14 september 2011

Rüpel-Republik Deutschland

Ein schöner Artikel namens "Rüpelrepublik Deutschland" steht diese Woche in Der Spiegel über die Sitten im Straßenverkehr die sich angeblich verrohen. Wenn man über die etwas tendentiöse Anfänge in denen die Kampfradfahrer beschimpft werden hinweg liest dann kommen ein Paar interessante Zahlen und Fakten zu Tage:

- Der Radverkehr in Deutschland hat sich in den letzen 10 Jahren verdoppelt,
- Die Deutschen besitzen jetzt mehr Fahrräder (70 Millionen) als Autos,
- Trotzdem VERRINGERT sich die Gesamtzahl der Unfälle mit Radfahrerbeteiligung, mit einigen Schwankungen auf und ab,
- Deutsche Länder und Kommunen ignorieren zum allergrößten Teil weiterhin diesen Trend und geben so gut wie kein Geld aus für Radverkehrswege und Parkgelegenheit für Fahrräder,
- Der Grund für die immer häufiger werdende Straßenkämpfe zwischen Radfahrern und anderen Verkehrsteilnehmer ist schlicht und alleine diesem Umstand zu verdanken; kein Geld = keine Radwege = kein Platz für eine immer wachsende Gruppe Verkehrsteilnehmer die jetzt zum Beispiel in Berlin 30% vom Gesamtverkehr ausmacht,
- Natürlich setzen die ADAC und die Auto-industrie auf striktere Kontrollen von und Gesetze für Radfahrer, und technische Sicherheitsgadgets am Auto um mit dem zunehmenden Radverkehr zurecht zu kommen, anstatt auf die logische, sichere, und in den Niederlanden bewiesene Strategie der Radgerechten Verkehrsplanung.

So lange die Lobby der Autohersteller und Autoclubs und -vereine so stark sind daß Frau Merkel c.s. es nicht für nötig halten eine ordentliche Fahradverkehrsplanung ein zu führen die eine wachsende Bevölkerungsgruppe und die Umwelt zu Güte kommen würde, bleibt uns Radfahrern nur ein Weg:

Es reicht.

Genug mit der Höflichkeit und der Geduld! Genug mit den Demütigungen der Autofahrer und Fußgänger die meinen daß ihnen die Straße gehört! Radfahrer, verteidige dich! Du hast das beste und schnellste Verkehrsmittel in der Stadt! Du stinkst nicht! Du tust was für deine Gesundheit und die der Anderen! Du verursachst keine Staus! Du stößt kein CO2 aus. Du verschmutzt keine Luft! Du brauchst keine Straßenbahn! Du bist die Zukunft und die einzige Lösung für den Großstadverkehr! Keiner wird freiwillig Platz für dich einräumen also mußt du ihn dir selber schaffen! Ampel sind für die faule und gefährliche Autofahrer! Solange es keine Radwege gibt und kein Platz auf der Straße hast du genau so viel Recht auf den Bürgersteig wie alle anderen!

Zum Angriff!!!
22 opmerkingen:

 1. Ich bin mir nicht sicher ob das ein Witz ist.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben bang dat het geen grap is en zie met afgrijzen de toename van het aantal Duitse fietsers tegemoet. Het zou echter kunnen zijn dat in Nederland de fietsers intussen ook onbeschoft geworden zijn; ik kan er niet meer over meepraten. Wel zag ik zaterdag in Nederland hoe een dikke man op een dikke scooter door zijn gedrag een rolstoeler dwong het fietspad ijlings te verlaten en zijn hachelijke bestaan op de groenstrook voort te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De onbeschoftheid is een noodgewongen territoriumveroveringsgedrag van een groep eigenlik hele normale mensen die te weinig plaats krijgen toebedeeld en continu BEDRÄNGELT worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zelf ook een fietser en voel mij nooit bedrängelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent gewoon te beleefd.

  Het is net als bij elke territorium- of machtstrijd: zolang als je jezelf UNTERORDNET, dat wil zeggen opzij gaat voor voetgangers die eigenlijk verkeerd op straat lopen, uit de weg gaat voor auto's terwijl je eigenlijk voorrang hebt, omwegen neemt omdat er geen fatsoenlijk fietspaden zijn, dan is er niets aan de hand. Maar zodra als je op je strepen gaat staan en van mening bent dat je net zoveel recht hebt als de andere weggebruikers, dan krijg je hommeles.

  Ik heb een ideetje voor een blog of een filmpje. Ik ga mijn dagelijkse fiets-weg filmen en commentaar erbij inspreken. Eens kijken of dat lukt. Dat is dan waarschijnlijk beter in het Duits.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ein Paar andere Kommentare zu dem Spiegel-Artikel:

  Das Blech des Stärkeren

  Pöbler Drängler Straßenkämpfer

  Insgesamt ist wohl fest zu halten daß der Spiegel den Weg des seriösen Journalismus immer öfter verläßt um hitzige Publikumsmagnete zu verfassen. In BILD-Stil.

  Meine hier oben aufgeführte Kampf-Ansage ist ein Schrei aus meinem Innerem die ich normalerweise nicht nach aussen lasse.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weggebruikers hebben geen rechten, maar plichten. Voorrang te geven, sukkelaars het leven te redden enzovoort. Aldus indertijd mijn rijleraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het probleem is dat al die weggebruikers gewone mensen zijn. Zonder onderscheid. Alleen als ze kiezen voor een vervoermiddel veranderen de spelregels. Vooor auto's gelden strenge normen. Je moet een rijbewijs behalen, je moet enorme hoeveelheden belasting betalen, je benut het ding om van A naar B te komen en waar nodig vol te laden met mensen en goederen. Daar is hij voor. Maar niemand bij zijn gezonde verstand zal een auto gebruiken om over de stoepen te rijden, dwars door een winkelcentrum te rijden, nooit richting aan te geven, links te rijden waar dat rechts moet, of in het donker dan wel mist de verlichting uit te laten. Stappen die verstandige mensen over op een fiets komt er toch iets asociaals over ze en doen ze nu net al die dingen wel. In ons land zijn er meer fietsen dan mensen, je struikelt er letterlijk over en men heeft hier door al dat linkse gedoe overal en nergens fietspaden aangelegd. Die voor een deel zijn gefinancierd uit de gelden die worden opgebracht door automobilisten. Diezelfde fietspaden nemen dan weer de plek in van vroegere parkeerplekken. En als we het daarover hebben, wie dezelfde rechten wil moet dan ook dezelfde plichten maar eens nemen. Dus fiets parkeren op een plek in het centrum, 2 euro per uur betalen! Laten we wel zijn, dat zijn de meest goedkope parkeertarieven voor auto's. In Amsterdam zitten we momenteel al op 5,0-7 euro per uur. Op schaarse plekken in een of andere straat. Naast het fietspad, dat spreekt...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door al die linkse fietspaden is de verstandhouding tussen fietsers en voetgangers en automobilisten in Nederland stukken beter dan in Duitsland, en ook de veiligheid voor fietsers.

  Dat de auto meer kosten veroorzaakt dan er opgebracht wordt aan benzine- en wegenbelasting (27 miljoen euro per kilometer snelweg, oftewel 27.000 euro per METER) is genoegzaam bekend.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Autobahn#Baukosten

  Kosten voor fietsen vallen daarbij in het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien kijk ik na inmiddels 14 jaar in Duitsland een beetje door een roze bril, maar ik vond fietsen in Nederland – ook in grote steden – altijd veel ontspannerer dan in Duitsland. Onbeschofte weggebruikers heb je overal, maar over het algemeen vind ik fietsers, automobilisten en voetgangers in NL veel beter op elkaar ingesteld dan in DE.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De eerlijkheid gebied te zeggen dat je met de fiets natuurlijk niet overal komt, en dat ik ook graag over de snelweg rijd. Waar het om gaat is dat het benodigde geld voor een goede fiets-infrastruktuur veel minder is dan dat er nu voor autowegen uitgegeven wordt, en dat het alleen maar een kwestie van WILLEN is bij de juiste (politieke) personen. Die wil komt er alleen maar als er genoeg kiezers overtuigd raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat het inderdaad een kwestie van wil is kun je zien in Zwitserland, dat een goede fietsinfrastructuur heeft. En dat terwijl het landschap bepaald niet meewerkt.
  Hier in Middel-Hessen zijn de toeristische fietspaden de laatste jaren duidelijk verbeterd. Maar dat iemand ook gewoon op de fiets van A naar B zou kunnen willen schijnt men nog weinig te beseffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In de NRCNext stond een pleidooi voor fietssnelwegen. Maar dat werd dan weer geillustreerd met die superdynamische sigaarfietsen waarop je 70 km. per uur kunt rijden. In dat geval mag je er wel weer een heel apart wegennet voor aanleggen, want wordt dat de trend, dan is de gewone fietser uiteraard ook niet meer welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Bart: "Super(-aero-)dynamsiche sigaarfietsen", een mooie benaming. Je bedoelt zoiets als het velomobiel.

  @Emigrant: In Zwitserland kun je dus goed fietsen? Misschien een idee voor de volgende fietsvakantie. De reisbeschrijving van KoKoR over Zwitserland waren ook interessant. Maar het zal wel te bergachtig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De recreatieve fietsers zijn meestal mountainbikers, ook in Bayern.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Bob - Nog even voor de beeldvorming, bij de aanschaf van fietsen betaal je domweg de kostprijs, verhoogd met de marge van de fabriek en de handelaar, en je rijdt er mee weg. Bij een auto betaal je in NL o.a. BPM, BTW. Daarna begint de kostenpost MRB, verzekeringsbelasting, elke liter brandstof is belast met Accijnzen en BTW, we betalen vele euro's per uur parkeren en zo meer. Het wegverkeer draagt enorme bedragen bij aan de schatkist. Zouden die bedragen wegvallen zouden we niet eens meer bezuinigen op cultuur, maar was er geen cultuursecotr meer, en zouden fietspaden, maar ook de railinfrastruktuur er niet meer zijn. Alles wordt betaald door de automobilisten. In Duitsland is de situatie op detail anders. Daar betaal je o.a. in de brandstofprijs de MRB en draag je bij aan het bijhouden van de infrastruktuur. Althans in theorie. Ook in jouw huidige woonland geeft de regering veel van het opgebrachte geld uit aan dingen die 'leuk zijn voor de burgers' en raakt het onderhoud aan wegen steeds meer in de verdomhoek. Fietsen is een vorm van hobbyisme en wie dat wil of leuk vindt moet dat vooral doen. Maar dan wel graag zelf betalen voor de fietspaden en andere voorzieningen. Ben toch benieuwd wat je zou doen als de gemiddelde fiets met 60% in prijs wordt verhoogd omdat dit nu eenmaal de norm is voor autoprijzen, als je MRB moet betalen voor het gebruik (niet zo'n gekke gedachte, was voor de oorlog al een socialistisch vormgegeven wet in ons land, het zgn. fietsplaatje..) en ook het parkeren aan vergelijkbare tarieven onderhevig. Om het over al te snel rijdende wielrenners en rijdende wrakken zonder licht maar niet te hebben. Dankbaarheid naar de automobolisten die meehelpen de fietsinfrastruktuur te betalen zou je passen hoor...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat er veel belasting wordt geheven op het autorijden is terecht, omdat er zoveel kosten voor de infrastructuur, verkeersongelukken, lawaai, luchtvervuiling (schadelijk voor gezondhuid, voor huizen en voor het milieu), files, en speciale voorziening in de steden tegenover staan.

  Dat zijn voor een groot gedeelte kosten die moeilijk te becijferen zijn. Volgens deze Verkehrsclub zijn de kosten echter wel hoger dan de inkomsten, en dat betekent dat de niet-autorijders meebetalen aan de kosten van de autorijders. Dus zouden de autorijders eigenlijk dankbaar moeten zijn aan de rest van het land.

  http://www.vcd.org/mineraloelsteuer.html

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De auto heeft ervoor gezorgd dat hele landstreken werden omgeploegd om wegen en klaverbladen te bouwen, weer andere landstreken om er benzine onder vandaan te halen, dat steden anders werden opgezet terwille van het parkeren en dat de bomen in de dorpsstraat werden omgehakt. Het is ook aan de auto te wijten dat we steeds overal naar toe moeten. Omdat het kan, moet het namelijk ook. Toen het nog niet kon mochten we rustig thuisblijven. Nee, de kosten van de auto zijn ongelooflijk en niet in geld uit te drukken. Ik zou graag per trein reizen als dat nog kon. In de hemel zijn geen auto's, dat is een ding dat zeker is. Daar hup je kalmpjes van wolk tot wolk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Heren, natuurlijk is de auto de schuld van alles wat er fout gaat in de wereld. En ik ben het er mee eens dat het goed zou zijn als we terug zouden gaan naar een wereld waarin we weer te paard op reis gaan, met zeilschepen de oceanen oversteken en natuurlijk geen moderne ontwikkelingen meer nastreven. Mag ik aannemen dat de heren pedaaltrappers ook geloven in het plat zijn van de aarde en dat ze on om onze planeet heen draait die uiteraard ook nog eens centraal staat in de schepping door die ene god die door zoveel volkeren in het midden-oosten wordt aanbeden? Vrouwen moeten terug naar waar ze horen en wetenschappers en ontwikkelaars opgesloten! Europa moet een voorbeeld nemen aan een land als Afghanistan denk ik, want dat land was een voorbeeld van moderniteit toen het nog door de Taliban bestuurd werd. Kortom, de auto is de schuld van alle moderniteit en veranderingen die we van het Grun/groene denken verfoeien. Lang leve de Velocipede maar wel graag alleen voor echte heren, die al pijp rokend de wereld inschatten vanuit hun eigen dorpen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je draaft door, Leo, maar de aarde is wel plat natuurlijk, vals plat. Als hij rond was zou toch iedere fietser eraf rollen?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Pijp roken, dat moet ik nog leren.

  @Leo: Er wordt wel beweerd dat het een teken van intelligentie of volwassenheid is wanneer je met cognitieve dissonantie kunt omgaan. Dat betekent twee (schijnbaar) tegenstrijdige ideeen of waarheden tegelijk te accepteren. In de regel proberen mensen cognitieve dissonantie te verkleinen door te rationaliseren. De twee tegenstrijdige ideeen zijn in dit geval:

  1 De auto is de allerbelangrijkste aanwinst van de vooruitgang. Het geeft onafhankelijkheid, het is LEUK, de auto is de motor van de economie, hij verschaft ontzettend veel mensen werk, hij is een deel van de beschaving.

  2 De auto is een milieuvervuiler, hij is gevaarlijk, hij vreet ontzettend veel ressourcen, natuuurgebieden worden aangetast omdat er snelwegen doorheen gelegd worden, enz.

  Rationaliseren doe je door de ene waarheid weg te praten die je niet van pas komt. Je verzint (schijn-)argumenten tegen beter weten in, omdat je niet met de tegenstrijdigheid kunt omgaan.

  Natuurlijk kan het ook zijn dat iemand helemaal geen cognitieve dissonantie ondervindt, maar slechts een van de beide aspecten belicht en uitvergroot omdat hij een (politieke of financiele) AGENDA heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Bob - Mijn brein is in de loop van de vele jaren dat ik mij met juist het vervoer in alle facetten bezig heb gehouden volkomen vervormd. Ik zie wat de auto, het vliegtuig, de trein, de vrachtauto, het schip allemaal hebben toegevoegd aan ons leven. En natuurlijk betaal je dan een prijs in de vorm van enige luchtverontreiniging. Logisch! Maar zodra ik in discussie moet met mensen die de feiten verdraaien omdat ze menen dat dit politiek bij hen past, of omdat freewheelend door het leven gaan veel leuker is dan onder het genot van 100-500pk is het mij goed. Dan ga ik overdrijven in tegenovergestelde richting. Geef toe dat ook ik meen dat de aarde nog plat is, vrouwen slechts een recht hebben, het aanrecht, en dat auto's alleen maar nadelen hebben gebracht. En meestal werkt dat dan weer goed om de discussie wellicht te kunnen voeren op rationele en niet alleen emotionele gronden. Stel je een wereld voor zonder gemotoriseerd vervoer. En je weet dat zoiets de ultieme wereld is voor groene verbeteraars met een Taliban-inslag. Terug naar de goede tijden van weleer. Maar bedenk ook, dat vroeger, boeren en burgers met hooivorken achter de eerste fietsers aanjoegen. Omdat zij het vee in de war brachten met hun wonderlijke capriolen. En zo is het altijd gegaan. Er blijft een groep bestaan die vooruitgang zien als iets dat ongewenst is en waaraan slechts nadelen kleven. Of dat nu met mijn IQ van doen heeft of niet weer ik niet, en in alle eerlijkheid interesseert het me ook niet zo. Ik ken mijn feiten, ik heb een mening en die zal ik altijd blijven uiten. Zeker over dit onderwerp, omdat er al zoveel bullshit over wordt gepubliceerd. Dus...de aarde is rond, we kunnen niet meer zonder echt goed vervoer en fietsen is leuk als hobby of binnen de Tour De France. En wie het daar niet mee eens is moet elke dag maar eens 100-150km gaan fietsen om zijn zaken te regelen. Zeker met het ons toekomende zomerweer....

  BeantwoordenVerwijderen