18 oktober 2010

Niet meer vliegen?

Na een geslaagde vakantie aan de Costa Blanca had ik gisteren in het vliegtuig op de trugweg een traumatische belevenis. Ik heb het natuurlijk vandaag online nageplozen en het blijkt dat er meer mensen zijn met dit probleem. Ik heb het al een keer eerder meegemaakt, maar toen was het niet zo erg als nu.

Op het moment dat de druk in de kabine van het vliegtuig verandert, begint er een stekende pijn achter en boven mijn linker wenkbrauw. Meestal gaat die pijn weer weg en is het alleen maar lastig. Nu werd de pijn snel erger en bereikte zo een ondraaglijk niveau, dat ik niet meer stil kon zijn en hardop kreunde. Ben je wel eens met je blote voeten in een spijker getrapt? Zo ongeveer voelt het; alsof iemand een dikke naald boven je oog in je voorhoofd drukt en die genoeglijk heen en weer beweegt. Het is een pijn die ik mijn ergste vijanden niet toewens. Op de pijnschaal zit het ongeveer twee keer boven de pijnen bij de bevalling schat ik, maar daar heb ik geen verstand van.

Nadat dit ongeveer 5-10 minuten duurde (de tijd is moeilijk te schatten), reageerde de rest van mijn lichaam door het bloed uit mijn hoofd te trekken, een luid ruisen in mijn oren te laten klinken alsof er opeens een sterke windvlaag over mij heen waaide, en mij zo kotsmisselijk te laten worden, dat ik even dacht dat ik flauw ging vallen. Ik had de onbedwingbare behoefte om op de grond te gaan liggen, maar dat heb ik niet gedaan, omdat ik dan nog meer aandacht zou trekken, en het sowieso duidelijk was dat er niets aan te doen is.

Na een kwartier werd het langzaam minder. Ik was nog minstens twee uur lang daarna uit het veld geslagen en groggy. Vandaag voel ik alleen nog een lichte kriebel en druk boven mijn oog. Het vervelende was dat mijn dertienjarige zoon naast me zat en totaal niet wist wat hij moest doen. Hij vroeg of ik hoofdpijn had (..) Als een echte volwassen ouder gromde ik hem toe dat hij zijn kop moest houden (later heb ik mijn excuses daarvoor aangeboden).


Over de vermoedelijke medische oorzaak en middeltjes tegen dit fenomeen is hier wel een aardige draad op een Duits geneeskundig forum. Ik heb er ook een commentaar bij geplaatst (op de tweede pagina, nickname: BobNL). Ik wacht af of er mensen zijn die hetzelfde gehad hebben en baat hebben gevonden bij bijvoorbeeld neusdruppels. Totdat ik iets dergelijks hoor, stap ik niet meer in een vliegtuig.

[UPDATE 20 maart 2013 voor de lezer die alleen maar wil weten wat je tegen de pijn kunt doen:

Ik ben nu ondertussen 2 keer wezen vliegen en ik heb iedere keer een uurtje van tevoren een pilletje Rhinopront Kombi genomen en neusspray gespoten. Geen problemen meer gehad!!
Natuurlijk is het ook raadzaam geen alcohol te drinken of gedronken te hebben de avond van tevoren, in het vliegtuig wat te drinken, en niet verkouden te zijn.

Het werkzame bestanddeel von Rhinopront Kombi (Duitsland) is pseudo-ephedrin. Andere gelijksoortige tabletten zijn:
- Sudafed (USA) (ook met pseudephedrin)
- GALSUD (Engeland)
Je moet zoeken naar een middel tegen sinusitus, met als werkstof pseudo-ephedrin.

Volgens google zit het in Nederlan ook in:
Rinomar
en in
Vasocedine]

42 opmerkingen:

 1. Bob: Had je voor het instappen last van verstopte luchtwegen of het kanaal tussen je oren en je neus? Zeg maar verhoudheid of last van je oren? In dergelijke gevallen is het vliegen sterk af te raden omdat het compenseren van de luchtdrukverlaging in je hoofd dan niet goed werkt. Zelf heb ik erg veel gevlogen en heb ik dit maar 1x meegemaakt. Het kan aan nog veel meer dingen liggen, maar daar heb je toch echt een arts of wat voor nodig.

  Het heeft ook alles te maken met het vliegtuig. Bij grote vliegtuigen gaat het luchtdrukverlagen beter/geleidelijker dan bij kleine, maar het ligt ook aan de piloot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, had ik niet. Ik heb van mezelf al vrij smalle neusgaten die makkelijk dichtzitten, maar dat was nu niet het geval. Ik heb nog door zitten zoeken en hier wat informatie gevonden bij cathay pacific
  http://www.cathaypacific.com/cpa/nl_NL/helpingyoutravel/insidethecabin
  citaat:
  "Sinusholten zijn met lucht gevulde holten in de gezichtsbeenderen en schedel, en staan met kleine openingen in verbinding met de neus/keelholte. Als deze openingen verstopt zitten doordat de neus is verstopt, kan dit tijdens dalen zeer pijnlijk zijn. De Valsalva beweging kan helpen, maar het is beter niet te vliegen als u last heeft van een verstopte neus, een verkoudheid in het hoofd, hooikoorts of sinusitis (voorhoofdsholteontsteking)."

  Schijnbaar is het ook niet goed om dingen te eten en te drinken die veel gas/lucht bevatten zoals kool of koolzuurhoudende dranken. Ik had een broodje gezon gegeten en een een blikje tonic gedronken in het vliegtuig. Zal wel meegeholpen hebben.

  Het was dus duidelijk de voorhoofdsholte die onder de toenemende buitendruk samengeperst wordt. Het kanaal tussen de neusholte en de voorhoofdsholte was blijkbaar verstopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verschrikkelijk lijkt me dat, ik zou idd ook niet meer gaan vliegen, als ik dat al wel deed dan.
  Je vergelijking met een bevalling vind ik dan wel wat overdreven, als je het aan de andere kant over trappen in een spijker hebt :p Ik heb dat allebei meegemaakt en kan je zeggen dat een bevalling toch gemiddeld wat meer en langer pijn oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die spijker gaat wel in de voet he? Natuurlijk heb je zware en minder zware bevallingen. Volgens Marjan is een bevalling niets vergeleken bij deze belevenis. (ze reageerde al op het vorige log; ik zal de reaktie hier naartoe kopieren).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jezus Bob, wat een heftige belevenis. Een bevalling is er niets bij. Ik heb alles gelezen onder het linkje. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan me voorstellen dat je niet zomaar weer een vliegtuig in stapt. Soms gebeurt het bij dezelfde persoon nog een keer.

  Afgezien van de teruglanding wel een fijne vakantie gehad?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja het is allemaal niks en verschrikkelijk natuurlijk. Een bevalling is er niets bij zou ik toch niet zeggen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er nooit last van gehad. Maar ik vind vliegen wel altijd vervelend. Het voelt altijd erg ongezond aan. En ik heb de indruk dat ik er nog dagen van moet bij komen. Maar dan vooral van de muffe airconditioned lucht en ik denk ook wel van het drukverschil.
  Ben trouwens nieuw hier. Volg je blog al een tijdje. Ik kwam erop vanwege je fietsavonturen. Verder vind ik het een geweldig leuke blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Bart! Heb je echt zoveel blogs als er in je profiel staan?

  Ik heb vroeger ook veel gevlogen, net als Xiwel. Dit probleem is ongeveer 5 jaar geleden voor het eerst opgetreden, in een zeer lichte vorm. Twee of drie keer was het erg, gisteren was het toppunt. Daar komt bij dat ik niet meer zo sta te popelen om ver weg te vliegen. Schijnbaar helpen neusdruppels (geen spray, die dringt niet diep genoeg door), maar daar wil ik eerst een bevestiging van zien van iemand die het ook beleefd heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ojee Bob, dat klinkt heftig!
  En ik wilde nog wel zo graag een keer de lucht in ;)) Denk dat ik dan toch maar liever een bevalling meemaak.
  En toch wil ik ooit nog eens vliegen...

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Margreet, ik blijf er bij, ik krijg liever een kind dan dat ik dat wat Bob gehad heeft moet mee maken. Naast de pijn lijkt het me ook nog afschuwelijk eng en je zit daar tussen allemaal mensen en zo.

  Ik wist niet dat vliegen afgeraden wordt als je verkouden bent. Wat doe je dan als je een ticket geboekt hebt, echt ergens naar toe (naar huis bijv.) wilt of moet en een verstopte neus hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het heeft naast een fysieke oorzaak vermoedelijk ook te maken met het type vliegtuig waarmee je ging, en de snelheid waarmee de machine opstijgt en druk opbouwt in de cabine. Ik heb met mijn vele honderden vlieguren een voorkeur voor Airbussen omdat ik dan minder snel last heb van de oren, wat me in een Boeing of Fokker veel eerder overkomt. Onlangs bij de terugvlucht uit Barcelona geen centje pijn (letterlijk en fuguurlijk) maar we daalden dan ook al vanaf Belgie in een zeer geleidelijke zweefvlucht richting Schiphol. Beste ervaring ooit was in de aloude Tupolevs van CSA. Nooit last van de oren, neus of wat ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Marjan: Niet iedereen die verkouden is krijgt meteen problemen bij het vliegen. Ik ben vroeger ook gevlogen toen ik verkouden was zonder problemen. Het verhoogt wel het risico.

  Ik kan me herinneren dat ze in de USA pilletjes verkopen tegen "Sinus" (=voorhoofdsholte)-problemen bij het vliegen. Neusdruppels schijnen te helpen. Maar zoals ik al zei, wil ik eerst een bevestiging horen dat het werkelijk helpt bij iemand die hetzelfde probleem heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bob, ik herrinner me ineens dat een van onze zoons dit vorig jaar ook mee maakte.. Hij was idd verkouden. Het was zo erg dat hij de terugreis amper aan durfde.
  Toch is hij dit jaar weer wezen vliegen, maar nu zonder verkoudheid, dus hij zei idd dat het daar aan moet gelegen hebben.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Bob. Over al die blogs in mijn profiel. De meeste blogs zijn websites voor een onderdeel van de diensten die ik aanbiedt. Trainingen natuureducatie voor de kinderopvang; kinderfeestjes in het bos. En een paar blogs kan ik ook wel opheffen.

  Verder raad ik je aan volgende keer de trein te pakken, of lekker te gaan fietsen langs de Weser of de Werra in plaats van op een suffe vliegvakantie te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou ja Marjan, misschien wil ik wel liever bevallen dan dat ik een reis per vliegtuig maak ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Tham: Precies, dat is het. Als je verkouden bent, heb je er sneller last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Leo: Het was een Airbus A320. Een vreselijk vliegtuig. Ik ben met mijn 1,82m niet bijzonder groot, maar mijn knieen drukken tegen de stoel voor me als ik normaal recht zit. Dan wees mijn zoon er nog op dat stukken van het plafond met plakband vastgehouden werden. We vlogen met Iberia. Op zich zijn die wel goed georganiseerd, we hoefden nergens lang te wachten bij het inchecken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Bart: de trein naar Allicante is nogal lastig en duur. Ik ben twee keer met de auto gereden, maar dat is ook geen sinecure. En ik wil af en toe daarheen omdat mijn zuster daar woont. Ik ga al niet meer zo vaak, de laatste keer was 3 1/2 jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik wacht nog op een reaktie van Rob, dat is een frequent flyer. Ik las nog een stukje van een Amerikaanse die veel vliegt en die vaak dit probleem heeft, en daartegen zogenaamde sinus decongestion pills neemt. Ik ga maar eens informeren bij de apotheek hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Bob - Je zou bijna denken dat je in hetzelfde vliegtuig hebt gevlogen als ik deed. Ik vloog met Vueling, een Spaanse prijsvechter. Stoeltjes die gemaakt waren voor Spaanse mensen, mijn 1.85mtr was niet zonder echt knel te komen zitten in te passen in the seat pitch tussen rugleuning en stoel voor mij. Ook in onze Airbus A320 waren delen van bekleding met plakband gerepareerd. Geeft toch een verkeerd signaal af lijkt me. Volgende keer gaan we toch maar weer met de KLM of zo. Maar....die Airbussen zorgen toch voor minder druklast op de oren. Zou het door het plakband komen vraag ik me nu ineens af...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bob, geef eens de naam van die anticongesting pills door, als je die gevonden hebt. Ik heb chronische sinusitis. Heb in de loop der jaren een steeds groter afkeer van vliegen gaan ontwikkelen. Nooit aan gedacht dat dat weleens met lichamelijke ongemak te maken kon hebben. Ik heb geen "acute" aanvallen zoals jij, maar voel me gewoon niet lekker meer in een vliegtuig. In de trein evenmin moet ik zeggen. De laatste keren ben ik uren aaneen gekweld door krijsende babies (in de eerste klas!). Ik kan dit niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De combinatie van pillen en neusdruppels schijnt werkelijk te helpen. Hier een citaat van een andere site:

  I recently had a head cold while flying and have always suffered severe pain in my ears in the past. However, I followed the advice mentioned above and am happy to report that I had no trouble at all. I took a decongestant pill about an hour before the flight and used a nasal spray about 30 minutes before both takeoff and landing. These medications kept my head clear enough that I had no difficulty with the increasing air pressure.
  - answer by Jeff Scott, 3 January 2007

  Wat voor pillen dat precies zijn, kan ik nergens vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nu wel:
  In USA: Sudafed
  in Engeland: GALSUD
  in Duitsland: Rhinopront Combi
  Nederland ??
  Rhinopront en Sudafed hebben dezelfde werkstof, pseudoephedrin.

  Ik heb nu verschillende berichten gelezen dat deze middelen precies helpen bij de gemene pijnen die veroorzaakt worden door verstopte kanalen tussen de voorhoofdholtes. Dus ik kan toch nog vliegen! Vooraf een pilletje, dan een half uur voor het opstijgen en landen neusdruppels nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heer Bob,
  Daar had ik nu nog nooit van gehoord. Ook nooit last van gehad, trouwens. Niet dat ik veel vlieg. Enkele vluchten richting Griekenland en ééntje richting Spanje, dat wel.
  Ik heb anders wel gevoelige oortjes. Verleden week spoorde ik viermaal vanuit Brugge naar Brussel en telkens voelde ik de drukverschillen (jawel, in de trein) in m'n oren.
  Als het zo heftig was als u het hier beschrijft, dan snap ik wel dat u in het vervolg het vliegtuig liever links laat liggen.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ow,
  Nu pas lees ik uw laatste reactie. Er is dus blijkbaar toch nog hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik wil niet spectaculair doen, maar ik heb bij mijn "research" verschillende keren gelezen dat dit soort problemen in het uiterste geval tot blijvende gehoorbeschadigingen, gescheurd trommelvlies(!!) en tinnitus (mmh?) kan leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. pseudoephedrin? klinkt als nep-ephedra. Ephedra is een medicinale plant die heel link is. Kan hartproblemen veroorzaken. Niet dat die pseudo dat meteen ook doet, maar bear that in mind, will you.
  Ik heb NATUURLIJK al lang die neusspray geprobeerd, die de slijmvliezen laat slinken, maar die geeft mij hartkloppingen. Zelfs van de lichte dosering voor babies. Ik ga eens informeren naar die pillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @OZ: "Zu bekannten Nebenwirkungen bei der Einnahme zählen Herzrasen, Blutdruckanstieg, Unruhe, Schlaflosigkeit und Angst bis hin zu Halluzinationen." (Wiki pseudoephedrin)

  Met voorzicht te genieten. Een NATUURLIJKE stof, wel te verstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Een NATUURLIJKE stof is natuurlijk niet per definitie onschuldig of ongevaarlijk. Je hebt hele giftige natuurlijke stoffen. Er is sowieso niet zoveel liefs of onschuldigs aan natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hallo ik heb hetzelfde met landen ! vreselijke pijn als het raam open stond was ik naar beneden gesprongen pfff ik dacht bij de eerste x ik krijg een hersenbloeding zo erg met geen pen te beschrijven ...nu heb ik een oplossing met dank aan een stewardes die dit ook had ...neem 2 plastice bekers met warme watten ( met kokend water ) onderin en hou die goed tegen je oren tijdens de landing ook goed neussprayen tijdens de landing , de bekertjes goed tegen je oren drukken zorg dat er geen lucht bijkomt echt waar dit helpt voor 100 %

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo anoniem, ik geloof je dat het helpt, maar ik ga het eerst maar proberen met Rhinopront en neusspray. Het valt wel erg op als je met 2 bekertjes tegen de oren gaat zitten! Maar alles is beter dan deze ervaring natuurlijk. Ik heb sindsdien nog niet gevlogen, zodra het zover is zal ik erover berichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. is er al meer bekend wat je kan gebruiken en zijn het reispillen waar jullie het over hebben? groetjes cynthia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nu weer 2 keer wezen vliegen en ik heb iedere keer een uurtje van tevoren een pilletje Rhinopront Kombi genomen en neusspray gespoten. (Even afkloppen!), geen problemen gehad.
   Natuurlijk is het ook raadzaam geen alcohol te drinken of gedronken te hebben de avond van tevoren, in het vliegtuig wat te drinken, en niet verkouden te zijn.

   Verwijderen
  2. ik had t twee keer met landen en afgelopen week de hele rit.ik had kunnen schreeuwen van de pijn..niet vol te houden .ik had neusspray gebruikt van te voren.alle ibrufens ingenomen die ik bij me had maar niks hielp.ik durf geen vliegtuig meer in.t rare is ,t jaar daarvoor twee keer gevlogen en niks gevoeld.

   Verwijderen
  3. Hallo Doortje. Zit er pseudo-ephedrin in Ibrufens? Dat is de belangrijke werkstof. Als dat er in zit en je hebt er toch nog last van, dan blijft er n.m.m. niets anders over dan niet meer te vliegen. Je kunt met de auto of de bus ook een heel eind komen. Volgens google zit er pseudo-ephedrin in "Rinomar" en "Vasocedine".

   Verwijderen
 33. ik verga ook van de pijn zelfs heb ik er lastvan als ik geland ben en een paar dagen erna dan hevige steek in mn gezicht en wenkbrauw mn oog wordt vuurrood en klein en lijkt alsof het oog eruit wilt komen tijdens het vliegen helpen de rhinopront en neusspray dan? groetjes cynthia

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Op vakantie heb ik gesproken met een beroepspiloot (Airbus). Die had hetzelfde ooit meegemaakt tijdens een training in de drukkamer. De druk werd iets te snel aangepast. De tranen schoten hem in de ogen van de pijn. Toen ze de druk langzamer aanpasten werd het beter, maar de trainer zei dat als ze in dat tempo de druk moesten aanpassen, dan zou het dagen duren. Hij was geloof ik verkouden op dat moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi bob, er is dus nog hoop? Ik begrijp precies wat je bedoeld! Heb nu twee keer mee gemaakt dat ik verschrikkelijke hoofdpijn kreeg bij de landing! Heb twee kinderen nou inderdaad ik beval nog liever! Weet je of die medicijnen ook in Nederland te koop zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet zoeken naar een middel tegen sinusitus, met als werkstof pseudo-ephedrin.

   Volgens google zit het in Nederlan ook in:
   Rinomar

   en in
   Vasocedine

   Verwijderen
 36. Dank je wel bob, ga het zeker uitzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Nou heb dus hetzelfde gehad 2 dgn geleden pffff zo errug dacht dat mijn hoofd explodeerde en mijn oog er uit viel zoveel prikken kreeg ik tot in mijn kaak heb er last van gehad tot de dag erna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet leuk nee, en dat is zachtjes uitgedrukt. Maar er zijn dus pillen voor.

   Verwijderen