De preek begon goed. Ik parafraseer:
"Lasst und 30 Jahre zurückdenken, in das Jahr 1981. Als die Menschen noch von Stacheldraht und Wächter umgeben waren. Wer hätte gedacht daß das alles in 10 Jahre nicht mehr sein würde? Oder lasst uns noch ein Stück weiter zurückgehen, 70 Jahre, in das Jahr 1941. Wer hätte gedacht daß das 1000-jährige Reich 4 Jahre später in Schütt und Asche liegen würde? Die Menschen hier haben eine braune und eine rote Diktatur ertragen müssen."
Ja, de mensen hebben hier twee dictaturen na elkaar moeten verdragen. Daardoor zijn ze als volk murw gebeukt en hebben niet het zelfbewuste optreden van de verwende mensen uit andere omstreken, die al vijftig jaar lang vrij zijn. Die mogen zeggen wat ze willen en naar wie ook geluisterd wordt als ze iets zeggen (binnen bepaalde beperkingen natuurlijk). Het is net als met kinderen. Een kind dat goed en vrij wordt opgevoed wordt een zelfbewuste en zekere volwassene. Een kind dat geterroriseerd en geknecht wordt, wordt later onzeker, verlegen en denkt dat iedereen een vijand is. Dit is de reden voor het feit dat de "Ossi's" in de ogen van de "Wessi's" een zielig, humorloos, angstig en volgzaam volkje zijn. In plaats van gepast respect voor hetgene dat ze hebben meegemaakt, oogsten ze lacherigheid en minachting.
Is dat zo, lacherigheid en minachting? Ik ben maar zelden in de ex-DDR, maar hier in mijn omgeving maak ik genoeg mensen mee die uit dat gebied afkomstig zijn. Tien jaar geleden werd daar nog de aandacht op gevestigd, zo in de trant van: Hij is een beetje eigenaardig, maar ja, het is ook een Ossi. Tegenwoordig merk ik daar niets meer van. Er is een punt bereikt dat het niet meer belangrijk gevonden wordt dat iemand Ossi is.
BeantwoordenVerwijderenMaar hier zien we natuurlijk alleen de flinke werknemers, wier integratie goed gelukt is.
Fuer die einen sind es die Pfaelzer, Ostfriesen, Limburger .... fuer die anderen muessen die 'Dunkeldeutschen' herhalten.
BeantwoordenVerwijderenIch denke, dass es weniger mit der Ex-DDR zu tun hat, sondern einfach mit der Tatsache, dass die Menschen dort anders sind/waren.
Ich erinnere hier gerne an die in den 80ern so beliebten Ostfriesenwitze. Auch das Verhaeltnis Frankreich/Belgien oder Niederlande/Belgien darf nicht fehlen. Oder, um in den Niederlanden zu bleiben: Staphorst, Rijssen und URK!
Jede Region frotzelt ueber seine Nachbarn, aber im Grunde haben sie sich doch irgendwarum gerne ;-)
Toen ik in 2000 nog in die voormalige DDR rond reisde viel het me op dat de mensen er zo mogelijk nog aardiger waren in de omgang dan de Wessies. Men zat net in de omslag, wachtte nog wat te veel op de hulp uit het westen, maar vooral in de industriele omgeving was men wel blij met alles wat er werd geregeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Wel was er nog een hoop trots bij sommigen op wat ook in de DDR was bereikt. Al reed men wel graag in auto's die wij zo normaal vonden, maar voor een ossie pure luxe. Hoe het er nu is? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Maar in een jaar of 22 gaan ontwikkelingen vast daar ook snel, net zoals ik dat meemaakte in andere vmlge oostbloklanden.
BeantwoordenVerwijderenVorig jaar fietste ik een stuk door Thuringen (niet ver van de oude grens). Ik vond de mensen over het algemeen vriendelijk, maar niet erg toegankelijk. Ik merkte zowiezo in Duitsland dat echt een praatje maken zeldzaam was. Ben je in Engeland of Schotland continu in gesprek met de een of ander. In Duitsland wordt je keurig geholpen. Af en toe een vriendelijk woord. Maar daar blijft het vaak bij.
BeantwoordenVerwijderenMaar wat mij wel opvalt: Ik werk als vrijwilliger op Schiermonnikoog als natuurgids zomers. En daar zijn de Duitsers anders. Als ze merken dat je Duits spreekt, maken ze heel graag een praatje, en zijn ze over het algemeen erg vriendelijk.
@Emigrant: Een Ossi moet bewijzen dat hij het waard is om normaal behandeld te worden. Dat is een typisch kenmerk van minderheden die gediscrimineerd worden. Hessen grenst aan Thüringen, en daarom is er meer uitwisseling. En zoals we weten verdwijnt de vreemdelingenhaat/ de gefronste wenkbrouwen zodra als je meer met ze in contact komt.
BeantwoordenVerwijderen@Mendian: Genau. So wie die andere Gruppen die du erwähnst werden auch die Ostdeutschen auf einer bestimmten Weise diskriminiert. Denke nur an de offiziellen (!) Gehalts- und Unterstützungs-Unterschiede.
BeantwoordenVerwijderen@Bart: Een Duitser stelt prijs op afstandelijkheid met vreemden. Iemand die te snel familiair wordt, die wordt bijvoorbeeld "distanzlos" genoemd. En dat is een officieel symptoom van verschillende psychische storingen. Kein Witz!
BeantwoordenVerwijderen@Leo: Als de hele wereld jouw complete geschiedenis van 40 jaar probeert kapot te praten, dan ontstaat er natuurlijk een soort eigenwijze trots en koppigheid. Zie ook "Ostalgie".
BeantwoordenVerwijderen