1 april 2008

Amsterdam en zomertijd

Vorige week was ik dus in Amsterdam, zurück in der Heimat quasi. Wat een stad is dat zeg. Ik bedoel, ik heb er een tijd zelf gewoond als klein kind en later tijdens mijn studie, maar als ik er nu terug kom kijk ik er toch heel anders tegenaan. Amsterdam is Nederland in het kwadraat, wat betreft mentaliteitsverschil met Duitsland. Beleefdheid is een 'Fremdwort', alleen met een grote bek kun je je doorzetten. En dan de Nederlandse televisie. Het eerste wat me opviel is dat alle presentatoren zich zo populair gedragen. Ze artikuleren overdreven vriendelijk op een manier dat je denkt: ze willen vooral aardig en leuk gevonden worden, of ze serieus genomen worden is niet zo belangrijk. En dan zijn wij Nederlanders er zo trots op dat we weinig taboes hebben. Halloo, het feit dat je over een bepaald onderwerp 'durft' te praten is op zich nog geen prestatie, als je er niks zinnigs over te melden hebt. Zo ben ik in de talkshow van ene meneer Jensen (als ik het me goed herinner) ervan op de hoogte gesteld door een porno-'ster' wat RIMMEN betekent, er werd getoond hoe dat in zijn werk gaat en wat er mis kan gaan. Is natuurlijk wel leuk voor sommige mensen, maar niet bepaald een onderwerp waar ik mijn kinderen naar wil laten kijken. Voor degene die niet weten wat het betekent, en ik hoop dat dat de meesten zijn, google het zelf maar even op. Hint: het is niet smakelijk.
Nou moet ik toegeven dat er een heleboel andere rotzooi (ook in Duitsland) op de tv komt waarvan ik ook niet wil dat mijn kinderen het zien, en dan bedoel ik bijvoorbeeld sensatie-nieuws waar moord en geweld getoond wordt (in prime-time natuurlijk), en verschillende mind-numbing commerciele 'reality'-shows. Ik geloof dat ik hier tegen de bierkaai aan het vechten ben. Voor mij persoonlijk in ieder geval een belangrijk argument tegen een televisie op de kinderkamer.

Overigens een interessante website ontdekt van tegenstanders van de zomertijd in Duitsland. Omdat iedereen allang weet dat het geen energie bespaart en dit argument niet schijnt te werken, gooien zij het over een andere boeg: inbreuk op het grondrecht van persoonlijke vrijheid. Hier De tekst op de eerste pagina is een beetje 'open deur intrappen', maar als je doorleest hebben ze een paar goede argumenten. Heel leuk is hun verklaring voor het feit dat sommige voorstanders van de zomertijd in deze discussie erg boos worden, omdat het niet belangrijk is. (Waarom wind je je op als het niet belangrijk is?).
Daarna heb in Wikipedia gelezen dat ook een Europese commisie heeft vastgesteld dat de zomertijd alleen maar nadelen brengt. Misschien gaat het verstand hier dus ooit nog zegevieren?

5 opmerkingen:

 1. Over die zomertijd, hoever moet ik ongeveer doorlezen voordat het interessant wordt?

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zomertijd: 'Inbreuk op het grondrecht van persoonlijke vrijheid': zo voel ik het precies ook! Een vorm van aanranding. Helaas is het binnenkort weer zo ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp niet waarom het zo moeilijk is die zomertijd weer af te schaffen. Misschien is de zomertijd goed voor de horeca, omdat de mensen langer op de terrasjes blijven zitten, en doen die lobby-werk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zomertijd, waar ik alweer verlangend naar uitzie, zal voorlopig niet afgeschaft worden, omdat dat een Paneuropees besluit zou moeten zijn. Voordat dat klaar is ben ik al dood, en tot die tijd ga ik nog heerlijk van de lange avonden genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er geen last van. Ga in de zomer gewoon een uur later naar bed en een uur later er weer uit.

  Ik zou wel graag lentetijd willen hebben. :-)

  BeantwoordenVerwijderen