11 april 2010

Niet alleen in de USA

Wie misschien dacht dat dieren in Europa beter behandeld worden dan in de USA bij het zien van dit gruwelijke filmpje dat ik een paar dagen geleden hier liet zien, wird hier eines Besseren belehrt. Vorig jaar werden in Duitsland 56 miljoen varkens geslacht, geheel naar het motto "Du bist was du isst". Door het continue versnellen van het produktieproces, de prijsdruk en de schaalvergroting van de slachthuizen, wordt er steeds slechter verdoofd bij het slachten. Ongeveer 1 % van de varkens, dat zijn er dus een half miljoen, worden niet voldoende verdoofd en zijn nog geheel of gedeeltelijk bij bewustzijn bij het uitbloeden en het daarop volgende kookbad voor het verwijderen van de borstelhuid.

Een en ander is hier te zien in een normale reportage die op ZDF werd uitgezonden.

Duidelijk wordt ook dat zelfs dieren die voor bio-vlees gekweekt worden, en dus beter behandeld worden tijdens hun leven, samen met alle andere dieren dezelfde behandeling krijgen in het slachthuis.

19 opmerkingen:

 1. Bob, ik ga hier echt niet naar kijken hoor. Ik denk dat ik over ga op het eten van wild dat geschoten is door scherpschutters.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hoeft niet hoor. Het is een professionele reportage waar o.a. iemand van de dierenbescherming aan het woord komt. Het is tevens een tekst-artikel.

  Opvallend detail: Je ziet in de opnames koeien en varkens die zich nog bewegen als ze eigenlijk al verdoofd hadden moeten zijn (wanneer de keel wordt doorgesneden en ze daarna in het kookbad gaan). Deze opnames zijn openlijk gemaakt, de slachthuisbeheerders hadden daar niks op tegen, omdat ze het feit dat dit af en toe gebeurt als de normale gang van zaken beschouwen.

  Terwijl het dus officieel in strijd met de wet is, maar gebrek aan controleurs, politieke wil etc etc etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK kijk er echt niet naar. Voel me al zo schuldig over het feit dat ik vlees zo lekker vind...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet erg weinig varkensvlees. Als iedereen dat deed, dan zijn er circa 40 keer minder varkens nodig. Dat heeft meteen een nadeeltje. Het aantal dat verkeerd wordt afgemaakt zakt, maar dat zijn waarschijnlijk diegene die dan niet eens meer geboren worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor sommige mensen is het beter dat ze nooit geboren worden. Stel je voor dat je in een concentratiekamp geboren wordt en daar vetgemest met groeihormonen, totdat je op je twaalfde jaar 85 kilo weegt, dat je je hele leven in een kamertje woont zo groot als een wc, of nog preciezer: je woont op een wc, zonder ramen, en zonder contact met andere mensen. Je krijgt altijd op tijd je voedsel, idere dag gaat snel even de deur open en dicht. Soms worden zulke kinderen gevonden, die jarenlang in een kast hebben geleefd. Die zijn volkomen kapot.

  Bij nader inzien is een concentratiekamp dan nog beter, omdat je daar nog contact hebt met lotgenoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heer Bob,
  Ik kijk er ook niet naar; ik kan daar niet tegen. Jammer genoeg eet ik wel graag vlees.
  We leven op een wrede planeet.
  In mijn tuin hangen twee vogelhuisjes waarvan er nu al eentje bewoond is (pa en ma mees). Het is een plezier om die beesten bezig te zien met het inrichten van hun nest waar straks die jonkies in moeten grootgebracht worden.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor sommige mensen die al geboren zijn is het misschien ook beter dat ze sterven. Ik denk bijvoorbeeld aan die kleine kinderen in Soedan, die maanden ondervoed zijn geweest, die hongerbuikjes en uitpuilende oogjes hebben. Ze zijn in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling zo gestoord, dat het nooit meer goed komt. Maar in plaats van dood te mogen gaan worden ze, als ze pech hebben, ineens alsnog volgestopt met levensmiddelen (Gift from the People of the USA, je weet wel, in die kostbare plastic zakken) en moeten ze nog lang gehandicapt verder leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. in ned onlangs op tv een reportage over resistente bacterieën. Blijkt dat in ned de consumptie van antibiotica bij mensen het laagste is van europa, maar bij dieren (in de bioindustrie) het hoogste. Daar kweken ze resistente bacterieë mee, die in je bloedbaan terecht komen en bloedvergiftiging veroorzzaken. Ik heb 2 x in mijn leven bloedvergiftiging gehad, en ben gered door antibiotica. Als ik die resistente bacterie krijg ben ik dood. Dus Gerda, doe als de donder iets tegen overmatig preventief gebruik van medicijnen in de bio-industrie. Zorg tevens dat vlees flink duurder wordt, dan hoeven we die volgepropte kippenstallen niet meer.

  getver.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wie is Gerda? Een of andere minister neem ik aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Leo en de Drs:
  Jullie handelswijze verlengt het leven van de bio-industrie. Het enige dat in het voordeel spreekt van deze struisvogelpolitiek is dat ongeveer 90% van de bevolking hetzelfde doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goh, Emigrant, ik ben verbaasd een ander levend wezen te treffen die daar ook zo over denkt.
  @bob. Gerda = Gerda Verburg, minister van Landbouw. Heeft inmiddels een tijdschrift op haar naam, glossy, vol met bevallige plaatjes van lammetjes en pluizige kuikentjes... Nee? waarvan dan wel? O van Gerda zelf! Natuurlijk, dat ik daar niet aan dacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben niet verbaasd dat Emigrant er zo over denkt, wel dat hij het hardop zegt. Dat doet bijna niemand.

  Ik ben het er trouwens niet mee eens. Je laat kinderen en ook volwassenen niet verhongeren. Ik vind dat zelfs bij coma-patienten of zieke bejaarden mensonterend en wreed.
  Als je het idee hebt dat mensen ondraaglijk lijden bied ze dan een humaan eind: stuur dan een team van medici en verplegers en geef ze de gelegenheid om vrijwillig een spuitje te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Marjan: Dat is niet haalbaar. De UNO beschikt niet over euthanasisten; die kindjes kunnen niet kiezen voor een spuitje en hun apathische moeder ook niet.
  Ik weet niet zeker of zulke al bijna verhongerde mensen nog lijden. Die apathie wijst toch op een al grotendeels afwezig bewustzijn? Maar hier weet ik het fijne niet van. Ik weet wel dat heel oude mensen die niet meer willen leven ophouden met drinken. Dat schijnt heel werkzaam te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. zoals met aids. De lieve aidsdoktoren gaan naar Afrika toe, en rekken zover mogelijk het leven van de arme aidspatiënten aldaar, die daardoor weer een boel nieuwe besmettingen veroorzaken. Condooms worden immers nog niet gebruikt, getuige de aidscijfers aldaar.
  Het dilemma: een tiental verdoemen om een enkeling te redden?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dus als ik het goed begrijp is het maar het beste als we de varkens naar Soedan voor eten en de zieke kinderen van Soedan naar het slachthuis sturen. We hopen dan natuurlijk wel dat de verdoving die keer werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die uitgemergelde kindjes blief ik niet hoor. Geef mij maar zo'n uit de kluiten gewassen amerikaanse tiener.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. We moeten zorgen dat derde wereldlanden niet meer uitgebuit worden. Dat ze hun produkten op hun eigen markt kunnen verkopen, zonder dat deze overspoeld raakt met onze artikelen tegen dumpprijzen. En andersom: dat ze hun suiker, katoen, koffie etc... aan ons kunnen verkopen, zonder dat we dat onmogelijk maken door eenzijdige afspraken in de wereldhandel (bijv. doordat de suikerboeren elders worden gesubsidieerd). We moeten internationale afspraken maken die het onmogelijk maken ontwikkelde landen een derde wereld land van haar rechten te ontdoen tegen betaling, zoals met de visrechten in Senegal is gebeurd. Zodat Senegal haar eigen vis weer kan vissen en verkopen en niet telkens leeggeroofd wordt door de Westerse landen met hun reuzeschepen. We moeten ze helpen/adviseren zodra er oorlog dreigt, voordat ze elkaar afslachen, en vooral voordat een kwalijke coup plaatsvindt.
  De lijst is langer, maar mijn kennis is beperkt. Dat soort dingen heb ik voor ogen. Dat dwepen met goede doelen, dat is symptoonbestrijding. Wanneer we beseffen dat geld niet zaligmakend is, dan pas kunnen we met een schoon geweten naar de uitgemergelde kindjes in Afrika kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. OZ@: Dat zijn prachtige idealen, OZ, en ik deel ze volkomen, maar zo is het niet met ons mensen. Om bij Soedan te blijven, een land dat vroeger nauwelijks de moeite van het uitbuiten waard was: daar is olie gevonden. Als het land verstandig werd geregeerd zou het daarmee eindelijk zijn welvaart wat kunnen verhogen. Maar dat wordt het niet. De Chinezen zijn erin getrokken en buiten het land veel genadelozer uit dan zelfs Europeanen voor mogelijk hadden gehouden.

  Portugal, Spanje, Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsers, Belgen, Italië, USA, Japan, China. In dit ± chronologische rijtje (neo)koloniale machten is er een duidelijke toename van wreedheid en efficiëntie in de uitbuiting te onderkennen.

  @Bob: Dat is veel hoor, zo'n Amerikaanse tiener, daar eet je weken van. En biovlees is dat zeker niet, met al die Hamburger- en Snickerresten die zij in haar lijf heeft. (Ik neem tenminste aan dat je voor de malsere girls zou gaan.)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je kunt iig FairTrade producten kopen en als je vlees wilt eten dat biologisch te doen, helaas kiezen de meeste mensen met hun portemonnee. Niet alleen de hoge heren hebben dollartekens in hun ogen! Jan met de pet is toch koning?

  BeantwoordenVerwijderen