28 september 2011

De illusie

Een illusie vindt plaats wanneer iemand iets anders waarneemt dan dat wat er is. Zo bezien is bijna alles een illusie, maar zo letterlijk wil ik het niet nemen. Ik heb je al eens verteld over mijn nieuwe jonge collega die zo slim en snel van begrip is. Die in een week tijd iets geprogammeerd had waar normale stervelingen als ik een maand over doen. Die collega heeft een illusie over mij. Hij denkt dat ik slimmer ben dan ik eigenlijk ben, en dat ik geengageerd ben. Hij vraagt mij continu allerlei dingen. Tot nu wist ik meestal de antwoorden, omdat ik hier nu eenmaal al acht jaar werk. Ik heb hem ook een heel eind op weg geholpen met een paar dingen. Maar het komt steeds vaker voor dat ik het antwoord niet weet, en het komt ook steeds vaker voor dat hij verbeteringen maakt waar ik zelf niet opgekomen ben. De illusie is aan het afbrokkelen. Dat is jammer. Niet alleen voor mij en mijn ijdelheid, maar ook voor hem. Als je jong bent is het goed om voorbeelden en helden te hebben. Het is niet leuk als die voorbeelden een voor een omvallen, teleurstellen of wanneer blijkt dat ze helemaal niet meer geengageerd zijn. Soms doe ik een beetje alsof om de schijn op te houden. En soms is zijn enthousiasme ook een echte motivatie voor mij, maar of dat van lange duur is?

15 opmerkingen:

 1. Tja, om dat te voorkomen ben ik mij breed gaan interesseren en profileren en kan ik vrijwel overal antwoord op geven. Deze week nog bij een aantal zakelijke gesprekken gemerkt...haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Leo: O.K., laten we het over windsurfen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk log, echt een Bob-logje.

  Ik kan al even niet reageren hier, probeer het nu met mijn mobiel. Bij rokoblogkospot lukte het vanmiddag.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marjan, mijn eigen reaktie is vedwenen. Hij was zo mooi. Over waarom je zo weinig on-ine bent en of je je nu verder ontwikkeld hebt in je werk-loze bestaan en zo. Bedankt voor je complimentje. Heb je al iets gehoord over het blogbal? Is nog te vroeg waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het enige dat ik ontwikkeld heb tot nog toe is een authentiek werklozensyndroom. Vroeger ergerde ik me enorm aan mensen met dit syndroom, nu heb ik het zelf.
  Vandaag zo'n beetje de hele dag druk geweest met een afwasmachine uitruimen, kaas kopen, nieuwe voorbanden onder mijn auto laten leggen en een lastige mail sturen. Vroeger deed ik dit soort klusjes naast een volle werkdag en 5 jonge kinderen.
  Ik had me voorgesteld te gaan lezen, wandelen, sporten, naar steden en musea, studeren, etc... maar er komt niets van terecht.
  Lees minder dan ooit. Ik ben sinds zaterdag besmet met het wordfeudvirus.

  Bloggen deed ik vooral onder werktijd, op mijn kantoor, achter de pc. Via de links op mijn eigen web-log keek ik bij jullie. Die routine is weg. Soms denk ik er wel over weer te gaan bloggen maar ik zie enorm op tegen nieuwe blogsoftware. Ik vond het steeds een drama als er bij web-log dingen veranderden. Nu zou ik naar blogspot (vreselijk!) of wordpress (ken ik niet) kunnen gaan. Misschien volgende week, moet nu planten water geven (werklozensyndroom)

  Het kan dus wel: lange reactie typen op mobiel.
  Grt Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Marjan: Wordpress is niet moeilijk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hm, interessant om te lezen dat er nog jonge Duitse jongens zijn die slim en enthousiast kunnen zijn. Ben ik persoonlijk in Duitsland heel zelden tegen gekomen, maar ja...misschien zat ik ook in de verkeerde omgeving ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Christian: Durchaus! Er zijn hier nog verschillende andere jonge collega's waar ik als ik erover nadenk ook alleen maar positief over kan berichten. Ze zijn misschien niet allemaal even geniaal, maar wel serieus gemotiveerd und "gut bei der Sache".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Marjan: Dat is een ernstig geval van doelloosheid. Weet je niet dat mensen een doel nodig hebben om te functioneren?! Kom van je luie reet (excusez le mot) af en doe er iets aan!! Schrijf een boek. Maak een reis. Leer iets nieuws op een cursus of ga verder met iets te leren dat je vroeger hebt afgebroken.

  Als dat alles niet helpt dan zit er niets anders op dan weer te gaan werken. Dan heb je geen aanleg om te lanterfanten. Dan ben je een werkbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Marjan: Nietsdoen is zeer wel mogelijk, Marjan. maar dat moet je eigenlijk van jongsaf aan geleerd hebben, in een welgestelde omgeving. Na het ontbijt (9.30) maak je de ronde door het huis, verdeelt wat opdrachten, scheldt hier en daar een keukenmeid uit, loopt even over het gazon en werpt een blik in de kas, waar die aardige jonge tuinman altijd zo druk is, tot het tijd is voor het tweede ontbijt. Daarna schel je de kamenierster, want het ias al gauw tijd voor de lunch, die je met mijnheer geniet. Dan zet je je kort aan je secretaire, om twee persoonlijke brieven te beantwoorden. Je schikt een boeket. Om 15.00 heb je een afspraak met je kleedster en laat je nog wat vermaken aan die nieuwe avondjapon. Om 15.30 rijdt Jochem je naar de stad, waar je de theepartij van een van je vriendinnen bezoekt. 's Avonds denk je na over de soirée van volgende week en overleg je met de huisleraar over de vorderingen van de kinderen. Later op de avond speel je wat op het klavier, wat mijnheer altijd zo weet te waarderen, en drinkt een glas met hem.
  Zo komen de dagen wel om, geloof me.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er is een moderne variant op de 19-eeuwse estate-earl-emigrant: de manager.
  Die maakt wat rondjes door het bedrijf, verdeelt wat opdrachten, motiveert, stimuleert en ontslaat hier en daar een luie werknemer, begeeft zich ook heel sporadisch kortstondig op de werkvloer, maar vanzelfsprekend zonder tijd om klachten aan te horen, gaat dan lunchen in het executive-restaurant met andere managers, schrijft smiddags wat emails naar de HR-afdeling om twee nieuwe ondergeschikten aan te laten nemen, gaat daarna golfen en dineren met relaties en klanten en besluit de dag met een witte port op de sociëteit met vrintjes.

  De kneepjes van dit vak leer je op een heeeel dure managementcursus in november in een tropisch 5sterren-resort.

  @Marjan, je begint met het aanstellen van een blog-systeembeheerder, @bob is heel ervaren lijkt nog steeds zeer geschikt en is bovendien ook alweer een jaar werkeloos sinds hij door OZ aan de kant is gezet (gevoelig punt, vorige dienstbetrekkingen, vermijd discussies daarover)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Kokor, ja dat is wel een idee: een blogsysteembeheerder maar wel een beetje mutsig. Als ik zie wie er allemaal in staat zijn om wel met blogspot of wordpress te werken...

  Toevallig ben Ik erg goed in niets doen en Ik vind het meestal best lekker. Het is dat Ik niet goed los kan komen van mijn toch wel vrij calvinistische opvoeding/grondhouding. Gij zult zweten, lijden, ploeteren, afzien en pas daarna mag je wijn drinken, eten en luieren.

  Over een week ga ik trouwens weer even een weekje op reis met de kinderen. We gaan nu naar de woestijn: kameel (dromedaris) rijden, in de open lucht slapen in de woestijn, wandelen in de bergen met muildieren voor kinderen en bagage en lekker eten en oude cultuur in Marakesh. Ik zou als voorbereiding een paar woordjes Arabisch kunnen leren, of Berbers of desnoods Frans maar ik denk niet dat ik me ertoe kan zetten.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind dat je al erg goed bent losgekomen van je Calvinistische instelling. Je houdt het immers al bijna een jaar vol. Het klonk alsof je er niet zo tevreden mee was, met je werklozensyndroom en zo.

  Weet je wel je bevoorrechte situatie op waarde te schatten? Andere mensen, zoals ondergetekende, zouden ook wel jarenlang niks willen doen maar die hebben geen sponsor of een bedrijf die dat mogelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Bob - Veel verder dan een keertje op zo'n plankje staan op het randmeer bij Muiderberg ben ik niet gekomen. Na 15 keer in het water geploft te zijn was ik wel klaar mee. Maar verder gaat de stelling redelijk op hoor.....
  @Marjan - Je doet jezelf enorm te kort....Je bent actiever, leuker, interessanter dan je zelf steeds aangeeft hoor...en van die luiheid heb ik niet gemerkt... Daarbij, Wordpress is echt een fluitje van een cent....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wie er ook ooit op mijn begrafenis zal spreken, ik wil niet dat ze van me zullen zeggen: ‘Hij wilde nog zoveel doen!

  BeantwoordenVerwijderen