8 april 2010

Another one bites the dust

Hij heeft een way with words die uniek is en niet door iedereen gewaardeerd wordt. Temidden van een community die hecht en ontoegankelijk is, en die zich van insider-grappen en voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijke, niet te volgen uiteenzettingen bedient, is hij de onbegrijpelijkste en binnenste insider. Onder andere op Panzerfaust kun je ze vinden. Waar ze nog meer komen, weet ik niet.

We kennen hem als Cole, Cohler, Colore, en nog een paar andere nicknames waarvoor ik geen tekens op mijn toetsenbord heb. Van Panzerfaustschrijverreaguurder gedegradeerd tot reaguurder, nog een keer op eigen intitiatief gedegradeerd tot horige von ons aller Oud Zeikwijf, kroop hij uit het dal en startte zijn eigen blog. Waarom?

Waarom blogt een man? Waarom een vrouw blogt is duidelijk. Deze wezens hebben een aangeboren onuitroeibare drang tot communicatie, en toen het bloggen werd uitgevonden, was dat een natuurlijk verlengstuk van de theekransjes, het praatje over de schutting, de roddel bij de kapper en de koffiepraat op het werk. Een man heeft dat niet (BOCTAOE). Een man blogt ter meerdere glorie van zijn eigen ego, om zijn vermeende artistieke talent ten toon te stellen, en natuurlijk om vrouwen te imponeren. Het een of andere echte talent daargelaten (Chimsky).

Het imponeren van de vrouwen ging Cole goed af. Er ontstonden lange discussiedraadjes over het hoe en waarom van de aantrekkingskracht tussen de beide geslachten. Er waren berichtjes over filosofie, natuurkunde, klassieke muziek, en sommige van deze berichten waren zelfs leesbaar en begrijpelijk. Andere waren vreselijk gewrochten intellectuele stukjes, waarop je moest studeren om te proberen te achterhalen wat er nou eigenlijk bedoeld werd. Dat is op zich een uitdaging, maar wel een uitdaging waar je niet altijd zin in hebt.

En nu stopt hij er mee. Hoewel hij dat in het begin heeft aangekondigd, leek het er toch op dat hij de smaak te pakken had gekregen, en dat deze aankondiging, getrouw het motto "Was interessiert mich mein Geschwätz von gestern?", genegeerd kon worden. We kunnen nu uit twee conclusies kiezen: Hij heeft zich gewoon aan zijn plan gehouden, en een spanningsboog opgebouwd die uitmondde in de publicatie van een bericht dat ooit eens was afgekeurd voor publicatie door Panzerfaust. Of hij heeft inderdaad de smaak te pakken gekregen, maar is op de een of andere manier teleurgesteld in het verloop, had zich misschien meer "succes" voorgesteld, en heeft daarom het projekt begraven.

Op Coles verzoek heb ik hem bij zijn meesteres Oud Zeikwijf uit het lijstje met stamgasten verwijderd. Cole heeft beloofd in de toekomst verder onder ons te wijlen als originele en obscure reaguurder. Welnu, daar zullen we het mee doen.

Stiekem verdenk ik Cole ervan dat hij in het echte leven een gewone, aardige man is.

32 opmerkingen:

 1. Kun je hem niet als stamgast-zonder-blog vermelden? Of mag dat ook niet van Cole? Wil hij ook helemaal niet meer op "Reageren op OZ" komen? Hij staat nog wel bij jou op de lijst dus blijkbaar heeft het iets met mij te maken. Maar wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was ik. Blijkbaar heeft Blogger besloten dat ik voortaan "het" ben. Hoogst merkwaardig. Naar waar mijn ikoontje is gebleven mag ik raden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan Bob.
  Als lui en verwend mens heb ik doorgaans een bloedhekel aan 'vreselijk gewrochten intellectuele stukjes' maar die van Cole vond ik leuk. Ik heb ze herlezen, de linkjes bekeken, de digitale NRC erbij gepakt of de wikipedia en google. Ik maakte er een digitale puzzeltocht van. Onderweg kwam ik allerlei moois tegen en ik stelde me voor dat Cole de route opzettelijk zo had uitgestippeld.

  Cole, waarom hebt gij ons verlaten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je te ver doordenkt als je denkt dat het iets met jou te maken heeft. Als er geen nieuwe berichten komen, dan zal ik hem bij mij ook ooit verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, reaktiekruising. Reaktie van mij 10:16 is aan OZ gericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ware cultuurbarbaar heb ik niet zulke warme herinneringen aan deze blogger. Onder en van zijn aliassen werd hij mij nog eens onder de neus gewreven door een collega, maar 'kennen' of zo? Nee, niet meer dan via, via. Mijn eigen ego is al zo groot....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Naar mijn weten heeft Cole nooit voor Panzerfaust geschreven. Hij is wel al een hele tijd een zeer gewaardeerd reageerder. Het soort reageerder dat het geheel op gezette tijden naar een hoger plan weet te tillen. Met als persoonlijk hoogtepunt Cole's poging, naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in de VS, om McCain en Obama langs de huidskleurenmeetlat van Felix Ritter von Luschan te leggen, met als verrassende uitkomst dat niet Obama, maar McCain de neger was. U leest het allemaal vanaf hier: http://www.panzerfaust.org/?p=6795#comment-119676

  (En nog bedankt voor het compliment. Ik blog trouwens om gelezen te worden.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Stiekem verdenk ik Cole ervan dat hij in het echte leven een gewone, aardige man is.'

  Ik ook maar ik fantaseer liever dat hij een gevaarlijke, gestoorde geniale seriemoordenaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Naar mijn weten heeft Cole nooit voor Panzerfaust geschreven."

  Oeps. Op de een of andere manier was ik in die veronderstelling. Kzal de tekst proberen te verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zag op het blog van Cole (nooit geweten dat ie die heeft gehad) dat hij een Blitzrecensie had ingestuurd die was afgekeurd. Nu. Ik heb nooit geweten dat ie die had ingestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe dan ook. Veels te leuk om die mythe in stand te houden. We houden het erop dat Cole schreef voor Pantzerfaust en daar genadeloos werd gecensureerd. Zelfs Panzerfaust kan dààr niet tegen zijn, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat is BOCTAOE ook weer? Is dat die vereniging die je ooit opgericht hebt, voor mannen die iets speciaals deden maar wat weet ik niet meer? Of zie ik weer iets over het hoofd zoals het achterstevoren moeten lezen van iets? EOATCOB?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed. Bij deze laat de redactie van Panzerfaust weten de bijdrage van Cole geweigerd te hebben wegens te coherent en te begrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. But Of Course There Are Obvious Exceptions

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een donkerbruin vermoeden besluipt mij nu dat de E-Mail van Cole de redactie van Panzerfaust nooit bereikt heeft, respectievelijk verloren gegaan is in de waarschijnlijk chaotische archieven aldaar, dat Cole dus in ieder geval geen antwoord heeft gekregen, dat hij dit als weigering geinterpreteerd heeft, en dat zijn hele blog-carriere op een misverstand berust.

  Entweder das of de redactie van Panzerfaust probeert zich er hier uit te weaselen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bob! Speel nou het spel mee! Hier gaat het om: "Panzerfaust heeft Cole gecensureerd".

  En was die vereniging nou door jou of door Molo bedacht? Door Molo denk ik nu. Wat was het ook weer? Je had je aangemeld als lid, weet ik me opeens te herinneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Molovich: Wij van Hollander In Duitsland geven hierbij Panzerfaust de eenmalige gelegenheid om zich te rehabiliteren en het zo smalijk afgewezen stuk alsnog te plaatsen, natuurlijk voorzien van een uitleg hoe het zover heeft kunnen komen, en een passende verontschuldiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @OZ: Daar ik nooit een bevestigingsschrijven heb ontvangen nadat ik mijn lidmaadschapcontributie heb betaald, sterker nog, aangezien ik helemaal geen teken van leven meer heb gehad, heeft zich bij mij het vermoeden bevestigd dat het heer om een kwalijke grap van de heer Chimsky handelde. Als solches wens ik mij niet meer te herinneren aan de naam van deze oplichtersclub!

  (Ik weet het ook werkelijk niet meer, het was een afkorting van ongeveer 20 letters.)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het ligt allemaal aan mij. Een week terug bedacht ik voor het eerst een logje van Cohore te lezen, en hij kapte er daarna meteen mee. Sorry dus, ik wist niet dat ie zo gevoelig was. Vooral omdat ik er helemaal niet gereageerd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Xiwel, het ligt denk ik niet aan jou. Cohleriaans-Darwinistisch geredeneerd was dat blog wat voor een pauw zijn verentooi is.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dankrede

  There's talk on the street; it sounds so familiar
  Great expectations, everybody's watching you
  People you meet, they all seem to know you
  Even your old friends treat you like you're something new
  Cohler come lately, the new kid in town
  Everybody loves you, so don't let them down


  Dat bleek moeilijk, te moeilijk. De lat lag hoog, te hoog. Veel te hoog. Neem alleen al de duizelingwekkende hoogte waarop de lat van de afgekeurde logs ligt.
  Het werd Cohler teveel, de afstand tot de lat leek met de week toe te nemen, men legde de lat steeds hoger of Cohler werd steeds kleiner. Zijn blogbestaan werd uitzicht- en zinloos.
  Moest hij zichzelf nodeloos blijven kwellen? Immer die diep gevoelde kritische meewarige meekijkzwijgblik van Oudzeikman. Het werd een hopeloos uitzichtloze situatie waarin geen verbetering meer kon worden verwacht.

  Cohler had opeens wel 5 fantastische vriendinnen en maar drie(4) concurrenten. Het ene liefje nog mooier en intelligenter dan het andere en allemaal supermoeder. Zoveel moois bij elkaar was Cohler gedurende zijn hele leven nog niet tussengerold. Cohler werd te regelmatig hallucinerend rillend en badend in het zweed wakker. Als je nooit meer dan 3 vrouwen(inclusief zijn moeder) in je geïnteresseerd hebt geweten dan is deze weelde te groot, veel te groot.

  There's talk on the street, it's there to
  Remind you, that it doesn't really matter
  which side you're on.
  You're walking away and they're talking behind you
  They will never forget you 'til somebody new comes along
  Where you been lately? There's a new kid in town.

  Gelukkig duurde het niet lang totdat Cohler zijn eerste liefje weer kwijtraakte. Het bleek het begin van een over hem heen spoelend domino-effect van deselecties inclusief bedkamerban zodat hij alras thuiskeerde waar hij behoorde: als onderdanig huistuinenkeukenassistent van een dominant moederdier.

  They will never forget you 'til somebody new comes along
  Where you been lately? There's a new kid in town
  Everybody loves him, don't they?
  Now he's holding her, and you're still around
  Oh, my, my
  There's a new kid in town
  just another new kid in town
  Ooh, hoo
  Everybody's talking 'bout the new kid in town,
  Ooh, hoo
  Everybody's walking' like the new kid in town
  There's a new kid in town.

  MedeSorryblogbeheerder Margreet bleef zich baatzuchtig om het kwellende correspondentieliefdetekort bekommerden. Liefdevol steekt Cohler hierbij voorzichtig een doornige dankroos in een bevallige, daartoe geschikte, pluiminsteekhouder.

  Waar nu heen, hoe nu verder? Cohler trekt zich terug in een toegewezen bescheiden afgelegen reservaatje op een noordelijk internetrijk Waddeneiland. Hij gaat zijn dagen zinvol slijten als Lady Ester zonder h's favourite Lover onder een schamel dak in een Fruittuingaard; een afgelegen Rozenprieel met bijbehorende rozentuin ter aanleg ende onderhoud. Snoeien en schoffelen met de Stihl MS 170 en barok reaguren worden zijn lust en zijn leven. Sorry Chimsky dat ik recent pas het voorlezen van Tolstoj aan M! heb doorgrond.
  Ieder jaar, in April, krijg Cohler een weekje vrijaf, als Tsjechov's kersenbomen bloeien, om te relaxen en onder de dwarrelende douche der bloesemblaren te reflecteren op het mooiste, rijkste, opwindendste winterhalfjaar van zijn leven.

  De échte Epiloog
  Wat? Een "Ich habe es nicht gewusst"-je van Panzerkardinaal Chimsky!
  Hier Innenmauerringleiter:
  Bewijs548 en hier: Bewijs550
  Ook toen al met een bedenkelijk optreden van Rigo Reus!

  “Er is niets mis met zoals hij schrijft, maar het is geen groots schrijven.”

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De dankrede moet ik nog eens goed op me laten inwerken. Zoveel heb je ons nog niet eerder laten zien, voor mijn gevoel dan.

  De epiloog:
  wat is het verschil tussen de twee bewijzen? Mist er iets? Zo nee dan denk ik dat ik iets mis.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Aha. Zeer informatief en dankjewel voor deze inkijk. Het wachten op deze reaktie was de moeite waard.

  Het is niet makkelijk om er mee om te gaan dat je eigen talent niet zo groot is als je zou willen, en als je dat dan ook nog zelf scherp kunt beoordelen. Doet me denken aan een hartverscheurende monoloog van Salieri in de film Mozart. "Waarom schenkt God deze vlegel zonder discipline zoveel talent en mij, een eerlijke hardwerkende man, zo weinig" of iets in die geest. Je moet dan proberen te spelen volgens het principe "Het gaat om het meedoen, en niet om het winnen". Het kan ook leuk zijn om iets te doen, terwijl er medespelers zijn die beter zijn dan jij. Zo zie ik het tenminste. Anders was ik allang opgehouden met piano spelen, hardlopen (o pardon, daar ben ik wel mee opgehouden), BLOGGEN en fietsen. Waarmee we weer terug zijn bij de eeuwig terugkerende vraag waarom we eigenlijk bloggen.

  M.b.t. de bewijzen: Uit de commentaren blijkt niet eenduidig dat Kardinaal Eminem op de hoogte was van het ingezonden stuk:
  "20 augustus, zei u? Ik zal kijken of ik het weer naar voren kan toveren."

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoe kan Cole zich willen vergelijken met andere schrijvers? Hij is onvergelijkbaar. Hors concours.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De dankrede is zojuist bij Cole zelf verschenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als ik me zou vergelijken met jullie dan kan ik wel ophangen ;))..
  Dus doe ik dat maar niet..ook al snap ik vak de helft niet waar het hier soms overgaat. Cholre.. ja.. maar verder?
  Ik ken de man verder niet dan uit zijn stukjes en die logjes vond ik al moeilijk genoeg ;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bob, maar daar kan ik niet reageren dus doe ik het even hier bij jou. Alweer.

  Een dankrede met weinig dank en veel bittere zelfkritiek en teleurstelling in 'ons', zo lees ik het.

  Je (Cole) hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt. De hoge lat, liefjes en concurrenten.

  Bloggen is geen bloesemtuin. Bloggen is eenzaam zoals het echte leven. Af en toe komt er iets voorbij dat je vriendschap zou kunnen noemen, of waardering en misschien zelfs liefde maar ik denk niet dat het zin heeft om daar hard naar toe te willen roeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik moet wel een beetje lachen om wat jullie er in lezen.
  Bittere zelfkritiek?
  Legde hij zelf de lat te hoog? en vergeleek hij zichzelf met anderen? Concurrenten? Had ie niet echt toch, niet binnen de HOP iig.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Margreet: Wat lees jij erin dan? Het klinkt alsof jij een andere tekst hebt gelezen. Dat heb je waarschijnlijk ook, omdat jij ook buiten het blog-commentaar om kontakt met Cole hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik lees het anders denk ik, ik zie Cole iig niet als bitter of in competitie.
  Niet zozeer andere als meer..
  Verder is het niet aan mij om uit te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Omdat we nu wel genoeg hebben zitten anlyseren en ik me voorstellen kan dat dat iemand op zijn zenuwen werkt, doe ik de reakties voor dit bericht nu sluiten.

  BeantwoordenVerwijderen