24 september 2008

Acht procent

De grote Duitse vakbond IG Metall heeft vandaag een eis van 8 procent loonsverhoging op tafel gelegd voor de komende CAO-onderhandelingen. Toen ik in Nederland woonde was ik ook al verbaasd over de Duitse loonsverhogingen. Terwijl in Nederland in de tachtiger jaren al een economische teruggang gaande was en als gevolg daarvan het kabinet van Agt als eerste begon met de zogenaamde BEZUINIGINGEN ging in Duitsland nog bijna 20 jaar lang alles goed en de lonen stegen gestaag. Grof gezegd kwam daar een einde aan met de Rot-grüne regering van Schröder en Fischer en de Agenda 2010.

Nu is echter volgens de IG Metall de tijd rijp voor een 'saftige Lohnerhöhung'. Een doorslaggevend argument van de vakbond is dat de ondernemingswinsten sind 2004 VERDRIEVOUDIGD zijn, en het tijd wordt dat de werknemers de vruchten plukken van hun harde werk. Het tegenargument van de werkgeversorganisatie is dat de 'Aufschwung' al weer is afgelopen, en dat nu de denkbaar slechtste tijd is voor een loonsverhoging aangezien de economie de klappen gaat voelen van de globale financiele crisis.

Vervelend voor de vakbond is dat het aantal bedrijven dat aan de CAO (Tarifvertrag) meedoet steeds minder wordt. Dat betekent dat zelfs als ze bij de onderhandelingen een goed resultaat halen, dit bij veel werknemers geen uitwerking gaat hebben. Het bedrijf waar ik werk, onderdeel van het Gildemeister concern, is bijvoorbeeld ook niet aangesloten bij de CAO. Daarvoor hebben ze twee jaar geleden beloofd de CAO-afspraken vrijwillig te volgen en tot nu hebben ze zich daaraan gehouden, zij het met een flinke vertraging.

Ik ben zelf niet lid van de vakbond, ik heb het wel overwogen toen ik voor een Duits bedrijf ging werken maar ik vond de bijdrag van 1 procent van het bruto salaris eerlijk gezegd te hoog.

Mijn mening over die 8 procent? Ik denk dat de bedrijven de uiteindelijke loonsverhoging die uit de onderhandelingen gaat komen wel aankunnen. Bovendien is het niet meer dan billijk dat ik een loonsverhoging krijg.

2 opmerkingen:

  1. De bedrijven zeggen dat dit een slecht moment is omdat de 'Aufschwung' al weer is afgelopen. Eigenlijk zeggen ze dus dat ze te laat zijn en dat ze het eerder hadden moeten doen. In dat geval zou ik 8% vragen en ook nog de rente over die verhiging met terugwerkenderkacht.

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip! Als ik connecties zou hebben met de vakbond dan had ik het ze doorgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen