1 december 2010

Watjes!

Dit noemen jullie "snijdende kou"?


Dan moet je deze weerkaart eens zien (dit zijn de MAXIMALE temperaturen):


Ik zit een beetje links onder het midden, tussen het blauwe en het donkerblauwe gebied.

Vanochtend stond de buitenthermometer van de auto op -11 graden. Waar ik werk, was het -12 toen ik aankwam. Ondertussen is de temperatuur gezakt naar -14. Er staat een lekkere oosten wind. Als je buiten loopt, heb je het gevoel in een vriescel te zijn waar iemand de deur open heeft laten staan zodat het hard tocht. De sneeuwvlokken zien er anders uit bij deze temperatuur: ze zijn kleiner, ze zien er uit als kleine glasscherfjes en ze glinsteren. Van daar misschien de Duitse naam voor dit weer: "klirrende Kälte".

Onderweg waande ik me in Siberie. Stuifsneeuw waaide over de weg en belemmerde het zicht. Wij vertrekken iedere dag om kwart over zes met de carpool, dus donker was het ook. Als ik nu naar buiten kijk, dan waait de sneeuw horizontaal langs mijn raam. Het koude weer klinkt ook anders. De sfeer buiten is anders. Je wordt weer even met je neus op het feit gedrukt hoe geveoelig je bent voor de machten van de natuur. En tegelijk krijg ik weer bewondering voor al die slimme mensen die voor ons het comfort van de beschaving hebben uitgevonden.

Vorige jaar begon de winter ook zo. Het is toen maandenlang om de -10 graden geweest. Ik heb er geen behoefte aan dat zich dat herhaalt, maar ja, wat kun je doen tegen de globale klimaatverandering? Ja, de globale klimaatverandering. Ik weet dat het eigenlijk warmer wordt, maar ik garandeer je zonder het na te zoeken dat er iemand is op internet die bewijst dat de koude winters ook een gevolg zijn van de opwarming van de aarde.

11 opmerkingen:

  1. Watjes....!, dat zal misschien wel maar, maar....wij zijn niets gewend. Duitsers weten niet beter. Voor ons is dit heel erg koud, zeker zo vroeg in de winter. Ik had de mutsen en sjaals nog niet eens opgezocht, dat lag allemaal nog op de zaak op zolder.
    Ik heb vandaag voor het eerst van mijn leven met van die kunststof kinderwanten aan auto gereden.

    En natuurlijk meteen weer schaatsgekte, elfstedenkoorts, een run op schaatsen in de winkels, eerste wedstrijden op natuurijs zijn alweer gereden. Mijn dochtertje mopperde al op de vogels die midden in een sloot waar de kinderen vaak schaatsen in een wak zwemmen.

    Ook zonder bewijs had ik je geloofd. Het maakt niet uit of het kouder wordt of warmer, natter of droger, of het harder gaat waaien; het komt hoe dan ook door het broeikaseffect en zo niet dan toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. NB:
    HEB JE DIT GEZIEN? (CAPSLOCKWEDNESDAY!)
    http://www.marvindereuver.nl/blogspot-oudzeikwijf/

    mlrt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schaatsen, dat mis ik. Leuk interview met OZ!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je vergeet de 2de pagina van 702, daarop staat windkracht 7 tot 8 voor het gebied waar ik woon. Dat is een stuk snijdender dan de windkracht 5 over Thüringen. De gevoelstemperaturen liggen daarmee wat dichter bij elkaar. -24 voor Erfurt-Bindersleben en -16 voor Alkmaar.

    Maar uit ervaring weet ik ook dat de gevoelstemperatuur vooral te maken heeft met luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is hier aan zee tussen 70 en 100%, maar bij oostenwind gelukig wat lager. Het kan hier dan zelfs 50% worden. Bij landklimaat is de luchtvochtigheid vaak de helft en daarmee voelt het minder koud aan. Zelf heb ik een tijdje 's winters ten zuiden van Chicago gewerkt. Overdag kwam de temperatuur een paar weken niet boven de -20 celsius. Maar met een luchtvochtigheid van 20% was dat prima te doen. Ik vond er de zomers van +35 in de schaduw een stuk vervelender.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Xiwel, bedankt voor verfijning. Dat het in Nederland harder waait wist ik wel, maar dat wilde eigenlijk een beetje onder de tafel moffelen.

    De luchtvochtigheid speelt inderdaad een grote rol. Ik weet niet wat hier de luchtvochtigheid op het moment is, maar ik weet wel dat als er mist is, dat de kou dan echt vervelend wordt. De lijkt dan dieper door te dringen.

    Oh, het internet staat voor niets:
    klik
    Aktuele temperatuur Erfurt: -11
    Gevoelde temperatuur Erfurt: -22
    Relatiev vochtigheid: 91%
    Wind: 35 km/h = windkracht 5

    (Ik werk niet in Erfurt. Hier zitten we 200 meter hoger in het Thüringer Wald.)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ach, dan hebben we in Marburg een beschaafd tussenweertje. Wind 24 km/h, -7, gevoeld -16 volgens het bericht. Dat laatste kan ik niet bevestigen: het viel nogal mee zoëven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het lijkt wat op een wedstrijd NL-D, dit keer over wie het nu wel het koudste had/heeft. Dan zou je toch even naar Polen moeten kijken, waar de temperaturen ergens boven de min dertig graden laten zien, de wind stormachtig (WK-11) is en het openbare leven niet meer draait. Of kijk eens in Engeland, waar met name de oostkust begraven ligt onder de sneeuw. Tuurlijk is het bij ons koud, in Duitsland wellicht nog een graadje erger als in NL, maar dan nog. Het is allemaal wat eerder dan we gewend waren, maar vorig jaar in december was het ook al hartstikke koud. Nieuw? Nee, want 30 jaar geleden was het in november soms al erg koud, spiegelglad en wit. Het zal zeker van doen hebben met de klimaatverwarming, maar wellicht is die toch niet zo heftig als Groenlinks actieleugenaars ons al jaren willen doen geloven. De natuur is grillig, die doet wat het wil...en wij mensen maar een tamelijk marginale factor als de zon een keer niest of hoest. Voorbereiding op een strenge winter is nodig. Overdreven verwachtingen over Zandvoort in de tropen niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Leo: Alles is een wedstrijd, en verkopen moet je, Dat zijn de twee grundlegende Wahrheiten van het leven. Polen doet niet mee, omdat hier niemand uit Polen komt. Anders hadden ze inderdaad glansrijk gewonnen. In Polen was het van de week -33 graden, en er zijn meedere daklozen doodgevroren.

    In Marburg heeft onze stiefdochter een dakloze uitgenodigd om bij haar (in de woongroep) te douchen. Dat vind ik nou bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de bergen waar ik van kom vroog het destijds 6 maanden p.jaar dat het kraakte. -20 en zo. Maar omdat het niet waaide, en niet vochtig was, was dat prima te doen. Je kon met een dikke trui naar buiten om het maar zo te zeggen. Ik heb het dan ook nog nooit zo koud gehad als in NL, met die helse siberische wind. Eerst dacht ik dat ik me dat verbeelde, tot mijn jeugdvriendin (die van de foto weet je wel) op bezoek kwam. Ook zij kon het niet geloven, terwijl ze toen nog in de bergen woonde.

    Ze zeggen gevoelstemperatuur -15? Vergeet het! Eergisteren was het gevoelstemperatuur -30!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sinds gisteren is het hier Frans bergweer: wel koud, maar windstil en zonnig. Perfekt winterweer!

    BeantwoordenVerwijderen