29 september 2011

De piraten

In Berlijn heeft een nieuwe jonge politieke partij een gigantisch succes behaald bij de verkiezingen: van niks op 8 procent. Dat is meer dan de FDP en de Grünen bij elkaar. De Piratenpartei is jong en fris en alternatief en leuk, maar er is een probleem: ze hebben geen verkiezingsprogramma. Afgezien van het feit dat ze voor "vrij" internet zijn zonder censuur, en dat er zoveel mogelijk "gratis" moet zijn op datzelfde internet - de wortels van de partij zijn verstrengeld met de inmiddels illegale downloadsite Pirate Bay - weten ze zelf niet precies wat ze nu eigenlijk willen. Des te minder weet de kiezer wat de bedoeling is. En toch kiest hij ze.

Ondanks dit gebrek aan het inhoud is het verkiezingssucces een goede zaak. De piratenpartij is namelijk een typische protest-partij, waar die mensen op stemmen die genoeg hebben van de zittende politici. Mensen die vinden dat de partijpolitiek te zeer verroest is, dat de dames en heren in de politiek er alleen aan zijn geinteresseerd om zo lang mogelijk aan het pluche te blijven kleven, en dat voor de politici het middel politiek belangrijker is geworden dan het doel: het verbeteren van de samenleving. Meestal springen de extreme partijen als de NPD in dit kiezersgat. Nu is het de piratenpartij, en dat is toch een stuk beter.

Ik moet denken aan een uitspraak over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Je kiest niet voor een kandidaat omdat je zijn verkiezingsprogramma hebt gelezen en rationeel hebt besloten dat je je daar het beste in kunt vinden in vergelijking met de andere kandidaten, maar je kiest de persoon waarin je gevoelsmatig het vertrouwen hebt dat hij het land kan regeren.

16 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat we spoedig helemaal geen regering meer hebben. In België gaat dat ook heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Belgie gaat het goed? Zeg dat niet tegen een Belg! Ik kan het nu niet meer vinden, maar de Drs. heeft eens uit de doeken gedaan wat er allemaal mis is in Belgie, en dat was niet mis, om met zijn woorden te spreken.

    Nichtsdestotrotz ben ik het met je eens dat het een land heel goed doet om een tijdje zonder regering te zijn. De taak van de regering is immers alleen maar om wetten en regelingen te veranderen, en nieuwe te bedenken. En we zullen het best overleven als alle regels en wetten een tijd lang blijven zoals ze zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zag en hoorde ook over dat fenomeen. Of het iets toevoegt? Ik denk het niet. NL kende ooit de Boerenpartij, de Provo's, Kabouters en zo meer. Allemaal bedoeld voor mensen die de gevestigde politiek niet zagen zitten en dus maar 'tegen' stemden. Koot en Bie hebben er ooit nog eens een persiflage over gemaakt. Zonde van de stemmen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is geen weggegooide stem. Iemand die op zo'n fantasie-partij stemt geeft aan zich nog wel voor politiek en democratie te interesseren, maar hij vindt zijn ei niet bij de gevestigde partijen. Dat is iets anders dan niet te stemmen of balnco te stemmen.

    Een ding voegen de piraten toe, namelijk de manier waarop ze politiek bedrijven. Zij maken echt gebruik van internet, organiseren echte online-debatten waar je direkt aan deel kunt nemen bijvoorbeeld. Er is echter ook al meteen een zwak punt: er zijn maar heel weinig vrouwen bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het grote stemmenaandeel van de Piraten zou een rood-groene meerderheid kunnen verhinderen. Dan komt er weer een zwart-gele regering, wat God verhoede, of een rood-zwarte, wat in crisistijden misschien sowieso het beste is. De Piraten hebben dus wel degelijk veel invloed, maar vermoedelijk niet zoals ze dat zelf bedoeld hadden - áls ze iets bedoeld hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben net weer terug van paragliding op de Wasserkuppe. Vier vluchten gedaan van 350 meter, wat een goede oogst is. Om half een waren we klaar, maar toen moesten we nog twee uur wachten op de leraar die mijn vluchtenboekje moest aftekenen. Er waren vandaag ongelogen een paar duizend bezoekers op de Wasserkuppe, en zo groot is die berg nou ook weer niet. Ik ben vanmorgen om 5 uur opgestaan, heb twee uur auto gereden, gevlogen, gewacht en toen weer twee uur terug gereden. Boven op de berg was een stroperige file, die ontstaan was doordat een paar honderd mensen hun auto verkeerd geparkeerd hadden zodat het verkeer er niet meer goed door paste. Ik ben dus goed gaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben naar het Hessenpark geweest, een soort openluchtmuseum, waar het ook flink vol was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Testje om te zien of ik nu weer een reactie kan plaatsen. Schijnbaar is er iets aangepast in het IE-cooky-beleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een paar keer een discussieprogramma gezien met zo'n figuur die een piratenhoofddoek droeg. Moest er wel om lachen, maar vond de discussies niet echt aantrekkelijk en ben dus doorgerzapt.

    Probleem zit er in dat een land veel heeft aan goede bestuurders. Nadeel van goede bestuurders is dat ze nogal onopvallend hun werk doen. Werk dat door alle inspraak en bureaucratie vaak pas na jaren effecten oplevert. Vervolgens raakt de media de belangstelling kwijt voor deze saaie goede bestuurders en komen er partijen en personen die die media-aandacht veel effectiever trekken. De Boerenpartij was zoiets, net als later de LPF/Fortuyn en Wilders/PVV of in Duitsland Die Linke en nu de Piratenpartij.

    En ze kunnen die aandacht trekken omdat ze nog nooit in de positie zijn geweest om echt te besturen en dus goede afwegingen te maken waarop ze worden afgerekend.

    Wat Emigrant zei, dat ze het politieke landschap versnipperen is in NL al een flinke tijd een probleem. We hebben hier inmiddels 4 partijen nodig voor een meerderheidregering. Al die 4 willen hun kiezers behouden en plezieren en uiteindelijk wordt zo'n regering totaal niet daadkrachtig. Duitsland is ook al een tijdje onderweg naar die situatie en zo'n Piratenpartij helpt daar (onbewust?) aan mee.

    België is toch een hele andere situatie. Door hun federale systeempje van maar 3 deelregeringen hebben ze eigenlijk geen federale redering meer nodig. Het gaat er zeker redelijk goed en mogelijk was het er iets slechter gegaan als ze het agelopen jaar wel een federale regering hadden gehad. In België zijn er wel rond het jaar 2000 flink wat partijen met elkaar gefuseerd onder druk van het Vlaams Blok/Belang. Dat effect heeft de LPF of de PVV hier nog niet opgeleverd. Ik hoop er wel op, want zie het verschil tussen GL, D66 en het progressieve deel van de PvdA vrijwel niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De vraag is dus of de piraten-kiezer kritisch en geinformeerd is en de zittende politiek partijen afwijst vanwege hun (wan-)prestaties en machtspelletjes, of dat hij kortzichtig en sensatiebelust is en de goede maar saaie bestuurders verwerpt omdat die weinig van zich doen spreken.

    Voor mij is de Piratenpartij baarlijke nonsens. Ik vind het ultiem belachelijk om op basis van 1 of 2 anarchistisch internet-ideeen een politieke partij op te richten. Nu ze echter totaal tegen mijn verwachting in een kiezerssucces hebben behaald, iets wat zich volgens mij buiten Berlijn niet gaat herhalen, is mijn conclusie dat het altijd nog beter is dat de protest-kiezers deze partij kiezen dan bijvoorbeeld de PVV.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Bob - Los van alle mogelijk politiek correcte afwegingen, wat weet jij van en over de PVV en waar deze partij voor staat? Even los van de hoofddoekjesverboden waar men zich sterk voor maakt heeft men een vrij brede agenda. Zo is het standpunt over Griekenland vrij stevig, kan van veel van de zittende partijen niet zeggen. Aan de andere kant van het spectrum zit de SP. Veel van de agendapunten lijken op die van de PVV. Men is sociaal voor het eigen volk, wat minder voor alle nieuwkomers. Die overeenkomsten zijn er en dat maakt het voor mij erg interessant om te volgen. Wilders en Roemer zijn charismatische figuren die aardig zeggen waar het op staat. Versplintering is in ons land iets van alle tijden. Voor de fusie van het CDA waren er n.b. drie partijen meer die op basis van de Bijbel politiek bedreven. Er is een partij voor de dieren, er is een partij die zichzelf Democratisch noemt maar vervolgens andere meningen wil afnemen en elk eigen principe heeft verkwanseld. Kortom, in de diversiteit zit ook een beetje het Nederlandse denken door de decennia heen. Bij soimmige gemeenteraadsverkiezingen komen soms wel 30 partijen op. Voor iedere Nederlander wel wat wils. Een priatenpartij of wat daar voor doorgaat, zal zeker ook in ons land el ergens bestaan. Net zoals een Krakerspartij en zo meer...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Leo: Voor Duitsland is het veel verrassender dan voor Nederland, zo een anarchistische partij. In Nederland zou een Piratenpartij waarschijnlijk niet veel stof doen opwaaien, Nederlanders zijn sowieso meer een stelletje ongeregeld ;-)

    Dat de PVV OOK redelijke standpunten voorstaat, wil ik niet tegenspreken. Het zou ook wel erg moeilijk zijn om alleen maar extreme standunten te hebben. Het zijn die paar standpunten die voor mij de doorslag geven

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Bob - Elk gevolg heeft altijd een oorzaak. En zoals de piratenpartij het gevolg is van een stuk onvrede over beknotten op internet of zoiets, is in ons land bevoordeling van nieuwkomers en voorbeelden van intolerantie aan de kant van juist deze groep t.a.v. het gastland oorzaak geweest voor veel onvrede onder de autochtone bevolking. Onvrede die dan over links of rechts zijn weg zoekt en vindt. SP en PVV groeien niet voor niets als kool. Extremisme is de Nederlander vreemd, maar als hij dat wel aantreft tegenover zich zoekt hij een uitweg voor zijn boosheid. Dus, anders dan velen, vermoord ik de boodschapper niet, maar kijk vooral naar de oorzaken en het gevolg...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een van de oorzaken van de PVV-sfeer in Nederland en de piraterie in Duitsland is ook de teloorgang van het onderwijs. Als de mensen steeds minder ontwikkeling meekrijgen lopen ze ook sneller een rattenvanger achterna.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Emigrant - Of geloven ze eerder de voorgangers die haat zaaien richting anders denkenden. Opleiden, opvoeden en waar nodig oppakken is het beste devies. Helaas wordt het maar zelden toegepast. We voeden niet meer op, we leiden niet meer op, en we pakken al helemaal niet meer op en leveren de straat en alle goedwillenden zo over aan de piraten, terroristen en linkse anarchisten die elk land rijk is...

    BeantwoordenVerwijderen