18 april 2010

Fietstochtje Burg Gleichen


Vandaag heb ik van het fantastische ideale prachtige lenteweer - of, om met de Molrat te spreken, van het belachelijk mooie weer - gebruik gemaakt om een stukje te fietsen, op de ligfiets natuurlijk. Onderweg kwamen weer de gebruikelijke opmerkingen van kinderen "O guck mal, Mama, Mama, Mama, was für ein Fahrrad!" en "Oooh, was für ein geiles Fahrrad", tot aan de het keihard door een open autoraam van een opgevoerde opel astra door een puber geroepen "Jaa, gib mal Gas", waar ik zo van schrok omdat het leek alsof er een ongeluk gebeurd was.

Ik nam me voor om gemoedelijk te fietsen, ik had mijn gewone kleren aan en niet de sportieve outfit, maar op de een of ander manier wil ik toch altijd snel fietsen. Het liep ook lekker, en ik heb me niet overdreven ingespand. Er waren zeer veel zondagsfietsers onderweg, zodat ik af en toe bijna in de file reed. Al die dagjesmensen zijn niet gewend om te fietsen en gaan vrij langzaam, en daardoor moest ik veel inhalen. Een paar keer werd ik zelf ingehaald door racefietsers en een keer door een sportieve mountainbiker.

Het doel was Burg Gleichen, ook wel Burgruine genoemd. Dit is een van de drie kasteeltjes die samen de Drei Gleichen worden genoemd. Een andere is de Wachsenburg, waar ik vorig jaar een keertje naar toe ben gefietst.

Bei deze burcht was het paadje naar boven te steil, dus heb ik mijn fiets beneden laten staan en ben de laatste paar honderd meter te voet naar boven gegaan. Daar heb ik een paar fotos gemaakt, gepicknicked, en nog een stukje in Schuld und Sühne van Dostojewski gelezen, dat ik speciaal voor de gelegenheid ghad meegenomen.

Hier zijn de plaatjes:

Nee, dat is geen hakenkruis op de vlag op de toren.


Uitzicht op de tweede burcht, de Mühlburg.


Uitzicht op de derde burcht, de Wachsenburg.


Bijna boven.


Sfeerplaatje tegen de zon in.


Een doorkijk.


Een bordje neerzetten is goedkoper dan veilige paadjes met hekken te bouwen. Dit bordje heeft trouwens zijn beste tijd wel gehad.


Nog een doorkijk, deze keer met een halve toerist.


Het torentje vanaf de binnenplaats gezien. Je moet trouwens 1,25 euro betalen om de binnenplaats te betreden. Een schappelijke prijs.


Andere bezoekers bij een muurtje. Op dat muurtje heb ik gezeten met mijn rug tegen de toren geleund en mijn boterhammetjes gegeten =-)


Op het linkerbankje heb ik gezeten en mijn boek gelezen. En een sigaretje gerookt. Ik had mijn aansteker vergeten, en heb vuur gehaald bij een andere rookster. Ik zeg tegen haar "Of roken hier is toegestaan weet ik niet, laten we maar heel voorzichtig zijn", en zo hebben we als rokers onder elkaar die typische band gesmeed die je tegenwoordig hebt als outcasts.

P.S.
Rob, van harte gefeliciteerd met je verjaardag morgen en de groeten aan de wife and kids!

24 opmerkingen:

 1. Mooie foto's. Ik ben wel langs de eerste 2 gefietst via Wechmar naar Mühlberg naar Wandersleben. Het was toen een uur of half 10 in de morgen en mijn hoofd stond toen niet naar burchtbezoeken. Als je daar vroeg aan begint, dan schiet het met het fietsen niet erg meer op. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Nederland was het vandaag ook 'belachelijk mooi weer'.
  Leuke plaatjes, vooral die halve toerist.
  Ik heb het idee dat wij een weekje voor lopen qua voorjaarsgroei.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook gefietst vandaag, niet zo spectaculair, gewoon een route door de vertrouwde dorpen. Wann, wenn nicht heute?
  Zie ik daar as in de lucht op twee van jouw foto's? Die arme Angela Merkel, die zit alweer uren in een bus. Ik hoop dat ze een mooi boek bij zich heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat de foto's gelukt zijn is voor een deel toeval. Met die digitale camera's zie je namelijk niets meer op het display zodra de zon een beetje fel schijnt. Fotograferen op het gevoel wordt het dan.

  As had ik vandaag in de woning. Ik had de kachel aangestoken (je weet wel, die Kachelofen), en door het warme weer in combinatie met de koude woning trekt de schoorsteen niet, maar drukt de rook naar beneden. En dan had ik ook nog een stuk gelakt hout erin gedaan. De hele huiskamer blauw met giftige rook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was hier ook echt heel mooi weer. Ik genoot door even in de tuin van een glaasje sprudel te genieten. Als die wind iets gaat liggen ga ik ook weer fietsen...is me nu nog te fris.....watje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. grote voeten, hoop niet dat die van jou zijn, bob

  bovenste en onderste foto het mooist
  en me onderwijl afvragend hoe je er op komt om schuld en boete in zo'n prachtige omgeving te lezen

  met zo'n boek moet je je terugtrekken in een donker en vochtige keldertje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik lees het na een aanbeveling von onze diva. En omdat het een klassieker is. Ik lees het overal: in de woonkamer, in de keuken, in bed, in bad en dus ook op deburcht. Wat is er mooier dan een goed boek te lezen in een mooie omgeving? Om nou daar een uur te gaan zitten en naar de vogeltjes te kijken, dat is voor mij niet weggelegd.

  Dat zijn mijn speciale fietsschoenen met klikpedalen. Heel handig ook op de ligfiets, nadat je hebt geleerd ermee om tegaan, wat bij tot ongeveer 10 keer omvallen bij stilstand resulteerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt er vast genoten van de stilte.. het ziet er mooi uit Bob. En Je schoenen op dat muurtje zeggen genoeg.. je lag er bij als een goudhaantje zie ik zo voor me ;))
  Ben je ook bruin geworden? Sommige mensen hebben toch een heerlijk leventje he? ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bruin geworden ben ik vooral van het fietsen. Op de ligfiets krijg je de zon meer op je hele gezicht dan alleen maar op de neus. Mijn "Geheimratsecken" (inhammen) hadden zelfs een lichte zonnenbrand.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het is ook een goed boek, heb het indertijd bijna volledig voorgelezen aan mijn vader, die vond vooral de gesprekken met de commisaris of politieinspecteur (weet het niet meer zo precies) kostelijk

  maar zelf vind ik het een deprimerend boek
  dat is echter vooral terugkijkend, de meeste boeken uit die tijd en van dat genre hebben iets deprimerends, alsof de mens niet over een eigen wil beschikt en puur wordt aangestuurd door zijn driften en het noodlot

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Moet ik hier zijn om me aan te melden als nieuw lid van de nieuwe kerk Bob of geloof? Het ziet er hier nml wel groen uit ;)).. blehhh

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Thamara: Ik voel een vonk overvliegen die aankondigt dat er hier binnenkort een gastlog van hogerhand gaat verschijnen. Hou het in de gaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja ja..ik doe niets anders
  En ga me vast voorbereiden;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een gastlog van hogerhand! Eindelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waar??????????
  Ligt de rode loper al uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. JE ROOKT?????!!!!!.......
  [Oud Zeikwijf valt languit op haar achterhoofd.]

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb je de foto gezien bij Leo? Het is pal tegenover het Blogbal!
  Een kudde groene leguanen in het plantsoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij gaan het Boek begraven in het Groene Leguaneplantsoen. Als dat niet master is!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Iedere zich zelf respecterende vulkaan rookt toch tegenwoordig?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Emigrant - En barst als zodanig uit, kotst lava en stofdeeltjes uit plus draagt zorg voor een vermindere blik op de wijde wereld??

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In IJsland misschien; hier hadden wij heel prachtige, heldere dagen. Wel met ochtendtemperaturen om het vriespunt helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @OZ: Ja ik rook. Alleen 's avonds, ongeveer 2 sigaretten. In de kroeg wil het nog wel eens meer worden, maar daar ik al jaren bijna nooit meer in de kroeg kom, valt dat wel mee.

  Misschien wel het meest controversiele blog van een Hollander in Duitsland gaat over passief roken.

  En hier nog een vervolgje met statistieken.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. * Werpt een welwillende blik in de richting van OZ en het Kleine-Gartmann-Plantsoen *

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Assyma: Bijn het hele boek voorgelezen aan je vader?

  Respect.

  Ik heb mijn zoon 's avonds altijd voorgelezen tot ongeveer de leeftijd van 11-12. Ik viel er zelf altijd veel eerder bij in slaap dan hij. Ik lees hem nu nog wel eens de Nederlandse Jip en Janneke voor. Leuke verhaaltjes die hij met zijn beperkte Nederlandse kennis toch begrijpt.

  Ik denk dat de hoofdpersoon uit Schuld en Boete (Dostojewski) wel door zijn emoties gedreven wordt, maar dat komt ook omdat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. Hij heeft een onweerstaanbare drang om zijn daden te bekennen. Bij zoiets vraag ik me altijd af in hoeverre de schrijver persoonlijk zoiets heeft meegemaakt. Zulke gevoelens kun je alleen maar kennen uit eigen ervaring, die verzin je niet.

  Het kan ook zijn dat hij het inderdaad verzonnen heeft, maar dat het helemaal niet realistisch is. Dat mensen die zoiets gedaan hebben, helemaal niet in zulke gewetensconflicten komen. Maar dat valt dan niet op, omdat de meesten van ons nu eenmaal niet iemand vermoord hebben, en dus ook niet weten wat er dan met je gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen