22 november 2010

Waarschuwing voor terrorisme

In de Duitse media wordt sinds een paar weken gewag gemaakt van geplande terroristische aanslagen. Informanten bij Al-Qaida berichten over twee konkrete plannen: een aanslag op de Reichstag in Berlijn en een aanslag op een onbekende plek "in een grote stad waar veel mensen samenkomen". De tweede aanslag lijkt zich te richten op een Weihnachtsmarkt.

De media zijn in rep en roer, eindelijk zijn er weer spannende verhalen. De verantwoordelijke minister probeert ze te sussen en in toom te houden. Geheel terecht zoals de trouwe lezer van dit blog weet, omdat andere gevaren vele vele malen groter zijn, zoals bijvoorbeeld in het verkeer (4.000 doden per jaar) of door de griep (meer dan 100.000 doden per jaar).

Waarom is dan de angst voor terrorisme toch zo populair? Ik ga bij mezelf te rade. Zelf wordt ik ook onwillekeurig gegrepen door de verhalen in de krant en de berichten op de radio. En ik ondervind dan het zelfde aangename gevoel dat ik bij een griezelfilm heb: LEKKER GRIEZELEN. Lekker griezelen betekent: bang zijn voor iets dat spectaculair is en gevaarlijk, maar waarvan je weet dat je er zelf niet mee in aanraking komt. De alarmsystemen van je lichaam worden weer even doorgecheckt, een lichte steiging van het adrenaline-niveau doet het bloed aangenaam tintelen, de vecht- of vlucht reflex wordt aangesproken, maar aan het einde van het liedje zit je nog steeds in je comfortabele luie stoel met de zekerheid dat je nooit echt in gevaar bent geweest.

Dat is allemaal goed en wel, tot zover is er dus niets aan de hand (behalve voor de weinige ongelukkigen die wel slachtoffer van een aanslag zijn geworden). Waar zit hem dan het probleem? Het echte probleem van terrorisme is niet het fysieke gevaar dat van de aanslagen uitgaat. Het echte probleem is drie-ledig:
1 - Overmand door hysterische angst gaan regeringen (niets menselijks is een ambtenaar vreemd) toegeven aan de eisen van terroristen. Als is het maar om de bevolking rustig te houden.
2 - De regerende politieke partij maakt van de gunstige gelegenheid gebruik om zijn macht over de bevolking te versterken.
3 - Er wordt onnodig veel geld uitgegeven aan extra veiligheidsmaatregeln. Geld dat beter voor andere doeleinden gebruikt had kunnen worden.

Tot zover het gezonde verstand. En dan nu, terug naar de hysterie.

P.S. Het sneeuwt.

32 opmerkingen:

 1. Eind november, dan gebeurt het, nietwaar? Dat kwam partijpolitiek zeker het beste uit. En nog niet schadelijk voor het Weihnachtsgeschäft.
  Openbaarheid helpt heel goed tegen terrorisme. Dus leg de plannen maar op tafel excellentie, met de namen erbij. Dan weten we tenminste zeker dat op 27 november de Reichtstag niet wordt opgeblazen. Maar nee, zulke plannen zijn er natuurlijk helemaal niet.
  Als ik terrorist was zou ik in alle stilte een bom plaatsen in bus 10 in Marburg. Geen kaartje erbij doen, en natuurlijk wel zelf op tijd uitstappen. Bus 10 moet het zijn; die enkele keer dat ik zelf met de bus ga neem ik altijd bus 9.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben eigenlijk in de veronderstelling dat zulke plannen er wel zijn. Er zijn veel mensen die plannen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ploink....ik kom voor het eerst via twitter op dit log.
  Al Qaida heeft wel een kans gemist in Nederland afgelopen zaterdag. Grote groepen mensen stonden dicht op elkaar gepakt op pleinen te schreeuwen om cultuur.

  Overigens vraag ik me wel af hoe media en overheid wel om zouden moeten gaan met echte of vermeende terrorismedreiging.
  1- niets doen en niets schrijven
  2- even snel alle onrecht de wereld uit helpen
  3- bidden tot Allah met de vraag of hij de terroristen tot een ander inzicht wil brengen
  4- in het geheim preventief bezig gaan met spionage, infiltratie, stille diplomatie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe zouden de media wel moeten reageren? De media reageren nu zoals een op winst gericht bedrijf reageert: ze publiceren verhalen die zo veel mogelijk mensen aanspreken en die nog genoeg waarheidsgehalte bevatten opdat ze niet aangeklaagd kunnen worden.

  De media die wel passend reageren, dwz bezonnen en met feitelijke informatie, zijn er ook. Maar die worden natuurlijk niet opgemerkt, het is een cirkelredenering.

  De media zijn er niet om de problemen op te lossen. Maar ze zijn er ook niet om de problemen te vergroten en nieuwe problemen in de wereld te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar zodra zo’n plan openbaar gemaakt wordt, Bob, is het niets meer waard. Dus laten ze het niet zien? De vele andere plannen die zeker ook nog bestaan zijn niet bekend en daarover hoeft dus ook niet geklept te worden.

  De media zouden hun kop moeten houden over dit soort dingen, maar dat kunnen ze niet. De kijkers/hoorders zouden schouderophalend de knop om moeten draaien, maar nee. dat kunnen ze ook niet.

  De overheid moet inderdaad aan de gang met spionage, infiltratie, stille diplomatie. De Duitse overheid is daar al lang mee bezig en ik heb een redelijk vertrouwen in haar activiteiten. Hoe goed Nederland daarin is weet ik niet. Buitenlandse Zaken heeft juist weer een heleboel posten in het buitenland gesloten. Om geld te sparen natuurlijk.

  Goed of niet, het zal toch nog wel een paar keer knallen. Niet ieder onheil kan afgeweerd worden. En alleen al statistisch gezien zal Duitsland wel een keer aan de beurt komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat een plan al ongevaarlijk is op het moment dat de opsporingsambtenaren het kennen. De reden dat ze het niet willen openbaren, is waarschijnlijk dat ze de daders lang genoeg in de gaten willen houden totdat ze ze op kunnen pakken. Daarom doet de politie toch ook het liefste geen uitspraken over een lopende zaak?

  Voor de rest mee eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vijf vrienden van mij zijn gedood bij een islamitische terroristische actie,misschien dat de schrijver het lekker spannend vindt, zolang het anderen zijn die kapotgeblazen worden, ik wil wel weten wat er in de planning van die terreuridioten zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De bedoeling van aanslagen is om de mensen bang te maken. Maar uiteindelijk doen de media dat beter door de doomscenario's flink op te blazen. Als de mensen laconiek zouden reageren met: 'Nou dan zijn we toch een paar dagen eerder in de hemel.', dan is er voor een terrorist geen lol meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De bewoners van London vond ik tijdens de terreur van de IRA indertijd bewonderenswaardig; wanneer was het, twintig, dertig jaar geleden? Er waren overal contrôles en er ging ook wel eens een bom af, maar de mensen waren geduldig en laconiek en lieten zich door die dreiging niet van de wijs brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Laut BILD sterben die Deutschen entweder durch einen Terroranschlag oder aber durch den Terrorwinter, der dieses Wochenende in Deutschland Einzug halten wird...

  Was mir allerdings mehr Angst macht als ein moeglicher Terroranschlag, sind die Plaene zur Vorratsdatenspeicherung und der Aufruf zum Denunziantentum durch den Berliner Innensenator Ehrhart Koerting.

  Geschichte wiederholt sich!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Anoniem: Een kennis van mij is onthoofd door terroristen in Pakistan. Enkele kennissen van mij zijn zwaar gewond/ gestorven bij verkeersongevallen. Nog meer zijn gestorven aan ziektes. Ik weet niet precies wat dat aan de inhoud van het verhaal verandert. Tenzij je natuurlijk gewoon zit te trollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob: Kan je bij blogspot ook de IP-nummers van reageerders nazoeken om te zien of hij of zij andere berichten onder andere namen heeft geplaatst?

  Juist met zo'n anoniem ding kan dat wel eens handig zijn. 5 lijkt me erg veel tenzij zijn of haar vrienden in Mumbay wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zur Sicherheit! 2 Bomben an einem Ort sind unwahrscheinlich, deshalb sollte man stets selbst eine dabei haben:
  Wir haben keine Angst

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bommen plaatsen is nu typisch iets voor mensen die te laf zijn om de confrontatie met de gevestigde macht aan te gaan. Heden ten dage zijn het Al Qaida of soortgelijke malloten, we hebben de IRA gehad, het UDF, in Spanje kenden ze jarenlang de ETA-terreur. Lieden die burgerdoelen treffen om hun wonderlijke zucht naar rechtvaardigheid te stillen. Nu worden de Duitsers bedreigd. Maar indirect ook de Nederlanders. Als je namelijk de grote Kerstmarkten op de agenda zet is de kans aanwezig dat je ook heel wat Hollanders treft. De vraag is uiteraard wel, waarom zou je dit willen doen dan? Is voor die baardmannen de bratwurst onacceptabel heidens gedrag? Is Gluhwein iets wat echt niet meer kan? Het lijkt me zinnig om goed te onthouden wie je een kunstje flikt en dan keihard terug te slaan. Niet met straaljagers dit keer, maar ook met bommen. Het moet toch een keer uit te bannen zijn zou je denken....IK ben er binnenkort weer. Wat is nu de grootste bedreiging? De bommen of de sneeuw, ik ben er nog niet uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat veel mensen in Nederland maar niet willen zien is dat de maatregelen die de privacy beperken weliswaar op dit moment niet zoveel schade berokkenen, onder het motto "ik heb toch niets te verbergen", maar dat de volgende regering of degene daarna, of een bedrijf of concern dat in opdracht van de overheid werkt en meer naar de aandeelhouders kijkt als naar de rest van de bevolking, deze gegevens voor van alles en nog wat kan gaan misbruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bob, die sogenannte Vorratsdatenspeicherung ist eines, das geforderte und gefoerderte Denunziantentum ist das andere.

  Die meisten von geben gerne ihre persoenlichsten Daten preis (Social Networks, Gewinnspiele, Umfragen, Kundenkarten usw). Die groesste Gefahr ist aber das Bespitzeln und Anschwaerzen der Nachbarn (siehe Stasi, siehe auch Drittes Reich). Und auch die Niederlaender sind dabei ganz gross (Meld misdaad anoniem). Hier liegt der Hund begraben. Jeder kann, darf und soll das wenige, dass der Staat noch nicht rausfindet, melden. Und was das bei jemanden anrichtet, der zu Unrecht verdaechtigt wird, kann sich jeder selbst ausmalen....

  Geschichte wiederholt sich!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De geschiedenis herhaalt zich niet in Nederland, want wat in Duitsland gebeurt is, dat kan nooit in Nederland gebeuren, want de Nederlanders zijn heel anders als de "Moffen"!

  * krabt zich op het achterhoofd *

  En dan nu: winterbanden!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Laat, Bob, laat! Zet je ze er zelf op?
  Nu je een nieuwe auto hebt moet je zeker ook weer nieuwe winterbanden. Niets past ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Moet je de winterbanden weer in NL ophalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Bob - Elke stap die je zet op Google geeft bepaalde overheden inzage in wat je doet, denkt, schrijft of van plan bent. Althans zo wordt het verwerkt. Privacy??? Hoezo?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Leo: Niet als je dat niet wilt. Je neemt dan een account bij Google, en stelt in dat je geen zoekgeschiedenis wilt laten opslaan. Dat doe ik tenminste. Dat resulteert wel in minder geoptimeerde zoekresultaten, maar ik denk dat ik daar mee kan leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bob, das 'Geschichte wiederholt sich' bezieht sich auf Mofrika, denn die Deutschen haben immer noch nichts aus ihrer Vergangenheit gelernt, und sie werden es auch nicht lernen. Dazu muessten sie sich naemlich erst einmal mit der Vergangenheit auseinandersetzten statt sie unter den Teppich zu kehren.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. In ieder geval is terrorisme goed voor mijn blog-bezoekersaantallen. Ik heb het niet expres gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Mendian: Of de geschiedenis zich in Duitsland kan herhalen, daarwaag ik geen voorspelling aan. Mijn gevoel is dat dat niet zo snel gebeurt. Er is in Duitsland veel meer weerstand tegen inbreuk op de privacy als in alle andere landen. In Nederland ben je snel een aansteller als je daar iets over zegt, in het beste geval halen de mensen hun schouders op.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Bob - Zodra je tags plaatst en de kop terrorisme, weten de zoekmachines je te vinden. Dat je dan meer bezoekers trekt is niet zo gek, ook alle reageerders zijn nu op de korrel genomen door de Duitse veiligheidsdiensten...zoals ik door het Vatikaan....

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Gisteren eind van de middag even snel met de fiets naar de Kudamm. Normaal gesproken is het op dit tijdstip van de dag is een levensgevaarlijke onderneming daar met je fietsje rond te rijden. Nu waren er ineens veel minder auto's, het leek ineens niet meer zo gevaarlijk.

  Van Wittenbergplatz naar de Kudam lopen, normaal gesproken zijn er gigantisch veel mensen onderweg. Ook het KaDeWe is altijd enorm vol op dit tijdstip. Gisteren dus niet, het was bijna heel ontspannen, als je niet op de ik weet niet hoeveel politieagenten let.

  Als het altijd zo heerlijk rustig is, mag er van mij wel vaker Terrordrohung zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het tweede voordeel van de terrorismedreiging. Wie heeft er nog meer?
  1 - meer lezers
  2 - minder mensenmassa's in Berlijn

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Binnenkort weer even in Aken, zou het daar ook minder gezellig druk zijn dan? Ik geloof er niks van...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Er zijn honderden, zo niet duizenden Weihnachtsmärkte in Duitsland. Daarheen gaan is dus gewoon Russisch roulette. De terreurdreiging verhoogt de spanning.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Voor uw veiligheid: steeds zelf een bom meenemen. Twee bommen op dezelfde plek is zeer onwaarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen