4 april 2010

Scarlatti, sonate in b-mineurAls je het niet direkt vergelijkt met een beroeps, dan lijkt het toch al heel wat.

Over Scarlatti valt het wel het een en ander te vertellen, hij is een van de meeste ondergewaarde componisten van zijn tijd. Een tijdgenoot van Bach. Er zijn bijna alleen klaviersonates van hem overgeleverd, waarschijnlijk zijn een aantal andere grote composities van hem verloren gegaan.

(De drie dansen van Jurriaan Andriessen komen er ook aan).

17 opmerkingen:

 1. Op de geniepige trillertjes moet je nog even oefenen;)) maar de rest klinkt toch knap, al ken ik het stuk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij bent snel, Thamara. Ik heb het er net pas op gezegd. Meer oefenen op dit stuk doe ik niet hoor, ik ben er al vanaf januari mee bezig. Ik ga nu een stuk van Schubert weer oppakken wat ik al eens gedaan heb. Voor een uitvoering van de muziekschool in juni.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig!
  Ik hoorde in jouw spel al hoe mooi gevoelig.. Ook de beroepsuitvoering daarna nog beluisterd.
  Kende het niet maar het raakt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. * bloost *

  Het is geen stuk waar je zo makkelijk gevoel in kunt leggen als bij Chopin of Beethoven, het is geen romantiek, het is meer ingetogen en subtieler.
  Waarschijnlijk is het oorspronkelijk geschreven voor clavecimbel. Ik zie in gedachten bij deze muziek dames in hoepelrokken en baljurken met gepoederde hoge pruiken in formatie door de kasteelzaal dansen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, ik zie de rokken voor me.

  Dat commentaar is leuk, kan niet bij Youtube toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soireemuziek. Glaasje er bij, mooie dame aan de zijde, uitkijkend over de Engelse tuin, mijmerend, lettend op de wolken die aan komen drijven en het leven beschouwend. Heerlijkee muziek...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marjan: Bij mijn weten kan dat niet bij youtube nee, in ieder geval niet zo eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Leo: Dat kan natuurlijk alleen als iemand anders op de piano tingelt, maar inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Arg crap, het geluid doet het bij mij niet. Ik zie alleen de handen bewegen. Tot opluchting van Bob waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. trouwens bob
  Er blijken trojan virussen te zitten op allerlei gadgets van blogger. Als ze je treffen wordt je blogspot bij het openen gekaapt door andere websites. Ze laten de gadgets eerst een tijd met rust en dan slaan ze toe. Maar je hebt geen gadgets geïnstalleerd, toch? Die counter, is die van blogger?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb allerlei gadgets geinstalleerd. Alle dingen die rechts in de kantlijn staan, zijn gadgets. Bedankt voor de waarschuwing. Ik heb even nagelezen, het blijkt om bepaalde third-party gadgets te gaan die ik niet gebruik. Blogger stelt honderden verschillende gadgets ter beschikking, een deel daarvan hebben ze zelf geprogrammeerd, de rest komt van anderen. Iedereen kan een gadget programmeren en erbij laten zetten, en dat is het probleem. Een prima ingang om virussen te leveren. Een beetje kun je wel herkennen wat er obscuur uitziet. Een hoop van die gadgets is echt troep, ook als het geen virus is. Die zogenaamde openheid heeft dus ook een groot nadeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb erg veel moeite gedaan om het geluidsfilter zo te programmeren dat mensen die niet van Scarlatti houden niets te horen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat kunnen we van God=Google=Blogspot=Groene Leguaan wel verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ah! geluid doet het nu. Erg mooi! Je verwacht een oorverdovend applaus aan het einde. Maar nee. Bob staat op, en doet de recorder uit. That's all. Ik weet zeker dat de oligoi ontzettend hadden geklapt als ze de kans hadden gehad. Dat moeten jullie voortaan er maar bij denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ging er vanuit dat de pianist, dan wel het opgenomen geluid, zorgt voor de ambiance die ik beschreef...

  BeantwoordenVerwijderen