeer (vanuit commercieel oogpunt bezien) op te snuiven. Nergens is het vervelend, maar ik mijd dan ook de grootste drukte, aan de randen van die kerststallenverzameling is het ook vaak leuk. De eerste sneeuw, afgelopen vrijdag, viel nog wel mee, de nieuwe banden op de knorrepot kunnen daar wel doorheen komen. Wat mij goed hielp was een glas (beker) Gluhwein mit Schuss. Lekker Amaretto er doorheen. Na zo'n beker in de kou is de mensheid al snel heel mooi en lief....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er ligt hier nu een paar milimeter sneeuw. Ondanks winterbanden voelde ik mijn achterwielen al even onder me vandaan glijden.
  Ik rijd vooral op kleine binnenweggetjes waar niet gestroooid wordt, vaak met kinderen van anderen in de auto.

  Ik heb een keer een slipcursus gedaan. We wisselden steeds van auto. Ze hadden een paar van dezelfde auto's maar met verschillende banden eronder. Na een paar keer wilden de meeste cursisten liever niet meer in de auto met winterbanden. Daar was geel lol aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In Zweden heb ik ook winterbanden voor fietsen gezien. Ze bestaan.

  Vergeet niet dat het buiten Nederland heuvelachtig is. Vorige winter heb ik iemand een nachtje onderdak verleend omdat hij hier de heuvel niet meer over kwam: nog geen winterbanden om.

  En zong niet reeds J.S. Bach: "Christus lag in Winterbanden"?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Emigrant: Ik heb meteen nagekeken over winterbanden voor de fiets. Op het moment is er namelijk geen doorkomen meer aan, vanmorgen ben ik met de auto naar de carpoolparkeerplaats gereden (ik schaam me, maar het gaat niet anders; gisteren ben ik te voet een keer weggegleden en op mijn achterste geland, en op de fiets kun je lange stuken alleen nog maar stapvoets rijden, en vaak moet je afstappen, door de sneeuw.)

  Ik heb al gelezen dat die winterbanden een soort spikes hebben. Niet zo extreem als bij ijsspeedwaymotoren, maar er zit in ieder geval metaal in. (Bij fietsen is dat toegestaan, bij motorvoertuigen niet.) Die spikes slijten echter harder op asfalt, het beste is wanneer je ze alleen maar bij winterse omstandigheden gebruikt. Om nou niet iedere week de banden te verwisselen, is het het beste om twee fietsen te hebben: een met normale banden, en een met spikes. Laat ik nou mijn oude fiets nog hebben! Die breng ik meteen naar de fietsenmaker van het weekend! (Een nieuwe ketting moet er ook nog op).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Bob - Denk je dan ook even aan het goed functioneren van je remmen. Blokjes doen het na enige tijd in de winterse kou of sneeuw niet meer. Anders dan bij autoremmen wekken fietsremblokjes nauwelijks warmte-energie op, dus blijft er altijd een laagje zitten tussen velg en blokje. Rijdt je lekker op je spikes, moet je remmen en blijkt dat dit niet lukt. Bloedlink!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kerstmarkten zijn meestal te druk bezocht om leuk te zijn. De meeste mensen lopen trouwens te langzaam vóór je, dus dan helpt glimlachen niet echt of ze moeten al ogen in de rug hebben.
  Ik wilde weleens naar Deven ter, naar het dickensfestijn maar toen ik hoorde dat mensen eerst een tijd in de rij moesten staan ...
  Als ik het zo hoor hebben ze in Duitsland wel veel lekkerder(en gezondere) hapjes en lekkernijen. Yogithee is er ook zonder melk, het is idd een kruidig mengsel. Toevallig heb ik net een paar pakjes yogikerstthee binnen(om kado te geven), gewoon met zakjes waarmee je kunt hengelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Leo: Ik heb op allebei de fietsen een naafversnelling met terugtraprem, plus een "blokjesrem" op het voorwiel. Dus dat gaat wel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Margreet: Buiten in de sneeuw en de kou smaakt zo'n thee toch nog even anders als thuis, net als glühwein (en sangria).

  Je kunt in Duitsland heel gezond en heel ongezond eten. Het vegetarische aanbod is het enige dat nogal schamel is.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die lekkernijen die je noemt heb je hier niet volgens mij, het is hier stroopwafels en oliebollen enzo. Veel vet en veel suiker dus. Een warme stroopwafel is trouwens niet te versmaden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lang zal ze leven.....!
  (Thamara is jarig)
  mlrt

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lang zal ze leven, inderdaad! Je bent een goudstuk, Thamara, waren er maar meer zoals jij.

  Ik wilde deze winter maar eens niet op de fiets door de sneeuw. Als ik nu uitglijd is dat veel erger dan tien jaar geleden, toen ik me nog kon herstellen. Dus gisteren ging ik met de bus. De heenweg ging goed; op de terugweg heb ik een half uur op de halte gestaan zonder dat de twee bussen die in die periode hadden moeten verschijnen dat ook deden. Te voet verder (profielzolen). Vandaag met de auto. Dat kan alleen als ik om 7.45 op mijn werk ben; anders zijn de parkeerplaatsen weg. Onderweg viel mij op dat de gemeente vrijwel nergens sneeuw geruimd had. Duitse steden kunnen zich daar heel makkelijk vanaf maken: gewoon een reeks bordjes aan de stadsgrenzen: Kein Winterdienst.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gisteravond hadden we in Nederland 900 km file, er lag een pietsiebeetje sneeuw, te weinig zelfs voor een weeralarm, dat doen ze pas bij 5 cm of zo.

  Emigrant, kun je niet een eigen parkeerplaats aanvragen bij je werk? In Nederland zou je dat zonder veel moeite voor elkaar krijgen. Mooi verhaal van de arbo-arts en het is geregeld.
  Eerder opstaan is beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Marjan: Er zijn hier geen parkeerplaatsen, ik bedoel: fysiek niet. Marburg is een zeer krap stadje. Onze binnenplaats is een rechtsvrije ruimte, waarover noch een arts noch de gemeente zeggenschap heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Lang zal ze leven, lang zal ze leven.

  Van harte gefeliciteerd Thamara!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De eerste een of twee dagen dat hier sneeuw valt is het ook een puinhoop op de weg. Daarna wennen de mensen er weer aan dat je anders moet rijden en dat het wat langer duurt. Vanmorgen vlak voor mij: een automobilist haalt nog snel een andere auto in, door de sneeuw, 50 m voor een stoplicht voor werk aan de weg dat nog op groen stond, op een kruising. Op die kruising boog tegelijkertijd een andere automobilist de weg op, zodat ze eventjes met zijn drieen naast elkaar reden. Haast? Nog niet wakker? Opzet? Domheid? Op wonderbaarlijke wijze is er geen aanrijding gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dank voor de felicitatie's, en Emigrant niet zo overdrijven hoor, Zilver is ook al heel wat ;)

  Gisteravond kwam ik uit min werk in een witte wereld terecht. Eng om te rijden maar zo rustig.. zo mooi. Dan lijkt het weer net alsof niemand haast heeft, Ik vind het wel gezellig zo.Ook al deed ik over de terug weg eens zo lang. Op een parkeerplaats ben ik nog even gaan voelen als ik zou remmen hoe mijn banden dan glijden en of ik dan het stuur moet loslaten of juist niet.
  Denk dat een slipcursus aan mij wel besteed zou zijn;))
  De file's in nederland gister van 900 km dat snap ik dan weer niet. Het gaat nog gekker worden de komende weken.. hoe vroeg moet men dan de deur wel niet uit gaan naar werk?
  Mantham moet over dijkjes naar zijn werk, waar amper gestrooid wordt, ik vind dat ook maar niets.
  Het wordt tijd dat het voorjaar wordt!!

  '
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Bob - Vandaag door omstandigheden al wandelend door een paar Nederlandse polderplaatsen bewogen. Niemand die de moeite deed om zijn stoep sneeuwvrij te maken, nergens zout op straat, wegen spekglad. Opvallend omdat er ook flink wat winkeliers tussen zaten die toch min of meer de klantvriendelijke plicht zouden moeten voelen om de boel voor de deur schoon te maken. Of ben ik nu zo ouderwets? In de sneeuw gisteren stond ik al te pekelen. En het resultaat was dat de opgang tot de voordeur keurig schoon was, net als de stoep. Kostte me twee handen strooizout en 1,5 minuut!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ojee, Ben ik toch iets vergeten; mijn stoepje schoon te maken...
  Ga ik dan zo maar ff doen. Zou het ook met badzout gaan ?
  Ouderwets Leo? Jij?.. hmm ja..ik denk het wel maar daarom een voorbeeld voor anderen.
  Ik ging pas met een vrijgezelle vriend uit en die heb ik er op moeten wijzen dat als hij een meisje vond dat hij dan de deur open moet houden voor dr, en haar jas over moet nemen enz..Kijk dat leerde ik van jou. Is dat ook ouderwets? Nou ik ga het mijn jongens wel voorhouden vanavond..ff tsjekken of ze dat allemaal wel doen!
  Straatje schoon houden!

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen