15 november 2011

Waar blijft eigenlijk het geld?

Op de beurs wordt de prijs van de aandelen (en alle andere zaken die daar verhandeld worden) bepaald door vraag en aanbod. Letterlijk. Als jij aandelen wilt kopen dan geef je de prijs aan die je bereid bent ervoor te betalen, met een onder- en een bovengrens. De verkoper doet hetzelfde. Een algoritme beoordeelt alle aanbiedingen en koopaanvragen en berekent daarmee de koers. Volia, de "prijs" (eigenlijk is het dus meer een richtprijs) staat vast. Theoretisch kun je ook tegen een andere prijs dan de koers handelen, als je iemand kunt vinden die er aan meewerkt.

De gedachte erachter is dat de kopers en de verkopers ongeveer weten hoe het gaat met het bedrijf waarin gehandeld wordt, en daarop hun gedrag aanpassen. Als de verwachting voor een bedrijf goed is, dan zullen veel mensen willen kopen, en de verkopers kunnen het zich permitteren hun aandelen aan de koperst te verkopen die het meeste bieden. -> De koers stijgt. En vice versa -> de koers daalt.

Een fenomeen dat aan de beurs speelt is dat de koersen van alle aandelen zich in een bepaalde richting bewegen, ondanks dat de bedrijven afzonderlijk hele verschillende resultaten boeken. Dit noemen we globale economie; omdat alle bedrijven via banken en ingewikkelde verbindingen met elkaar samenhangen, heeft het op alle bedrijven een invloed als bijvoorbeeld een land als geheel hoge schulden heeft, om maar iets te noemen.

Dat is een interessant geval. Als op deze manier de economische "sfeer" slechter wordt, dan willen over de hele linie meer mensen verkopen, en alle koersen dalen. Dat de koersen dalen, betekent dat de bedrijven en handelswaren minder waard worden. ER VERDWIJNT GELD (En niet zo'n klein beetje).

En dat brengt mij bij de titel van dit stukje:

Waar blijft dit geld?

18 opmerkingen:

  1. Het blijft daar waar verkeerd geadresseerde e-mails ook blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Berichten die het internet op gestuurd worden zonder geldig adres, worden na een bepaald aantal bezoeken aan routers verwijderd. Dat zit ingebakken in het internet-protokol, heb ik ooit eens geleerd.

    Evengoed kun je natuurlijk vragen: Waar komt het geld vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het betekent ook dat de stijging van de beursindex die al tientallen jaren aan de gang is niet eeuwig kan doorgaan. Op een gegeven moment heeft iedereen aandelen, alle landen zijn ontwikkeld en volledig geindustrialiseerd, en er stelt zich een evenwicht in: de index blijft om een bepaald punt schommelen (m.u.v. de aan het kapitalisme inherente crises). Dan kan er weer normaal gehandeld worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Bob: Verwijderd ja, maar waar blijven ze dan? En waar blijft het geld? Die vraag is ook nog niet beantwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik stel hier de vragen. Daarmee probeer ik de lezer tot nadenken te dwingen.

    Een e-mail is een file is een bitpatroon op een opslagmedium. Als een file verwijderd wordt, dan wordt dit bitpatroon verwijderd (eigenlijk wordt er alleen een klein deel verwijderd en daarmee de opslagruimte waar de file zich bevindt vrijgegeven voor andere files). Bijvoorbeeld de magneetpooltjes op een harde schijf worden allemaal weer in de uitgangstoestand gezet. Daarmee is de informatie verdwenen. Vergelijk het met een tekening in het zand op het strand waar die je met je voet uitveegt: het zand is er nog, maar de tekening is weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De vroegere lessen economie waren simpel. Als de aandelen stegen daalde de rente, en die aandelen stegen als bedrijven goede cijfers tonen aan het einde van hun balansjaar. Voor hen die niet wilden speculeren waren er de veilige obligaties, niet veel winst, maar altijd zekerheid dat je je geld terugkreeg dat je belegde. Ook de valutaverschillen bewogen mee met al die op en neerwaartse bewegingen. Zo simpel. Sinds de jaren negentig is het ineens heel ondoorzichtig geworden. Dat komt ook omdat koop en verkoop geen mensenwerk meer is, maar een door computers beheerste handel. Als ergens een computer op hol slaat volgen al die dingen over de hele wereld de trend en heb je de economische poppen aan het dansen. En men blijkt niets geleerd te hebben van de ineenstorting van de banken in 2008. Toen bleek dat men gokte op verliezen op hypotheken en dat weer op een of andere manier verzekerde en afdekte. Gebakken lucht die verzekerd was van uitkering door een bedrijf dat gespecialieerd was in het afdekken van die lucht. En zo gaat het nu weer. Men gokt weer als een dwaas, en neemt opties op de verliezen die landen lijden op hun leningen. En daar verdient men dan weer mee. Dus is het interessant om de beurzen laag te houden om dan ineens te kopen en die beurzen omhoog te laten bewegen en daarna te verkopen en winst te pakken. De mallemolen van het economische leven. En wij, klojo's, snappen er niets van en kijken naar miljarden die verdampen. En dat kan omdat het virtuele miljarden zijn. Sinds we in deviezen doen en niet meer in echt door goud gedekt geld, is iets waard wat de gek er voor geeft...niet meer en ook niet minder...Monopolygeld!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Leo: Het principe van de beurshandel is niet veranderd, het is alleen zo dat door de nieuwere handelswaar als futures en andere zgn. derivaten de effecten en de schommelingen sterker worden. Op de beurs kon al vanaf het begin in gebakken lucht gehandeld worden, trefwoord: tulpenmanie. In 1634 werden prijzen tot 6000 gulden betaald voor een enkele tulpenbol (die de verkoper op dat moment niet in ijn bezit had).
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niemand die een antwoord wil wagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vergeet de koffihandel niet en zeker niet in de laatste plaats de slavenhandel.....zeer lucratief geweest en nog steeds....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De vraag is niet te beantwoorden want er verdwijnt geen geld.
    Wat er verdwijnt is waardering en die is uitgedrukt in geld. Mijn huis is het afgelopen jaar minder waard geworden, niet omdat er geld verdwenen is maar omdat de waarde (uitgedrukt in geld...) minder is.

    De waarde van een bedrijf, voorwerp, aandeel, product is afhankelijk van allerlei factoren. Het gevoel dat mensen hebben over de toekomst is een belangrijke. Op dit moment verdwijnt er overal waarde als gevolg van angst en onzekerheid.
    Terzijde: ik las in de krant dat je in Duitsland (Duitsers lopen altijd voorop als het gaat om angst) tegenwoordig uit pinautomaten stukjes goud kunt pinnen in plaats van papieren euro's; speciaal voor mensen die niet meer vertrouwen in de waarde van de euro.

    Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goudautomaten? Ik heb het even gegoogled en ik vind over Duitsland een bericht van vorig jaar, en een aktueel bericht maar dat gaat over Istanbul:
    http://www.bild.de/geld/wirtschaft/geldautomat/werden-zu-goldautomaten-18464358.bild.html

    Ik had er nog niet van gehoord.

    On-topic: er verdwijnt waarde, en dat is alleen mogelijk omdat de prijs niet de kostprijs is, maar wordt bepaald door vraag en aanbod, in ons kapitalistische systeem (Volgens de economische theorie wordt er wel degelijk geld vernietigd). In de DDR was dat niet mogelijk geweest. Ik vind het nog steeds een raar idee. Net als banken die geld uit het niets scheppen.

    Het wordt graag in de kranten gebracht hoeveel geld er vernietigd word bij een beurscrash.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Eine Erklärung scheint möglich, wenn man sauber unterscheidet zwischen realem und virtuellem(!) Geld. Das tut nur niemand, ausser hier:

    http://www.monetative.de/

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Das ist ein interessantes Thema. Das Phänomen der Geldschöpfung durch private Banken habe ich das erste mal verstanden als es mir Andreas Eschbach in "Eine Billion Dollar" erklärt hat. Es kratzt wirklich am Unrechtsbewustsein, diese Prinzip. Wieso kann eine Bank Geld ausleihen das eigentlich jemand anders gehört, und damit die Geldmenge vergrößern, UND bis zu 10-fach Zinsen verdienen auf eine Summe? Warum ist das möglich?

    Ob die vorgeschlagene Lösung auf dieser Webseite sinnvoll ist, kann ich nicht beurteilen, aber ich bin mir ziemlich sicher dass die Banken jetzt schon viel zu mächtig sind, als dass das jetzt noch eingeführt werden könnte.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. DIt onderwerp is te moeilijk voor mij. Ik heb geen idee waarom je soms een bedrag dat je ooit naar een bank hebt gebracht daar vermeerderd weer kunt terughalen en soms helemaal niet meer.

    Ook in verscheidene Arabische landen zijn er goudautomaten. Voor wie 's avonds laat nog trek krijgt in een lekker brokje.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Emigrant: Geheel in de trant van dit onderwerp had Scott Adams laatste een blog over banken en schulden, en over de "complexiteit" van dit onderwerp. Ik citeer:

    [As a general rule, you can usually assume that someone is trying to screw someone else whenever you find these two elements working together:

    1. Complexity
    2. Money

    Complexity is how evil schemes are hidden from the public. Complexity is what caused so many people to get mortgages they couldn't afford. Complexity is how hedge funds hide their treachery. Complexity is how the derivatives debacle was possible. Complexity is how your financial manager can get away with charging you for doing nothing. Complexity is why you don't know if you can get a better deal with another phone carrier.]

    Samenvatting: als iets complex is en er is geld bij betrokken, dan wordt er meestal iemand genaaid. Als jij degene bent die het niet begrijpt, dan ben jij waarschijnlijk degene die genaaid wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Over het scheppen van geld ga ik maar eens een cartoon maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik zag gisteren de Rail Away aflevering White Pass & Yukon Railroad over goudzoekers. Op een bepaald moment zaten er boven bij een ijsmeer 30.000.

    Waarom is goud een betere belegging dan een velletje met getallen erop?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik probeer het hele geldsysteem al een hele tijd te begrijpen. Ik snap er wel iets van , maar nog steeds niet alle details.

    BeantwoordenVerwijderen