6 mei 2010

Omgang met tinnitus

Eigenlijk mag ik hier niet over schrijven. Waarom ik dat niet mag, dat zul je weten als je dit stukje uit hebt. Tinnitus is een storing aan het gehoor, of beter gezegd: aan de hersenfunctie die de signalen van je oren verwerkt. Een tinnitus is een continue pieptoon die niet meer weggaat. Iedereen heeft wel eens last van een tijdelijke pieptoon na een bezoek aan de disco of een concert, maar sommige mensen hebben die pieptoon 24 uur per dag, en dat heet dan tinnitus. Ik heb tinnitus.

Tinnitus ontstaat door overbelasting van de oren, bijvoorbeeld door een pistoolschot vlakbij je oren. Het kan ook ontstaan als gevolg van psychische belasting zoals duurstress op het werk. Er is een zogenaamde infuus-therapie, waarbij je vloeistof via een infuus aan je bloed krijgt toegediend, maar dat heeft aleen maar placebo-werking. Er is in feite geen werkende therapie tegen tinnitus. Daarom zeggen de meeste huisartsen ook dat je er mee moet leren leven. Dat ze daarin gelijk hebben, wil ik hieronder verduidelijken.

Dat het effect van tinnitus niet te onderschatten is, kun je zien als je een beetje op internet rondstruint. Je vindt honderden forum-besprekingen en ervaringsberichten van mensen die met dit onderwerp worstelen. Bovendien heb ik hier in dit bedrijf een collega gehad die een paar jaar geleden 100% arbeidsongeschikt is verklaard door zijn tinnitus.

De tinnitus heeft de duivelse eigenschap dat je hem niet waarneemt als je er niet aan denkt. (Nog even afgezien van het feit dat omgevingsgeluid een invloed heeft: hoe minder omgevingsgeluid, hoe duidelijker de tinnitus.) Om hem niet te horen, moet je er niet aan denken. Hij verwijnt niet, maar je neemt hem niet waar. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is zo. Het is ongeveer net zoals wanneer je ander omgevingsgeluid wegfiltert: wanneer je je bijvoorbeeld concentreert op een gesprek, en daarbij het achtergrondgeluid van de televisie wegfiltert. Het probleem is dat je je niet kunt concentreren om iets NIET te horen of ergens NIET aan te denken. We kennen allemaal het voorbeeld: tel eens tot tien zonder aan een blauwe olifant te denken. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Zie je wel? Dat lukt niet.

Hier hebben we dus een heus dilemma. Om er vanaf te komen, moet je er niet aan denken: span je in, denk er niet aan,.. oh nee, dat kan niet. Ik denk er de laatste tijd steeds vaker aan. Zodra ik eraan denk, hoor ik hem, ook als ik hem tot dan toe niet hoorde. Ik denk eraan,.. plop, daar is hij.

Er is een oplossing, maar die vergt een beetje een flexibele instelling. Overtuig je zelf ervan dat de tinnitus eigenlijk helemaal niet zo erg is. Je kunt namelijk nog prima functioneren terwijl je een pieptoon hoort. Je kunt alle andere geluiden nog goed horen, je kunt lezen, praten, bewegen, alles functioneert. Het enige vervelende is dat het je afleidt. Het is echter niet schadelijk. Ook al zou je het de hele dag horen, dat maakt eigenlijk niets uit, je kunt NICHTSDESTOTROTZ prachtig functioneren.

Accepteer de pieptoon. Het is niet erg.

Zodra je er namelijk van overtuigd bent dat je ermee kunt leven, verdwijnt de dwangmatige behoefte om eraan te denken. Hoe minder je eraan denkt, des te minder hoor je hem. En als je geluk hebt, dan denk je er helemaal niet meer aan. En dan is hij weg. Je bent genezen. Het werkt echt. En daarom mag ik er ook niet over schrijven, want daarmee denk ik er weer heel intensief aan. Ein Teufelskreis!

Ik heb ooit in mijn jeugd een vergelijkbare dwangmatige gewoonte gehad: bij het lopen op straat moest ik mijn voeten altijd op een hele tegel zetten. Afhankelijk van de grootte van de tegels moest ik dan een of twee andere tegels overslaan. Eerst was dat een onschuldig spelletje, maar nadat ik het steeds vaker speelde, kon ik op een gegeven moment niet meer anders. Ik moest steeds op deze manier lopen, het was gewoon griezelig. Als je het niet gelooft, dan moet je maar eens naar Jack Nicholson kijken in de film "As good as it gets". Daar heeft hij ondere andere deze dwangmatige storing. Bij mij heeft dat zeker twee maanden geduurd. Door continu bewust steeds anders te lopen, en waarschijnlijk doordat ik door andere dingen afgeleid werd, ben ik er weer vanaf gekomen.

31 opmerkingen:

 1. Interessant logje. Ik heb even gegoogled en geluisterd naar verschillende soorten tinnitus geluiden. Allemaal even akelig.

  Is het voor extreme gevallen mogelijk om de gehoorzenuw helemaal door te snijden of helpt zelfs dat niet? Doof zijn is natuurlijk ook erg maar daar is misschien beter mee te leven.

  Heb jij er last van als je gaat slapen?

  Is tinnitus door een arts aan te tonen? In Nederland is het (bij mijn weten) lastig om arbeidsongeschikt verklaard te worden als het gaat om aandoeningen die je niet in het bloed of op foto's of zo kunt aantonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja en leuk woord: NICHTSDESTOTROTZ
  Dus zelfs in het Duits glippen er illegale woordjes binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest even zoeken om die voorbeeldgeluiden te vinden. Hier is een presentatie van iemand die ernstige tinnitus heeft met bijbehorende geluiden. Veel ernstiger dan ik blijkbaar, en met een lichamelijke oorzaak (gehoorbeschadiging en doofheid). Het geluid dat ik hoor is de ongeveer hoge pieptuin in de powerpoint, met geluidssterkte van het geluid van je PC. Af en toe hoor ik ook een laag ruisen, alsof er bij de buren een zware machine staat te draaien. Een keer dacht ik dat er echt ergens een machine aanstond, totdat mevrouw HID mij erop wees dat zij niks hoorde.

  Je gehoorzenuw doorsnijden is absoluut verkeerd! Er zijn veel dove mensen die toch een tinnitus hebben! De tinnitus ontstaat niet noodzakelijkerwijs in het oor zelf, maar waarschijnlijk ook in de hersenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, nog even de andere vragen beantwoorden:

  Slapen. Tot nog val ik goed in slaap, hoewel ik op dat moment de pieptoon heel duidelijk hoor. Wat goed helpt is lezen in bed (in een boeiend boek natuurlijk). Alles wat je volledige aandacht opeist, dringt de pieptoon helemaal op de achtergrond. Wat ook zeer goed helpt bij het inslapen is een "goed gesprek" met mevrouw HID.

  Ik weet niet of het door een arts is aan te tonen. Wat dat betreft is het net als bij alle psychische klachten, die zie je ook niet aan de buitenkant. Zodra als het aantoonbare gevolgen heeft zoals slapeloosheid en depressiviteit zal de arts het accepteren, neem ik aan. Mijn collega van toendestijds meldde zich vaak ziek en was er depressief van geworden. We hebben hem zelfs nog een keer bezocht toen hij een kuur deed.

  Overigens:
  Nichtsdestotrotz is een volkomen legaal Duits woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag is er iemand op mijn blog gekomen door in Google in te geven:

  HOE HEET DE PRESIDEND DIE MET ZIJN VROUW ZIJN OPGEHANGEN AAN EEN BALKON

  Echt waar.

  Ik vrees dat hij bij mij het antwoord niet heeft gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dus als ik het goed begrijp Bob zit het meer tussen je oren dan echt in je oren?

  Die dwangmatigheid herken ik ook wel..
  Ik kuste vroeger mijn poppen, de liefste kreeg er een meer.. maar dan vond ik het weer zielig voor de anderen dus hup.. de anderen poppen ook weer een kus.. maar de liefste...... je snapt het al.. ik was uren bezig om te kussen ;))
  Gelukkig had ik een oudere zus die mijn poppen stenen noemden en het achterlijk vond dat ik dodedingen kuste.. ik schaamde me en heb het daarna met moeite kunnen laten, door me op wat anders te richten voor ik slapen ging... de poppen verdwenen uit mijn bed.. en ik had weer ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bob, ik had dit gelezen: http://de.wikipedia.org/wiki/Nichtsdestotrotz

  en deze geluidjes gehoord. http://www.tinnitustreatments.org/sounds-of-tinnitus.html
  De hoge pieptoon zat daar meen ik niet bij, meer een fluit.
  Het blijft een vreemde aandoening. Je zou denken dat wat tussen je oren kruipt er ook weer uit zou moeten kunnen maar zo simpel is het dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als het in de hersenen zit zou je denken dat er toch via verdovingsmiddelen een antwoord op moet worden gegeven? Zoals je hoofdpijn, of zelfs migraine kunt bestrijden. Ook die euvelen komen uit de hersenen voort, je kop zelf doet meestal geen pijn, of jemoet er een buil op hebben zitten, maar iets in die grijze cellen. Een ondertoon die constant aanwezig is lijkt mij akelig. Ook al hoor ik zelf ook in stilte om me heen een 'binnentoon'. Die heb ik altijd toegeschreven aan mijn machogedrag in de jeugd. Kijken naar eerste generatie vliegtuigen. Wel eens het gekrijs van een Caravelle VI gehoord of het janken van een Vickers Viscount? Ik stond er naast en keek er naar. Zonder oordoppen natuurlijk, dat wasiets voor watjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede uitleg van tinnitus.
  Dit zou je eigenlijk op de forums moeten plaatsen, zeker de nieuwkomers kunnen hier wat aan hebben.
  Hoe hard is je t eigenlijk, hoor je m overal bovenuit?

  Groeten Tess

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Tess,

  Ik wil eigenlijk niet zo op de fora rondstruinen, want dan ga ik me er meer mee bezighouden, en dan concentreer ik me er weer teveel op.

  Mijn tinnitus is meestal niet zo luid. Als er veel om me heen gepraat wordt of als er machines om me heen staan te draaien, dan overheerst het achtergrond geluid. Alleen af en toe wordt hij dan zo hard dat ik hem dan hoor, als ik bijvoorbeeld heel diep over iets moet nadenken of opeens iets vervelends voorgeschoteld krijg.

  Als er geen achtergrondgeluiden zijn zoals nu thuis achter de computer, dan hoor ik hem duidelijk, ongeveer zo luid als de (luide) ventilator van de computer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Bob,

  Het is inderdaad niet verstandig om de fora af te struinen, want dan raak je er teveel op gefixeerd en dat moet je nu juist zien te vermijden. Valt niet altijd mee kan ik uit ervaring zeggen.

  Groeten Tess

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi,

  Heb met grote belangstelling dit blog zitten lezen. Een vriendin van ons heeft sinds een aantal maanden ook Tinnitus en wordt er helemaal gek van. Ze slaapt nauwelijks nog en loopt er meer dood dan levend bij. Ik ben aan het zoeken naar mogelijkheden om te helpen en dacht aan "anti-geluid". Misschien is het mogelijk om bijna dezelfde toon te produceren en die via kleine koptelefoontjes of gehoorapparaten weer te geven, waardoor het geluid mogelijk de toon die jullie horen kan compenseren. Dat zal niet gemakkelijk gaan, allereerst kan behalve degene die last heeft van deze kwaal (excuseer de uitdrukking) niemand anders de toon horen en is die dus moeilijk te reproduceren voor een technneut. Verder moet het geproduceerde geluid in de koptelefoon exact in tegenfase zijn, op de een of andere manier zal de gebruiker dat moeten kunnen afstellen. Weet iemand van julie of er al eens pogingen in die richting zijn ondernomen? Zou dat erg graag horen.

  Dank, groeten, Chris.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Chris,

  Ik vrees dat anti-geluid geen optie is. Anti-geluid werkt in op geluidsgolven die van buiten komen, en heffen die op door prescies in tegenfase er tegenin te gaan. Bij tinnitus zijn er echter geen geluidsgolven die van buiten komen.

  Tinnitus is een storing die achter het oor zit, in de hersenen of de zenuwen of in het gehoororgaan, waarschijnlijk in de hersenen.

  Er zijn onderzoeken gaande die je gehoor trainen in bepaalde frequenties, dat schijnt voor een aantal mensen te werken. Ik heb wat gexperimenteerd met geluid op de pc, maar daar kreeg ik alleen maar hoofdpijn van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sorry voor de late reactie, heb het erg druk gehad.

  Antigeluid schijnt dus toch wel te werken bij een aantal mensen. Onze vriendin heeft momenteel een gehoorapparaat met een vorm van antigeluid. Ze is er nog maar pas mee aan de slag om te zien of het werkt maar ze zegt dat het toch wel helpt. Hoewel inderdaad de bron van Tiinitus intern is, schijnt het toch zo te zijn dat als je antigeluid krijgt dit toch de signaaltjes die in de zenuwen of in de hersenen worden opgewekt kan verminderen of compenseren. Zenuwen en ook de synapsen in de hersenen werken gewoon met analoge, elektrische signalen die eigenlijk compleet identiek zijn aan de geluidsgolf die zich verplaatst door de lucht. Als je dus een "antigolf" produceerd zal deze in de zenuwen in je oor een electrische golfvorm produceren en indien deze identiek is aan de "ruis" die je zenuwen of synapsen produceren, kan die dus de ruis verminderen of vermeerderen. Ik begrijp dat het heel lastig is om het ding af te stemmen, hetgeen ook logisch is. Als het geproduceerde geluid niet exact in tegenfase is dan zal het de oorspronkelijke toon versterken. Het werkt dus alleen als je de toon die je van binnen waarneemt zo goed mogelijk kunt reproduceren (er zijn inmiddels wel heel veel geluidsfragmenten beschikbaar die mensen zelf hebben samengesteld, kijk maar eens op http://www.tinnitustreatments.org/sounds-of-tinnitus.html. De truuk is echter om, zodra je het geluid hebt gevonden dat er het meeste op lijkt, dit in tegenfase aan te bieden. Dat kan alleen als het (gehoor)apparaat de mogelijkheid biedt om de pitch van het geluid aan te passen. M.a.w. je moet het "startpunt" van de zich steeds herhalende cyclus in de tijd kunnen verschuiven, net zo lang tot dit in tegenfase is met de toon in je hoofd. Dat schijnt momenteel nog een probleem te zijn waar nog aan gewerkt wordt. Ik ben erg benieuwd of de nieuwe apparaten verlichting gaan brengen. Zal proberen hier over een paar weken weer een update te plaatsen als ik iets meer weet van de resultaten.

  Groeten, Chris.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, dat klinkt wel interessant. Dat is dus weer iets anders dan de ruisgeneratoren die sommige mensen gebruiken?

  Ik heb wel eens in een winkel een koptelefoon met anti-geluid geprobeerd. Mij ging het toen niet om tinnitus, maar geluidoverlast op het werk. Ik vond het resultaat zo teleurstellend, dat ik er nooit meer naar omgekeken heb. Ik kon alle omgevingsgeluiden nog bijna precies even goed horen als zonder koptelefoon. Het probleem schijnt de verschillende phasen van alle verschilende soorten geluiden te zijn, plus het feit dat die zich continu veranderen.

  Een tinnitus is een redelijk constante toon, dus theoretisch zou dat makkelijker zijn. Ik wil wel op de hoogte gehouden worden als er iets gebeurt!

  Groeten,

  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Bob, ik was op zoek naar tinnitus-geluiden om mijn vriend eens te laten horen wat ik doorlopend hoor en heb een CD van de NVVS gevonden. En ik ben ook hier terecht gekomen, er zijn kennelijk best veel mensen die er in min of meerdere mate last van hebben. En niet eens allemaal beroemde... (zie Wikipedia). Ik kan hem wel uitleggen wat de lage toon is die ik hoor: het achtergrondgeluid bij Star Trek op de ruimteschepen. Maar de ruis en de piep hoop ik op de CD aan te treffen. Helaas hoort oorsuizingen ook bij de bijverschijnselen van het antidepressivum dat ik gebruik, maar als ik moet kiezen tussen tinnitus en depressiviteit kies ik toch voor het eerste. En hoop natuurlijk dat ik ooit zonder pillen kan zodat dat wat minder wordt. Voorlopig nog een constante 'Brom en Ruis Show' in mijn hoofd, met een piep er doorheen. Lijkt me erg interessant om dit te reproduceren met die CD, hopelijk lukt dat.
  Ik laat het je weten.

  Groeten,

  Corien uit Eindhoven

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Corien,

  Dit is een link met een site waar ook typische tinnitus-geluiden op staan. De persoon op die site heeft schijnbaar een veel ergere tinnitus. Ik heb alleen maar een pieptoon die soms van hoogte verandert. Tot nu toe kan ik er goed mee leven.

  Hier is op dit moment een duur apparaat in de publiciteit waar veel tamtam over gemaakt wordt, maar dat waarschijnlijk geldklopperij is. Tinnitus is een goede business, het schijnt dat er in Duitsland 3 miljoen mensen aan lijden. Het is een moderne kwaal, net als stress, hoofdpijn, rugpijn en slaapproblemen, die veroorzaakt wordt door het drukke moderne leven.

  Dat tinnitus ook door medicijnen veroorzaakt kan worden, wist ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb sinds een half jaar Tinnitus en ben aan één oor praktisch doof, iedereen kent het geluid dat als je een schelp tegen je oor aanhoudt dat je zogenaamd de zee hoort ruizen maar dan 5x luider. Het is een constant geluid dat nooit verdwijnt. Onlangs ben ik een gehoorapparaat gaan testen, mijn gehoor wordt beter waardoor de tinnitus verminderd.
  Als ik met iemand praat draai ik mijn goede oor naar dat persoon omdat de tinnitus als een muur er tussen staat.
  Ik heb nooit in een omgeving met harde geluiden gewerkt of met koptelefoons e.d. rondgelopen. Ze hebben een hersenscan gemaakt waar niets is uitgekomen waarom ik doof ben geworden en tinnitus hebt gekregen.

  Accepteren is het moeilijkste maar het enige dat je kan doen, er is nooit geen stilte meer. Stress is zoals met alles funest voor je gezondheid en verergerd de tinnitus.
  Onlangs was ik ziek en kon ik moeilijk met de tinnitus omgaan waardoor ik gestrest raakte en de geluiden nog harder werden en tot aan de dag van vandaag nog steeds hetzelfde volume heeft.
  Kijk uit dat je niet in een neerwaartse spiraal komt. Acceptatie is het enige en het moeilijkste. En voor degene die ook nog slechthorend zijn probeer eens een gehoorapparaat, in mijn geval wordt de tinnitus verminderd doordat mijn gehoor beter wordt.

  Heel veel sterkte en kracht voor diegene die geen stilte meer kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo anoniem 30 april 18:40,

  Tinnitus komt veel voor bij mensen die een fysische gehoorbeschadiging hebben, en slechthorend of doof zijn. Dat lijkt me nog erger, omdat je dan de tinnitus niet meer met achtergrondgeluid kunt overstemmen. Ik heb (zoals gezegd) geen gehoorbeschadiging, zodat het alleen maar lastig is als de tinnitus eens erger is dan normaal of als het erg stil is om me heen.

  Ik wens jou sterkte, je hebt het meer nodig dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gisteren heb ik iemand bezocht in de Tinnituskliniek in St. Wendel (Saarland). Er werd daar wel met kleine ‘gehoorapparaatjes’ gewerkt, die antigeluid direct in het oor loosden.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Bob......

  Heerlijk om je blog te lezen....
  Ik krijg er een smile van op mn gezicht
  en bedenk tegelijkertijd dat er een methode is,
  de "BOB" methode....

  Eerlijk gezegd word ik hopeloos van "de piep, gesnerp,
  fluitketel, testbeeld-geluid"
  Daar weet jij en genoeg anderen alles van.

  Oké, ik heb net de "BOB" methode uitgeprint én
  aan de slag ermee....

  Dank je Bob, fijn dat je je ervaring deelt.
  (na 2 jaar dat je het hebt geschreven en ik je heb gevonden)

  Warme groet, Peet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Peet (Petra/Peter?)
   Laat het me weten als het echt helpt. Bij mij is de tinnitus niet weg, en toch heb ik er geen echte last meer van.
   Tegelijkertijd gebruik ik mijn tinnitus als "stress-barometer". Soms merk ik aan het toenemende volume dat ik teveel hooi op mijn vork aan het nemen ben, en dan neem ik wat gas terug. Heel duidelijk merk ik dat bijvoorbeeld bij het piano-oefenen. Je draait daarmee als het ware de speer om: de tinnitus krijgt een positieve eigenschap.

   Verwijderen
  2. mijn tinnitus is ook een stressbarometer. Een hele strenge.

   Verwijderen
 22. Mooi hoe je dat schrijft.

  Ik heb dus ook tinnitus. Ik kwam er pas achter toen het programma "Je zal het maar hebben" het item "altijd een piep en je oor" uitzond. Dat vond ik toen heel rot voor die jongen.

  Later, een dag, of twee, of een week zelfs, bedacht ik me hee ik hoor ook altijd een piep. Stom zeg, heb altijd gedacht dat iedereen dit had. Niet dus, en het heeft zelfs een naam. TINNITUS.

  Nog wat later, blijkt dat mijn ma het ook heeft. Is dat niet raar?

  Maar, als gezegd, ik kan er prima mee overweg, tenminste, ooit is ie luider en dan is er lastiger langsheen te luisteren. Dat probeer ik altijd, er langaf te luisteren.

  En die dwangmatigheid, haha, misschien hangt het wel vast aan de tinnitus, dat ben ik ook en mijn ma ook. Je kopje precies op de vierkantjes van het tafelkleed zetten bijvoorbeeld. Maar daar is ook mee te leven, er gewoon om lachen als je ziet dat je het doet. Tenminste dat doen wij.

  Ik vond dat je een leuk stukje geschreven hebt. Daarom deze reactie. Veel groetjes, Tine.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Tine. Ik denk ook dat veel mensen het hebben die er geen erg in hebben. Houden zo! Soms moet je over dingen niet te veel nadenken.

   Verwijderen
 23. Hier is een goed verhaal voor mensen die het niet redden op eigen kracht, het gaat over iemand die met behulp van TRT = Tinnitus Retraining Therapie zijn tinnitus overwonnen heeft:
  http://oorsuizen.wordpress.com/mijn-verhaal/

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het slechtste wat je mensen met oorsuizen kan wijsmaken is: ‘dat je er maar moet mee leren leven’ of ‘het zit tussen de oren’ of ‘er zijn ergere dingen dan dat’. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen. In het ebook ‘oorsuizen100remedies’ staan er genoeg recepten om uit te proberen. Wat niet baat wat niet schaadt. De ene is geholpen met een voetbad met mosterdpoeder, de andere met een homeopatisch middel zoals helleborus, of met een klassiek medicijn zoals tranxene, of met moxa-acupunctuur, of met vinpocetine. Ons lichaam heeft een enorm herstellend vermogen en het zou zonde zijn om hiervan geen gebruik te maken.
  Arie Bergs, www.oorsuizen100remedies.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het slechtste wat je mensen kunt wijsmaken is dat ze honderd therapieen moeten proberen waarvan niet bewezen is of ze helpen, en daarmee proberen geld te verdienen. Dat doet me denken aan de middeltjes tegen kaalheid en de talloze dieetmiddelen.
   Wat niet baat dat schaadt wel degelijk. Tijdverspilling en geldverspilling.

   Verwijderen
  2. Hoi Bob,
   Je verhaal vind ik interessant en je hebt ook gelijk.
   De andere kant is dat ik alles probeer omdat ik daardoor hoop houd.
   Het is bij mij slechts vorige week begonnen door een MRI scan en het valt me nu de 8ste dag erg zwaar.
   Gister ben ik naar een HNO arts geweest in Duitsland (hier heet dat KNO).
   en ja, dat koste geld maar toch wil ik het proberen.
   Als ik niet binnen 2 a 3 maand verbetering heb dan zal ik aan het proces moeten geloven en accepteren.
   Toch probeer ik ook nu om het te negeren maar helaas is het daar te luid voor, wat mij wel helpt is een filmpje op you tube van 12 uur regen.
   Dat geluid is vriendelijker dan de fluittoon en maskeert het geluid in mijn geval goed.
   In mijn geval zijn de trefwoorden radeloosheid en angst voor de toekomst.
   Tegelijkertijd heb ik door de behandeling in Duitsland en het traject in Nederland het gevoel dat ik geholpen worden, dit is voorlopig een steuntje in de rug... al ligt er misschien een teleurstelling op de loer.
   Groetjes Erwin.

   Verwijderen
  3. Ik wens je veel succes, Erwin. Door een MRI-scan, die kende ik nog niet. In mijn kantlijn heb ik een link naar een duits ziekenhuis dat in tinnitustherapie gespecialiseerd is. Als je dat doorleest, dan merk dat de behandeling hoofdzakelijk psychisch is. Je leert er dus mee om te gaan. Er zijn ergere dingen, du darfst dich nicht reinsteigern.

   Verwijderen
 25. Hallo Allemaal ,ik heb pulserende tinnitus een soort hartslag of bloedsomloop geluid 24 uur enkel op mijn linker oor,smorgens is het ergste ,bij wakker worden moet ik 1,5 uur bij komenJe hoort je hart kloppingen in je hoofd. Als je actie
  onderneemt gaat je hart sneller kloppen.dat hoor ik dan ook heftiger.
  en overdag wordt iets minder met omgevings geluiden en ik voel soms dan dat binnen kant van me oor net of vocht in zit soms heb ik steekjes pijn net van die naaltjes zegmaar.overdag vazig zien en laatste tijd merk ik ook weinig kracht in mijn armen en benen.
  ik ben op zoek naar of er iets op gevonden is voor pulserende tinnitus ,en ik las op internett forum over nieuwe IT scan) een ruisend bloedvat ontdekken en dichtmaken/weghalen. Het is geen MRI, maar een speciale hersenscan, met contrastvloeistof.heeft iemand hiermee ervaringen ??

  http://forum.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=2878

  onderstaande link ook raadzaam om te lezen ..

  http://www.keesdevries.eu/Diverse%20Tinnitusgeluiden.html

  iedereen sterkte met deze akellige ziekte
  grt en beterschap allemaal
  mw pinar

  BeantwoordenVerwijderen