18 augustus 2009

Intelligentietest?

Hieronder zie je een rijtje met symbolen, zoals ze vaak worden opgegeven in intelligentietests. Het eerste is een M, dan een hart met een streepje eronder, een acht, een doorgestreepte M, en dan een T bovenop een ovaal. Vind uit volgens welk patroon de symbolen zijn opgebouwd, en vertel mij hoe het eerstvolgende symbool eruit moet zien dat de rij aan de rechterkant zou aanvullen.

Als je een oplossing weet, zeg dan alleen hoe het symbool er volgens jou uit moet zien, zonder het patroon te verraden. Dan kunnen de anderen verder raadselen.

Als ik vind dat er genoeg mensen hebben meegedaan, verraad ik de oplossing.

21 opmerkingen:

 1. @Xiwel: Daar dit antwoord niet goed is, mag je uitleggen hoe je erop komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marjan: Troost je, ik kwam er ook niet op. De dochter van mijn vriendin kende het raadsel al, en zij zegt dat ze er zelf op is gekomen. Ze zei dat bij haar versie de symbolen onder elkaar stonden, en dat het dan makkelijker is. Ook dat heb ik geprobeerd, maar mij hielp het niet.

  Het raadsel komt uit het boek 'Korfs kuriose Rätsel' van ene Heinrich Hemme.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Xiwel: Wacht even, jouw antwoord zou enigszins kunnen kloppen, maar dan moet het aan de linkerkant van de rij staan, en het is niet compleet. Ik denk dus dat je toch op een ander spoor zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bob: Ik vond mijn antwoord ook niet zo denderend, maar dacht iemand moet het bal openen en laat ik dan maar beginnen met een nul. :-)

  Ik had er ook wel iets bij verzonnen. Zo heeft het eerste karakter geen streep (die ligt er omnzichtbaar onder). Bij het hartje ligt ie op de bodem, bij de 8 in het midden, bij de volgende M nog wat hoger en bij dat laatste symbool helemaal boven. Dus bij het volgende karakter ligt ie er onzichtbaar boven. Na de eerste M kwam een hartje (mal symbool), net als na de 2de M. Na dat hartje kwam een 8 wat voor mij een 0 is met een middenstreep. Dus luctor et eruptus: het moest wel een 0 zijn zonder middenstreep. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Xiwel: De verklaring met de streepjes is niet slecht. Maar de acht is niet bedoeld als symbool met een streepje in het midden.

  Doer Rob geen poging?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij is het te moeilijk. Ik heb een ander soort intelligentie, meer éen van taal- en letterkunde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob: Ik neem aan dat de oplossing wel op het internet te vinden is, maar daar begin ik nog niet aan.

  Zoals gezegd vond ik die 0 ook niet een fantastische oplossing, maar ik heb fantasie zat om er een passende verklaring bij te verzinnen. :-)

  Andere oplossingen als een kaartspelruit, een 9, of een 8 met een verticale deelstreep kan ik ook verklaren, maar vond ik nog minder.

  Ik ben ook wel benieuwd of Rob nog met iets komt. Het nadeel is dat het een weetje kan zijn en dat is niet de bedoeling van zo'n test.

  Zelf heb ik dit soort tests een jaar 10 terug gemaakt. Of deze er tussen stond kan ik me echt niet herinneren. M'n algemene score was wel ruim voldoende en een stuk hoger dan passend was bij mijn opleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze zul je niet in een echte iq-test vinden, met een 'weetje' zit je al in de goede richting. Maar wel iets dat iedereen weet. Meer zeg ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb geen 1q dus hoef ook niet na te denken.

  Gister las ik het ja en heb 15 min zitten turen..maar geen idee hoor Bob. Mij kun je alles wijsmaken blijkbaar.


  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Tham: deze heeft ook niet echt met IQ te maken. Meer met out-of-the-box denken. In ieder geval bedankt voor het meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Kimberley: Ik zie dat je meeleest! Waar is Rob? Tell him to get his a$$ over here and join in.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Allen: Over toeval gesproken. Gisteravond zie ik exact hetzelfde raadsel heel snel voorbij komen in een aflevering van de Simpsons. Waar Lisa bang is dat ze net zo dom wordt als haar vader, maar later weer alles goed komt, en ze kan dan ook dit raadsel oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sorry Bob, ik kijk idere morgen naar je blog en zie dit raadsel. Mijn handen beginnen dan te jeuken en ik wil hem oplossen. Ik heb echter nooit echt tijd gehad er langer dan twee minuten naar te kijken en dat is blijkbaar niet genoeg. Als je gaat om 'out of the box' denken dan zou dit raadsel mij wel moetn liggen want ik denk dat ik daar beter in ben dan dat ik het moet hebben van een hoog IQ.
  Als je kunt wachten ga ik er zeker naar kijken maar je kunt naturlijk niet al te lang blijven wachten. Nu zijn mijn 2 minuten voor vandaag al weer om.

  Weet je zeer dat Kimberly mee leest? Ik dacht dat ze maar heel af en toe kijkt.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Rob: Nee, dan was jij het het. Ik kan alleen maar zien waarvandaan iemand op deze site komt.

  Voordat de belangstelling wegebt: Morgenochtend zal ik de oplossing verraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als je morgen (vandaag) de oplossing geeft, ga ik geen moeite meer doen achter het raadsel te komen..;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Also gut dann.

  HIER heb ik de oplossing gezet.

  Ik heb het expres op een andere website gezet, zodat je niet meteen de oplossing ziet. Bedankt voor het meedoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hij is erg leuk, maar ik had de 2 M's elk een heel andere diepte gegeven. Of ik hem dan gezien had is nog maar de vraag...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hij is goed Bob.. echt leuk.
  Maar zelfs op de oplossing heb ik nog moeten zitten dubben hoe het dan in zijn werk gaat.

  k Zal um straks aan manlief laten zien.. kijken wat hij er van brouwt.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb een reactie achergelaten bij de oplossing.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen