11 november 2010

Jongensdroom

De ultieme jongensdroom is om een uurtje deze sloop-bulldozer met knabbelaar te besturen.Sinds gisterenmiddag wordt tegenover ons kantoorgebouw een oud flatgebouw gesloopt. Plattenbau heet zo een gebouw hier, om aan te geven dat het goedkope bouwsels zijn met dunne platen als tussenmuren. De woningen zijn goedkoop om in te wonen, maar er valt niet veel mee te verdienen. Dus tegen de grond dan maar! Lelijker kan het in ieder geval niet worden.

Het is een hele belevenis. De bulldozer is een machtig apparaat, en van zo dichtbij krijg je dit niet vaak te zien. De eerste 10 minuten stond de hele afdeling voor het raam te kijken, en nog steeds leidt het erg af.

Als de geengageerde verslaggever die ik ben, heb ik de volgende dag meteen mijn nieuwe camcorder meegenomen, zodat jullie een beetje mee kunnen genieten.

(Druk op het symbooltje rechts onderin om de clip groot te bekijken.)


10 opmerkingen:

 1. Hier in de omgeving slopen ze ook op deze wijze. Ik was toch meer van de slinger en baltechieken. Een kraan die met zijn arm een grote stalen bal liet zwiepen en zo muren en vloeren kraakte. Binnen de kortste keren bleken betonnen constructies toch nog het minst opgewassen tegen dat geweld. Wat een genoegen om ze te mogen slopen. In Amsterdam ZO zag ik hoe ze een soort dragline met een enorme boor op het dak van de te slopen flatgebouwen neerzetten en dat ding vrat zich met een soort boor door de vloeren heen en wrikte en hamerde zo etage voor etage om. Die vloeren waren sterk genoeg om die machines te dragen. Geeft wel aan hoe goed die Bijlmerflats van vroeger gebouwd werden. Ultiem is de Amerikaanse methode natuurlijk...gaten boren, dynamiet er in en opblazen. Doet men in NL nog wel eens met een grote oude schoorsteen...ook leuk om te doen lijkt me....Alleen dat opruimen van die troep...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Ik zou dat ook weleens willen doen en ik ben niet eens een jongen.
  Een paar jaar geleden is ons oude huis afgebroken. Dat ging ook voor een deel met zo'n happer maar dan veel kleiner.
  Je krijgt wel mooier uitzicht als dat gebouw weg is. Of komt er iets nieuws?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben ik toch een positief denkend persoon. Ik bouw en restoreer veel liever. Als kind al met blokkendozen, later met Lego. Nu alleen nog in gedachten.

  De Wet van de Moderne Architectuur: waar iets wordt afgebroken komt altijd iets lelijkers terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is de laatste jaren ook flink wat voor de vlakte gegaan om er betere huizen en appartementen te bouwen. Dat slopen gaat redelijk georganiseerd en volgens mij heeft dat met de huidige afvalprijzen te maken. Als je het afval gescheiden aanlevert, dan is het goedkoper. Dus steen bij steen en hout bij hout. Dat scheiden is veel lastiger als je de hele zooi via dynamiet in elkaar laat ploffen. Dus wordt er met beleid gesloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Leo: Dat klinkt ook interessant. Dat dat apparaat niet door de vloer zakt. Bij het slopen hier krijg je ook sterk de indruk dat het allemaal niet zonder risico is. Als zo'n stuk beton van 3 bij 4 meter per ongeluk op de cabine van de bulldozer valt, dan is die daar niet op berekend. Dan helpt een helm ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Marjan: Ik weet niet of er iets nieuw komt. In ieder geval niet meer zo'n hoog gebouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Emigrant: Er zijn uitzonderingen. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Xiwel: Met dynamiet heeft ook nog wel een paar andere nadelen. Dat kun je niet overal doen, en het is ook behoorlijk moeilijk. Daar zijn mooie documentaires over op televisie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob: Jawel hoor, maar meestal is het niks. In de de hoofdwinkelstraat van Frankfort zijn de laatste jaren drie grote gebouwen neergehaald, trieste blokkendozen uit de jaren zestig. Dit was de kans om eens wat behoorlijks neer te zetten, maar nee: drie net zo onbenullige prutsgebouwen ervoor in de plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Emigrant: In Erfurt is het ook vaak huilen met de pet op. Het heeft zo een mooi oud stadscentrum, maar alles wat er nieuw tussen gekwakt wordt, doet daar afbreuk aan.

  BeantwoordenVerwijderen